Λαβωμένος Σαρκοζί, συγκρατημένη αριστερά

Ελένη Τσερεζόλε, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2010-03-28

Παρά το καταλυτικό αποτέλεσμα και του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής ο Νικολά Σαρκοζί δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα. Το γεγονός ότι τοποθέτησε τον Ερίκ Βερτ στη θέση του υπουργού Εργασίας και Δημόσιου Τομέα με στόχο την προώθηση της αλλαγής του συνταξιοδοτικού συστήματος εντός του έτους, φανερώνει την πρόθεση του Γάλλου προέδρου να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος άλλωστε το δήλωσε την Τετάρτη: «Αν σταματήσουμε τώρα, θα καταστρέφαμε τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει». Μια ημέρα πριν, την Τρίτη, τα συνδικάτα, ενωτικά, είχαν δώσει τη δική τους απάντηση κατεβαίνοντας μαζικά στους δρόμους στο πλαίσιο απεργίας με στόχο την προστασία μισθών και συντάξεων.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής στρέφεται πλέον και στο στρατόπεδο της αριστεράς, εκεί όπου σε όλους τους χώρους δρομολογούνται πλέον εξελίξεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, καθώς δεν υπάρχουν άλλα εκλογικά «ραντεβού» μέχρι τότε.

Έτσι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα η εθνική γραμματέας Μαρτίν Ομπρί βγήκε σαφώς κερδισμένη από τις δύο Κυριακές των περιφερειακών εκλογών. Και αυτή ήταν μια νίκη την οποία σαφώς χρειαζόταν για να επιβληθεί στο κόμμα της, ύστερα τόσο από τη δύσκολη εκλογή της έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στα τέλη του 2008 όσο και από το καταστροφικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου (16,48%).

Στο εξής η Ομπρί θα παίξει το χαρτί της ενότητας της αριστεράς - «οι Γάλλοι μας θέλουν ενωμένους», είπε την Κυριακή το βράδυ - ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σύνθημα που φώναζαν ρυθμικά οι νεολαίοι που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα του κόμματος, στην οδό Σολφερινό, στο κέντρο του Παρισιού: «Αλληλέγγυα αριστερά». Πρόκειται για το σύνθημα που έχει αντικαταστήσει την «πλουραλιστική αριστερά» της κυβέρνησης Ζοσπέν, όπου μετείχε η Ομπρί.

Η 59χρονη δήμαρχος της Λιλ προβάλλει στο εξής τις «αξίες της αριστεράς» και τη συλλογικότητα, ενώ φαίνεται πως, σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό ανταγωνισμό ενόψει της υποψηφιότητας για τις προεδρικές του 2012, συνεχίζει να τηρείται το άτυπο σύμφωνα «μη επίθεσης» μεταξύ της ίδιας και των Λοράν Φαμπιούς και Ντομινίκ Στρος Καν. Ο τελευταίος, που στις δημοσκοπήσεις προηγείται ως ο υποψήφιος που μπορεί να υπερισχύσει του Σαρκοζί, θα αναγκαστεί να φανερώσει τις προθέσεις του από τη στιγμή που η Μ. Ομπρί θα αρχίσει να τον απειλεί καθιστώντας ορατή τη δική της υποψηφιότητα.

Οι δυο τους έχουν διαφορετικά προφίλ, με τον Στρος Καν σαφώς οριοθετημένο στο σοσιαλδημοκρατικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και την Ομπρί να κινείται αριστερότερα. Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον, οι πονοκέφαλοι για τη γραμματέα του Σ.Κ. θα προέλθουν από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που επανεξελέγη στην περιφέρεια Πουατού - Σαρόντ με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό (61%). Μπορεί η πρώην υποψήφια των προεδρικών εκλογών του 2007 να δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφια, ωστόσο το υψηλό της ποσοστό της δίνει καινούργια νομιμοποίηση ύστερα από μια σειρά δύσκολων μηνών. Ήδη έχει προγραμματίσει σειρά συνεντεύξεων σε μεγάλα ΜΜΕ, τηλεοράσεις και κανάλια…

Στο άμεσο μέλλον η Ομπρί θα πρέπει να επιλύσει το κρίσιμο θέμα των συμμαχιών, αλλά κι εκείνο της επεξεργασίας συγκεκριμένου προγράμματος πέρα από τα αόριστα συνθήματα τύπου «Η αριστερά που προστατεύει»… Κανείς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θέλει να δει να επαναλαμβάνεται το σενάριο της νίκης στις περιφερειακές εκλογές του 2004 και της ήττας στις προεδρικές του 2007…

Ο «συνεταιρισμός» τον Κον Μπεντίτ…

Την ίδια στιγμή ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, από την πλευρά της Ευρώπης - Οικολογία έχει αποφασίσει να ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα. Σε άρθρο του στη “Λιμπερασιόν”, τη Δευτέρα έκανε έκκληση για υπέρβαση των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών - «πρόκειται για τον κόσμο του χθες»- και για τη δημιουργία ενός «πολιτικού συνεταιρισμού». Συγκεκριμένα να πάψουν να λαμβάνονται οι αποφάσεις σε διπλό επίπεδο - Ευρώπη - Οικολογία και Πράσινοι - και να δημιουργηθεί μια ενιαία διεπίπεδη δομή με στόχο την υιοθέτηση κοινού πολιτικού χάρτη.

Ωστόσο με τις απόψεις του αλλά και τις εκκλήσεις του για συμμαχίες προς διάφορες κεντρώες προσωπικότητες δεν συμφωνούν ούτε ο Ζοζέ Μποβέ ούτε οι Πράσινοι σύμμαχοί του, που επιμένουν σε «αριστερή τροχιά». Εξ ου και η απόφαση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές: «Θα ήταν στρατηγικό λάθος τη στιγμή ακριβώς που γινόμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη» τονίζει ο Νο 2 των Πρασίνων Ζαν Βενσάν Πλασέ.

…και η συγκρατημένη αισιοδοξία του Αριστερού Μετώπου

Στο στρατόπεδο του Αριστερού Μετώπου δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από το γεγονός ότι η «ενωτική στρατηγική» απέδωσε (κυρίως έναντι του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος του Μπεζανσενό) με την εκλογή 97 περιφερειακών συμβούλων (καθώς η συνεργασία με το Σ.Κ. και τους Πράσινους απέδωσε στον δεύτερο γύρο), διαπιστώνοντας ότι η συμμαχία (ΓΚΚ, Αριστερό Κόμμα του Ζ.Λ. Μελανσόν, μειοψηφία του Νέου Αντικαπιταλιστικού κόμματος του Κριστιάν Πικέ) «εγκαθιδρύθηκε», «ρίζωσε» στο πολιτικό τοπίο.

«Το μέτωπο πρέπει να γίνει το Λαϊκό Μέτωπο του 21ου αιώνα» συμφωνούν οι Μπιφέ, Μελανσόν και Πικέ. Και οι τρεις τους πάντως κρατάνε χαμηλούς τόνους ενόψει του 2012 γνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ότι οι επιτευχθείσα ενότητα των περιφερειακών είναι δύσκολο να επαναληφθεί.

«Στείλαμε ένα μήνυμα ελπίδας. Θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την προσδοκία;», αναρωτιέται η Μ. Ζ. Μπιφέ. «Για τον σκοπό αυτόν πρέπει να δώσουμε ζωή σε προτάσεις και να οικοδομήσουμε την εναλλακτική λύση για το 2012 μέσα σε αγώνες και με ένα πρόγραμμα» συνέχισε η γραμματέας του ΚΚΓ.

Προσγειωμένος είναι επίσης και ο ευρωβουλευτής Ζαν Λικ Μελανσόν: «Δεν διορθώθηκαν τα πάντα γιατί έχασε η δεξιά. Πρέπει η φιλοδοξία μας να μην περιορίζεται σε τρεις συνόδους των σοσιαλιστών και σε εσωκομματικές εκλογές» παρατηρεί. Κανείς από τους εταίρους του Αριστερού Μετώπου δεν βιάζεται: προηγείται η ανάγκη κατάρτισης προγράμματος - εξ ου και ο προγραμματισμός, έως τα τέλη της χρονιάς, συνεδρίων. Προς το παρόν πάντως κανείς δεν θίγει το κρίσιμο ερώτημα της κοινής υποψηφιότητας…

Μπορεί πάντως η επικράτηση της αριστεράς να ήταν το βασικό στοιχείο των περιφερειακών αυτών εκλογών, αλλά το δεύτερο ήταν η επιστροφή της ακροδεξιάς (μαζί με την υψηλή αποχή βέβαια). Εκεί που οι δημοσκοπήσεις υπολόγιζαν το ποσοστό του Εθνικού Μετώπου μεταξύ 8% και 9%, αυτό αποσπούσε στον αʼ γύρο 12%, ενώ στις 12 περιφέρειες που μετείχε στον βʼ γύρο είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται σημαντικά, με κορυφαία περίπτωση εκείνη του Λανγκεντόκ Ρουσιγιόν, όπου το 12,67% έγινε 19,38%. Το δε «δίδυμο» Λεπέν (Ζαν Μαρί και Μαρίν) «χτύπησε» ο μεν πατέρας 22,87% (στην περιφέρεια Προβηγκία, Άλπεις, Κυανή Ακτή), η δε κόρη 22,20% στο Πα ντε Καλέ…

Η τελευταία μάλιστα θεωρεί ότι τα καλά αυτά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της περί «μη λειτουργίας της χρήσιμης ψήφου» -κάτι που, σύμφωνα με την κόρη του ιδρυτή του κόμματος, φέρνει στο Μέτωπο ψηφοφόρους που δεν εκφράζονται ούτε από την κυβερνητική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα ούτε από το Σ.Κ.

Και βέβαια η Μαρίν Λεπέν έχει στον ορίζοντά της το 2012. Αρκεί ο πατέρας της να αποφασίσει να αποστρατευτεί. Κάτι που μπορεί να συμβεί στο συνέδριο φέτος τον Νοέμβριο ή του χρόνου τον Μάρτιο. Ένα ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που θα πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές με ένα νέο πρόσωπο, μια γυναίκα υποψήφια - άλλος ένας πονοκέφαλος για τον Νικολά Σαρκοζί, που καυχιόταν ότι κατάφερε να απορροφήσει τις ακροδεξιές ψήφους…

e.tserezole@avgi.gr

Θέματα επικαιρότητας: Ευρωπαϊκή Αριστερά

Φίλιππος Σαχινίδης

Κρίσεις, οικονομικά παραδείγματα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-06-26

Οι κρίσεις της τελευταίας δωδεκαετίας και οι αλλαγές στις...

Περισσότερα
Γιάννης Μπουρνούς

Καθόρισε τη γενιά μας, καθόρισε την ευρωπαϊκή και την ελληνική Αριστερά

Γιάννης Μπουρνούς, 2021-07-17

Οι διαδηλώσεις στη Γένοβα (19-21 Ιουλίου 2001), ενάντια στη σύνοδο...

Περισσότερα
Λουτσιάνα Καστελίνα

Η Ροσάντα μάς δίδαξε να αγωνιζόμαστε και να σκεφτόμαστε

Λουτσιάνα Καστελίνα, 2020-09-27

Η Ροσάντα δεν ήταν σε κανένα κόμμα, αλλά έμεινε ως το τέλος...

Περισσότερα
Θανάσης Γιαλκέτσης

Μια αιρετική και αμετανόητη κομμουνίστρια

Θανάσης Γιαλκέτσης, 2020-09-22

Η είδηση του θανάτου της Ροσάνα Ροσάντα (πέθανε προχθές...

Περισσότερα
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενας άλλος δρόμος είναι αναγκαίος και εφικτός

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2020-06-05

Την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής...

Περισσότερα

Πορτογάλοι και Ισπανοί δείχνουν τον δρόμο!

Τάσος Παππάς, 2019-12-03

Μετά τη συμφωνία της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Γιατί ζηλεύω την Πορτογαλία

Κώστας Καλλίτσης, 2019-05-19

«Αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κληρονομιές και διαθήκες

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2017-08-27

Ανάμεσα στα άλλα που επικαλέστηκε ο υπουργός κ. Σταύρος...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Ισχυρή προοδευτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

2024-05-21

Θεωρώ ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα του προοδευτικού κόσμου...

Νίκος Κοτζιάς

H σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-19

Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε έναν γόρδιο δεσμό με θάρρος....

Θόδωρος Τσίκας

Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Θόδωρος Τσίκας, 2024-05-13

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά,...

Είναι επείγουσα ανάγκη να υπερασπιστούμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Κοτζιάς, 2024-05-05

Ας κινητοποιηθούμε όλοι για να υπερασπιστούμε την Συμφωνία...

Όχι κύριε Νετανιάχου

Όχι κύριε Νετανιάχου

2024-04-26

Ο γερουσιαστής και ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, (την ώρα που...

Γιάννης Βούλγαρης

Μια επέτειος για 70+ ή μια υπόμνηση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2024-04-20

...Στις ιστορικά σημαδιακές μέρες όπως η αυριανή, επαναλαμβάνουμε...

Ο ιπτάμενος δίσκος

Παύλος Τσίμας, 2024-05-18

Τι είναι η μεταπολίτευση; Μια εορταστική στιγμή, εκείνο...

Γιατί ανεβαίνει η ακροδεξιά;

Παύλος Τσίμας, 2024-04-27

Που είναι πιθανότερο να συναντήσει κανείς μετανάστες στον...

Τα τανκς με τα γαρίφαλα

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-26

Πριν από πενήντα χρόνια η Λισαβόνα μόλις ξυπνούσε και όσοι...

Το χαλί

Μιχάλης Μητσός, 2024-04-24

Aυτοί οι μπαγάσηδες οι δικαιωματιστές παντού έχουν διεισδύσει...

Σπύρος Δανέλλης

Ψηφαλάκια ή γνώση και ικανότητες;

Σπύρος Δανέλλης, 2024-04-24

Τον Φεβρουάριο του 2014, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση...

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

×
×