«Θα είμαι υποψήφιος»

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Δημοσιευμένο: 2004-10-03

Συνέντευξη στο Φώτη Παπούλια

*Η πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή πιστοποίησε τον «πολιτικό διχασμό» του ΣΥΝ. Θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο;

- Δεν θεωρώ αυτονόητο τον όρο «πολιτικός διχασμός». Σύμφωνα με τη δικιά μου πολιτική παιδεία, υπήρξε μια ελαφρά πλειοψηφία σε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση δύο κειμένων που έχουν αρκετά κοινά σημεία και δύο αναφορές: η μία αφορά σε μια γενική θεώρηση της πορείας των πολιτικών πραγμάτων, η άλλη σε συγκεκριμένες διαφορές ως προς ζητήματα όπως η ευρωπαϊκή ενοποίηση, οι συμμαχίες και η πολιτική διακυβέρνηση. Γνωρίζαμε και τις μεν και τις δε και ζούσαμε μαζί τους. Μπορούμε να συνεχίσουμε, ιδίως δε αν στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου και στο σύνεδριό μας καταβληθεί προσπάθεια περαιτέρω επεξεργασίας των θέσεων προς συνθέσεις και όχι προς τομές υπέρ της μίας πλειοψηφίας ή της άλλης.

*Αν στο συνέδριο επικρατήσει η άποψη του «Ρεύματος», έχουν λόγο ύπαρξης στον ΣΥΝ όσοι διαφωνούν με την μετάλλαξή του σε «δεκανίκι του ΚΚΕ»;

- Δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία που διαπιστώθηκε έχει φιλοδοξία... δεκανικιού. Ούτε μου φαίνεται ότι το ΚΚΕ χρειάζεται τέτοια δεκανίκια. Εχει άλλα, εντελώς άλλου τύπου! Δεν μπορώ φυσικά να μιλήσω για λογαριασμό άλλων, μπορώ ωστόσο να σας διαβεβαιώσω ότι η συμμετοχή στο κόμμα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναρτάται με τις όποιες συγκεκριμένες, κατά καιρούς, πλειοψηφίες. Ετσι, τουλάχιστον, σκέπτομαι και δρω εγώ, και έτσι σκοπεύω να συνεχίσω. Ο ΣΥΝ είχε και μπορεί να συνεχίσει να έχει και ιστορικότητα και διακριτότητα.

*Η συμμαχία «προεδικών - ανανεωτικών» μπορεί να εκφραστεί με ένα πρόσωπο για τη θέση του προέδρου;

- Δεν μπορώ να το γνωρίζω ούτε, για την ώρα, να κάνω σχετικές εκτιμήσεις ή προβλέψεις. Αυτή τη στιγμή η κοινή προσπάθεια συγκεντρώνεται σε αναλύσεις και θέσεις στην προετοιμασία του προσυνεδριακού διαλόγου.

*Εσείς θα είστε υποψήφιος;

- Τα επίδικα αντικείμενα γίνονται πιο συγκεκριμένα όπως εξάλλου και η ανάγκη να κατατεθούν πολιτικές, προγραμματικές και οργανωτικές προτάσεις, στον προσυνεδριακό διάλογο, ώστε να διατηρήσει και αναπτύξει ο ΣΥΝ τη δυναμική που διαθέτει στα γονίδιά του, με δεδομένες φυσικά τις πρόσφατες εξελίξεις που δεν είναι δα και μοιραίες! Θα μετάσχω όσο μπορώ καλύτερα σε αυτή την προσπάθεια και θα την υπηρετήσω και με την υποψηφιότητά μου όταν έλθει η ώρα, στο συνέδριο ή όπου αλλού αυτό αποφασίσει. Με τον ίδιο ή με άλλον και πάντως αποφασιστικό τρόπο, και άλλα στελέχη του ΣΥΝ έχουν, νομίζω, την ευθύνη να παρέμβουν και να συμβάλουν. Ετσι τουλάχιστον καταλαβαίνω τη λογική της δημοκρατίας, σε αντίθεση με τη διαμόρφωση συσχετισμών και την ανάδειξη ηγεσιών εκτός δημοσιότητας. Γι’ αυτό και έχω ήδη προτείνει να οργανώσουμε μιαν ιδιότυπη «προεκλογική εκστρατεία», με αποκλειστική συμμετοχή των μελών μας και των συνέδρων. Με δημόσια ακρόαση και όποια άλλη μέθοδο θα κάνει τη συμμετοχή τους κυρίαρχη και αποφασιστική.

*Πάντως, η αντιπαράθεσή σας με τον Αλ. Αλαβάνο θα ανεβάσει την ένταση...

- Δεν δέχομαι τον όρο «ένταση», που μπορεί να παραπέμπει σε αντιπαλότητα ή και σε εχθρότητα, που μου είναι απολύτως ξένες. Θεωρώ πάντως ότι ο ΣΥΝ μπορεί να δώσει υπόδειγμα του τι θα μπορούσε να είναι πράγματι η συμμετοχική δημοκρατία σε ένα κόμμα. Και ασφαλώς αν πάρει αυτό το ρίσκο (γιατί πολλοί, για πολλούς λόγους όχι πάντα ανιδιοτελείς, θα προσπαθήσουν να το διαβάλουν), θα δώσει... ένταση στην πολιτική ζωή.

*Υπάρχουν σενάρια «διδύμων». Ενα από αυτά σας φέρνει στη θέση του γραμματέα με τον κ. Αλαβάνο πρόεδρο.

- Δεν πιστεύω ότι είναι ορθό να πάρουμε μιαν ηγετική λειτουργία και να την «μοιράσουμε» σε δύο ή τρία πρόσωπα. Πρόκειται για συνταγή παραγωγής τριβών, ασάφειας και αναποτελεσματικότητας.

Θέματα επικαιρότητας: Μπροστά στο ΣΥΝέδριο

Ειδήσεις/ Γνώμες

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

Πού τραβιέται η γραμμή;

Κώστας Γιαννακίδης, 2023-06-09

Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-04

Αντώνης Μαρκούλης

«Υπάρχει σοβαρότατη παραβίαση της συμφωνίας εξυγίανσης, με ποινικές διαστάσεις»

Αντώνης Μαρκούλης, 2023-04-30

Λούκα Κατσέλη

Το χάσμα των ανισοτήτων διευρύνεται επικίνδυνα

Λούκα Κατσέλη, 2023-04-09

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

“Οι μέρες της κυβέρνησης και της συγκάλυψης τελειώνουν”

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-04-09

Διονύσης Τεμπονέρας

Τι θα κάνουμε με τις συντάξεις

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-04-08

Γιώργος Χουλιαράκης

Χωρίς το «μαξιλάρι» δεν θα είχαμε ανάκαμψη

Γιώργος Χουλιαράκης, 2023-03-26

×