Το ποτάμι γυρίζει πίσω;

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2008-03-02

Η έρευνα δεν είναι αυτοσκοπός ... είναι επένδυση"! Κάπως έτσι συμπυκνώθηκε (από τα πλέον αρμόδια χείλη κι από το βήμα της Βουλής) ο πυρήνας της σκέψης και της πολιτικής που "επενδύθηκε" στο νέο νόμο για την έρευνα. Απίστευτο, αλλά μέσα σε λίγες φράσεις διαγράφεται η ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας, αμφισβητείται το θεμέλιο του εκπαιδευτικού και ερευνητικού συστήματος. Από εδώ και πέρα το όλο σύστημα αναζήτησης της γνώσης δικαιούται να υπάρχει αν και μόνο αν αποδίδει ως επένδυση και εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα συμφέροντα.

Στον καιάδα οι μεγάλοι της επιστήμης, ... Στην πυρά όσοι υποστήριξαν ή υποστηρίζουν ότι ακριβώς η αναζήτηση της γνώσης είναι αυτοσκοπός και αυταξία, προϋπόθεση "εκ των ων ουκ άνευ" για την αυτογνωσία και την πολιτιστική ανάπτυξη, αλλά και μακροπρόθεσμα για την οικονομική ανάπτυξη, αν κάποιοι μπορούν ακόμα να σκεφτούν με προοπτική, λίγο πέρα από τη μύτη τους. Στο περιθώριο τέλος πάντων όχι μόνο κάποιοι περίεργοι αριστεροί ή/και κουλτουριάρηδες, αλλά και σχεδόν όλοι οι εκφραστές ιστορικών ρευμάτων σκέψης και δράσης, που τους προβληματίζει σοβαρά η υστερία της μοναδικής σκέψης, η λαγνεία της αγοραίας ανταγωνιστικότητας χωρίς κριτήρια και όρια. Ακόμα και το Συμβούλιο της Ευρώπης π.χ. το οποίο (με εισηγήσεις κεντροδεξιών και κεντροαριστερών σχηματισμών, με κοινό χαρακτηριστικό ότι σέβονται τον εαυτό τους και την ιστορία τους) καταγγέλλει με αυστηρό τρόπο τη μίζερη αντίληψη της Ε.Ε. που θεωρεί τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα ως απλά εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής.

Τούτων λεχθέντων όλα τα άλλα έπονται. Έτσι, π.χ. εφόσον η χρήσιμη έρευνα συνιστά τον αποκλειστικό στόχο των επενδύσεων και εφόσον τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν έχουν (;) ανταποκριθεί ακόμα στο ζητούμενο, δεν είναι προφανές ότι ένας νέος σχεδιασμός είναι αναγκαίος; Ομοίως, εφόσον η χρησιμότητα της έρευνας και της επένδυσης αποδεικνύεται στην πράξη από το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών φορέων, δεν είναι αυτονόητη ανάγκη η συμμετοχή τους σε όλα τα όργανα που προγραμματίζουν, αποφασίζουν, ελέγχουν; "Λογικά" πράγματα.

Οι επιδόσεις της "χρήσιμης" έρευνας

Έχει σημασία να θυμίσουμε ότι αρκετά από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν ήδη καλές, έως πολύ καλές, επιδόσεις στον τομέα της "χρήσιμης" έρευνας, εκείνης τουλάχιστον που επιχορηγείται άμεσα από ευρωπαϊκούς πόρους; Ότι η ενδιαφέρουσα αυτή δυναμική δεν στηρίχτηκε σε κανένα δαιδαλώδες "εθνικό" οργανωτικό σχήμα, ότι ενεργοποιήθηκε από μια υπαρκτή χρηματοδότηση αλλά ότι είναι προοπτικά ασταθής αν δεν ενισχυθούν τα θεμέλιά της ("μη χρήσιμη" έρευνα); Μάλλον όχι, μια και η αρνητική στάση για τα δημόσια ιδρύματα και τη βασική έρευνα έχει αναδειχτεί για κάποιους σε de facto μηχανισμό ιδεολογικής αυτό-επιβεβαίωσης.

Έχει σημασία να θυμίσουμε ακόμα ότι η μη ικανοποιητική διάχυση των αποτελεσμάτων της χρήσιμης έρευνας και η μη ενσωμάτωσή τους στις επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν είναι τόσο πρόβλημα ανεπαρκούς προσφοράς γνώσης και ανθρωπίνου κεφαλαίου από τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα; Ότι αντιθέτως είναι κυρίως πρόβλημα ανεπαρκούς ζήτησης από (γενικώς) κακομαθημένες επιχειρήσεις, που δεν επενδύουν στη γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιο και δεν συνεργάζονται με ερευνητικούς φορείς, γιατί μπορούν και στηρίζουν την ανταγωνιστικότητά τους σε άλλες μεθόδους (χαμηλό κόστος, κρατικοδίαιτος τζίρος, παραοικονομία, φορο-εισφορο-διαφυγή, ...); Μάλλον όχι, μια και η αγοραία λατρεία του ιδιωτικού τυφλώνει.

Η όλη σύλληψη είναι σαθρή και αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Επιπλέον, δεν θίγει τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ερευνητικού συστήματος της χώρας. Κατ’ αρχήν, ο νόμος μπορεί να μην αφορά τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας, αλλά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το κρίσιμο αυτό ζήτημα δεν θίγεται ούτε καν ως ηθική και πολιτική δέσμευση. Η δεύτερη όμως προϋπόθεση όφειλε να είναι ένα από τα κύρια αντικείμενα του νόμου. Το μείζον θεσμικό ζήτημα που εκκρεμεί είναι πάντα ο ενιαίος χώρος παιδείας και έρευνας, η λειτουργία των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων υπό κοινό θεσμικό πλαίσιο και ενιαία πολιτική διεύθυνση. Για να τελειώνουμε με τον αδικαιολόγητο κατακερματισμό του ανθρώπινου δυναμικού και να απελευθερώσουμε ορατές και πολυσυζητημένες θετικές συνέργειες.

Το ελληνικό "παράδοξο"

Να όμως που τα πράγματα πάνε πάλι αντίστροφα. Μοναδικό το ελληνικό "παράδοξο": τα ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται κυρίως με τη βασική έρευνα, παραμένουν πάντα εξαρτήματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Το περίεργο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο συμμετέχει -με ρόλο διακριτικού κομπάρσου- σε αυτό τον αποπροσανατολισμό αλλά θέτει σε ομηρεία και τα πανεπιστήμια, παραχωρώντας στην κοινή προσπάθεια και τη δική του "προίκα" (βασική έρευνα). Η συμμετοχή των ΑΕΙ σε προγράμματα και χρηματοδοτήσεις είναι πια δυνατή (σχεδόν) μόνο με όρους αγοραίας χρησιμότητας, ανεξάρτητα από τις πραγματικές τους ανάγκες και τον συλλογικό τους σχεδιασμό. Κυνική επίλυση μιας πολύχρονης διαμάχης: πλήρης προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κελεύσματα της ανταγωνιστικότητας, στο πυρ το εξώτερον ο ενιαίος χώρος εκπαίδευσης και (μη χρήσιμης) έρευνας, ιστορική μήτρα της γνώσης και του πολιτισμού.

Μόνη "ελπίδα" ένα κυβερνητικό αυτογκόλ ακόμα. Στο όλο οργανωτικό σχήμα εμπλέκονται κάπου 5-6 θεσμικά κέντρα σε ένα δαιδαλώδες τερατούργημα εγκεφαλικής σύλληψης και σχεδιασμού "επί χάρτου". Επιπλέον, ο νόμος, για να ενεργοποιηθεί πλήρως, προϋποθέτει την έκδοση απίθανου αριθμού προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων. Η δυσλειτουργία ως ευχή; Προσωρινά έστω, με την ελπίδα ότι οι συλλογικοί φορείς των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων θα διατυπώσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση.

* Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι Οικονομολόγος, Καθηγητής ΕΜΠ

Θέματα επικαιρότητας: Έρευνα

Βασίλης Κωστόπουλος

Η Έρευνα και Τεχνολογία στην Ελλάδα

Βασίλης Κωστόπουλος, 2012-12-06

Η Ειδική Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής οργάνωσε...

Περισσότερα

Δέκα μέτρα ενίσχυσης της έρευνας

2012-02-16

Δέκα μέτρα ενίσχυσης της έρευνας κατέθεσε, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης,...

Περισσότερα

Νόμος για την Ερεύνα: Ερευνητικός Καλλικράτης;

Θανάσης Μαχιάς, 2012-01-17

Από το Υπουργείο Παιδείας κατατέθηκε ο νέος Νόμος για την...

Περισσότερα

Ευρωπαίοι ερευνητές, δέσμιοι της ελληνικής κρίσης

Λίνα Γιάνναρου, 2011-03-13

Ποιος είπε ότι η ελληνική κρίση χτυπά μόνο τους Ελληνες;...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Αριστερά της Διαμαρτυρίας και του ακραίου λαϊκισμού;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2011-03-03

Η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Δεν είναι μόνο οι...

Περισσότερα

Αχιλλέας Μητσός: Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει «φτωχός συγγενής» στο πεδίο της έρευνας

2011-01-23

«Να δίνεις έμφαση στο αύριο, όταν το σήμερα, δυστυχώς, είναι...

Περισσότερα
Δημήτρης Λουκάς

Το νέο ερευνητικό τοπίο

Δημήτρης Λουκάς, 2009-10-11

Έντονη ήταν προεκλογικά η αρθρογραφία για τη δημιουργία...

Περισσότερα

Η πρόκληση της έρευνας

Αχιλλέας Μητσός, 2008-05-04

Η έρευνα, μαζί με τη διδασκαλία, είναι ο ένας από τους δύο...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

Αναπάντητα ερωτήματα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-06

Α. Από την αρχή της συζήτησης για την νομοθετική αναγνώριση...

Ελληνικό παράδοξο

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-03-03

Από την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία...

×
×