«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, Συνέντευξη στον Στέργιο Ζιαμπάκα, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-09-30

ioak

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους. Ο Γιώργος Ιωακειμίδης έχει υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση επί περίπου 30 χρόνια ως δήμαρχος και σήμερα διεκδικεί την Περιφέρεια Αττικής με την -ακομμάτιστη, όσο και πολυσυλλεκτική- παράταξη «Αττικός Κύκλος Εμπιστοσύνης και Συνεργασίας».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης μιλά στην «Εφ.Συν.» για την ανάγκη ανανέωσης των υποδομών της Αττικής, όσο και την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης, καταθέτοντας την καινοτόμο πρόταση «το 1% του ΦΠΑ που καταβάλλεται στην Αττική να διοχετεύεται σε υποδομές Πολιτικής Προστασίας. Ενα ταμείο ανθεκτικότητας της Αττικής δηλαδή»

● Πρόσφατα –στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ– ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι η κυβέρνηση αυτή που έδωσε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές εκλογές, γιατί θέλει –είπε– να συνεννοείται με τους περιφερειάρχες που έχουν αναπτυξιακό έργο. Πώς σχολιάζετε αυτή τη δήλωση, αφ’ ενός μεν ως αυτοδιοικητικός με πολυετή σταδιοδρομία, αφ’ ετέρου δε ως υποψήφιος που θα έχει αντίπαλο τον «στρατιώτη» της Ν.Δ., Ν. Χαρδαλιά;

Να σας το πω πολύ απλά. Είμαι αυτοδιοικητικός για να είμαι ελεύθερος. Για να μπορώ να είμαι δήμαρχος και αύριο περιφερειάρχης. Στον δήμο και στην περιφέρεια ή το παίρνεις πάνω σου ή αναθέτεις στο κόμμα, στην κυβέρνηση. Είσαι στο κάτω μέρος της διοίκησης, της ιεραρχίας κι από την άλλη οι άνθρωποι είναι δίπλα σου. Είτε θα είσαι με αυτούς είτε με τους από πάνω. Από κάπου θα παίρνεις δύναμη, ή από τους ανθρώπους ή από την εξουσία. Μου το έμαθε η δημαρχία αυτό, είναι βαθύ βίωμα πια. Αυτή είναι η σημαία μου, γι’ αυτό κατεβαίνω υποψήφιος. Αυτή είναι και η κάθετη αντίθεσή μου με όσα είπε και έκανε ο πρωθυπουργός.

Εχω μεγάλο σεβασμό στα κόμματα, αλλά στον χώρο τους, στο πεδίο τους. Πιστεύω στη συνεργασία γιατί έχω και ξέρω τη δύναμη της εκπροσώπησης των συμπολιτών μου. Ετσι έχω συνεργαστεί με 8 πρωθυπουργούς, με περισσότερους από 30 υπουργούς. Είμαι μια συμπληρωματική δύναμη, ποτέ υπάλληλος, και ψάχνω πάντα τις συναινέσεις. Η περιφέρεια είναι θαυμαστή ευκαιρία για να ζήσουμε καλύτερα. Χρόνια τον πνίγουν αυτόν τον θεσμό τα κόμματα και οι σκοπιμότητες.

Ευκαιρία να πάρει πιο πολλή εξουσία, περισσότερες αποφάσεις πιο κοντά στους πολίτες. Δεν είναι ιδεολογία, είναι αναγκαιότητα αυτή. Της καθημερινότητας και της δημοκρατίας. Τώρα, χωρίς μνημόνια, σε πιο ήρεμα νερά, μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα. Κυβέρνηση έχουμε. Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε ποιοι θα συζητούν, ποιοι θα διαπραγματεύονται μαζί της για λογαριασμό μας.

● Είναι έτοιμη η Αττική να υποδεχτεί την ανάπτυξη για την οποία όλοι μιλούν; Εχει τις κατάλληλες υποδομές;

Η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική. Οι υποδομές της Αττικής είναι ελλιπείς και γερασμένες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η διοίκηση Πατούλη ασχολήθηκε μόνο με τις δημόσιες σχέσεις, μην αφήνοντας κανένα μεγάλο έργο πίσω της. Πρόλαβε βέβαια να αφήσει έλλειμμα 100 εκατομμυρίων, ενώ είχε παραλάβει πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή η περιφέρεια έχει ανάγκη από ένα μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης των γερασμένων υποδομών της.

Καταθέτουμε την πρόταση το 1% του ΦΠΑ που καταβάλλεται στην Αττική να διοχετεύεται σε υποδομές Πολιτικής Προστασίας. Ενα ταμείο ανθεκτικότητας της Αττικής, δηλαδή

Εχουμε γέφυρες 30 ετών που δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Γι’ αυτό προτείνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων για τη συντήρηση των υποδομών της Αττικής. Αυτό το πρόγραμμα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απόλυτη ανάγκη για να είμαστε όλοι ασφαλείς. Και γι’ αυτό πρέπει σε συνεργασία με την κυβέρνηση να ανευρεθούν τα σχετικά κονδύλια. Από εκεί και πέρα, θα φέρουμε επιτέλους εις πέρας τα έργα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και θα αξιοποιήσουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό ως εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

● Συναντηθήκατε πρόσφατα με μια ομάδα καταξιωμένων επιστημόνων. Σας υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής. Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Θα ξεκινήσω από το ξεμπλοκάρισμα των έργων που είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να μπει τάξη στο χάος που έχει αφήσει πίσω της και σε αυτό το πεδίο η διοίκηση Πατούλη. Σαράντα αντιπλημμυρικά έργα και πιστώσεις 85 εκατομμυρίων έχουν βαλτώσει λόγω της κακοδιαχείρισης και της αδιαφορίας της απερχόμενης διοίκησης. Στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε μια στοχευμένη κίνηση για τον Κηφισό για να μην πλημμυρίσουν Πειραιάς και νότια προάστια σε περίπτωση μεγάλης κακοκαιρίας.

Ο Κηφισός θέλει ανάσχεση με λίμνες και φράγματα πριν φτάσει στον αστικό χώρο. Ομως θα έχουμε κάνει ημίμετρα αν δεν προχωρήσουμε σε ένα ολιστικό masterplan για τη διαχείριση των υδάτων της Αττικής. Πρέπει οι υποδομές μας να αντεπεξέρχονται στις αυξημένες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Και γι’ αυτό καταθέτουμε την πρόταση το 1% του ΦΠΑ που καταβάλλεται στην Αττική να διοχετεύεται σε υποδομές Πολιτικής Προστασίας. Ενα ταμείο ανθεκτικότητας της Αττικής, δηλαδή. Αν θέλουμε να μην ξορκίζουμε αλλά να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, πρέπει τώρα να σκεφτούμε καινοτόμα και να δράσουμε άμεσα.

● H διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μοιάζει με μια βραδυφλεγή βόμβα. Τι αλλαγές προτείνετε; Ποια είναι η θέση σας για την καύση;

Η Φυλή έχει μόλις 1,5 χρόνο ζωής και η διοίκηση Πατούλη δεν έχει κάνει τίποτα για να προετοιμάσει την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή έπρεπε να ανακυκλώνουμε 900.000 τόνους σκουπιδιών και ανακυκλώνουμε μόλις 150.000. Το γεγονός είναι πραγματικά απίστευτο. Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό. Η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική δεν είναι η καύση αλλά η ανακύκλωση. Το δικό μας οικολογικό σχέδιο για τα απορρίμματα έχει δύο πυλώνες: 1. Ολοκλήρωση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. 2. Συνδρομή στους δήμους για την οργάνωση, αποκομιδή και διαχείριση της ανακύκλωσης σε κάδους, γωνίες ανακύκλωσης, μικρές μονάδες βιοαποβλήτων, καθώς και την κομποστοποίηση στο σπίτι.

● Αν εστιάσουμε στη Δυτική Αττική, τι πρωτοβουλίες θα λάβετε ώστε να σταματήσει να είναι μια «πίσω αυλή»;

Ως προς τις ανισότητες, η Αττική είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Τα τελευταία χρόνια οι ανισότητες όχι μόνο δεν γεφυρώνονται, αλλά βαθαίνουν. Η Δυτική και η Ανατολική Αττική καλύπτουν τα 4/5 του Λεκανοπεδίου. Είναι οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Ειδικά η Δυτική λειτουργεί σαν πίσω αυλή: εκεί τοποθετούν η κυβέρνηση και η περιφέρεια όποιες λειτουργίες θεωρούν οχληρές. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Πρέπει να βάλουμε τέλος στη νοοτροπία ότι έχουμε πολίτες και περιοχές πολλών ταχυτήτων. Ειδικά για τη Δυτική Αττική, πρέπει να εξασφαλίσουμε την αναγκαία χρηματοδότηση για να μειώσουμε τις ανισότητες. Αλλά δεν είναι σκοπός μας απλώς να πετάξουμε λεφτά. Αφετηρία για την αλλαγή της σημερινής εικόνας στη Δυτική Αττική είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Ο χωροταξικός σχεδιασμός (που λείπει αυτή τη στιγμή) αποτελεί τη βάση για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία υποδομών και την παροχή στους πολίτες δημόσιων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

● Και όσον αφορά την Ανατολική Αττική και το αίτημα για την κατασκευή νοσοκομείου;

Η Ανατολική Αττική αναπτύχθηκε χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό. Στην ουσία συνενώθηκαν χωριά σε ένα οικιστικό συνεχές χωρίς προβλέψεις για υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες. Η πιο τρανταχτή έλλειψη είναι αυτή του δημόσιου νοσοκομείου. Είναι αδιανόητο ότι όλη αυτή η περιοχή των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων στερείται νοσοκομείο. Οι παλιές εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ, στη Ραφήνα, παραμένουν κλειστές εδώ και χρόνια. Είναι ένας κατάλληλος χώρος που με τις ανάλογες επισκευές των κτιρίων, η Ανατολική Αττική θα μπορεί να έχει το νοσοκομείο που της οφείλει η πολιτεία εδώ και χρόνια. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη

Ειδήσεις/ Δηλώσεις

Επιστολή 87 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Πρόεδρο και την Γραμματέα του κόμματος

2024-06-27

Προς-Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σ. Στέφανο Κασσελάκη-Γραμματέα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

 Κύριε Χατζησωκράτη, υπήρξατε μέλος της Γραμματείας της...

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Μια Κρήτη αλλιώς, της αειφορίας, της γνώσης και της ευημερίας,...

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους....

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας γνωρίζουν...

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Τι είναι εκείνο που βάρυνε στην απόφασή σας να αποδεχτείτε...

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κατεβαίνει στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία του...

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Ζαχαριάδης ανοίγει...

Αλέξης Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη

2023-05-23

Δεν έχω κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή. Δεν έχω κανένα...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Αγώνας για να μην προκύψει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-23

Χάσαμε τη μάχη στις εκλογές της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ. Δεν υπάρχει...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευθύνη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-17

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β1 Αθηνών, ΒΟΡΕΙΟΣ Τομέας 52...

Σωκράτης Φάμελλος

Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, 2022-10-16

Την ύπαρξη νέας γενιάς υπερκερδών στην προμήθεια ηλεκτρικής...

×
×