Ολική επαναφορά Τραμπ

Γιώργος Καπόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2024-01-27

Πρώτα η Αϊόβα και στη συνέχεια το Νιου Χαμσάιρ επιβεβαίωσαν την υπόθεση εργασίας σύμφωνα με την οποία το μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος του Τραμπ ενίσχυσε σε τέτοιο βαθμό το προβάδισμά του ώστε το μόνο ζητούμενο να είναι το εύρος της κυριαρχίας του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Με αυτά τα δεδομένα η παράταση της αβεβαιότητας ως προς το κατά πόσον οι δικαστικές εκκρεμότητες και κυρίως ενδεχόμενες καταδίκες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μπορούν να φράξουν τον δρόμο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο λειτουργεί υπέρ του τέως και φερέλπιδος επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Η απόλυτη κυριαρχία του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι βέβαιο ότι θα το μεταμορφώσει σε Τραμπικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου εκτός του προέδρου ανανεώνεται το σύνολο της Βουλής και το ένα τρίτο της Γερουσίας.

Με δεδομένα μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της Αϊόβα και του Νιου Χαμσάιρ οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αν δεν έχουν τη στήριξη του Τραμπ δεν μπορούν να θεωρήσουν την εκλογή τους δεδομένη.

Αν η δυναμική Τραμπ πιστοποιηθεί και στις επόμενες προκριματικές εκλογές, τότε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει οριστικά τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του τέως προέδρου.

Τούτων λεχθέντων είναι βέβαιο ότι σύμμαχοι και αντίπαλοι των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή μελετούν ήδη τα πεπραγμένα της τετραετίας Τραμπ στην προσπάθειά τους να ανιχνεύσουν τις σταθερές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη και πολύ πιθανή πλέον δεύτερη τετραετία.

Η συνέχεια της πολιτικής Μπάιντεν από τον Τραμπ είναι δεδομένη σε ό,τι αφορά την Κίνα αλλά και τη Βόρεια Κορέα, με την εμπρηστική φρασεολογία του να καθιστά δύσκολη την αποτροπή της μετάλλαξης της αντιπαλότητας σε μετωπική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εκεί όπου η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα φέρει απρόβλεπτες ανατροπές είναι η Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018 από τη συμφωνία για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, υιοθετώντας το σύνολο των αντιδράσεων που είχε διατυπώσει ο Νετανιάχου το 2015 όταν ο Ομπάμα αποφάσισε να την υπογράψει.

Σε ό,τι αφορά την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία ο Τραμπ δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί πως είναι ευθύνη της Ε.Ε. να αναλάβει το κόστος είτε της απεμπλοκής είτε της παράτασης του πολέμου.

Η προσέγγιση Τραμπ να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι άλλωστε δεν αφορά μόνον την Ουκρανία αλλά την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά.

Στην πρώτη του θητεία ο Τραμπ ακολούθησε μια αντιφατική στάση απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν με κατανόηση των ενστάσεων της Αγκυρας στη στήριξη των Κούρδων της Βορειοανατολικής Συρίας από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ προσπάθησε δύο φορές το 2018 και το 2019 να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Συρία, ένα πάγιο αίτημα του Ερντογάν που απέρριπταν σταθερά τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το Πεντάγωνο.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με δημοσίευμα που αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προβληματίζεται ως προς την απόσυρση από τη Συρία.

Το συμπέρασμα είναι ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η μάχη εξουσίας στις ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση που να δεσμεύει μακροπρόθεσμα τη χώρα.

Θέματα επικαιρότητας: Αμερική

Ο τραμπισμός είναι και «ανθυγιεινός»

Μανώλης Πιμπλής, 2025-03-24

Μόνο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η αμερικανική κυβέρνηση εξαφάνισε...

Περισσότερα

Το Μεσανατολικό Σταυρόλεξο του Μπάιντεν

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-02-03

Λεπτές ισορροπίες σε πολλά μέτωπα που έχουν μεταξύ τους...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Και αν εκλεγεί πάλι ο Τραμπ ;

Θόδωρος Τσίκας, 2024-01-28

Στις ΗΠΑ διεξάγονται τώρα οι εσωτερικές προκριματικές...

Περισσότερα

Ολική επαναφορά Τραμπ

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-01-27

Πρώτα η Αϊόβα και στη συνέχεια το Νιου Χαμσάιρ επιβεβαίωσαν...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Μας αφορά το πακέτο Μπάιντεν;

Κώστας Καλλίτσης, 2023-01-29

Η αμερικανική οικονομία ζεσταίνεται για μια νέα κούρσα...

Περισσότερα

Ο επόμενος Τραμπιστής θα είναι πιο επικίνδυνος

Γιώργος Παγουλάτος, 2022-11-13

Το σκηνικό εμφάνιζε τις προδιαγραφές ενός Ρεπουμπλικανικού...

Περισσότερα

Το κύμα

Παύλος Τσίμας, 2022-11-12

Έχουμε υποστεί τόσο καταιγιστικό βομβαρδισμό κακών ειδήσεων...

Περισσότερα
Κάκη Μπαλή

Τζον Φέτερμαν / Λίγη ελπίδα στη ζώνη της σκουριάς

Κάκη Μπαλή, 2022-11-12

Αν κάτι έμαθε ο κοινός θνητός στην Ελλάδα για τις ενδιάμεσες...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Νίκος Χριστουδουλάκης

21 Απριλίου 1967: Η ολέθρια κληρονομιά της Επταετίας

Νίκος Χριστουδουλάκης, 2026-04-21

Οι οικονομικές πολιτικές που υιοθέτησε η χούντα (1967-1974)...

Το αδύνατο άθροισμα

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-04-20

Η πρόσφατη ήττα του Ορμπαν στην Ουγγαρία ύστερα από δεκαέξι...

Ο δημογραφικός χειμώνας

Μιχάλης Μητσός, 2026-04-15

Μια εικόνα. Η ελληνική αστυνομία στρατολογεί εδώ και τουλάχιστον...

Στεγαστική κρίση / Τι θα γίνει με τα ενοίκια;

Ιωάννα Λιούτα, 2026-04-12

Αν κάποτε η στέγη ήταν δικαίωμα, σήμερα είναι όπλο μαζικής...

Κώστας Καλλίτσης

Οι αγορές και ο Ντ. Τραμπ

Κώστας Καλλίτσης, 2026-04-11

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές φαινόταν ότι οι αγορές,...

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Πότε παραιτείται ένας πρωθυπουργός;

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2026-04-10

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν...

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Δημοκρατία

Παύλος Τσίμας, 2026-04-10

…Έχουν δοθεί διαφορετικές ερμηνείες σε αυτήν την μεγάλη...

Γιάννης Ραγκούσης

Μονοεδρικές περιφέρειες: Μια μικρή επανάσταση για το πολιτικό σύστημα

Γιάννης Ραγκούσης, 2026-04-07

Μια νέα εκλογική αρχιτεκτονική βασισμένη σε μονοεδρικές...

Το σταυροδρόμι

Μιχάλης Μητσός, 2026-04-06

Mετά και τις νέες καταιγιστικές αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ,...

Ολύμπιος Δαφέρμος

Υποκλοπές

Ολύμπιος Δαφέρμος, 2026-03-29

Διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνταν πλήθος υπουργών, ο αρχηγός...

Θορυβώδης χυδαιότητα

Τάσος Παππάς, 2026-03-29

Σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, το αδίκημα ορατό διά γυμνού...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Γιατί κίνημα ειρήνης

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-03-29

Τα αεροπλάνα θα πρέπει να είναι πάντα φορείς ειρήνης, ποτέ...

×
×