Έκτακτες συνθήκες, έκτακτα μέτρα - έκτακτα!

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-03-22

Το μήνυμα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους είναι λιτό και πεντακάθαρο: δώστε λεφτά. Όσα δώσατε δεν έφτασαν και εμείς δεν επαρκούμε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η απάντηση των Ευρωπαίων -όπως κωδικοποιήθηκε προχθές και θα επαναδιατυπωθεί εκ νέου στο Λονδίνο, στη σύνοδο του G20- είναι αρνητική και οικοδομείται σε τρεις επισημάνσεις:

1) Δώσαμε πολλά, παραπάνω από όσα εσείς υπολογίζετε (γιατί πρέπει να προστεθεί και το κόστος του κοινωνικού κράτους), επί του παρόντος δεν δίνουμε άλλα, πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο να τρέξει και να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων που προωθήσαμε.

2) Για τη δική μας φιλοσοφία, το πλαίσιο που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας στηρίζει κυριολεκτικά το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ως εκ τούτου αποφεύγουμε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο εκτροπής του.

3) Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος της παγκόσμιας διακυβέρνησης και ειδικότερα της λειτουργίας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προηγείται λοιπόν η συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό, την ενισχυμένη διαφάνεια και τη θέσπιση της εποπτείας του συστήματος και έπεται η αύξηση της χρηματοδότησης.

Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. που συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ανέλυσε και εμπέδωσε αυτή την ευρωπαϊκή αντίδραση -αυτή είναι η κοινή θέση της Ε.Ε. και αυτήν θα παρουσιάσουν στις 2 Απριλίου στους Αμερικανούς συνομιλητές τους. Πέραν τούτου όμως, οι 27 ηγέτες αιφνιδίως αφυπνίσθηκαν και έλαβαν ορισμένες πρόσθετες αποφάσεις σε θέματα που εκκρεμούσαν για καιρό -για παράδειγμα, οι 27 αποφάσισαν τον τρόπο αξιοποίησης του κονδυλίου των 5 δισ. ευρώ σε προγράμματα που αναφέρονται στην ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες.

Οι 27 συμφώνησαν ακόμη ότι θα πρέπει να διπλασιαστεί το οικονομικό κεφάλαιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην κατεύθυνση αυτή έκριναν ότι η Ε.Ε. μπορεί να διαθέσει 75 δισ. ευρώ, την απόφασή τους αυτή όμως θα κοινοποιήσουν στη σύνοδο του G20 στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Επίσης, οι 27 έκριναν ότι οι ανάγκες αρκετών χωρών της ανατολικής Ευρώπης απαιτούν μεγαλύτερη κοινοτική συνεισφορά. Έτσι, η αρχική βοήθεια των 12.5 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο διπλασιάστηκε σε 25 δισ. ευρώ και σε λιγότερο από ένα μήνα διπλασιάστηκε εκ νέου -σε 50 δισ. ευρώ. Επί του θέματος υπήρξαν διαφωνίες, πολλοί εταίροι διαμαρτυρήθηκαν και παρατήρησαν ότι εκπέμπεται ένα μήνυμα πανικού, άλλοι υποστήριξαν ότι η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί αφού διατυπωθεί το σχετικό αίτημα -από τη Ρουμανία ή τη Λιθουανία, που αναμένουν στην ουρά...

Οι ηγέτες-μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποφάσισαν ακόμη να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Χοσέ Μπαρόζο, για την παραμονή του στην ηγεσία της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή θα κρίνει κατά το ήμισυ το θέμα, καθώς κατά κύριο λόγο το πρόσωπο του προέδρου της Επιτροπής συναρτάται με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και, άρα, κατά το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε, στις αρχές Ιουνίου, οι 27 θα ονομάσουν τον νέο πρόεδρο της Επιτροπής και αμέσως μετά -στις 17 Ιουνίου- η Ευρωβουλή θα εγκρίνει την απόφαση των ηγετών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η δήλωση του Γερμανού βουλευτή (πως η ευρωζώνη έχει επεξεργαστεί “σχέδιο σωτηρίας” για αδύναμα μέλη της, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα) δεν ήταν άστοχη. Πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα πως η σχετική προεργασία έχει γίνει, όμως όπως δεν προαναγγέλλεται η υποτίμηση, έτσι και δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδιασμού...

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου η αφρικανική...

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Είναι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο...

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Να που άρχισε να βρίσκει τη φωνή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!...

Η ανατροπή του κοινωνικού από το ατομικό στην Ευρώπη

Σάββας Γ. Ρομπόλης*, Βασίλειος Γ. Μπέτσης**, 2023-04-15

Η στρατηγική μετάβαση και ανατροπή του κοινωνικού από το...

Ποια Ευρώπη, ποια χειραφέτηση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-04-14

Τα οράματα για στρατηγική χειραφέτηση της Ευρώπης από τις...

×
×