Προκλήσεις και κίνδυνοι

Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2023-10-05

Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε μια νέα φάση μετά την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές. Με πλειοψηφία της Δεξιάς αλλά και άνοδο της Ακροδεξιάς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κοινωνικά δικαιώματα και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη δείχνει τα πρώτα σημάδια, κινείται ανεξέλεγκτη με αλαζονεία και αντιμετωπίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών ως “λευκή επιταγή”.

Ταυτόχρονα μόλις πριν δέκα μέρες είχαμε την εκλογή του νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει Συνέδριο όπου θα αναλυθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας, θα καθορισθεί το πολιτικό σχέδιο και οι προγραμματικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μια περίοδο που οι συντηρητικές ιδέες σε Ευρώπη και Ελλάδα αποκτούν ευρύτερα ακροατήρια, η Αριστερά, ο προοδευτικός χώρος οφείλει με αυτοπεποίθηση να δώσει την μάχη των ιδεών στην κοινωνία. Να προτείνουμε ρηξικέλευθες προοδευτικές λύσεις για όλο το φάσμα των ζητημάτων. Να μιλήσουμε για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Να παρουσιάσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα επενδύει στην εργασία, στην έρευνα και στην καινοτομία, σε παραγωγικές επενδύσεις, στη βιώσιμη και όχι στην άναρχη ανάπτυξη. Να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας και ένα κοινωνικό κράτος με ποιοτικές υπηρεσίες στην υγεία και την παιδεία. Σήμερα υπάρχει ανάγκη ενίσχυσής του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας παιδείας και όχι περαιτέρω ιδιωτικοποίησης τους.

Σε μια εποχή με μεγάλες προκλήσεις και σύνθετα προβλήματα, για να συγκινήσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και να μπορέσει να συγκροτήσει μια νικηφόρα πολιτική πλειοψηφία δεν αρκεί απλά να καταγγέλλει τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που ευνοούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Δεν μπορεί να αρκείται στην επικοινωνία που περιορίζεται σε μια επιφανειακή προσέγγιση των προβλημάτων αλλά στερείται πολιτικού περιεχομένου. Οφείλει να πείσει τους πολλούς ότι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη ζωή τους. Να αμφισβητήσει την λογική των οριακών αλλαγών και των χαμηλών προσδοκιών και να προτάξει την σημασία της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας σε μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να συνεχίσει να συρρικνώνεται σε έναν στενό πυρήνα υποστηρικτών, με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να συμβιβάζεται στις χαμηλές προσδοκίες της πολιτικής Μητσοτάκη και παράλληλα να αφήνει χώρο στην ακροδεξιά να εισπράττει τη δυσαρέσκεια ως δήθεν αντισυστημική δύναμη.

Έχουμε την ιστορική ευθύνη να αποτρέψουμε αυτή την προοπτική για την ελληνική κοινωνία. Με την ισχυρή ταυτότητα ενός κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς μπορούμε και πρέπει να απευθυνθούμε σε όλο τον προοδευτικό κόσμο και να εκφράσουμε την προοδευτική δημοκρατική παράταξη στην χώρα μας.

Θέματα επικαιρότητας: Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×