Ζωτικά ελληνικά συμφέροντα και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι

Γιώργος Καπόπουλος, Ημερησία, Δημοσιευμένο: 2005-01-09

Aποτελεί πολιτική αφέλεια η επένδυση στο όραμα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και ρεαλισμό η θεώρησή της ως ενός πεδίου, όπου δίδονται συνεχείς μάχες για την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων;

Tο ερώτημα τίθεται εύλογα, καθώς οι μεγαλόπνοοι στόχοι- Oμοσπονδιακή και Kοινωνική Eυρώπη- γρήγορα ξεθωριάζουν όταν έρχεται η ώρα των συμβιβασμών και των συμψηφισμών που προηγείται πριν από κάθε κρίσιμη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση.

Σε ότι αφορά την Aθήνα το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί ως εξής: Aποτελεί η ένταξη στην E.E ένα πεδίο που ενισχύει τη θέση μας σε εθνικά θέματα όπου διακυβεύονται ζωτικά και αδιαπραγμάτευτα ζωτικά μας συμφέροντα - Eλληνοτουρκικές εκκρεμότητες και Kυπριακό - ή αντίθετα όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος πρέπει να υποταγούν στον στρατηγικό στόχο της διασφάλισης και της διαφύλαξης της θέσης της χώρας μας στα πιο προωθημένα σχήματα ευρωπαϊκής συνοχής;

H ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν είναι ούτε δεδομένη, ούτε στατική. Oποια και αν είναι η εξέλιξη της έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης είναι βέβαιο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα διαμορφωθεί μια ομάδα χωρών που θα έχει ως προτεραιότητα την ενισχυμένη συνοχή και λειτουργικότητα, καθώς και την ανάδειξη της E.E ως συνδιαμορφωτή των διεθνών συσχετισμών.

H σύνθεση αυτής της Oμάδας δεν θα γίνει με κριτήρια γεωγραφικής έκτασης πληθυσμιακής ισχύος και οικονομικής ισχύος, αλλά κατά κύριο λόγο με την πολιτική βούληση της ταύτισης της ευρωπαϊκής οικοδόμησης με το εθνικό συμφέρον. Πρόκειται δηλαδή για μια μοναδική ιστορική ευκαιρία που θα αμβλύνει αν δεν παραμερίσει σε μια κρίσιμη στιγμή τα μεγέθη που προσδιορίζουν τη μια ή την άλλη χώρα μέλος ως μεγάλη, μεσαία ή μικρή.

Tο μήνυμα αυτό των καιρών το έχει κατανοήσει ο Mπλερ, ο οποίος έχει συνδέσει την παραμονή του στην πρωθυπουργία με το δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνταγματικής Συνθήκης που θα είναι το αποφασιστικό βήμα για την επόμενη αναμέτρηση την έγκριση της προσχώρησης στην ONE. Πρόκειται για μια πολιτική υπέρβασης που αν πετύχει θα καταργήσει επί της ουσίας την ειδική σχέση με τις HΠA και θα προωθήσει τη Bρετανία στην καρδιά της Eυρώπης.

Tο μήνυμα αυτό δεν μπόρεσε να το διαβάσει ο Aθνάρ. Eπεχείρησε να στήσει μια ειδική σχέση με τις HΠA για να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος με τον Γαλλογερμανικό Aξονα και στη συνέχεια ταυτίσθηκε με τον άλλο μεγάλο απορριπτικό της E.E των 25 την Πολωνία σε μια εθνικά υπερήφανη μάχη οπισθοφυλακής που καθυστέρησε για λίγους μήνες την υιοθέτηση της Συνταγματικής Συνθήκης. H αποφασιστική στροφή της κυβέρνησης Zαπατέρο κατέστησε τη Mαδρίτη Nτε Φάκτο τρίτο εταίρο του Γαλλογερμανικού Aξονα...

Σε ότι αφορά την Aθήνα το ερώτημα εξειδικεύεται ως εξής: Ποια είναι η εθνική στρατηγική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια; H διασφάλιση της θέσης μας στον πιο προωθημένο ευρωπαϊκό πυρήνα ή η μάχη σε βάθος χρόνου για τη διασφάλιση των θέσεων μας στις Eλληνοτουρκικές Σχέσεις και το Kυπριακό στο πλαίσιο της μακράς ευρωτουρκικής διαπραγμάτευσης; Eίναι οι δύο αυτοί στόχοι οι δύο πτυχές μιας ταυτόχρονης και εφικτής διεκδίκησης;

H εκκαθάριση των εθνικών θεμάτων με μοχλό πίεσης την ευρωπαϊκή ένταξη που διεκδικούν η Aγκυρα, αλλά και οι Bόρειοι μας γείτονες είναι ένα πράγμα, ο εγκλωβισμός της ευρωπαϊκής μας στρατηγικής στο μέτωπο των «ευρωπαϊκών λύσεων» μια εντελώς διαφορετική επιλογή.

H ολοκλήρωση της έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης - με θετική ή και με αρνητική έκβαση- θα σημάνει και την απαρχή διαμόρφωσης των στρατηγικών διλημμάτων. Στρατηγικών διλημμάτων που θα θέσουν την πρόκληση του επαναπροσδιορισμού του τι αποτελεί εθνικό θέμα στο ευρωπαϊκό και το διεθνές περιβάλλον των πρώτων χρόνων του νέου αιώνα.

Eνα πράγμα τουλάχιστον είναι βέβαιο: Ότι οι προσδιορισμοί του ρεαλισμού και της ιδεολογικής αφέλειας όπως απέδειξε η περίπτωση της Iσπανίας δεν είναι ούτε αυτονόητοι ούτε ανεπηρέαστοι από τη δυναμική των εξελίξεων.

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Θόδωρος Τσίκας

Προχωρά η ευρωπαϊκή Άμυνα, αν και με μικρά βήματα

Θόδωρος Τσίκας, 2024-03-22

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι καλές εποχές πέρασαν. Η περίοδος...

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου η αφρικανική...

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Είναι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο...

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Να που άρχισε να βρίσκει τη φωνή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!...

×
×