Γερό χαστούκι για την κυβέρνηση οι ευρωεκλογές

Δημήτρης Παπαδημούλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2009-04-19

Mόνο μέσα από την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής αριστεράς και την αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να αλλάξει ριζικά η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ και εκ νέου υποψήφιος στη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή "δεν μπορεί να σταθεί για πολύ", σημειώνοντας ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να ρίξουν οι πολίτες ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση. Θεωρεί ότι είναι στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσο γίνεται περισσότερων πολιτών και επιμένει στην ανάγκη δημοκρατικότερης λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα.

* Ευρωεκλογές ενόψει, όμως, η συζήτηση περιστρέφεται στον κ. Παυλίδη, τη Siemens, κοινώς τα σκάνδαλα...

Η διαφθορά, το μαύρο πολιτικό χρήμα και η διαχρονική ατιμωρησία των ισχυρών αποτελεί ένα κεντρικό πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα. Είναι καρπός ενός φθαρμένου δικομματικού πολιτικού συστήματος. Το πρώτο κόμμα, με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου, "τα παίρνει όλα" και ορισμένοι "δικοί του" λεηλατούν ατιμώρητοι το κράτος και τους δημόσιους πόρους προς ίδιον όφελος. Μαζί με την οικονομική κρίση και τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μίγμα. Υπάρχει έντονη πολιτική ρευστότητα και ευρύτερη κρίση εκπροσώπησης.

Η θεωρία της κ. Παπαρήγα ότι αυτά είναι απλώς καρποί του καπιταλισμού και γι’ αυτό δεν μας αφορούν οδηγεί στη μοιρολατρία και δίνει βολικά άλλοθι στην εξουσία. Εμείς φυσικά πάντα θα προτάσσουμε την οικονομική και κοινωνική μας ατζέντα. Τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις μας για ριζικές προοδευτικές αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Δεν έχουμε όμως κανένα λόγο ούτε να σνομπάρουμε, ούτε να φοβόμαστε, όπως άλλοι, την πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα της διαφθοράς. Όχι ασφαλώς ως ηθικολόγοι "κυνηγοί κεφαλών", αλλά ως δύναμη που διεκδικεί με συνέπεια, διάρκεια και προτάσεις το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της διαφθοράς και της ατιμωρησίας.

* Τι μπορεί να σημαίνει για τον μέσο Ευρωπαίο μια ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμών σε επίπεδο ευρωβουλής;

Αλλαγή συσχετισμών, με ισχυροποίηση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, σημαίνει μαχητική αντιπαράθεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για να αλλάξουμε ριζικά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σημαίνει την αποδυνάμωση όσων οικοδομούν την Ευρώπη ως μια ασύδοτη κοινή αγορά, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Που προωθούν τον Μπολκεστάιν, το 65ωρο, τη flexicurity, τη στρατηγική της Λισσαβώνας. Η απάντηση της αριστεράς είναι ο αγώνας να αλλάξουμε την Ευρώπη με ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφορετικές προτεραιότητες, επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Με περισσότερα χρήματα για την κοινωνική συνοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των αδυνάτων και όχι περισσότερα χρήματα στους τραπεζίτες. Με πολιτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημαίνει αποτελεσματικότερο αγώνα και μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, για μια ενωμένη Ευρώπη, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, φιλειρηνική.

* Εκτιμάτε ότι τελικώς ο πρωθυπουργός θα συρθεί σε διπλές εκλογές και τι σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να προετοιμαστούν και για τη μάχη των εθνικών εκλογών. Ακόμη κι αν δεν γίνουν διπλές εκλογές, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί για πολύ. Η αποτυχία της είναι παταγώδης και μη αντιστρέψιμη. Το μίγμα της οικονομικής κρίσης και των σκανδάλων είναι εκρηκτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή οριοθέτηση και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ, οφείλει να αναδειχθεί στην πρωτοπορία της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τη διαμόρφωση μιας νέας αντινεοφιλελεύθερης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, μακριά από τον δικομματισμό και τις συντηρητικές πολιτικές.

* Γιατί ασκήθηκε τόση κριτική στον Αλ. Αλαβάνο για τις προτάσεις των πέντε σημείων προς το ΠΑΣΟΚ;

Τέτοιες πρωτοβουλίες πάντα υπήρχαν στην ατζέντα μας και προς το ΠΑΣΟΚ και προς το ΚΚΕ. Προσωπικά θα προτιμούσα να ήταν πιο προετοιμασμένες, συστηματικές και πυκνές. Να είμαστε πιο επιθετικά ενωτικοί, αναδεικνύοντας τις προγραμματικές μας αιχμές και να κερδίζουμε, παρά να είμαστε φοβικοί, γενικόλογοι, αρνητικοί και να χάνουμε.

Ο κ. Μπαροζο π.χ. είναι ανεπαρκής και πολύ νεοφιλελεύθερος. Πρέπει να αποτραπεί με συμμαχίες η επανεκλογή του στο τιμόνι της Κομισιόν. Σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα εν όψει ευρωεκλογών οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, και φυσικά το ΠΑΣΟΚ, οφείλουν μια καθαρή θέση. Το έχουν κάνει ήδη, με ένα δυνατό όχι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι. Γιατί αλήθεια ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει μια σαφή θέση, συνεπή και με την αντιδεξιά ρητορεία του;

* Ποιο κατά τη γνώμη σας θα θεωρηθεί θετικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η ηγεσία και το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ έθεσαν ως στόχο την εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών. Ο Αλ. Αλαβάνος, "κλείνοντας" τη διήμερη συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ως στόχο την εκλογή τριών ευρωβουλευτών. Προσωπικά, θα συμβάλω, όπως πάντα, στη συλλογική προσπάθεια να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται, στο μέτρο φυσικά που μου αναλογεί.

* Θα παίξει ρόλο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας;

Στις 7 Ιουνίου οι Έλληνες πολίτες ψηφίζοντας, με απλή αναλογική και χωρίς τα γνωστά κυβερνητικά διλήμματα, μπορούν να πετύχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Να στείλουν 22 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και ισχυρά πολιτικά μηνύματα στο εσωτερικό της χώρας. Δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά μπορούν και περιμένω να της ρίξουν ένα γερό χαστούκι. Δεν είναι δημοψήφισμα, όπως λέει, χωρίς να πείθει, για ιδιοτελείς λόγους το ΠΑΣΟΚ, γιατί στη χώρα μας υπάρχει πολυκομματική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είναι στο χέρι μας, αξιοποιώντας τα δικά μας ατού, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όσο γίνεται περισσότερων.

* Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα, όπως προτείνεται από διάφορες πλευρές;

O ΣΥΡΙZA είναι και πρέπει να παραμείνει μια πολιτική συμμαχία. Να διευρυνθεί προς τον οικολογικό και τον σοσιαλιστικό χώρο. Να λειτουργεί με τη μέθοδο της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, πιο δημοκρατικά και πιο αποκεντρωμένα κι όχι ως ένα συγκεντρωτικό υπερ-κόμμα. Ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη διάλυσή του και βέβαιος ότι έτσι νιώθει και η συντριπτική πλειοψηφία των χιλιάδων μελών μας.

*Μιλήσατε για έλλειμμα δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι αναφέρεστε;

Ένα από τα ισχυρά μηνύματα της 2ης Πανελλαδικής Συνάντησης είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η συνάντηση, όπως και η πρώτη, κλήθηκε απλά να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (Συντονιστής, Ευρωψηφοδέλτιο, Ευρωδιακήρυξη, Πρόγραμμα). Διατηρώντας τον χαρακτήρα της πολιτικής συμμαχίας, στη βάση κοινών στόχων, πρέπει να βρούμε, με διάλογο και ευρύτατη συναίνεση, διαφανείς τρόπους δημοκρατικής εκπροσώπησης, ώστε κάθε άποψη να ζυγίζει μέσα στη λειτουργία μας όσο ζυγίζει και στην κοινωνία.

*Τι θα πράξει ο Δ. Παπαδημούλης στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ευρωβουλευτής;

Δεν γεννήθηκα ευρωβουλευτής. Εκλέχτηκα μόλις τον Ιούλιο του 2004, αφού εργάστηκα ως μηχανικός επί 25 χρόνια. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Αν δεν εκλεγώ στο Ευρωκοινοβούλιο, θα γυρίσω στη δουλειά μου. Θα μείνω φυσικά στη διάθεση του κόμματος, προσφέροντας από άλλες θέσεις. Μετέχω από τα 18 μου χρόνια στο ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς και νιώθω περήφανος γι’ αυτό. Όλα τα άλλα θα τα δούμε συλλογικά και στην ώρα τους.

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωεκλογές 2009

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Σοβαρό πολιτικό λάθος διέπραξε ο Π. Kοροβέσης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-08-30

Το όλο θέμα έρχεται στην επικαιρότητα σήμερα, εκτιμούμε...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΣYN- ΣΥΡΙΖΑ. Το παράδοξο της ευρύτητας

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2009-07-12

Η σχέση ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ –ΣΥΡΙΖΑ διέπεται και από ένα …ΠΑΡΑΔΟΞΟ....

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Μη σηκωθεί άλλη ’κόκκινη κάρτα’...

Φώτης Κουβέλης, 2009-07-06

Μεγάλη στροφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων με πολιτικούς...

Περισσότερα
Φώτης Κουβέλης

Δεν γνώριζα την πρόσκληση προς ΚΚΕ

Φώτης Κουβέλης, 2009-06-14

Να «βγάλει τις ωτασπίδες» και να αφουγκραστεί τα μηνύματα...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Συντηρητική στροφή

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-06-10

Τούτη η βαθιά οικονομική κρίση που ζει ο κόσμος έχει ένα...

Περισσότερα

Γιατί αποδοκιμάστηκε (και) ο ΣΥΡΙΖΑ

Προκόπης Δούκας, 2009-06-10

Από αυτό εδώ το βήμα (“Cheeprah opos Oprah?”, τ. 201) η υπεράσπιση ενός...

Περισσότερα

Το κόμμα μας υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα

Άννα Φιλίνη, 2009-06-09

Η Άννα Φιλίνη σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Προεκλογικές σημειώσεις 2009

Γιάννης Βούλγαρης, 2009-05-30

«H καλυτερη δημοσκοπηση ειναι η καλπη» λεει μια τρεχουσα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×