…ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ...

Δημήτρης Βεντούρης, Δημοσιευμένο: 2010-06-06

Μπορεί το συνέδριο να μην τέλειωσε ακόμα.

Μπορεί τα ’’κείμενα’’ ως αυτή την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να μην ψηφίστηκαν ή να καταψηφίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο. Ωστόσο το πιο υγειές που αναδεικνύει αυτή η παράδοξη διαδικασία σχετίζεται με το γεγονός πως επιτέλους καμιά ’’διατασική’’ καμαρίλα και καμιά εκεχειρία (δήθεν συνεννόησης στο πλαίσιο οποιασδήποτε κάλπικης συμφωνίας με διάρκεια ζωής μερικών ωρών) δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλάκι το αυταπόδεικτο.

Ετούτος ο πολιτικός χώρος που ο ίδιος ο ’’πρόεδρος’’ αποκαλεί ’’μόρφωμα’’ (αν είναι δυνατόν να πολιτευόμαστε με τέτοιους όρους τον καιρό του Δ.Ν.Τ.) εξεμέτρησε το ζειν.

Η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το συναινετικό διαζύγιο ανάμεσα στους διαφορετικούς κόσμους που εδώ και χρόνια συστεγάζονται συμβατικά κάτω από την ίδια στέγη είναι πολύ πιο τίμια και πολίτικα ορθή από τα διάφορα καινοφανή σύμφωνα συμβίωσης που όπως φαίνεται ο ίδιος ο επικεφαλής του κόμματος επιλέγει ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο.

Τα κροκοδείλια δάκρυα και τα ’’πούστικα’’ περί διάσπασης με τα οποία κάποιοι προσπαθούνε να δημιουργήσουν κλίμα δεν πουλάνε πια.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ

Ένα αξιοπρεπές διαζύγιο με απόλυτο σεβασμό στα όσα ζήσαμε, με όποιους τα ζήσαμε, όσο τα ζήσαμε κι ένα ειλικρινές ’’στο επανειδείν’’, είναι σαφώς προτιμότερο από την de facto αποδοχή της ’’ενδοκομματικής βίας’’ όπου η ’’εσωκομματική μειοψηφία’’ χρησιμοποιείται:

1) Σαν άλλοθι για την πολιτική επικύρωση των αποφάσεων της ’’αριστερής πλειοψηφίας’’

2) Σαν κατ’ επίφαση προσομοίωση δημοκρατικής λειτουργίας

3) Για τη διαρκή συντήρηση της υφέρπουσας αντίληψης περί ’’εσωτερικών εχθρών’’ και ’’εξωτερικών συμμάχων’’ (συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ)

4) Για το προμοτάρισμα της απίστευτης λογικής ’’αριστερά με απ’ όλα’’ από ’’αντισυστημικούς αντικαπιταλιστές’’ μέχρι ’’μεταρρυθμιστές της ευρωπαϊκής αριστεράς’’.

5) Για το παντελόνιασμα του κρίσιμου ποσοστού ψήφων που κουβαλάει η ’’μειοψηφία’’ και εξασφαλίζει το over 3% με αντάλλαγμα την ποσόστωση ’’θέσεων’’ στο κόμμα.

6) Σαν έκφραση πολιτικής δυστροπίας που εμποδίζει την ανάπτυξη του ’’κινήματος’’.

7) Σαν ευκαιρία επιλεκτικής στοχοποίησης της διαφορετικής άποψης, (όταν απέναντι σε ’’πολιτικές θεωρήσεις’’ που κάνουνε πουλιά βαλσαμωμένα να πετάνε, επιλέγεται η τακτική του ’’κάνω την πάπια’’ αμπαλαρισμένη με φραστικούς πομφόλυγες του τύπου ’’συμβολή στη διαμόρφωση’’ και ’’κύμα αναζωογόνησης’’).

8) Για προσωπικά πολιτικά καψώνια σε βάρος εκφραστών της άλλης άποψης

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ

Προσωπικά δεν έχω τον παραμικρό δισταγμό ν’ αποδεχθώ τον συκοφαντημένο από την κομμουνιστική ορθοδοξία όρο ρεφορμιστής που προέρχεται από το γαλλικό ρήμα reformer που σημαίνει μεταρρυθμίζω.

Μεταρρυθμίζω σημαίνει επαναπροσδιορίζω, επαναπροσδιορίζω σημαίνει ανατρέπω, ανατρέπω σημαίνει επαναστατώ, κι η επανάσταση που είναι ουσιαστικό που προέρχεται από το ρήμα επανίσταμαι (ξανασηκώνομαι) δεν σηματοδοτεί ετυμολογικά τίποτε άλλο από την προσπάθεια να ξανασταθεί κάποιος όρθιος. Ούτε μπρούμητα, ούτε ανάσκελα, ούτε σκυφτός, ούτε γονατιστός,

Έφαγα τα νιάτα μου αποδεχόμενος την ’’αντιδογματική’’ θέση πως αριστερά είναι στην ουσία της μια διαδικασία διαρκούς αμφισβήτησης. κάθε κατεστημένης αντίληψης, αλλά και κάθε άλλης που τείνει να μετεξελιχθεί σε τέτοια.

Κριτική χωρίς αυτοκριτική δεν νοείται, και απ’ αυτό δεν εξαιρείται ούτε ο ίδιος μας ο εαυτός.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΞΕ

Σ’ ένα κόσμο που αλλάζει δραματικά στροβιλιζόμενος στη δίνη της τεράστιας παγκόσμιας κρίσης που παρασύρει τα πάντα, δεν γίνεται να διεκδικούμε το αύριο πατώντας σε πολιτικές βεβαιότητες και εργαλεία ανάλυσης που ανάγονται στην εποχή του Πολ Ποτ και των ερυθρών Χμερ.

Ήταν η εποχή που η τότε αριστερή νεολαία βασανιζόταν από το αμείλικτο ερώτημα αν το σοσιαλιστικό Βιετνάμ που ταπείνωσε τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές έπρεπε να μπει κάτω από την ομπρέλα του υπαρκτού σοσιαλισμού που δεν υπάρχει πλέον, ή της μαοϊκής Κίνας που σήμερα αγοράζει λιμάνια ’’καπιταλιστικών’’ χωρών

ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Επειδή ο αριστερισμός μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε αρ-υστερισμό, αλλά αστερισμός δεν θα γίνει ποτέ και με τίποτα.

Επειδή το αριστεριλίκι δεν είναι αρι-σταριλίκι (έστω και αντισυστημικό)

Επειδή ο μεταμοντέρνος σταχανοβίτικος σουρεαλισμός δεν συνιστά ούτε ιδεολογική άποψη ούτε πολιτική προοπτική

Επειδή η (κατά την άποψη μου) αριστερά κρύβει μέσα της ένα αστέρα που υπενθυμίζει πως η αριστερά πρέπει να λάμπει σε σχέση με τον τρόπο που πολιτεύεται, αναφερόμενη χωρίς ταμπού πάντα στο σύνολο της κοινωνίας αντί να χαϊδεύει τ’ αυτιά των πάσης απόχρωσης ’’ήδη’’ αριστερών, (καθώς μόνο έτσι γονιμοποιείται το σπέρμα της ανατροπής στο σώμα της κοινωνίας).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ως τώρα δήλωνα στους συντρόφους και φίλους της πολιτικής κίνησης στην οποία είμαι μέλος πως θέτω την κομματική μου ιδιότητα σε αναστολή διαφωνώντας με όσα γίνονται ή δεν γίνονται εδώ και καιρό για μένα χωρίς εμένα. Τώρα πάω ένα βήμα πιο κάτω.

Αποποιούμαι την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΝ χωρίς να το συναρτώ με ότι ενδεχομένως γίνει ή δεν γίνει μέχρι την λήξη του συνεδρίου.

Το μόνο που θέλω να πω για την πορεία του ’’μορφώματος’’ είναι πως όταν παίρνεις την ’’αριστερή στροφή’’ με τις ’’πάντες’’ πιλοτάροντας ’’αντισυστημικά’’ δεν οδηγείσαι στον ... ’’δρόμο’’ ... αλλά εκτός ... ’’δρόμου’’ ...

Ασφυκτιώ και απελπίζομαι με την απίστευτη αδυναμία που φανερώσαμε στο να συγχρονιστούμε έστω και λίγο με τα τρομακτικά προβλήματα των καιρών που ζούμε και τις τεράστιες ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας, διεκδικώντας άμεσες και πρακτικές λύσεις, προσφέροντας στον κόσμο μια σπίθα ελπίδας .

Κλείνω παραφράζοντας τον τίτλο του συγκλονιστικού βιβλίου του Χρόνη Μίσιου. Καλά εσύ (απλά αριστερέ πολίτη) σκοτώθηκες νωρίς.

Δημήτρης Βεντούρης (μέλος ως τώρα) Κ.Π. ΣΥΝ Κορυδαλλού

Θέματα επικαιρότητας: Έκτακτο ΣΥΝέδριο

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Οι δρόμοι των συναγωνιστών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ξανασυναντιώνται

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Πού είναι ο κόσμος;

Μιχάλης Μητσός

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Των επετείων το νόημα

2023-11-18

×