ΣΥΝ. Ξανά σε σταυροδρόμι

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2004-06-21

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Η ανακοίνωση της απόφασης του Ν. Κωνσταντόπουλου να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο Συνέδριο του Νοεμβρίου, υποχρέωσε άμεσα τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΝ να καταπιαστούν με μια άλλου είδους συζήτηση. Πριν κάν αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, και σε συνδυασμό με αυτά των προ τριμήνου εκλογών, πάμε στο Συνέδριο με όλα τα θέματα ανοικτά, φυσιογνωμία, στρατηγική, πολιτική πρόταση, συμμαχίες, εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής έχοντας από τώρα και για άμεση επίλυση ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα Με ποιο νέο πρόεδρο; Όσο και αν θέλουμε να το θέτουμε ως επιστέγασμα των πολιτικών επιλογών και κατευθύνσεων το πρόσωπο του προέδρου αποτελεί και ένα αυτοτελές κεντρικό, πρωταρχικό ζήτημα πρώτα απ’ όλα για την κοινωνία που μας παρακολουθεί. Ένα κόμμα με οιονεί χηρεύουσα τη θέση του Προέδρου του αναμφισβήτητα δεν έχει, εκτός των άλλων, και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό και η κριτική μου στάση απέναντι στην ανακοίνωση της σημαντικής απόφασης του Ν. Κωνσταντόπουλου τώρα. Μιας απόφασης που είναι σεβαστή και τον τιμά και που έρχεται μετά από μια σημαντική συνεισφορά του στην πορεία του ΣΥΝ και στο δέσιμό του με την κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια.

Τη στιγμή αυτή είναι αναγκαία η αποσαφήνιση των κεντρικών στοχεύσεων και προθέσεων κάθε συλλογικής έκφρασης και τάσης, του καθενός και της καθεμιάς εντός ΣΥΝ.
Εμείς, ως Ανανεωτική Συσπείρωση του ΣΥΝ, στοχεύουμε στη διεκδίκηση της συγκρότησης μιας πλειοψηφίας του κόμματος που θα αναλάβει την ευθύνη της πορείας και της διαχείρισής του στη βάση: α) της διαμόρφωσης μιας ξεκάθαρης πολιτικής και στρατηγικής επιλογής για μια αυτόνομη, ευρωπαϊστική, σύγχρονη και οικολογική αριστερά. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα αποτελεί παρένθεση στην πορεία του ΣΥΝ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το ζήτημα της κεντροαριστεράς, στις σημερινές συνθήκες, δεν εγγράφεται στην ατζέντα των στοχεύσεών μας. Οι προσανατολισμοί του ΠΑΣΟΚ είναι αποτρεπτικοί για μια τέτοια προοπτική. β) μιας σταθερής αντίληψης για τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος και γ) μιας λύσης για επικεφαλής του ΣΥΝ που θα εγγυάται μια τέτοια πορεία.

Θέματα επικαιρότητας: Μπροστά στο ΣΥΝέδριο

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×