Τζον Φέτερμαν / Λίγη ελπίδα στη ζώνη της σκουριάς
Κάκη Μπαλή, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2022-11-12
Αν κάτι έμαθε ο κοινός θνητός στην Ελλάδα για τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ότι η Πολιτεία της Πενσυλβάνια ήταν κρίσιμη για τη Γερουσία και ότι μπορεί να την κέρδιζε ο Ρεπουμπλικάνος Μέμετ Οζ, που είναι φίλος του Ερντογάν. Για τους κοινούς θνητούς στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο η περιγραφή για τον Οζ ήταν ότι είναι φίλος του Τραμπ, γιατρός που έκανε καριέρα στην τηλεόραση και κομπογιαννίτης που πλάσαρε την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για την Covid.
Μετά την Τρίτη των εκλογών, όμως, το ενδιαφέρον στράφηκε στον νικητή, που δεν ήταν η τραμπική τηλεπερσόνα, αλλά ο Τζον Φέτερμαν από τους Δημοκρατικούς, ο οποίος τελικά πήρε την πλειοψηφία παρά τον φοβερό πόλεμο που του έγινε με «όπλο» την υγεία του εξαιτίας ενός εγκεφαλικού που έπαθε τον Μάιο.
Με εμφάνιση εργάτη
Ο νέος γερουσιαστής της Πενσυλβάνια είναι εμφανισιακά αντισυμβατικός, με τατουάζ, ξυρισμένο κεφάλι και μούσι. Δεν μοιάζει καθόλου με την ακαδημαϊκή ελίτ της ανατολικής ή της δυτικής ακτής, έχει την εμφάνιση ενός τίμιου εργάτη και κάνει αριστερή -για τα αμερικανικά δεδομένα- πολιτική με απλά λόγια. Είναι λαϊκός, και όχι λαϊκιστής.
Μίλησε ξεκάθαρα για το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν αν θα κάνουν έκτρωση. Τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης. Δεσμεύτηκε να ενισχύσει τα δικαιώματα των συνδικάτων, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να επιβάλει δημόσια ασφάλιση Υγείας και πιο αυστηρούς νόμους για την οπλοκατοχή.
Ταυτόχρονα, είχε πει από την αρχή ότι δεν τάσσεται υπέρ της απόλυτης απαγόρευσης των όπλων, ενώ επιμένει να υπερασπίζεται την αστυνομία. Αυτή του τη στάση την εκτιμούν οι κάτοικοι στη ζώνη της σκουριάς, στις πολιτείες που εδώ και δεκαετίες είδαν τις βιομηχανίες τους να κλείνουν και τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να χάνονται. Θέλουν τάξη και ασφάλεια, αλλά χωρίς τα οπλοπολυβόλα να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Και έχουν συγχωρήσει στον Φέτερμαν ότι πυροβόλησε το 2013 έναν άοπλο μαύρο που έκανε τζόκινγκ νομίζοντας πως ήταν κλέφτης που έτρεχε να ξεφύγει. Ακόμη και το τότε θύμα του δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι θα τον ψηφίσει, ότι είναι ο Φέτερμαν αυτός που μπορεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντά του.
Ο δήμαρχος
Ο Φέτερμαν μεγάλωσε στο Γιορκ της Πενσυλβάνια, σπούδασε Οικονομικά και εργάστηκε στο AmeriCorps, το δημόσιο σύστημα που σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Η δουλειά του τον έφερε στην κωμόπολη Μπράντοκ, που κάποτε ζούσε από το ατσάλι, αλλά τον 21ο αιώνα αργοπέθαινε. Το 2006 ο Φέτερμαν εκλέχθηκε δήμαρχος στο Μπράντοκ και δούλεψε σκληρά μέχρι το 2019 για να ξαναζωντανέψει την κωμόπολη και να δώσει προοπτική στη νεολαία της. Με προίκα την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Μπράντοκ μπήκε στη «μεγάλη» πολιτική - και μένει να φανεί αν θα την τιμήσει.
Οσο για το ελληνικό κοινό, αυτό μπορεί να χαίρεται επειδή προεκλογικά ο Φέτερμαν είχε πει ότι η Τουρκία θα έπρεπε να μετατρέψει πάλι την Αγία Σοφία σε μουσείο.