Κάνε το κορόιδο

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2008-05-24

Αγαπητέ Λάζαρε Πετρομελίδη,

σου συμπαραστέκομαι στην καινούργια δοκιμασία σου. Η 15η κατά σειρά καταδίκη σου σε φόρτωσε με τρία χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή. Είσαι, δηλαδή, καταζητούμενος. Είτε θα πρέπει να παρουσιαστείς και να πας στη φυλακή, είτε να κρυφτείς. Και στις δυο περιπτώσεις δεν θα μπορείς, 45 χρονών άνθρωπος, να βλέπεις τη γυναίκα και το παιδί σου. Δεκαέξι χρόνια σε ταλαιπωρεί το καθεστώς επειδή δεν έκανες το κορόιδο. Ούτε καν όταν θεσπίστηκε η εναλλακτική κοινωνική θητεία, που υποτίθεται ότι καλύπτει τους αντιρρησίες συνείδησης όπως εσύ. Η θέσπιση της εναλλακτικής θητείας, ήταν κι αυτή άλλη μια ανατολίτικη υποκρισία. Σου έγινε η χάρη να την υπηρετήσεις το 1998, όταν ήσουν 39 ετών, παντρεμένος και πατέρας παιδιού. Οι πατριώτες όμως καραδοκούσαν: φρόντισαν να είναι η θητεία 30 μήνες στο Κιλκίς, 550 χλμ. μακριά από το σπίτι σου. Την ίδια στιγμή, η κανονική θητεία θα διαρκούσε μόνο 4 μήνες (δεδομένου του δικαιώματος εξαγοράς των 8 από τους 12 μήνες της θητείας) και θα ήταν κοντά στο σπίτι σου. Αρνήθηκες την τιμωρητική εναλλακτική θητεία, οπότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχασες εντελώς τούτο το δικαίωμα.

Δεν έκανες το κορόιδο, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας. Ο υφυπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι ένας στους δυο είναι φυγόστρατοι, μεταξύ των οποίων πολλοί επώνυμοι. Όλοι αυτοί μένουν ατιμώρητοι διότι έκαναν το κορόιδο. Κανείς δεν δήλωσε ότι απεχθάνεται το στρατό. Όλοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να υπηρετήσουν την «Πατρίς», αλλά άλλος σπουδάζει, άλλος είναι άρρωστος, άλλος τρελός κλπ. Μέχρι και ο άνθρωπος που έχτισε το προφίλ του στον εθνικισμό, αλιεύοντας ψήφους με το σύνθημα «πόσο καλό πράγμα είναι ο στρατός», λούφαξε τη στρατιωτική θητεία. Πρόκειται για τον βουλευτή του ΛΑΟΣ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας(!) της Βουλής, Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

82 χιλιάδες είναι οι απαλλαχθέντες και όσοι δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν λουφάζουν κάπου ανυπόταχτοι (και μόνο ο όρος «ανυπόταχτοι» αρκεί για να καταλάβεις την απαξίωση του στρατού προς τους πολίτες που διαπράττουν το έγκλημα να μην «υποτάσσονται», όπως θα έπρεπε να κάνουν). Οι υπόλοιποι που στρατεύονται είναι αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στους καραβανάδες ή τους πολιτικούς. Αλλά και από αυτούς, πόσοι είναι εκείνοι που υπηρετούν πραγματική θητεία και πόσοι είναι εκείνοι που παίρνουν το απολυτήριο στο σπίτι τους;

Δεν έκανες το κορόιδο και έμπλεξες με το πιο σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περισσότερο από 5 δεκαετίες. Από τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις στη δεκαετία του ’50, στις πολυετείς φυλακίσεις (μέχρι και 20 χρόνια) στις δεκαετίες του ’60 και ’70, όπου συνήθη θύματα ήσαν οι θρησκευτικοί αντιρρησίες συνείδησης (μάρτυρες του Ιεχωβά). Αυτοί ήσαν σε ακόμη χειρότερη μοίρα από σένα, γιατί δεν είχαν κανένα να τους συμπαρασταθεί, εκτός από τη Διεθνή Αμνηστία. Για την αριστερά δεν μέτραγαν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Στην ανάδελφη χώρα μας, η συμμαχία εναντίον της αντίρρησης συνείδησης και της εναλλακτικής θητείας είναι τεράστια. Δεν περιλαμβάνει μόνο καραβανάδες. Περιλαμβάνει και τους εκπροσώπους του θεού της αγάπης. Οι παπάδες δεν πάνε οι ίδιοι στο στρατό, ούτε οι καλόγεροι. Ωστόσο, θεωρούν αντεθνικό σκύβαλο όποιον άλλον αρνείται τη στράτευση. Ο μακαριστός Χριστόδουλος είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Αντιρρήσεις για τους αντιρρησίες» και όταν ψηφιζόταν ο νόμος για την εναλλακτική θητεία, έξω από τη Βουλή είχαμε μεσαιωνικού τύπου ολονυχτίες από παπάδες. Σ’ αυτούς προστέθηκαν και κάποιοι που κάνουν καριέρα ως προοδευτικοί, όπως ο Πέτρος Ευθυμίου και ο Γιάννης Καψής, που χαρακτήριζαν δημόσια τους αντιρρησίες «πονηρούς Βαλκάνιους», «Στρατιά εξοργιστικών αργομίσθων», κλπ. Αλλά και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αν τους ρωτήσεις, είναι εναντίον της εναλλακτικής θητείας. Άλλος από φθόνο διότι αυτός υπηρέτησε, άλλος από πίστη στην ελληνορθοδοξία, άλλος για λόγους κοινωνικής αποδοχής και βάλε. Γνωρίζεις ότι την εναλλακτική θητεία, ακόμη και αυτή την άθλια που διαθέτουμε, δε θα την είχαμε χωρίς τις συνεχείς πιέσεις των -γι’ αυτό το λόγο μισητών- ευρωπαίων εταίρων μας, που δεν μπορούσαν να μας ανεχτούν στην Ε.Ε. ως το μοναδικό μαύρο πρόβατο. Πού πήγες να τα βάλεις με όλους αυτούς τους ανατολίτες της καθυστέρησης;

Στην Ελλάδα της ασυδοσίας, τη νύφη την πληρώνουν μόνον όσοι δεν ακολουθούν τον κανόνα. Όσοι επιμένουν να μην υποκρίνονται και να σέβονται τις πεποιθήσεις και την αξιοπρέπειά τους. Εσύ δεν υποτάχτηκες στην κοινωνική επιταγή του «κάνε το κορόιδο». Από μιαν άποψη, είσαι απροσάρμοστος και αυτό είναι που πληρώνεις. Από μιαν άλλη, είσαι αξιοζήλευτος.

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Καλώς τα παιδιά

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-03-13

Με το παρ’ ολίγον λιντσάρισμα δύο ανθρώπων στην κατάφωτη...

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

Ιλεάννα Σακκά

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, 2023-08-18

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου...

×
×