Ειρηνικές διαδηλώσεις Καμία ανοχή στις προκλήσεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2003-06-19

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης
Το γεγονός ότι σε όλα τα ΜΜΕ -και όχι μόνο τα ελληνικά-, ταυτόχρονα με τις αναφορές τους στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, γίνεται αντίστοιχη μνεία και για τις "αντι-Συνόδους" που πραγματοποιούν τα κοινωνικά κινήματα και τα συνδικάτα αποτελεί από μόνο του μια νέα πραγματικότητα στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η μία πλευρά που, κατά κόρο, προβάλλεται είναι αυτή των ...αναμενόμενων επεισοδίων και καταστροφών .

Η άλλη, που σιγά- σιγά αναδεικνύεται και με το χρόνο θα γίνεται ολοένα και πιό σημαντική, είναι αυτά ακριβώς τα μηνύματα που επιδιώκουν να στείλουν οι δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χτες στο Βέλγιο, σήμερα στην Ελλάδα, αύριο στην Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν και διαφορετικά οράματα "για ένα άλλο κόσμο πιο αλληλέγγυο και κοινωνικά δίκαιο που είναι εφικτός". Και ότι για αυτά αρχίζουν και κινητοποιούνται πολίτες στους δρόμους που καθημερινά γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ έχει καλέσει και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων το τριήμερο αυτό. Το ίδιο κάνουν και άλλες αντίστοιχες οργανώσεις.

Κεντρική επιδίωξή του είναι να διασφαλιστεί το τετράπτυχο της επιτυχούς κινητοποίησης: Μαζικές, δυναμικές , ενωτικές και κυρίως ειρηνικές και χωρίς βία οι πάσης φύσεως διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν το τριήμερο. Φυσικά στον χώρο Θεσσαλονίκη -Χαλκιδική δεν θα υπάρχουν μόνο οι δυνάμεις που επιδιώκουν την διασφάλιση του παραπάνω τετράπτυχου. Στο πεδίο θα παρευρίσκονται και οι δυνάμεις καταστολής αλλά και οι αναρχικές ομάδες κάτω από την "ομπρέλα" του black block.

Η ηγεσία της αστυνομίας και ιδίως ο αρμόδιος Υπουργός οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα κάθε μέσο ανοχής και μή βίας και προ πάντων να μη χρησιμοποιήσουν χημικά ενάντια στους διαδηλωτές πρακτική που συνηθίζουν ιδιαιτέρως και με μεγάλη ευκολία την τελευταία περίοδο και πυροδοτούν εκρηκτικά το κλίμα.

Η ψυχραιμία, η αυτοκυριαρχία αλλά κυρίως οι σαφείς πολιτικές και διοικητικές εντολές έχουν πρωτεύουσα σημασία για την διασφάλιση προϋποθέσεων ώστε η Θεσσαλονίκη να πάρει τη θέση της δίπλα στην περσινή αναίμακτη και ειρηνική Φλωρεντία.

Από την άλλη, επειδή ακριβώς ενδιαφερόμαστε για το σήμερα και το αύριο της ανάπτυξης αυτών των κινημάτων, πρέπει το μέτωπο, ιδεολογικό και πολιτικό, να είναι ξεκάθαρο απέναντι στις δυνάμεις των αναρχικών που επιδιώκουν -και θα επιδιώξουν- την πρόκληση επεισοδίων, τη βία και την αντι-βία.

Και αυτό οφείλει να γίνεται σαφές προς πάσα κατεύθυνση, όχι για την πολιτική καταδίκη συμπεριφορών εκ των υστέρων αλλά για την κινηματική πρακτική της περιφρούρησης του ειρηνικού χαρακτήρα και της μη βίας των διαδηλώσεων.

Για να διασφαλιστεί και η μαζικότητα και η αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεων.

Θέματα επικαιρότητας: Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Η ανατροπή του κοινωνικού από το ατομικό στην Ευρώπη

Σάββας Γ. Ρομπόλης*, Βασίλειος Γ. Μπέτσης**, 2023-04-15

Ποια Ευρώπη, ποια χειραφέτηση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-04-14

Νίκος Χριστουδουλάκης

Εικόνες από το μέλλον ή πρόσκαιρη οφθαλμαπάτη;

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2023-02-12

Η νέα πράσινη βιομηχανική πολιτική

Νίκος Ροής, 2023-02-07

×