Κινητή φυλακή

Τέτα Παπαδοπούλου, Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2010-05-21

«Είμαι κατά της ισλαμικής καλύπτρας - είτε κρύβει εντελώς το πρόσωπο των γυναικών είτε εν μέρει είτε λιγότερο. Θα ήθελα η ισλαμική καλύπτρα να απαγορευθεί, παντού στον δημόσιο χώρο, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τη δήλωση αυτή έκανε προ ημερών η ευρωβουλευτής Σιλβάνα Κοχ-Μέριν, η οποία είναι επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) και επίσης μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δήλωση σαφής, σαφέστατη.

Η συζήτηση για την απαγόρευση ή όχι στην Ευρώπη της ισλαμικής καλύπτρας, αυτής που κρύβει όλο το πρόσωπο και όλο το υπόλοιπο σώμα -μπούρκα και νικάμπ, οι πιο γνωστές παραλλαγές της- έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα. Είναι, όμως, ουσιαστικά μια συζήτηση για το αυτονόητο και το αυταπόδεικτο.

Τι συζητάμε; Το να μετατρέπονται ή όχι τον 21ο αιώνα οι γυναίκες σε φαντάσματα. Διότι περί αυτού πρόκειται. Αχ, κατακαημένη δυτική παράδοση -της ελευθερίας, της κριτικής, της αμφισβήτησης-, πόσο έχεις συρρικνωθεί.

Διαβάζω στον διεθνή Τύπο ότι διάφορες ευρωπαϊκές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η διεθνής Human Rights Watch, είναι αντίθετες με την απαγόρευση της μπούρκας και της νικάμπ στον δημόσιο χώρο. Μια τέτοια απαγόρευση, λένε, πλήττει το δικαίωμα της... «αυτονομίας του προσώπου». Του προσώπου; Τίνος προσώπου; Είναι με τα καλά τους; Εννοούν, προφανώς, το πρόσωπο χωρίς πρόσωπο.

Πάρα πολύ περίεργη αντίληψη έχουν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχεδόν διεστραμμένη. Και πάντως, σίγουρα οι κάθε είδους φανατικοί, οι ισλαμιστές, οι φονταμενταλιστές τρίβουν τα χέρια τους· καλύτερο συνήγορο δεν θα μπορούσαν να βρουν.

Ωστόσο, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν ήδη. Ολοκλήρωσαν τη μελέτη του προβλήματος, τις συζητήσεις, τις διαβουλεύσεις. Και παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα. Νομοθετική ρύθμιση. Η έκπληξη ήρθε πρώτα πρώτα από τη χώρα που βρίσκεται εδώ και καιρό σε βαθειά πολιτική κρίση: το Βέλγιο.

Ομόφωνα, στο Βέλγιο. Οι βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο που απαγορεύει την ισλαμική καλύπτρα όχι μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά παντού σε όλους τους δημόσιους χώρους, στο μετρό και στα άλλα μέσα μεταφοράς, και βεβαίως στους δρόμους. Υπέρ 136, στους 138 παρόντες· δύο απείχαν.

Ομοφωνία στο Βέλγιο; Πολλά χρόνια έχει να συμβεί κάτι τέτοιο. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή ψήφισαν ομόφωνα. Βαλλόνοι και οι Φλαμανδοί βουλευτές (που κατά τα άλλα σε τίποτα δεν μπορούν να συμφωνήσουν) ψήφισαν μαζί.

Τώρα, μένει να εγκρίνει τον νόμο και η Γερουσία. Ετσι, το Βέλγιο θα είναι η πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έκανε το βήμα...

Το κείμενο του βελγικού νόμου δεν αναφέρεται ρητά στην μπούρκα ή στη νικάμπ. Προβλέπει όμως ότι όσες γυναίκες «κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο έχοντας το πρόσωπό τους καλυμμένο ή μεταμφιεσμένο, ολικά ή εν μέρει, με ένα ένδυμα τέτοιο ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμες» θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή με φυλάκιση έως επτά ημέρες.

Η Γαλλία κινείται, επίσης, στην κατεύθυνση της απαγόρευσης της μπούρκας και της νικάμπ στο σύνολο του δημόσιου χώρου. Μεσολάβησε σχεδόν ένας χρόνος συζητήσεων, διαμάχης και έντονης πολεμικής. Τελικά, η Βουλή ενέκρινε (11.5.2010) την πρόταση για το σχετικό σχέδιο νόμου. Και την ενέκριναν όλοι οι παρόντες βουλευτές (434). Σημειώνω ότι απείχαν οι κομμουνιστές (πλην ενός) και οι Πράσινοι (τι να πεις, κανείς δεν είναι τέλειος...).

Το νομοσχέδιο θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στο γαλλικό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου.

Εως τότε θα έχουν ρυθμιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να μη βρεθούν «παράθυρα» σε αυτή την έτσι κι αλλιώς νομικά περίπλοκη υπόθεση. Και τούτο διότι υπάρχουν, π.χ., διάφορες μπουρκοφορούσες νέες μουσουλμάνες που λένε ότι «εμάς δεν μας το έχει επιβάλει κανείς, είναι δική μας επιλογή, μας αρέσει, δεν μπορείτε να μας το απαγορεύσετε».

Για φαντάσου. Τους αρέσει... Βλέπετε, ο φανατισμός και η παράνοια δεν γνωρίζουν όρια.

Το γαλλικό νομοσχέδιο για τη απαγόρευση της ισλαμικής καλύπτρας σε όλους τους δημόσιους χώρους -όλα δείχνουν ότι θα υπερψηφιστεί τον Ιούλιο- προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες. Πρόστιμο 150 ευρώ σε εκείνες που θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με μπούρκα ή νικάμπ. Πρόστιμο 15.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους, σε όποιον υποχρεώνει μια γυναίκα (εδώ φωτογραφίζεται ο σύζυγος) να καλύπτει το πρόσωπό της.

Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η εφαρμογή αυτού του νόμου. Υπάρχουν όμως φορές που ο νόμος προστατεύει την ελευθερία· όχι η απουσία του. Και, επιτέλους, ας μην παίζουμε με τα λόγια. Τι είναι η μπούρκα και η νικάμπ; Η απάντηση με δύο λέξεις: κινητή φυλακή.

ΥΓ. «Την αδελφοσύνη την ανακαλύπτω πρώτα απ’ όλα στο πρόσωπο του Αλλου. Εάν απευθύνομαι σε ένα φάντασμα, πώς να έχω σχέση αδελφοσύνης;» Ρομπέρ Μπανταντέρ (Γάλλος σοσιαλιστής γερουσιαστής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, θερμός υποστηρικτής της απαγόρευσης της ισλαμικής καλύπτρας παντού στον δημόσιο χώρο).

Άρθρα/ Κοινωνία-Δικαιώματα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι είναι αυτό που κάναμε;

Παντελής Καψής, 2024-02-16

Στην προεπαναστατική Γαλλία υπήρχε η πρόβλεψη των «Lettre...

Γονεϊκότητα μέσω παρένθετης μητρότητας: Μια προσωπική επιλογή

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, 2024-01-12

Η γονεϊκότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι με πολλές χαρές...

Η πραγματικότητα της μετανάστευσης

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2024-01-09

Η μετανάστευση παραμένει πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα...

Ιλεάνα Σακκά

Τα θύματα θύτες;

Ιλεάνα Σακκά, 2024-01-09

Μέχρι τώρα το γυναικείο κίνημα αναδείκνυε αιτήματα ενάντια...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Αν μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε το φαινόμενο του αντισημιτισμού,...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Γιατί παραμένει ζωντανό το Πολυτεχνείο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-17

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη μαζικής...

Είναι το βίντεο

Θοδωρής Γεωργακόπουλος, 2023-09-08

Οταν ο Γάλλος αστυνομικός Φλοριάν Μενεσπλιέ πυροβόλησε...

Κύπρος, λαϊκισμός και μετανάστες

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-09-02

Στην Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια...

Οι μετανάστες ήταν αθώοι, αλλά η δουλίτσα είχε γίνει

Γιάννης Αλμπάνης, 2023-08-30

Προχτές με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθησαν...

Ιλεάννα Σακκά

Το γενετικό υλικό των ανθρώπων, εμπορεύσιμο είδος

Ιλεάννα Σακκά, 2023-08-18

Τα δημοσιεύματα που έφεραν στο φως τα αποτελέσματα ελέγχου...

Απρόβλεπτη Γαλλία

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-07-04

Στη μνήμη του Τάκη ΚαφετζήΗ ανάφλεξη στη Γαλλία, η έκρηξη...

Οι επίσκοποι πάντως δεν ορκίζονται στον Θεό

Παντελής Μπουκάλας, 2023-07-04

Ένα τέταρτο του αιώνα πριν, Ιούνιο του 1998, το ΣΤ΄ Τμήμα του...

×
×