Το ντόμινο της ντόπας

Νότης Ανανιάδης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2004-08-22

Το ντόμινο των περιπτώσεων ντοπαρίσματος Ελλήνων πρωταθλητών που συγκλονίζει την κοινή γνώμη, ήδη πριν την έναρξη των Ολυμπιακών και καθ’ όλη την πρώτη εβδομάδα των Αγώνων, απειλεί πλέον τα ανατολικογερμανικού τύπου θεμέλια στα οποία στηρίχθηκε επί μία δεκαετία τώρα το ελληνικό "αθλητικό θαύμα". Εξέλιξη πολύ πιθανή, αν επιβεβαιωθούν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σκάνδαλο δεν εξαντλείται στους τρεις ολυμπιονίκες Κεντέρη, Θάνου, Σαμπάνη και τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνέχεια στο εν λόγω ντόμινο. Ηδη πληροφορίες για μη συμμετοχή πρωταθλητών με υψηλές επιδόσεις (αναφέρθηκε ότι ο σπρίντερ Γ. Χοϊδης αρνήθηκε έλεγχο και αποχώρησε από το Ολυμπιακό Χωριό), αλλά και απόσυρση κάποιων άλλων λόγω "τραυματισμών" της τελευταίας στιγμής, γεννούν υποψίες. Οι οποίες ακόμη και αν είναι άδικες ρίχνουν ακόμη πιο βαριά την σκιά των αναβολικών πάνω στην γιορτή και πιθανόν πάνω στην λάμψη παλαιότερων μεταλλίων. Πλέον και για τους ολυμπιονίκες ισχύει η γνωστή για την γυναίκα του Καίσαρα ρήση. Δεν πρέπει μόνο να είναι, αλλά και να φαίνονται τίμιοι. Τα περί "τεκμηρίου αθωότητας" είναι καλά για τις αίθουσες των δικαστηρίων (αθλητικών ή άλλων), αλλά όχι τόσο για τις κερκίδες και τους θεατές. Η πλειοψηφία των οποίων είναι έτοιμη να καταδικάσει εκείνους που ετοιμαζόταν εδώ και χρόνια να αποθεώσει. Σκληρή, αλλά πολύ συνηθισμένη πραγματικότητα (και) στον αθλητισμό...

Η WADA δυο βήματα μπροστά από την ΔΟΕ

Εν αναμονή των εξελίξεων σχετικά με τον "χάλκινο" ολυμπιονίκη στην άρση βαρών Λεωνίδα Σαμπάνη, στον οργανισμό του οποίου ανιχνεύθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης, εκείνο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι η ελληνική πλευρά απέτυχε πανηγυρικά να καταστρώσει ένα σχέδιο "διαχείρισης κρίσεως" για τα "μικρά και εύκολα". Για την ασφάλεια, τις υποδομές, τις μεταφορές, στην αντιμετώπιση πιθανών και απίθανων κινδύνων και καταστροφών επενδύθηκαν δισεκατομμύρια και όλα, μέχρι στιγμής, πάνε κατ’ ευχήν. Για την πιθανότητα ένας - δυο αθλητές (με τη συνεργασία κάποιου προπονητή - έμπορου ουσιών και ένα κύκλωμα παραγόντων) να ξεπεράσουν τα εσκαμμένα και να συλληφθούν ντοπαρισμένοι, δεν είχε προβλεφθεί τίποτε. Παρά το γεγονός ότι η επιτυχία των Αγώνων συνδέθηκε με την αναμονή αθλητικών επιτυχιών. Αλλά, πάλι, ίσως και να μην μπορούσε να γίνει ουσιαστικά κάτι, από την στιγμή που στο εν λόγω κύκλωμα αποδεικνύεται ότι συμμετέχουν αθλητικές ομοσπονδίες, ολυμπιακές επιτροπές, κρατικές υπηρεσίες - μέχρι και ένα δημόσιο νοσοκομείο, τουλάχιστον στην κουτοπόνηρη προσπάθεια συγκάλυψης της πρώτης υπόθεσης. Με άλλα λόγια το κράτος.
Το κύκλωμα αυτό δεν ανέλυσε σωστά την σημασία των κινήσεων στον παγκόσμιο αθλητισμό και το "ξήλωμα" που ξεκίνησε στον αμερικάνικο αθλητικό χώρο. Ίσως, πάλι, να είχε διαβεβαιώσεις (από πού;) ότι οι έλεγχοι στους Έλληνες αθλητές να ήταν... διακριτικοί. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα που διοργανώνει τους Αγώνες, κατά κανόνα, κερδίζει αρκετά πιο πολλά μετάλλια απ’ ό,τι στο παρελθόν, πιθανότατα διότι η ΔΟΕ έτσι προστατεύει το προϊόν της, προσελκύοντας περισσότερους φιλάθλους στα γήπεδα. Όμως δεν υπάρχει ένα μόνο κέντρο στην ΔΟΕ. Η WADA και ο πρόεδρός της Ντικ Πάουντ (αντίπαλος του Ζακ Ρογκ για την προεδρία της ΔΟΕ, μετά την παραίτηση Σάμαρανκ) αποτελούν έναν αντίπαλο πόλο. Λειτουργώντας ως ανεξάρτητη αθλητική αρχή, τους ελέγχους ντόπινγκ της οποίας όμως αναγνωρίζει η ΔΟΕ, πήγε δυο βήματα πιο μπροστά. Και, κατά κάποιο τρόπο, "υποχρέωσε" τους "αθανάτους" να την ακολουθήσουν. Έτσι και οι όποιες τυχόν διαβεβαιώσεις είχε το ελληνικό κύκλωμα να ξεχάστηκαν. Και να οδήγησαν στο φετινό ντόμινο της ντόπας...

Αναμονή ΔΟΕ για τον Σαμπάνη

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου δεν είχε ελεγχεθεί το δεύτερο δείγμα του Λεωνίδα Σαμπάνη. Όμως ποτέ μέχρι σήμερα ο δεύτερος έλεγχος δεν έχει δείξει κάτι διαφορετικό από τον πρώτο. Ο αρσιβαρίστας και ο προπονητής του Χρ. Ιακώβου αναμενόταν να κληθούν ενώπιον της ΔΟΕ (ίσως χθες, ίσως τις επόμενες μέρες). Κανονικά θα πρέπει να αφαιρεθεί το μετάλλιο που κέρδισε πριν από λίγες μέρες στην κατηγορία των 62 κιλών και να αποβληθεί από τους Αγώνες, μαζί με τον προπονητή του. Χθες το μεσημέρι πάντως κυκλοφορούσαν πληροφορίες για πιθανή μετάθεση της όποιας απόφασης της ΔΟΕ - ακόμη και για αφαίρεση του μεταλλίου - μετά τη λήξη των Αγώνων, κάτι που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Αργά το βράδυ της Παρασκευής υπέβαλλε την παραίτησή του ο αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Γ. Παπαδογιαννάκης, εμφανιζόμενος δυσαρεστημένος επειδή δεν έχει άμεση πληροφόρηση των γεγονότων, αλλά γνωρίζει τις εξελίξεις μέσω των ΜΜΕ. Την παραίτησή του πάντως δεν έκανε αποδεκτή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου.

Βιαστική τώρα η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αλλάζει γραμμή. Και μετά την καθυστέρηση που επέδειξε στην ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας, μετά την υπόθεση Τζέκου - Κεντέρη - Θάνου, τώρα εμφανίζεται αποφασισμένη να τηρήσει "σκληρή" στάση για όσους αθλητές βρεθούν ντοπαρισμένοι. Συγκεκριμένα ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα αφαιρούνται από αθλητές που τυχόν βρεθούν ντοπαρισμένοι τίτλοι, διακρίσεις ή άλλα προνόμια που έχουν. Υπενθυμίζεται ότι κατά τα πρότυπα της Ανατολικής Γερμανίας (και άλλων χωρών του "υπαρκτού") οι Έλληνες πρωταθλητές παίρνουν βαθμούς (και μισθούς) στον ελληνικό στρατό, με βάση τις επιτυχίες τους.

Θέματα επικαιρότητας: Αθήνα 2004

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×