Φ. Κουβέλης: Ανοικτός διάλογος των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος

Ομιλία στο «ΗΛΕΚΤΡΑ» στη Θεσσαλονίκη(08/01/08)

Δημοσιευμένο: 2008-01-08

fotisesp2

Η αίθουσα του Ξενοδοχείου ΗΛΕΚΤΡΑ ήταν κατάμεστη και αρκετά άτομα έμειναν έξω από αυτήν σμμετέχοντας στα γνωστά "πηγαδάκια". Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πάνος Δημητρίου, ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής η πρώη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη, ο  Μάκης Τρικούκης,  ΟΣπύρος Λυκούδης, ο Αδάμ Δράγας, γραμματέας της Β΄Θεσ/νίκης καθώς και μέλη των δύο πολιτικών Επιτροπών των δύο οργανώσεων της Α΄και Β΄Θεσ/νίκης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, σε ομιλία του στο ξενοδοχείο «ΗΛΕΚΤΡΑ» στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε τις βασικές πολιτικές και προγραμματικές του θέσεις. Ουσιαστικά ένα πολιτικό «μανιφέστο» που στηρίζει την υποψηφιότητά του.

Ο Φ. Κουβέλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε::

«Η δική μας Αριστερά αγωνίζεται και δίνει παράλληλα ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις "ασφαλείς" απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Δεν μιλά μόνο για τον εαυτό της και την ιστορία της, αλλά αναμετριέται και με ό,τι σήμερα αμφισβητεί το ρόλο της και το μέλλον της. Δεν είναι η Αριστερά της άρνησης, αλλά της θέσης. Είναι η Αριστερά που στηρίζεται στην επιθετική σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης και που διαμορφώνει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

Ο Συνασπισμός πρέπει να πορευτεί δυναμικά στην κατεύθυνση των κοινωνικών συνεργασιών και των πολιτικών συμμαχιών με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού και την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα.

Είναι αναγκαίο και επίκαιρο το άνοιγμα των συμμαχιών του Συνασπισμού, μέσα και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, προς την οικολογία και τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις του χώρου αυτού, καθώς και προς τους πολίτες που κινούνται στον αριστερό σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Ο Συνασπισμός οφείλει να έχει τις δικές του προγραμματικές θέσεις, που να λειτουργούν πειστικά για την κοινωνία, αντιπαραθετικά και εναλλακτικά προς τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνέχισε και συνεχίζει με αυταρχισμό, με επιθετικότητα και με εντατικότερους ρυθμούς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, επιφέροντας αλλαγές προς το χειρότερο, προσβάλλοντας τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες και αποσαθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις.

Ο δημόσιος χώρος και τα δημόσια αγαθά βάλλονται.

Η δημόσια περιουσία εκποιείται.

Η διαφθορά κυριαρχεί και λεηλατεί τον δημόσιο χώρο.

Ο Συνασπισμός δεν μπορεί να αρκείται απλά στην καταγγελία της Κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν θέλουμε να φωτογραφίσουμε τη σημερινή κατάσταση. Θέλουμε να την αλλάξουμε σε μια προοπτική ευρύτερων προοδευτικών εξελίξεων. Θα πρέπει να προτάξουμε στο λόγο μας και στο πεδίο των διεκδικήσεων, κεντρικές πολιτικές – προγραμματικές προτεραιότητες για τη χώρα και τους πολίτες.

. Η νέα γενιά αξίζει ένα καλύτερο αύριο από αυτό που της σχεδιάζουν. Γι΄ αυτό το αύριο όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αξίζει τον κόπο να αγωνιστούν.

Δεν αντιμετωπίζουμε, ούτε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την νεολαία ως μια απλή δεξαμενή ψήφων, ούτε την νεολαία του κόμματός μας ως εφεδρικό κομματικό στρατό. Πιστεύουμε βαθιά ότι έχει την ικανότητα να προσανατολίσει τους αγώνες της, με βάση τις δικές της ιδιαίτερες επεξεργασίες, στην κατάκτηση ώριμων, θετικών λύσεων για τα προβλήματά της.

Στον Συνασπισμό είχαμε πάντα ζωντανή και έντονη κομματική ζωή. Αυτό δεν μας εμπόδιζε να αντιμετωπίζουμε τα κορυφαία μας ζητήματα με απολύτως συλλογικές πολιτικές διαδικασίες. Το αρχηγοκεντρικό μοντέλο δεν μας ταιριάζει. Σε καμία εκλογή προέδρου του κόμματος μέχρι σήμερα δεν είχαμε αιφνιδιασμούς και δαχτυλίδια.

Καλώ σε ένα ανοικτό διάλογο, μπροστά στην κοινωνία και το κόμμα, τους υποψηφίους για την προεδρία στο κόμμα για να αναπτυχθούν οι πολιτικές απόψεις κια θέσεις τους.

Στον Συνασπισμό έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας που μας διαφοροποιεί τόσο από τα συγκεντρωτικά κόμματα, όσο και από τα αρχηγικά κόμματα.

Δεν κατορθώσαμε όμως να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό κόμμα των μελών του, όπως το διακηρύξαμε ιδρυτικά.

Προσβλέπουμε σε ένα κόμμα, στο οποίο τα μέλη ενημερώνονται λεπτομερειακά για όλα τα ζητήματα, συνδιαμορφώνουν τις απόψεις τους στις κομματικές συζητήσεις και, πάνω απ’ όλα, συμμετέχουν ενεργά στην επεξεργασία και τη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος σε όλα τα επίπεδα.

Ανανέωση σημαίνει πάνω απ΄ όλα βαθιά τομή στην οργάνωση και τη λειτουργία του κόμματος

Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο, μαζικό, πλουραλιστικό κόμμα που να στηρίζεται στην συμμετοχή, την πρωτοβουλία και την δράση των ίδιων των μελών του.

Ένα κόμμα ανοικτό στα κοινωνικά κινήματα, χωρίς να επιχειρεί την υποκατάστασή τους ή να διαχέεται μέσα σ΄ αυτά.

Ένα κόμμα που να τολμά να αποκαταστήσει την κλονισμένη σχέση του πολίτη με την πολιτική.

Ας μην επιτρέψουμε σε άλλες λειτουργίες να αντικαταστήσουν τη διασταύρωση και τη διαπάλη των ιδεών, ας βάλουμε φραγμό στις προσπάθειες η απλή διαχείριση να υποκαταστήσει την πολιτική. Ας δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα κόμμα πολιτικό οργανισμό των μελών του.

Πρόθεσή μου είναι από τη θέση του Προέδρου του Συνασπισμού, να εργασθώ, με όρους συλλογικότητας, εσωκομματικής δημοκρατίας, σύνθεσης και συνεργασίας, για το συλλογικό μας όραμα στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς. Ένα όραμα που προσδιόρισε και προσδιορίζει την πολιτική μου πορεία».

Ειδήσεις/ Γεγονότα

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ

2023-02-01

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ -Ο εφιάλτης τελειώνει,...

Η χειραφέτηση της Πίσω Αυλής

2022-06-08

Η Σύνοδος Κορυφής Αμερικανικών Κρατών ήδη στην διάρκεια...

ΝΕΑ ΑΡΧΗ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

2022-05-03

-Η εκλογή Προέδρου και ΚΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ από τη βάση...

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκό ομόλογο από 9 χώρες

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκό ομόλογο από 9 χώρες

2020-03-25

Εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ...

ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

2018-12-10

Τη δίκη της Χρυσής Αυγής παρακολούθησε σήμερα αντιπροσωπεία...

Στις 19 Ιουνίου η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου :Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;

Στις 19 Ιουνίου η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου :Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;

2018-06-08

Επίκαιρη εκδήλωση διοργανώνει στις 19 Ιουνίου (ημέρα Τρίτη...

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: H σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή (ΚΠΕ)

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: H σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή (ΚΠΕ)

2018-04-03

Σύμφωνα με την απόφαση του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος...

Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

2017-10-18

Είναι πολλές φορές που η αξία της ανανεωτικής Αριστεράς...

Γιώργος Γιάνναρος: Μη με συγκρίνετε με τον πατέρα μου

Γιώργος Γιάνναρος: Μη με συγκρίνετε με τον πατέρα μου

2017-10-17

...Θα κλείσω με μία προσωπική παράκληση: να μη με συγκρίνετε...

Δεν είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες

Νικολά Ντιμιτρόφ, 2017-09-20

Συνέντευξη στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε...

TO ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

TO ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2017-07-25

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/07/17 στις 14:00...

Θαν. Θεοχαρόπουλος:αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στους εργαζομένους, ενάντια στο "κλείσιμο" του ΔΟΛ

2017-02-08

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με τους...

×
×