Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, Δημοσιευμένο: 2024-11-24

liakos

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και της απαξίωσης των συριζογενών κομμάτων, η Αριστερά δεν θα είναι κόμμα εξουσίας για απροσδιόριστο διάστημα. Τι θα μπορούσαν, όμως, να κάνουν για να επιβιώσει ο αριστερός πολιτικός χώρος;

Προϋπόθεση είναι να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη. Να αφήσουν πίσω τους τη μνησικακία όλες οι πλευρές. Γιατί, τελικά, όλοι ανεξαιρέτως μοιράζονται κοινές ευθύνες, αλλά και κάποιους κοινούς στόχους. Σε αυτούς πρέπει να επικεντρωθούν, δημιουργώντας πρωτοβουλίες στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Από αυτή την άποψη έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι τα σχέδια μεγάλων συμμαχιών, αλλά η προσγείωση στα τοπικά και θεματικά πεδία, τα οποία, εν πολλοίς, τα είχαν εγκαταλείψει. Η προσγείωση στο συγκεκριμένο δεν σημαίνει εγκατάλειψη της πανοραμικής σκέψης. Γιατί σε κάθε μικρό ζήτημα συναντάς τα μείζονα προβλήματα. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα κερδηθεί έμπρακτα, στη βάση αξιών, και όχι κομματικών γραμμών.

Η στροφή στη βάση δεν αφορά μόνο τις ενδοαριστερές συνεργασίες. Σήμερα, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος απογοητευμένος από την πολιτική των αριστερών κομμάτων, αλλά που θεωρεί ότι μια κριτική στα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης αλλά και του τρόπου που εξελίσσονται τα πράγματα είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Σε όσους επιμένουν στις κομματικές ταυτότητες, η κομματική ευθυγράμμιση είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν. Επομένως, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες συμφωνιών στα συγκεκριμένα. Και τα συγκεκριμένα ανήκουν σε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων.

Πρώτο μεγάλο θέμα είναι οι ανισότητες και η κοινωνική δικαιοσύνη. Επομένως, η προοδευτική φορολογική πολιτική, η άμυνα, αλλά ταυτόχρονα και η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και τα ζητήματα ακρίβειας και βελτίωσης του εισοδήματος –κυρίως των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων– είναι κλασικά θέματα, σχεδόν ταυτοτικά για την Αριστερά, αλλά και στην Κεντροαριστερά.

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα, και δύσκολο, είναι το δημογραφικό. Η απομείωση του πληθυσμού, και κυρίως η γήρανση, αποτελούν δυνάμεις αντίρροπες στην αύξηση επιρροής της Αριστεράς. Εδώ χρειάζεται μια ατζέντα η οποία θα υποστηρίξει μια πολιτική ευρείας υποστήριξης των οικογενειών αλλά και μια πολιτική αύξησης του πληθυσμού και βελτίωσης του μέσου όρου ηλικίας από τα μεταναστευτικά – προσφυγικά ρεύματα. Δύσκολο βέβαια, γιατί στον πανικό από τους πρόσφυγες δημαγωγεί η άκρα Δεξιά. Αλλά αυτό είναι το μέλλον της χώρας. Το δίλημμα είναι: Ανοίγεται με μια πολιτική οικονομικής, πολιτισμικής, γλωσσικής και εκπαιδευτικής ένταξης των μεταναστών, ή πόλεις και χωριά ερημώνουν και μετατρέπονται σε απέραντα γηροκομεία. Χρειάζεται να προβληθεί όχι μόνο το δίκαιο αυτών των αιτημάτων και η ηθική τους διάσταση, αλλά και το αναγκαίο και επωφελές.

Το τρίτο ζήτημα είναι η υποστήριξη της πράσινης μετάβασης με δικαιοσύνη. Η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία, για να σώσει οτιδήποτε μπορεί ακόμη να διασωθεί, αλλά η ενέργεια έχει παραδοθεί σε ελάχιστους ομίλους-κολοσσούς που επενδύουν με λογική αποικιοποίησης και όχι βιωσιμότητας. Ο τουρισμός, η δόμηση και ιδίως η επιδεικτική κατανάλωση αποτελούν καταστρεπτικές δράσεις ευρείας έκτασης. Η κλιματική κρίση απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και μια αντίληψη συντεταγμένης πολιτείας και ενίσχυσης του δημόσιου χώρου και των δημόσιων πολιτικών. Και αν αυτά δεν τα υποστηρίξει και δεν τα εξειδικεύσει η Αριστερά, ποιος θα το κάνει;

Το τέταρτο ζήτημα αφορά τις ευρύτερες ευρωπαϊκές συνεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωκοινοβουλίου και ευρωπαϊκών θεσμών. Ολα σχεδόν τα ζητήματα τίθενται τώρα σε ευρωπαϊκές διαστάσεις. Η Ευρώπη είναι ένα βασικό και κρίσιμο πεδίο άσκησης πολιτικής πέραν των εθνικών συνόρων. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή επαρχία, αλλά όχι γαλατικό χωριό.

Το πέμπτο ζήτημα, που ενδιαφέρει και τις συνεννοήσεις ανάμεσα στα κόμματα, αφορά την εκλογική μεταρρύθμιση, τη διευκόλυνση των συμμαχικών κυβερνήσεων και την εισαγωγή των δυνατοτήτων στρατηγικής ψήφου. Εδώ, βέβαια, δεν μπορεί να κάνει κανείς πολλά πράγματα. Χρειάζεται όμως να δημιουργηθεί ένα ρεύμα ιδεών συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, πέραν των κομματικών σκοπιμοτήτων.

Το πρόσφατο συνέδριο του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Πολιτικής (ΕΝΑ), οι εκδηλώσεις άλλων εστιών σκέψης τόσο της Αριστεράς (Ινστιτούτο Τσίπρα) όσο και του ΠΑΣΟΚ (in Social) αλλά και άλλες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις για βιβλία και ιδέες, δείχνουν επίσης ότι λειτουργεί ένα κοινό πεδίο προβληματισμού για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Οι συνεργασίες πρέπει να συνεχιστούν, ώστε να αποκτήσουν και μεγαλύτερη ορατότητα στην ελληνική κοινωνία. Η αριστερή κριτική πρέπει να επιδιώξει τη δύσκολη ανάκτηση του κύρους της.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Για να λυθούν  τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

Για να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών απαιτείται κυβερνητική αλλαγή

2025-01-18

...Η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι η πιο κατάλληλη...

Χρήστος Ροζάκης

Ένας Χρόνος Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής

Χρήστος Ροζάκης, 2025-01-05

Το 2024 υπήρξε ένας έντονος χρόνος με γεωπολιτικές μεταβολές...

Κώστας Καλλίτσης

Να διασωθεί ό,τι απέμεινε

Κώστας Καλλίτσης, 2025-01-05

Το 2024 οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης μεγεθύνονταν...

Σωτήρης Βαλντέν

Πού έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-16

Ακούγοντας την τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (12/12),...

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

×
×