Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει
Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2023-11-25
Μπορεί να μην έγινε οργανωμένη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν ενωμένος για την κυβερνητική θητεία του, για την πολιτική του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το κόμμα και τις δύο εκλογικές ήττες το 2023, για τον ρόλο τού επί 15 χρόνια προέδρου του, θα γίνει όμως απ’ ό,τι φαίνεται τώρα. Στο γήπεδο θα βρεθούν ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το σχήμα που θα προκύψει από όσους και όσες αποχώρησαν κατά κύματα.
Οι θεατές; Το γήπεδο δεν θα είναι γεμάτο, αφού πολλοί έχουν φύγει είτε απογοητευμένοι είτε αηδιασμένοι, ωστόσο η αναμέτρηση θα έχει ενδιαφέρον γιατί και στις δύο ομάδες υπάρχουν παίκτες που έχουν παίξει κεντρικό ρόλο στην προηγούμενη φάση. Διαιτητής; Δεν υπάρχει. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και βρόμικα χτυπήματα. Ετσι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο στόχος και για τις δύο πλευρές είναι η επικράτηση και δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα.
Ο κ. Κασσελάκης ως πρόσωπο και όχι ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πλεονέκτημα: δεν είχε κυβερνητικές ευθύνες και δεν ήταν στο κόμμα την περίοδο 2019-2023. Εχει την άνεση να τοποθετείται χωρίς να είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτοκριτική, όπως είναι αναγκασμένα να κάνουν στελέχη και των δύο χώρων γιατί ήταν σε κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά πόστα, συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων, δοκιμάστηκαν στην πράξη, διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών και τώρα βαδίζουν σε διαφορετικούς δρόμους.
Υπάρχουν πράγματα που τους ενώνουν; Υπάρχουν. Υπάρχουν πράγματα που τους χωρίζουν; Και τέτοια υπάρχουν. Ας δούμε τα πρώτα: Συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μπορεί να υπερηφανεύεται γιατί διαχειρίστηκε την οικονομία αν και παρέλαβε άδεια ταμεία (στην κυριολεξία), έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε κάπως το χρέος, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό, αύξησε τον κατώτατο μισθό, προσέφερε κάλυψη σε ένα εκατομμύριο ανασφάλιστους πολίτες, μείωσε κατά δέκα μονάδες την ανεργία, περιόρισε τη φτώχεια, ανέβασε τον ρυθμό ανάπτυξης, υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Για το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Για λανθασμένη επιλογή που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο και ο κ. Κασσελάκης και ορισμένα στελέχη που τον πλαισιώνουν. Κάποια ψήγματα διαφωνίας στο συγκεκριμένο ζήτημα είχαμε και πριν από την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη από παράγοντες του κόμματος που ήταν σε κυβερνητικά αξιώματα. Είχαν πει τότε και επιμένουν σήμερα ότι έπρεπε το ποσό στο αποθεματικό να είναι μικρότερο και να είχαν δοθεί χρήματα για την ενίσχυση των αδύναμων στρωμάτων και για την ανακούφιση της λεγόμενης μεσαίας τάξης - κοινωνικές ομάδες πολυπληθείς που είχαν πληγεί βάναυσα την περίοδο των μνημονίων και στις εκλογές γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και προτίμησαν την κάλπη της Δεξιάς. Το είπε με τον δικό του τρόπο ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης: «Η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με Τσακαλώτους και με Κατρούγκαλους ήταν μνημονιακή. Η εποχή των μνημονίων έχει λήξει».
Εχει λήξει επίσης και η παρουσία όλης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα του μαξιλαριού παρενέβη ως όφειλε ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι κ. Κασσελάκης δεν προτίθεται να υπερασπιστεί την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ, την προσφορά της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Και έτσι φτάνουμε στο πιο δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης. Πώς αντιμετωπίζει η μία πλευρά και πώς η άλλη τον Αλέξη Τσίπρα; Ο κ. Κασσελάκης σε κάθε ομιλία του αναφέρεται στον πρώην πρόεδρο από τον οποίο παρέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι με τη μορφή της κληρονομιάς, αλλά με τη μορφή της παρακαταθήκης (αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας). Μιλάει με κολακευτικά λόγια, επισημαίνει ότι χάρη στον Τσίπρα μπήκε στην πολιτική και στον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι τον συμβουλεύεται συχνά-πυκνά. Την ίδια στιγμή όμως ασκεί κριτική στην απόφαση να είναι το μαξιλάρι τόσο φουσκωτό και το σημαντικότερο; Ισχυρίζεται ότι παρέλαβε ένα άρρωστο κόμμα κι ότι αν δεν ήταν άρρωστο, αυτός δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρός του.
Με άλλα λόγια βάζει, εμμέσως πλην όμως σαφώς, στο κάδρο και μάλιστα σε περίοπτη θέση τον Αλ. Τσίπρα αφού αυτός ήταν πρωθυπουργός όταν ελήφθη η απόφαση για το μαξιλάρι (δεν μπορεί να έγινε ερήμην του) και αυτός ήταν ο αρχηγός του άρρωστου κόμματος (δεν γίνεται να μην έχει ευθύνη). Το ενδιαφέρον είναι ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση (τη λέμε έτσι για τη συνεννόηση) υπερασπίζεται τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άρα και τον Αλ. Τσίπρα (λογικό, αφού στελέχη της ήταν στον στενό κύκλο που έπαιρνε τις αποφάσεις), αλλά συμφωνεί με τον κ. Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν προβληματικός. Δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «άρρωστος», αλλά η κριτική για αρχηγοκεντρισμό, κυβερνητισμό, για κόμμα-χυλό, για εκφυλιστικά φαινόμενα, για κλίση προς το Κέντρο λέει το ίδιο με άλλους όρους, πιο πολιτικούς. Η συνέχεια στις οθόνες. Τι έργο θα δούμε; Θρίλερ, δράσης, κατασκοπίας, δράμα, τρόμου; Δεν ξέρω. Πάντως δεν θα είναι ερωτικό.
Ανάγωγα
Εχουμε λοιπόν εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Για να καταλάβετε πού θα το πάει η κυβερνητική πλειοψηφία αρκεί να δείτε ποιοι καταλαμβάνουν τις θέσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα. Και οι τρεις είναι της Νέας Δημοκρατίας. Η… δικαιοσύνη της Δεξιάς θα θριαμβεύσει.