ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - ΟΧΙ 75,83%, EVET 64,90%.

To συντριπτικό ΟΧΙ και το μεγάλο ΝΑΙ είναι πλέον δεδομένα. Αντί η ενταξιακή πορεία της Τοουρκίας να εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού, από εδώ και πέρα η λύση του Κυπριακού θα εξαρτάται από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ananeotiki.gr, Δημοσιευμένο: 2004-04-29

ΔΑΓΚΩΤΟ ΚΑΙ... ΔΑΓΚΩΜΕΝΟ
ΔΑΓΚΩΤΟ ΚΑΙ... ΔΑΓΚΩΜΕΝΟ
-Το μέγεθος του ΟΧΙ εξασθενεί σημαντικά τις ελπίδες για "δεύτερη ευκαιρία"

- Το ΝΑΙτων τουρκοκυπρίων αποενοχοποιεί την Τουρκία και το ψευδοκράτος Ντεκτάς στα μάτια των Ευρωπαίων

-ΤΩΡΑ απαιτείται αποσαφήνιση του τι ακριβώς θέλουν και τι επιδιώκουν  οι Ελληνοκύπριοι 


Αρχίζουν τα δύσκολα

Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο την επομένη μέρα του «Οχι», διαμήνυσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα.

Κι αν κρίνει κανείς από το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Τετάρτης, καθώς και από τις αιχμηρές τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε., κατανοεί ότι το Κυπριακό δεν θα περάσει εύκολες μέρες.

Η Λευκωσία προετοιμάζεται για την «κρίση», την ώρα που η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. έχει ήδη ανακοινωθεί: θα άρει το οικονομικό εμπάργκο των Τουρκοκυπρίων.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προλάβει την Ε.Ε., ανακοινώνοντας η ίδια δέσμη μέτρων οικονομικής στήριξης των Τουρκοκυπρίων. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως τα ανοίγματα προς τους Τουρκοκύπριους θα είναι τολμηρά:

* Θα επιτρέψει τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για νόμιμη διεξαγωγή εμπορίου με τον έξω κόσμο.

* Θα καλέσει την Ε.Ε. να παραχωρήσει απευθείας στους Τουρκοκύπριους τη βοήθεια των 250 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί για να χορηγηθεί σε περίπτωση λύσης.

* Θα διευκολύνει το εσωτερικό εμπόριο από και προς τα κατεχόμενα.

* Θα επιτρέψει τις οικονομικές επενδύσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

* Θα ανακοινωθούν μέτρα κοινωνικής και άλλης στήριξης των Τουρκοκυπρίων.

Η ανάλυση του Τάσσου Παπαδόπουλου, είναι πως η οικονομική αναβάθμιση των κατεχομένων θα φέρει πιο κοντά τη λύση, αφού ένα από τα βασικά ζητήματα που χωρίζουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η οικονομική ανισότητα.

Θεωρείται δεδομένο όμως ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν κανένα από τα μέτρα που θα υλοποιείται μέσα από τις δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση τους, όπως τη διατύπωσε πρόσφατα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είναι πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη λύση: «Φτάνει με τα μέτρα, θέλουμε οριστική λύση», είπε.

Ωστόσο, με το «όχι» των Ελληνοκυπρίων, πολλά από τα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς θα επιβληθούν από την Ε.Ε., θα δημιουργήσουν συνθήκες αυτόνομης οικονομικής ανάπτυξης. Οπως εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος Γ. Βασιλείου, στα κατεχόμενα «θα συμβεί αυτό που φοβόταν ο κ. Παπαδόπουλος, ότι οι Τούρκοι θα είναι κυρίαρχοι στο βορρά και συνέταιροι στο νότο».

Πέρα από το ζήτημα των Τουρκοκυπρίων ο πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει να διαχειριστεί και τον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσής του και ειδικά των πιέσεων εντός της Ε.Ε. Αναφέρεται ότι η Ε.Ε. κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη διάσκεψη που θα γίνει για τη διεύρυνση στην Ιρλανδία, την 1η Μαΐου.

Οπως συμβαίνει πάντοτε σε ώρες κρίσης, η Λευκωσία σπεύδει και πάλι στην Αθήνα. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος φτάνει μεθαύριο Τρίτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Καραμανλή. Θα ζητήσει βοήθεια για να βελτιωθεί η αρνητική εικόνα της Κύπρου στην Ε.Ε. και ανάληψη πρωτοβουλίας, για να κρατηθεί ζωντανή η πρωτοβουλία των Η.Ε.

Βέβαια, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια. Η θετική ψήφος της πλειονότητας των ελλήνων ευρωβουλευτών στο σκληρό για την Κύπρο ψήφισμα της περασμένης Τετάρτης ήταν μια πρώτη ένδειξη πως, με τη νέα τάξη πραγμάτων στο Κυπριακό, το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» ολοκλήρωσε (με το χθεσινό αποτέλεσμα) τον ιστορικό του κύκλο.

Οι ευθύνες της Ελλάδας προς την Κύπρο ολοκληρώνονται την 1η Μαΐου και η Κύπρος, ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε., θα αναγκαστεί εφεξής να υπερασπίζεται υπό διαφορετικούς όρους τον εαυτό της. (Ρεπορτάζ για τα σχέδια της Αθήνας, σελ. 8).

Θέματα επικαιρότητας: Κυπριακό

Ειδήσεις/ Γεγονότα

×