Ευχές σε κάποιους που τις χρειάζονται

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-12-30

Καλή χρονιά στα δυο εκατομμύρια άστεγους του προπέρσινου τσουνάμι της Ασίας. Από τη βοήθεια που υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, μόνο το ένα τρίτο δόθηκε, κι αυτό χάθηκε στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς.

Καλή χρονιά στους προχθεσινούς χιλιάδες άστεγους της Σομαλίας, θύματα θρησκευτικού πολέμου στον 21ο αιώνα.

Καλή χρονιά στους Ιρακινούς. Γλίτωσαν από τη δικτατορία του Σαντάμ για να πέσουν στη φρίκη του εμφυλίου και της αμερικάνικης κατοχής, που είναι ανίκανη να τον συγκρατήσει. Δεν μπορείς να καταλάβεις πού σταματάει ο ιμπεριαλισμός και πού αρχίζει η ανοησία, που βλάπτει και τους ίδιους τους Αμερικάνους.

Καλή χρονιά στον Σαντάμ. Να γλιτώσει την εκτέλεση. Όχι επειδή είναι αθώος, αλλά επειδή ο κρατικός φόνος εξευτελίζει όλους μας.

Καλή χρονιά στους συγγενείς των 200 νεκρών από έκρηξη πετρελαιαγωγού στη Νιγηρία, την ώρα που κάποιοι πήγαν να κλέψουν το πετρέλαιό του. Θύματα της ανθρώπινης απληστίας και βλακείας.

Καλή χρονιά στους Ρομά – Τσιγγάνους συμπατριώτες μας, που λίγοι από τους υπόλοιπους Έλληνες τους δέχονται ως τέτοιους. Έχουν το ρεκόρ στεγαστικού προβλήματος στην Ευρώπη. Φέτος πήραμε το βραβείο παραβατών στη στέγαση, μαζί με τη... Νιγηρία και τις... Φιλιππίνες.

Καλή χρονιά στους συγγενείς και φίλους του Ρομ Βασίλη Καρδακάρη που πέθανε την παραμονή των Χριστουγέννων από ανακοπή καρδιάς συνεπεία τραύματος που είχε δεχτεί από πιστόλι αστυνομικού τον Μάιο.

Καλή χρονιά στους μειονοτικούς συνέλληνες, αναγνωρισμένους και μη αναγνωρισμένους από το κράτος. Στις διακρίσεις αναγνωρίζονται όλοι. Για παράδειγμα, στη Θράκη οι μειονοτικοί δεν παίρνουν το επίδομα τέκνων του αρχιεπισκόπου μας.

Καλή χρονιά στους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του ΔΣΕ, που τους απαγορεύεται η παλιννόστηση 58 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου, επειδή δεν είναι αρκετά "Έλληνες".

Καλή χρονιά σε όσους διωγμένους είχαν την ατυχία να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας. Συνεπείς λάτρεις του "ξένιου Δία" και απόγονοι του Περικλέους, είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη σε παροχές ασύλου, με απόσταση από τους προτελευταίους.

Καλή χρονιά στους κρατούμενους αλλοδαπούς της Μυτιλήνης, της Χίου, του Έβρου της Αθήνας. Πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης αποκάλυψε χρήση εκτεταμένης βίας εναντίον τους. Η κυβέρνηση απάντησε ότι... εργάζεται για τη βελτίωση της κατάστασης.

Καλή χρονιά στα παιδάκια των μεταναστών που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στην Ελλάδα. Δεν έχουν πατρίδα την πατρίδα των γονιών τους, αλλά ούτε και τη χώρα όπου γεννήθηκαν, όπως π.χ. τα παιδάκια των αλλοδαπών στη Γαλλία. Αν εκείνα έκαναν την εξέγερση των προαστίων του Παρισιού, τούτα δώ τι θα κάνουν;

Καλή χρονιά σε όσους χρειάστηκε να λαδώσουν για να διεκπεραιώσουν μια υπόθεση που είναι δικαίωμά τους, π.χ. η υγεία. Είναι οι περισσότεροι συμπολίτες μας, αφού είμαστε η πρώτη χώρα σε διαφθορά στην Ευρώπη.

Καλή χρονιά σε όσους δεν έχτισαν αυθαίρετο, δεν έκαναν πολεοδομικές παραβάσεις, δεν καταπάτησαν δημόσια γη. Είναι οι λιγότεροι συμπολίτες μας, για τον ίδιο λόγο.

Καλή χρονιά στα θύματα του τζόγου, χρονιάρες μέρες που βρισκόμαστε. Είναι αρκετά, αφού είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης στον τζόγο.

Καλή χρονιά στους συγγενείς των θυμάτων των τροχαίων. Είναι αναλογικά οι περισσότεροι στην Ευρώπη.

Καλή χρονιά στους άνεργους, τους περισσότερους αναλογικά στην Ευρώπη.

Καλή χρονιά στις εφημερίδες, που για να επιβιώσουν μοιράζουν ταινίες και χάντρες στους ιθαγενείς. Είμαστε τελευταίοι σε αναγνωσιμότητα στην Ευρώπη.

Καλή χρονιά σε όσους περιμένουν να εκδικαστούν φέτος υποθέσεις που τα δικαστήρια προσδιόρισαν το... 2004!

Καλή χρονιά στην 80χρονη στον Νέο Κόσμο, θύμα ληστείας τριών κακοποιών που εισέβαλαν χριστουγεννιάτικα στο σπίτι της, ακινητοποίησαν και έδεσαν την ίδια και την οικιακή βοηθό της και, αφού έκαναν επί μια ώρα "φύλλο-φτερό" το σπίτι, έφυγαν παίρνοντας χρήματα και διάφορα τιμαλφή.

Καλή χρονιά σε όσους άλλους και όσες άλλες δεν περιέλαβα στο σημείωμα, όχι από αδιαφορία, αλλά από αδυναμία. Καλή χρονιά σε σένα αναγνώστη και αναγνώστρια, που σου χρωστάω ευγνωμοσύνη επειδή είσαι ο αποχρών λόγος ύπαρξης της στήλης.

e-mail: diongous@central.ntua.gr

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Βασίλης Τραϊφόρος

Δημοκρατία και επιστήμη

Βασίλης Τραϊφόρος, 2024-05-13

--Ο άνθρωπος στην ιστορική του διαδρομή ,περνώντας από πολλά...

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Καλώς τα παιδιά

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-03-13

Με το παρ’ ολίγον λιντσάρισμα δύο ανθρώπων στην κατάφωτη...

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

×
×