Για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία

Άννα Φιλίνη, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-02-02

Η θετική ανταπόκριση των μελών μας απέναντι στον κοινό κορμό του κειμένου των θέσεων προς το συνέδριο αποδεικνύει τη σημερινή κοινή διάθεση μέσα στο κόμμα μας για να σταθούμε με υπεύθυνο και δραστήριο τρόπο μπροστά στη νέα πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Χρειάζεται να επισημανθεί παρ’ όλα αυτά ότι το κόμμα μας πάσχει από το φαινόμενο της "διολίσθησης" σε πολιτικές θέσεις εκ των πραγμάτων, καθώς δεν χαρακτηρίζονται οι διαδικασίες στα κομματικά όργανα και τις πολιτικές κινήσεις ούτε συχνά από πλούτο δημοκρατικού διαλόγου ούτε πάντα από διαφάνεια στη λήψη και στην ανάλυση των αποφάσεων. Πολύ θετική είναι η ύπαρξη, μέσα στον κοινό κορμό των θέσεων, του τελευταίου κεφαλαίου για "το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της αριστεράς", το οποίο με σαφήνεια λέγεται ότι επιβάλλεται να το "διατυπώσουμε και προβάλλουμε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία". Επιμένοντας μάλιστα στο στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, οι θέσεις προβάλλουν αναγκαίες τομές σήμερα απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό.

Μετά την κρίση στο υπουργείο Πολιτισμού, τη φθορά της κυβέρνησης με τα πρόσφατα σκάνδαλα και τη διαρκή μείωση των ποσοστών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, η θέση που προβάλλει ο ΣΥΝ το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, με καθοριστικό το ρόλο της αριστεράς, αποκτά ολοένα μεγαλύτερη απήχηση. Εφ’ όσον η πορεία αυτή σταθεροποιείται, το σύστημα της εναλλαγής Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση του τόπου, με μονοκομματικές κυβερνήσεις, ολοένα θα φθίνει. Γνωρίζουμε βέβαια ότι εδώ και χρόνια επιχειρηματικοί κύκλοι και μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου επεξεργάζονται διάφορες εκδοχές κυβερνήσεων της κεντροδεξιάς μετά από διασπάσεις κομμάτων ή εκδοχές συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, κρατώντας σε κάθε περίπτωση την αριστερά στο περιθώριο.

Ο κόσμος όμως ελπίζει σε μιαν άλλη προοπτική, πέρα από το δικομματισμό, με ουσιαστικό το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού κι η ανοδική μας πορεία εντείνει αυτές τις ελπίδες. Δεν μπορούμε παράλληλα να μην βλέπουμε ότι η στάση αυτή του κόσμου εκφράζει σε μεγάλο βαθμό ακόμη τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία απέναντι στην τρέχουσα κατάσταση, χωρίς να έχει για την ώρα σταθεροποιήσει θετικά την πρόθεση ψήφου του προς εμάς και πολύ περισσότερο δίχως να ξέρει ολοκληρωμένα τι περιμένει και τι επιθυμεί. Η σταθερή ανάδειξη των καίριων σημείων στο πρόγραμμά μας, η μαζική στήριξη από κινήματα και πολίτες των βασικών προγραμματικών θέσεων, η εμπέδωση μιας συνοχής στο εσωτερικό μας που να στηρίζεται στη δημοκρατία και στη συνειδητή γνώση του προς τα πού βαδίζουμε, το ξεπέρασμα δηλαδή όποιων πρακτικών εντυπωσιασμού και τακτικισμού, η στήριξη στα μέλη μας ως ενεργών και συνειδητών ατόμων μέσα στην κοινωνία και μέσα στο κόμμα, αποτελούν ορισμένες από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάμε μπροστά με φαντασία αλλά και με σταθερότητα.

Στη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που διαμορφώνεται και όπου η αριστερά πρέπει να έχει κεντρικό και όχι συμπληρωματικό ρόλο, θα συμμετέχουν αναγκαστικά και άλλες δυνάμεις, που όμως θα συσπειρώνονται στη βάση κοινού προγράμματος, κοινών ιεραρχήσεων και μιας απαραίτητης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. (Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζω τη 2η από τις εκδοχές που περιλαμβάνει το κείμενο θέσεων, στο σημείο σχετικά με το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της αριστεράς.)

Οι ευθύνες του κόμματός μας στη νέα κατάσταση είναι μεγάλες. Πιστεύω ότι μέσα στο υπάρχον πολιτικό πλαίσιο και παίρνοντας υπόψη τις θετικές εμπειρίες αλλά και τις ελλείψεις μας, θα είναι σφάλμα να εντυπωσιαστούμε από τη γρήγορη ροή των πραγμάτων και να κάνουμε αβαρίες στη δημοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες στο όνομα της αποτελεσματικότητας. Οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι από το συνέδριό μας πρέπει να αναδειχθούν μικρά και ευέλικτα όργανα, δεν εξυπηρετούν τη φάση που διανύουμε. Αντίθετα, εγκυμονούν κινδύνους, όταν τα προβλήματα είναι σε μεγάλο βαθμό καινούργια και η πείρα μας μπροστά σε αυτά είναι ακόμη μικρή. Το κλίμα των καιρών ευνοεί δυστυχώς την επιφανειακή πληροφόρηση με βάση την εικόνα, τη γρήγορη ενημέρωση από την τηλεόραση και την εύκολη προσφυγή σε αιφνιδιασμούς. Πίσω από το τρέξιμο για να ανταποκριθούμε στην πολιτική επικαιρότητα και στις συσσωρευμένες δυσκολίες του καθημερινού βίου, είναι εύκολο να σέρνουμε μαζί μας παλιές δογματικές αντιλήψεις ή και εύκολες επαναλήψεις νεωτερισμών. Γι’ αυτό εξάλλου την αλήθεια τη βρίσκει κανείς από πολλές πλευρές. Χρειάζεται δημοκρατία και πάλι δημοκρατία. Επίσης, χρειάζεται και η ποίηση. Δίχως αυτήν δεν μπορούμε ούτε να ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας αλλά ούτε και να παράγουμε το καινούργιο που έχει ανάγκη η αριστερά, αλλά και η ζωή, προκειμένου να βλέπει με κουράγιο τον δύσκολο και αντίξοο κόσμο γύρω μας.

Είμαστε τυχεροί ως κόμμα που έχουμε άξια στελέχη και μέλη. Οι δύο υποψηφιότητες για την προεδρία χαίρουν της γενικής εκτίμησης των μελών και της κοινωνίας. Υποστήριξα από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη. Η προσωπικότητα του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία του κόμματος εγγυάται πείρα και σταθερότητα, χαρακτηριστικά απαραίτητα μέσα στις νέες πολιτικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, αλλά και χαρακτηριστικά που ευνοούν την ανάπτυξη των δυνάμεων του συνόλου των μελών, των συναγωνιστών και των φίλων μας.

Θέματα επικαιρότητας: 5ο ΣΥΝέδριο

Άρθρα/ Πολιτική

×