Η χειραφέτηση της Πίσω Αυλής

KReport, Δημοσιευμένο: 2022-06-08

Η Σύνοδος Κορυφής Αμερικανικών Κρατών ήδη στην διάρκεια της προετοιμασίας της επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι ζούμε ήδη σε έναν πολυκεντρικό, πολυπολικό, μετα-αμερικανικό κόσμο. Η Κεντρική και Νότια Αμερική την οποία στις αρχές του 20ου αιώνα ο Πρόεδρος Θήοντορ Ρούζβελτ είχε ονομάσει «Πίσω Αυλή» των ΗΠΑ κάθε άλλο παρά έτοιμη είναι να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά των αυταρχικών καθεστώτων της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού δεν συμμετέχει διαμαρτυρόμενος για τον αποκλεισμό της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο διαπραγματεύθηκε σκληρά την συμμετοχή του και πέτυχε μια τετ α τετ συνάντηση με τον Μπάιντεν, ενώ οι ηγέτες της Ονδούρας, της Γουατεμάλας και του Ελ Σαλβαδόρ δεν θα είναι παρόντες καθώς διαφωνούν με την στάση του Μπάιντεν ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την Κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ.

Ακόμη και αν οι ενεργειακές σκοπιμότητες ανάγκαζαν τον Μπάιντεν να παραμερίσει τον Γουαιδό και να προσκαλούσε τον Μαδούρο θα ήταν αργά καθώς ο διάδοχος του Τσάβες θα είναι στην Τουρκία προσκεκλημένος από τον Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής, από την Ευρώπη μέχρι τον Ινδικό-Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή αλλά και την Λατινική Αμερική, οι ΗΠΑ του Μπάιντεν όχι μόνον δεν έχουν διευρύνει τις συμμαχίες των προθύμων να ανακόψουν την ισχυροποίηση της Κίνας αλλά λειτουργούν στην λογική της αυτοεκπληρουμενης προφητείας, καθώς επιταχύνουν την χειραφέτηση των αναδυόμενων νέων κέντρων ισχύος του πλανήτη, από την Βραζιλία και το Μεξικό μέχρι την Σαουδική Αραβία , την Ινδία και το Πακιστάν.

Από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κάθε μέρα που περνά καταγράφει την σκληρή διαπραγμάτευση των περιφερειακών δυνάμεων, παλαιών και νέων, με την Ουάσιγκτον. Και φωτίζουν ακόμη πιο έντονα την αδυναμία της Γηραιάς Ηπείρου να χειραφετηθεί στρατηγικά.

Θέματα επικαιρότητας: Αμερική

Ειδήσεις/ Γεγονότα

×