Η "πρώτη" της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

1500 υποστηρικτές της νέας πορείας κατέκλυσαν το ΙΜΠΕΡΙΑΛ

Δημοσιευμένο: 2010-06-30

p33

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πλήρης τους εξωτερικούς διαδρόμους, με κοινό όλων των γενεών και των ηλικιών, με πάθος και παλμό, με συχνές διακοπές χειροκροτημάτων και επιδοκιμασίας  προς τον ομιλητή, 1500 άτομα παρακολούθησαν την πρώτη ανοικτή εκδήλωση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στην Αθήνα.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Σας χαιρετώ από βάθους καρδιάς για τη θερμή σας ανταπόκριση στο μήνυμα, στο κάλεσμα συσπείρωσης και συνδιαμόρφωσης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Ξεκινήσαμε την Κυριακή, εδώ στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα.

Συναντάμε, επικοινωνούμε με χιλιάδες πολίτες που μας παροτρύνουν, μας στηρίζουν, συμπαρατάσσονται, επιδοκιμάζουν τις πολιτικές μας επιλογές.

Η εντολή τους είναι να προχωρήσουμε, να ανοιχτούμε, να τολμήσουμε, να χαράξουμε διέξοδο για την κοινωνία και τη χώρα. Να φέρουμε την πολιτική στους πολίτες και τους πολίτες στην πολιτική.

Κι εσείς σήμερα με τη δική σας παρουσία στέλνετε διπλό μήνυμα, μήνυμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας. Έχει μεγάλη αξία το μήνυμα σας για την κοινωνία και την αριστερά, μέσα στις συνθήκες της γενικευμένης κρίσης αξιοπιστίας των πολιτικών κομμάτων, της οικονομικής ύφεσης, της συμπίεσης των μεσαίων και πλατιών λαϊκών στρωμάτων, του περιορισμού κοινωνικών δικαιωμάτων.

Σύντροφοί μας της αντίστασης, πρωτεργάτες της ανανεωτικής πορείας, ξέρετε ότι η ζωή σας, η προσφορά σας, η ηρωική και τολμηρή γενιά σας μας εμπνέει και μας φωτίζει.

Αγωνιστές, συναγωνιστές μας των ανεπανάληπτων δημοκρατικών αγώνων και του αντιδικτατορικού κινήματος, που μεταλαμπαδεύετε σήμερα τις αξίες της ενότητας, της ανιδιοτέλειας, των δημοκρατικών κατακτήσεων στους νεώτερους, με τη δυναμική συσπείρωσή σας στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δίνετε την καθοριστική ώθηση.

Νέες και νέοι της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς που αγκαλιάζετε, δίνετε παλμό στο νέο ξεκίνημα, είστε στο σπίτι σας.

Σε σας θα παραδώσουμε τη συνέχεια της πρωτοβουλίας μας, αυτή είναι η πρώτη ευθύνη μας.

Δεν σας λέμε ωραία λόγια.

Αντίθετα με τα κόμματα του πελατειακού κράτους, που καθοδήγησαν την κοινωνία να κρύβει τα προβλήματα και να φορτώνει το λογαριασμό στις νέες γενιές,

εμείς πρώτο μέλημά μας έχουμε τί θα παραδώσουμε στις νέες και τους νέους, πώς θα δημιουργήσουμε χώρο που να στηρίζει τη δημιουργική, παραγωγική δράση σας σε ένα κόσμο που όλο και περισσότερο αλληλοεπηρεάζεται, γίνεται πιό κοντινός και συνάμα πιο άνισος.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

συνδημιουργοί του κόμματος της σύγχρονης, δημοκρατικής, ανανεωτικής αριστεράς,

φίλες και φίλοι,

όλοι εμείς ,σε όλη τη χώρα,

εργαζόμενες και εργαζόμενοι ,

άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της δημιουργίας,

επιστήμονες,

νέες και νέοι,

χιλιάδες πολίτες,

ξεκινάμε, με όρεξη και πίστη στη συλλογικότητα, τη δημιουργική μας δράση με το κόμμα μας, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Θεμέλιο των προτάσεων και της συγκρότησής μας είναι ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών, των ιδεών της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ:

δημοκρατικός σοσιαλισμός

αριστερός ευρωπαϊσμός

μεταρρυθμιστική στρατηγική

οικολογική παρέμβαση και εγρήγορση

Δημοκρατία και ελευθερία, θεσμοί και δικαιώματα, είναι μια αδιαίρετη ενότητα.

Είναι τα θεμέλια της κοινωνίας, της πολιτικής ζωής για την οποία παλεύουμε. Μόνον σε αυτό το πλαίσιο οι αγώνες μας για κοινωνική ισότητα αποκτούν περιεχόμενο και απελευθερώνουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Δεν υπάρχει άλλο πεδίο έξω από τη δημοκρατία για να δώσουμε τη μάχη κατά των κερδοσκοπικών συμφερόντων και υπέρ της εργασίας.

Όχι στην υπονόμευση των θεσμών, ναι στην διεύρυνση της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Όχι στη διαφθορά και την ιδιοποίηση των δημόσιων αγαθών, ναι στο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Όχι στη γοητεία της βίας των λίγων και των εξουσιών, όχι στη στρατηγική του αίματος και της έντασης, που τρομοκρατεί.

Σταθερό χωρίς ταλαντεύσεις είναι το “ναι” μας στην Ευρώπη.

Η θέση της χώρας στην Ευρώπη είναι στρατηγική επιλογή για τους εργαζόμενους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό.

Δεν αλλάζει μαζί με τους συσχετισμούς που κάθε φορά διαμορφώνονται.

Δεν είναι καιροσκοπική πολιτική που εξαρτάται από το ύψος των εισροών και των επιδοτήσεων.

Δεν είναι υποταγή στις νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές επιλογές.

Είναι αγώνας αλλαγής, δικαιοσύνης, και ενοποίησης.

Είναι αγώνας για μια Ευρώπη της διεθνούς αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ανακατανομής του παγκόσμιου πλούτου.

Ο δρόμος των αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων, ο δρόμος της συσπείρωσης ευρύτατων δυνάμεων.

Είναι ο δρόμος που συνδυάζει την ευθύνη και την επιμονή για μια διαφορετική κοινωνία.

Αυτός είναι ο ρόλος της σύγχρονης, δημοκρατικής αριστεράς.

Να ενώνει το λαό, να μην τον διαιρεί, να προτείνει συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους για να ανοίγει προοπτικές.

Θεμελιώδης πεποίθησή μας είναι ότι Αριστερά και Οικολογία μπορούν να πάνε μαζί, να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες.

Πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε στον τρόπο που δρούμε, στα οράματα, στις αξίες, στις προτάσεις μας.

Η πράσινη-οικολογική στροφή της οικονομίας είναι ώριμη δυνατότητα και απαίτηση για ισχυρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές για το κλίμα του πλανήτη, για ένα νέο ενεργειακό πρότυπο.

Αυτές οι βασικές μας επιλογές, διαμορφωμένες από την εμπειρία των αγώνων και τους προβληματισμούς της ανανεωτικής, δημοκρατικής αριστεράς στον τόπο μας και στην Ευρώπη, μας διακρίνουν και μας καθοδηγούν.

Είναι πολιτικές επιλογές για το αύριο αλλά και για το σήμερα.

Και αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Αυτές οι θέσεις είναι συγχρόνως και η βάση μιάς δημοκρατικής, προοδευτικής διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βουλιάζει η Ελλάδα.

Εμείς, νέο κόμμα της Αριστεράς, που έρχεται όμως από μακριά και πάει μακριά, δεσμευόμαστε μαζί με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πρότασης εξόδου από την κρίση, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε όλα εκείνα τα ιδεολογικά και πολιτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, που θα δώσουν την «πολιτική στους πολίτες».

Καλούμε όλους και όλες τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να κινηθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, για να γείρουν την πλάστιγγα και τις μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, επιβάλλοντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων και διευκολύνσεων του πελατειακού κράτους.

Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές,

για να αλλάξουν ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα με στόχους τη δίκαιη κατανομή βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης,

την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου της παραγωγικής βάσης,

την οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Η ελληνική κοινωνία έχει, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ανάγκη από μια σύγχρονη, ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά, πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση μεγάλων κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με την ολέθρια παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαρθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά. Και αυτά τα καθήκοντα θέλουμε να τα αναλάβουμε. Η εξέλιξη της κρίσης δεν είναι γνωστή. Θα δυναμώσουν οι δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής ή θα συμπιεστούν περισσότερο για την αναστήλωση του νεοφιλελευθερισμού; Τίποτε δεν έχει κριθεί. Η έκβαση εξαρτάται και από τις ενέργειες, τους αγώνες, τις πρωτοβουλίες της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς.

Θέλουμε μια Αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή, που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι` αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση, ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό, ούτε στον μυωπικό αριστερισμό, δεν θεωρεί άκριτα ως δίκαιο αίτημα την υπεράσπιση κάθε κεκτημένου και δεν χαϊδεύει συντεχνίες στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Θέλουμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την παρουσία της Αριστεράς στην κοινωνική πραγματικότητα, μέσα από ρήξεις και συνθέσεις για την προώθηση και ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην εποχή μας και στο μέλλον, μακριά από παρελθοντικές αγκυλώσεις και στερεότυπα προηγούμενων εποχών που δεν αντιστοιχούν στο σήμερα.

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει. Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Μας αφορά η δυναμική θεώρηση των πραγμάτων και η διεκδίκηση νέων κατανομών της πολιτικής και κοινωνικής ισχύος προς όφελος των εργαζομένων.

Η ίδια η ελληνική κοινωνία έχει, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, με δυναμική την παρουσία της στη διαμόρφωση κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Αυτό κενό σήμερα μόνον η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μπορεί να το καλύψει.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η κρίση του χρέους και του δανεισμού δεν είναι ένα λογιστικό μέγεθος.

Είναι η τραγική για τη χώρα αποτυχία του πελατειακού κράτους, είναι η δραματική πολιτική και οικονομική αποτυχία των κομμάτων που έστησαν και τροφοδότησαν το πελατειακό κράτος για να αναπαράγουν την εξουσία τους.

Φούσκωσαν στα κρυφά το έλλειμμα.

Ανέβασαν σε δυσθεώρητα ύψη το χρέος του λαού μας για να χρηματοδοτούνται οι πελατειακές πολιτικές, οι μεγάλες εξυπηρετήσεις, η φοροδιαφυγή, οι φοροαπαλλαγές και η διαφθορά.

Διαφθορά, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, εξυπηρετήσεις, υπέρογκος δανεισμός, οικονομικά μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, είναι ένα ενιαίο σύνολο, μια ενιαία καταστροφική πολιτική.

Γι αυτό και δεν αντιμετωπίζονται χωριστά.

Τώρα οι υπεύθυνοι, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα να υποστεί εκβιασμούς και εξευτελισμούς, στα μέτρα του μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ, στην ύφεση, την απογοήτευση, προσπαθούν να μεταμφιεστούν. Η ΝΔ προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τί έκανε τα τελευταία χρόνια και παριστάνει το σωτήρα μας ... από το μνημόνιο!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κολλημένη στον τοίχο υπογράφει επ’ ονόματι του λαού μέτρα και δεσμεύσεις που κανείς, μα κανείς, δεν τα θεωρεί δίκαια ή εύλογα. Και θέλει να της πούμε και μπράβο!

Η οικονομική - δημοσιονομική κρίση και η τελική διαδικασία απαξίωσης και κατάρρευσης του πελατειακού κράτους δεν έχει τη δική μας σφραγίδα. Έχει τη σφραγίδα του νεοφιλελευθερισμού, του ΔΝΤ και, εντέλει, του απαράδεκτου «μνημονίου».

Eντάσσεται σε μια ισχυρή πολιτική που απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, με στόχο τη μείωση της πραγματικής αμοιβής της εργασίας και κυρίως την αποδιάρθρωση του συστήματος ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με την εργοδοσία.

Αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης σημαίνει ότι η αναγκαία μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους δεν φορτώνεται κυρίως ή αποκλειστικά στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων, αλλά συνδυάζεται με βαθιά αλλαγή του κράτους.

Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες. Πέρα από την πρόδηλη αντισυνταγματικότητά τους, καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας, που κατακτήθηκε με αγώνες, καθηλώνουν τους εργαζόμενους, τους υποτάσσουν στις διαθέσεις και τα συμφέροντα της εργοδοσίας και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας.

Σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν ρυθμίσεις που μπορούν, έστω και προσχηματικά, να δικαιολογηθούν ότι εντάσσονται στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, συντελούν αρνητικά.

Η απομειωμένη και καθηλωμένη αμοιβή εργασίας δεν μπορεί να συμμετέχει στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας, που παραμένει σε ακινησία.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές και την κρίσιμη αυτή περίοδο θα μιλήσουμε ξεκάθαρα, για τη διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλειας όσων διαβιούν στη χώρα μέσα από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει τη σταθερή και με ενιαίους όρους χρηματοδότησή του από τους εργαζόμενους, το κράτος και τους εργοδότες, χωρίς την οποιαδήποτε ανάγκη άνισης καταφυγής σε κοινωνικούς πόρους. Την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαπαλλαγής και της ανασφάλιστης εργασίας καθώς και την πρόσβαση και χρήση των υπηρεσιών υγείας, που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες, μέσα από ένα Ενιαίο Φορέα Υγείας.

Το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση αποδομεί και ανατρέπει τα δικαιώματα των πολιτών και στερεί το δικαίωμα στη σύνταξη τις επόμενες γενιές. Δεν υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις του παρελθόντος, που ανορθολογικά και με πελατειακή στόχευση θεσπίσθηκαν.

Υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις που υπηρετούν ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα που αναγνωρίζει και σέβεται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών.

Δεν ξεχνούμε τη μεγάλη ευθύνη της πολιτικής και της διαχείρισης της ΝΔ, ούτε αποδεχόμαστε τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Δεν επιδιώκουμε την αναστήλωση του πελατειακού κρατους.

Με ευθύνη, μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες θα χαράξουμε νέα πορεία, δημοκρατική διέξοδο από την κρίση.

Ακριβώς όπως ελπίζει, προσδοκά και διεκδικεί η πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό το κενό σήμερα μόνον η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μπορεί να το καλύψει.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η κατάρρευση του πελατειακού κράτους μπορεί να γίνει ευκαιρία για την οικοδόμηση νέων σχέσεων εξουσίας, νέων θεσμών, νέας κατανομής της εξουσίας στη χώρα μας, σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται.

Σε αντίθεση με τις απόψεις που περιορίζουν τη λύση του προβλήματος μόνο στην αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, είμαστε πεπεισμένοι ότι απαιτείται μια μεγάλη προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της δημοκρατίας μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ριζικά διαφορετική κατάσταση από ό,τι ζήσαμε μετά την μεταπολίτευση. Σε λίγους μήνες μπήκαν σε κρίση με καταιγιστικό τρόπο οικονομικές πολιτικές, τρόποι διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, οι πελατειακές πολιτικές, ο υπερδανεισμός, παρασύροντας τη χώρα σε τούνελ με άγνωστη έξοδο.

Υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα διεξόδου.

Τη διέξοδο - το έχουμε πεί πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε - δεν την ανοίγουν οι πολλές φραστικές καταγγελίες που είναι χρήσιμες όταν έχουν να μας αποκαλύψουν κάτι που κρύβεται. Τώρα τα μέτρα μιλούν μόνα τους. Και κυρίως με τα μεγάλα λόγια δεν αποτρέπονται οι εξωτερικοί εκβιασμοί. Ο αριστερισμός δεν δίνει λύση και αν κυριαρχήσει επιταχύνει τα αδιέξοδα.

Αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι η συσπείρωση, η ρεαλιστική και υπεύθυνη διέξοδος .

Η δική μας θέση είναι δεμένη με την παράδοση της ελληνικής αριστεράς, της πατριωτικής στάσης ευθύνης όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλους κινδύνους.

Είναι δικός μας ο τόπος, είναι η πλειοψηφία της κοινωνίας που πλήττεται από τις κυρίαρχες πολιτικές.

Νέες αποτυχίες και αδιέξοδα θα τα πληρώσουν πάλι και πιο βαριά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι , οι νέοι.

Δεν επενδύουμε στη κατάρρευση. Διδασκόμαστε, προτείνουμε και διεκδικούμε.

Το συμφέρον της χώρας, της κοινωνίας είναι πάνω από το κομματικό μας συμφέρον.

Πάντα η συλλογική πορεία της χώρας και της κοινωνίας ήταν πρωτίστως δική μας υποχρέωση, των δημοκρατών, των προοδευτικών, των αριστερών.

Είναι ακατάλυτος ο δεσμός της αριστεράς με το λαό, κανένα λάθος ή αριστερισμός δεν μπορεί να τον καταστρέψει, παρά τη ζημιά που έχει προκληθεί. Είναι χρέος μας να

αποκαταστήσουμε πλήρως αυτό το δεσμό.

Επιμένουμε στην πολιτική ευθύνης, είμαστε υπεύθυνη αριστερά. .

Το πανύψηλο διψήφιο έλλειμμα και το υπέρογκο τριψήφιο χρέος δεν είναι ψέματα. Η απειλή αδυναμίας δανεισμού είναι παρούσα - αυτός είναι ο ωμός εκβιασμός- και έχει μετατεθεί χρονικά με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ούτε ο τιμάριθμος του 6% είναι ψεύτικος. Πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αλλά τίποτα δεν θα πετύχουμε όσο συνεχίζεται η ανοχή απέναντι στην υπέρογκη παραοικονομία που κλέβει τους άλλους πολίτες, υπονομεύει την κοινωνική αλληλεγγύη, συμπιέζει τις πραγματικές αμοιβές της εργασίας, τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας, πριν και πάνω από τα μέτρα.

Όλοι ξέρουμε ότι υπήρξαν πολιτικές και κοινωνικές συμπεριφορές που ανέχθηκαν και στήριξαν τη διαφθορά, την ιδιοποίηση του δημοσίου, τη σπατάλη.

Για να ανακάμψει η οικονομία και η κοινωνία δεν αρκεί η αλλαγή στην κεντρική πολιτική. Πρέπει να αλλάξουν πολλά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε όλη την κλίμακα, και στις νοοτροπίες των πολιτών, των δημόσιων λειτουργιών, των ανθρώπων που υπηρετούν στην αυτοδιοίκηση.

Να χτυπήσουμε παντού τις νοοτροπίες σπατάλης, διαφθοράς.

Να υπερασπισθούμε τα δημόσια αγαθά, το δημόσιο χρήμα.

Οι κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί αγώνες ας γίνουν πιο τολμηροί. Ας θέσουν το δάκτυλο στην πληγή. Έχουν συλλογικά οι εργαζόμενοι τη δύναμη να βάλουν μεγάλα εμπόδια στη σπατάλη και τη διαφθορά.

Οι αγώνες μας εδώ πάνε μαζί με την επιδίωξη αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς την επείγουσα κατεύθυνση της ομοσπονδιακής δημοκρατικής ενοποίησης με πρώτους στόχους

τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς, την απεμπλοκή από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες και την αποδοχή της βαρύτητας των κριτηρίων απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας,

τη στήριξη του ευρώ με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό,

τη στήριξη χωρών όταν δέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, δηλαδή κοινή οικονομική πολιτική.

Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της χρεοκοπίας, για να συμβάλουμε στην αναγέννηση της χώρας και της Ευρώπης.

Φίλες και φίλοι,

συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Τη διέξοδο θέλουμε να τη διαμορφώσουμε μαζί με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, δυνάμεις της εργασίας, της δημιουργίας, της επιστήμης. Με τους πολίτες που αγωνιούν, που αγωνίζονται, που υπερασπίζονται το συλλογικό συμφέρον.

Η αριστερή απάντηση στην κρίση απαιτεί γνώση και θέληση, πλατύ διάλογο στην κοινωνία.

Ας ξεκινήσουμε την οργανωμένη συζήτηση στην κοινωνία μας, ειλικρινή, γι’ αυτό και βαθύτατα πολιτική, μακρυά από επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Τώρα οι πολίτες απαιτούν, θέλουν μια δημοκρατική προοδευτική διέξοδο.

Προτείνω μια μεγάλη πρωτοβουλία του κόμματος μας, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Στα κέντρα και στις γειτονιές της Ελλάδας, παντού, συσπειρώνοντας εκείνους που προσδοκούν ένα κράτος χωρίς πελατειακές εξυπηρετήσεις, πολέμιο και όχι παραγωγό της διαφθοράς και της παραοικονομίας.

Εκείνους που αξιώνουν πολιτική που κατανέμει δίκαια τα βάρη της κρίσης.

Όλους εκείνους που διεκδικούν οικονομία που να στηρίζει τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους.

Ανάπτυξη εθνική και τοπική που να μην καταστρέφει το περιβάλλον.

Κοινωνικές πολιτικές πραγματικής αναδιανομής υπέρ των πιο αδύνατων και προστασίας τους , σύγχρονη παιδεία και περίθαλψη.

Καθολικό, δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Να διαμορφώσουμε μαζί την εναλλακτική πολιτική πρόταση διεξόδου.

Μια πρωτοβουλία ανοιχτή στο διάλογο, σε επικοινωνία με τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με τους μαζικούς αγώνες μας να αλλάξουμε ριζικά την εφαρμοζόμενη πολιτική, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς.

Οι πολίτες να μπούν δυναμικά στην πολιτική - τοπική, εθνική, ευρωπαϊκή.

Μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη αποκατάστασης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, αξίας και καθοδηγητικής γραμμής για το κράτος και τη συλλογική κοινωνική μας δράση.

Το πελατειακό κράτος διέβρωσε την κοινή δημοκρατική προοδευτική συνείδηση. Κυριάρχησε ο ατομικισμός, το βόλεμα, η εξυπηρέτηση. Η κατάτμηση της μεγάλης λαικής πλειοψηφίας σε επιμέρους ομάδες, που αναζητούν τη βραχυχρόνια εξυπηρέτηση. Και οι αποφάσεις για τη συλλογική πορεία αφέθηκαν σε κείνους που έβρισκαν τα χρήματα στα δάνεια. Ατομικές λύσεις, ας το πούμε ξεκάθαρα, δεν υπάρχουν. Υπάρχουν συλλογικές δημοκρατικές ρυθμίσεις, μέσα στις οποίες θα μπορεί ο καθένας και η κάθε μια να αναζητεί και την επίλυση του ατομικού του προβλήματος.

Η πραγματική απάντηση στην κρίση δε μπορεί να έρθει από τα δεξιά. Η ΝΔ, φορέας συντηρητικών αντιλήψεων, παριστάνει ότι έχει τη λύση. Μα γιατί δεν την εφάρμοσε ; Και τί λύση μας προτείνει ; Μεγαλύτερη αποδιάρθρωση του δημοσίου συμφέροντος, περισσότερη ιδιωτικοποίηση και ιδιοποίηση των δημόσιων αγαθών.

Είναι λάθος η θέση των κομμάτων που αρνούνται να ασχοληθούν με την ευθύνη και το ρόλο του πελατειακού κράτους στην κρίση.

Επισημαίνουμε, χωρίς διάθεση πολεμικής, ότι αποσιωπούν ή υποβαθμίζουν τον άδικο χαρακτήρα του.

Κατανοούμε ότι το κάνουν στο πλαίσιο μιας πολιτικής που ακολουθήθηκε στο παρελθόν, πιστεύοντας ότι έτσι δυναμώνουν το μέτωπο κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Μπορεί όμως να είναι λύση η διατήρηση του πελατειακού συτήματος, κάποια παραλλαγή των άδικων, άνισων διευθετήσεων, του άδικου φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος ;

Εμείς απαντούμε κατηγορηματικά Όχι, ειδικά μάλιστα από τη σκοπιά των συμφερόντων των δυνάμεων της εργασίας.

Θετικό αποτέλεσμα έχει ο αγώνας όταν οργανώνεται γύρω από εναλλακτικές λύσεις, προοδευτικές, δημοκρατικές και δεν δρά απλώς ως εκτόνωση.

Αλλοιώς οι άνθρωποι δεν πείθονται, κινητοποιούνται πρώτα και μετά αδρανούν.

Φίλες και φιλοι

Σας καλούμε να συσπειρωθείτε, να δουλέψετε μαζί μας.

Αυτοοργανωθείτε παντού, συγκροτείστε τις επιτροπές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, συντονιστείτε με την πανελλαδική πολιτική επιτροπή ενόψει του 1ου Συνεδρίου μας.

Δεσμευτήκαμε ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν θα είναι κόμμα αναπαραγωγής μικροεξουσιών.

Συγκροτούμε το κόμμα μας με ανοικτές λειτουργίες, αποκεντρωμένο, δημοκρατικό.

Με ελευθερία στη συζήτηση και αναζήτηση της πραγματικής σύνθεσης απόψεων.

Με τους πολίτες- μέλη να παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις, να ελέγχουν την ηγεσία.

Ένα κόμμα ευρύχωρο και συνάμα δυναμικό, πηγή πρωτοβουλιών και λύσεων.

Κόμμα της εργασίας και της δημιουργίας, ενεργών πολιτών, εργαζομένων γυναικών και ανδρών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της έρευνας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν αναλώνεται σε ενδοαριστερές διαμάχες. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά. Το κόμμα μας δε μασάει τα λόγια του. Συγκρούεται όταν και όπως πρέπει, με στόχο πάντα τη συγκέντρωση δυνάμεων, την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών.

Απευθύνουμε κάλεσμα κοινής πορείας στους προοδευτικούς συμπολίτες μας, δημοκράτες, σοσιαλιστές που πίστεψαν ίσως σε λόγια μεγάλα για να απογοητευθούν μετά. Που βλέπουν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Που προσδοκούν μια σύγχρονη σοσιαλιστική, δημοκρατική πορεία για τη χώρα.

Θέλουμε να μιλήσουμε, να ταιριάξουμε την πορεία μας με τις αγωνίες και τις ελπίδες των χιλιάδων ανένταχτων αριστερών που αναζητούν νέα πορεία για την αριστερά, για την αποκατάσταση των αξιών της.

Θέλουμε να μιλήσουμε με τους δημοκρατικούς πολίτες και μαζί να διεκδικήσουμε δρόμους προκοπής και δημιουργίας για την κοινωνία και τη χώρα.

Να δεθούμε με νέες και νέους που αναζητούν το δικό τους δρόμο, μέσα από τις δικές τους εμπειρίες στο σύγχρονο δυναμικό κόσμο των απαιτήσεων, αλλά και της ανασφάλειας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

αγωνίστριες και αγωνιστές της ανανεωτικής αριστεράς,

που δε βολεύεστε με την Αριστερά στο περιθώριο.

Η θερμή υποδοχή της δημιουργίας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε όλη τη χώρα ανεβάζει τον πήχυ. Μεγαλώνει τις ευθύνες μας.

Πριν ένα χρόνο σε τούτο το χώρο πολλοί από μας σε μια μεγάλη συγκέντρωση μετά τις ευρωεκλογές αναλάβαμε μια κοινή δέσμευση. Κι εγώ την ανέλαβα δημόσια μπροστά σας.

“Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την Αριστερά που ονειρευτήκαμε”.

Ανανεώνουμε, χιλιάδες τώρα, τη δέσμευσή μας. Δεν επαναπαυόμαστε.

Ας δουλέψουμε με δημιουργικότητα, συντροφικότητα, αποτελεσματικά, ενωτικά με κατανόηση και σεβασμό στη διαφορετική άποψη για να αναδείξουμε την αριστερά που χρειάζεται η κοινωνία και την περιμένει.

Φίλες και φίλοι,

Διαδώστε παντού το μήνυμα αποφασιστικότητας, συσπείρωσης, ανανέωσης, αγώνα και ευθύνης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Εκ μέρους όλων όσοι δημιουργήσαμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,

Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις/ Γεγονότα

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ

2023-02-01

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ -Ο εφιάλτης τελειώνει,...

Η χειραφέτηση της Πίσω Αυλής

2022-06-08

Η Σύνοδος Κορυφής Αμερικανικών Κρατών ήδη στην διάρκεια...

ΝΕΑ ΑΡΧΗ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

2022-05-03

-Η εκλογή Προέδρου και ΚΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ από τη βάση...

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκό ομόλογο από 9 χώρες

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκό ομόλογο από 9 χώρες

2020-03-25

Εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ...

ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

2018-12-10

Τη δίκη της Χρυσής Αυγής παρακολούθησε σήμερα αντιπροσωπεία...

Στις 19 Ιουνίου η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου :Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;

Στις 19 Ιουνίου η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου :Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;

2018-06-08

Επίκαιρη εκδήλωση διοργανώνει στις 19 Ιουνίου (ημέρα Τρίτη...

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: H σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή (ΚΠΕ)

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: H σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή (ΚΠΕ)

2018-04-03

Σύμφωνα με την απόφαση του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος...

Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

2017-10-18

Είναι πολλές φορές που η αξία της ανανεωτικής Αριστεράς...

Γιώργος Γιάνναρος: Μη με συγκρίνετε με τον πατέρα μου

Γιώργος Γιάνναρος: Μη με συγκρίνετε με τον πατέρα μου

2017-10-17

...Θα κλείσω με μία προσωπική παράκληση: να μη με συγκρίνετε...

Δεν είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες

Νικολά Ντιμιτρόφ, 2017-09-20

Συνέντευξη στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε...

TO ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

TO ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2017-07-25

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/07/17 στις 14:00...

Θαν. Θεοχαρόπουλος:αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στους εργαζομένους, ενάντια στο "κλείσιμο" του ΔΟΛ

2017-02-08

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με τους...

×
×