Λαοσυνάξεις

Γιώργος Μπράμος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-03-06

Ήταν ωραία η Θεσσαλονίκη προχθές το απόγευμα. Πλήθος λαού -έστω κι αν οι μικρόψυχοι δημοσιογράφοι και η μεμψίμοιρη Αστυνομία τους υπολόγισαν σε 10.000 ανθρώπους- βροντοφώναξαν ένα βροντερό "Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ΜΟΝΟ ελληνική". Την ηρωική ατμόσφαιρα των υπερήφανων Ελλήνων Μακεδόνων χάλασε λίγο ο καβγάς ενός μαχητικού διοπτροφόρου που κάποτε δήλωνε καθηγητής Πανεπιστημίου κι εντελώς ξαφνικά εγκατέλειψε αυτόν τον τίτλο κύρους και αναγνώρισης για κάτι παρακατιανό όπως είναι το "εκδότης", κι ενός νομάρχη, που γενικά θεωρεί τον εαυτό του εθνάρχη, μαζί βεβαίως με το TV-star.

Είδαμε από την τηλεόραση και καθισμένοι στις πολυθρόνες μας τον παλμό και το πάθος του μεγάλου πλήθους και τη συγκινητική ανταπόκρισή του στα πύρινα λόγια των ταγών του. Ήταν πράγματι μες στο πνεύμα των καρναβαλικών ημερών, αλλά και αποδεικτικό στοιχείο της συνέχειας του DNA, η ενδυμασία κάποιων με τις πανοπλίες των Αρχαίων Μακεδόνων. Βέβαια, από ό,τι θυμάμαι, οι Αρχαίοι κουβαλούσαν κάμποσες οκάδες βάρος, αλλά οι σημερινοί Μακεδόνες μαχητές έλυσαν το πρόβλημα και εφάρμοσαν στη δική τους πανοπλία νέες τεχνολογίες, όπως είναι το νάιλον και το φελιζόλ.

Ο νομάρχης μόνο έδειξε να μην γνωρίζει την πρόοδο στα νέα υλικά και ντύθηκε, σε άλλη εκδήλωση, Ζορό, που είναι ελαφρότερης κατασκευής ενδυμασία, αν και ελαφρώς δυτικότροπη. Έστω κι έτσι όμως έδωσε Γραμμή. "Μόνο Βέτο" είπε στις τηλεοράσεις και όλοι, από τον Καραμανλή ώς τον Τσίπρα, κατάλαβαν πως δεν αστειεύεται.

Αποδείξαμε έτσι περίτρανα πως η σαχλαμάρα δεν είναι προνόμιο των βορείων γειτόνων, όσων απ’ αυτούς διαδηλώνουν με ανάλογο οίστρο για την ιδιοκτησία της ένδοξης καταγωγής. Τους δείξαμε στις τηλεοράσεις μας και τους είπαμε προκλητικούς. Για τους δικούς μας είμαστε μεγαλόκαρδοι και τους αποκαλούμε ευαίσθητους πατριώτες.

Εξίσου περίτρανα φάνηκε επίσης πως ορισμένοι, ευτυχώς ελάχιστοι, δεν έχουν διδαχθεί τίποτα από τις κουταμάρες του ’90. Βέβαια δεν χάνουμε και τίποτα, ως κοινή γνώμη, να απαντάμε άνετα, σε ποσοστό πάνω από 85%, πως δεν δεχόμαστε να περιέχει τη λέξη "Μακεδονία" οποιαδήποτε ονομασία της FYROM. Με τέτοια, υψηλής εξυπνάδας, διατύπωση που τέθηκε το ερώτημα -πάλι καλά που βρέθηκαν και πέντε άνθρωποι που αρνήθηκαν να μπούνε στο τσουβάλι του Καρατζαφέρη.

Πάντως, κατά σατανική σύμπτωση, πάνω στο γραφείο μου είναι το βιβλίο του Μάρκ Μαζάουερ "Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων". Αυτό που ήθελε να αποσύρει από την κυκλοφορία ο άλλος μεγάλος ταγός της πόλης, ο δήμαρχος, ο οποίος παραδεχόταν πως δεν το είχε διαβάσει. Και σκέφτηκα πως η σημερινή μαύρη κηλίδα που φτιάχνουν οι λαοφίλητοι των λαοσυνάξεων θα ξεχαστεί γρήγορα... Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη ιστορία.

Θέματα επικαιρότητας: FYROM

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Κομματικές αναγνώσεις του Μακεδονικού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-01-26

Το ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η ψήφος για...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-01-24

Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή...

Περισσότερα
Κώστας Καρακώτιας

Βότσαλα στη λίμνη

Κώστας Καρακώτιας, 2019-01-11

... Η συμφωνία των Πρεσπών δεν καθαγιάζει βέβαια και δεν...

Περισσότερα

Παιχνίδια

Μιχάλης Μητσός, 2019-01-08

....Είναι τεχνητός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα συριζανελίτικα...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Μακεδονικό: επισπεύδοντες, όχι καθυστέρηση

Θόδωρος Τσίκας, 2018-10-01

Όταν τα πολιτικά ζητήματα, ειδικά αυτά της εξωτερικής πολιτικής,...

Περισσότερα

Οι Πρέσπες στην Βόρεια κάλπη!

Λάρκος Λάρκου, 2018-09-23

Ο Ζόραν Ζάεφ μπροστά στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των...

Περισσότερα
Θανάσης Γεωργακόπουλος

Σκέψεις για την ΣΥΜΦΩΝΙΑ & την αποτροπή μιας… αυτοκτονίας

Θανάσης Γεωργακόπουλος, 2018-06-16

Η έκρηξη του… ηφαιστείου του μακεδονικού στις αρχές της...

Περισσότερα
Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

2018-06-14

Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος

Κυβερνητική πρόταση από το Συνέδριο

Σωκράτης Φάμελλος, 2025-06-08

Η Ιστορία, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει δείξει ότι οι πολιτικές...

Ποιά εκεχειρία και για πόσο στη Μέση Ανατολή;

Λουκάς Τσούκαλης, 2025-06-25

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως...

Στέργιος Καλπάκης

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καταλύτης για την προοδευτική αλλαγή

Στέργιος Καλπάκης, 2025-06-18

Οι αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στην ειλικρινή...

Θόδωρος Τσίκας

Το αδιέξοδο με το Ιράν και η Συμφωνία του Ομπάμα

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-18

Το 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, έφτασε μετά...

Κώστας Καλλίτσης

Προεκλογική περίοδος

Κώστας Καλλίτσης, 2025-06-08

Κάτι μάλλον ασυνήθιστο (ακόμα και) για τα ελληνικά δεδομένα...

Η “έσχατη προδοσία” έλειπε από την χορηγία της αντιπολίτευσης προς τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριάντης, 2025-06-07

...Τι εισπράττει η κοινωνία όταν ακούει ότι εγκαλείται κάποιος...

Τα Τέμπη επιστρέφουν

Αγγελική Σπανού, 2025-06-05

Με τέσσερις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής, δύο...

Γιάννης Μεϊμάρογλου

Κυβερνητικό μπασκετικό αλαλούμ

Γιάννης Μεϊμάρογλου, 2025-06-04

...Όσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια σε μια...

Θόδωρος Τσίκας

Έχει χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο;

Θόδωρος Τσίκας, 2025-06-01

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει τη ηθική και γεωπολιτική...

Γιάννης Βούλγαρης

Η Ευρώπη στην εποχή των πολέμων

Γιάννης Βούλγαρης, 2025-05-31

Από τις εκλογές που έγιναν τελευταία στον ευρωπαϊκό χώρο,...

Εχει ο καιρός γυρίσματα;

Τάσος Παππάς, 2025-05-26

Αλλάζουν οι καιροί; Αλλάζουν. Αυτό που χθες αποδοκίμαζες,...

Η κοινή λογική

Μιχάλης Μητσός, 2025-05-23

Oι νέοι στρέφονται προς την Ακροδεξιά. Ακόμη κι αν δεν ψηφίζουν...

×
×