Δύο επείγουσες προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομική πολιτική: η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η καταπολέμηση της ακρίβειας

Ο Φώτης Κουβέλης στην ΠΠΕ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δημοσιευμένο: 2010-09-12

Σημεία ομιλίας του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη,στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Για την ομιλία πρωθυπουργού:

Όσα αισιόδοξα μηνύματα και αν προσπάθησε να δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου στο κόμμα του και στους πολίτες της χώρας με την ευκαιρία της 36επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη καθώς και χθες με την ομιλία του στηνΔΕΘ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, η πραγματικότητα είναι τόσο κραυγαλέα και τόσο πείσμων και οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης τόσο χειροπιαστές για τους Έλληνες πολίτες που δεν μπορούν να με κανένα τρόπο να εξωραϊστούν.

Η χώρα μας αναστατώνεται κάθε μέρα και με μια ανακοίνωση ή με μια νέα φημολογία για σκέψεις ή προθέσεις για λήψη νέων μέτρων. Όλα έχουν ένα στόχο: πώς θα καλυφθεί η υστέρηση των, προβλεπομένων από το Μνημόνιο, ή την επικαιροποίησή του, εσόδων. Ο φόβος των πολιτών και ιδιαιτέρως των χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι πραγματικός. Η ανασφάλεια γιγαντώνεται γιατί την αποτυχία της υστέρησης των εσόδων όλοι/ες γνωρίζουν ότι αναπόδραστα , εφ΄ όσον διαρκεί το Μνημόνιο, θα την ακολουθήσει η πεπατημένη, δηλαδή η μείωση των δαπανών. Και η περιστολή των δαπανών, σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική πρακτική, δεν θα συνεπάγεται περιστολή της σπατάλης, αποφυγή δαπανών από δυσλειτουργίες, κακοδιαχείριση ή/και έλλειψη ελέγχων, αλλά για μια ακόμη φορά περαιτέρω μείωση πραγματικού εισοδήματος μια και αυτό ορίζεται με μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες.

Η ανασφάλεια κυριαρχεί σταθερά και σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, που καθημερινά αντιμετωπίζουν, την ραγδαία μείωση ως και εκμηδενισμό του κύκλου εργασιών, των παραγγελιών, της πελατείας τους και ταυτοχρόνως βιώνουν την άρνηση και την τεράστια δυσκολία δανεισμού και χρηματοδότησής τους για κεφάλαια κίνησης, αποπληρωμής εισφορών ή και πολύ περισσότερο αναδιαρθρώσεων και όποιων σχεδίων αναδιάταξης και προώθησης των επιχειρήσεών τους.

Για τη συζήτηση περί ανάπτυξης:

Οι μέχρις στιγμής εξαγγελίες φαίνεται πως επιχειρούν ένα άλμα. Υπάρχει μια έντονη επικοινωνιακή διαχείριση ενός πραγματικού ζητήματος. Της ανάγκης αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Όλες οι κοινωνικές οργανώσεις, οι φορείς ζητούν ανάπτυξη. Γι αυτήν λοιπόν αποφάσισαν να ομιλήσουν κατά κόρον.

Την ίδια ώρα, που , μόλις προχθές, το World Economic Forum μετατόπιζε για το 2009την Ελλάδα άλλες 12 θέσεις πιο πίσω στην 83η θέση από τις 139 χώρες που εξετάζει), που στον 4ο χρόνο του ΕΣΠΑ(Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) ο συντελεστής απορρόφησης του συνόλου των προγραμμάτων και των Ταμείων ήταν 11%, την ίδια ώρα που ο νέος αναπτυξιακός νόμος ακόμη αναζητείται, εμφανίζονται να ομιλούν για την Ανάπτυξη και για τις Μεγάλες Επενδύσεις που «είναι προ των θυρών» αλλά δεν έρχονται , και για το περίφημο νέο νόμο για το Fast Track.!!

Και βέβαια θέλουμε τις μεγάλες επενδύσεις να έλθουν, να εγκατασταθούν στη χώρα. Είμαστε εμείς άλλωστε ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που είπαμε ΝΑΙ να στηριχθούν οι επενδύσεις και τα φορολογικά κίνητρα να ισχύσουν και για τα αποδεδειγμένως επανεπενδυόμενα κέρδη των επιχειρήσεων η φορολογία να κατέβει από το 24% στο 20%.

Οφείλουμε, όμως, να αποδείξουμε ως χώρα, ακόμη και στη μεγάλη μας ανάγκη, ότι παραμένουμε μια χώρα που σέβεται τους νόμους, τους απλούς πολίτες, το περιβάλλον. Μια χώρα που επιδιώκει να αντιμετωπίζει και να φροντίζει και για τις λίγες μεγάλες, αλλά και για τις πολλές μικρές επενδύσεις να διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο. που διαθέτει ένα δικαιικό σύστημα που οφείλει να «τρέξει», να επιταχύνει, αλλά και να μην παραβλέψει πτυχές και δικαιώματα.

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς:

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνει δύο επείγουσες προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομική πολιτική: την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη καταπολέμηση της ακρίβειας. Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με λόγια και ευχές και προφανώς με επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Η κάλυψη της δραματικής υστέρησης των δημοσίων εσόδων και η περαιτέρω αύξησή τους δεν πρέπει να γίνεται με τη λογική της πεπατημένης, που έχει ακόμη άλλη μία φορά αποδειχθεί αναποτελεσματική. Αυτή δηλαδή της μεγαλύτερης περικοπής των δαπανών με την απειλή για το 2011 και νέων μειώσεων μισθών, καθώς και με την επιβολή νέων έμμεσων φόρους και της αύξησης του ΦΠΑ. Οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται σε «λουκέτο» πρέπει να προκαλέσουν συναγερμό για την αποτροπή τέτοιων πολιτικών. Αντιθέτως, τη θέση των αλλεπάλληλων κυβερνητικών συσκέψεων πρέπει να πάρουν οι αποφάσεις για την ταχύτατη κινητοποίηση των κρατικών μηχανισμών, που καθυστερούν υπερβολικά παρά τις εξαγγελίες, και η άμεση ενίσχυση των εισπρακτικών υπηρεσιών των ΔΟΥ.

Η πελατειακή ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία πρέπει να σταματήσει στην πράξη και όχι στα λόγια.

Κύριοι στόχοι πρέπει να είναι η εξασφάλιση πόρων για την τροφοδότηση των προγραμμάτων για τους ανέργους, για τις κοινωνικές πολιτικές που καταρρέουν και η επαναφορά στη ζωή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχει θυσιαστεί. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι σήμερα το μόνο άμεσο και αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη, που θα συμβάλει αποφασιστικά στη συγκράτηση της ανεργίας.

Προτεραιότητα αποτελεί η δραστική μείωση του πληθωρισμού που καλπάζει, καθώς η επιβάρυνση των έμμεσων φόρων πέρασε ολόκληρη στην κατανάλωση, αυξάνοντας κι άλλο τα κέρδη της παραοικονομίας και πλήττοντας την κοινωνία.

Απαιτούνται τώρα δεσμεύσεις και παρεμβάσεις και όχι η ανοχή και η αδράνεια που επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση.»

Εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θεωρούμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Το Τετράπτυχο της δικής μας πρότασης : δίκαιη κατανομή βαρών, αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής διοίκησης, νέο αναπτυξιακό πρότυπο με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, πράσινη-οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται, πρωταρχικά, πολιτικές επιλογές αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για να ανατραπούν άρδην αντιλήψεις και να αλλάξουν οι πολιτικές που τις διαμόρφωσαν.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

Επιλέγουμε να προωθήσουμε τις πλατιές συνθέσεις στη βάση προγραμμάτων και φερέγγυων προσώπων. Είχαμε εξαρχής τις αντιθέσεις μας για τον Καλλικράτη τόσο για τα ζητήματα χωροθεσίας όσο και για το γεγονός ότι δεν προώθησε τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παρόλα αυτά και με δεδομένη την κατάσταση, η νέα διοικητική μεταρρύθμιση αν υπηρετηθεί από φερέγγυα προσώπα που θα έχουν και τα κατάλληλα προγράμματα είναι δυνατόν να αποτελέσει ένα σωστό και θετικό βημα προς τους στόχους και τις κατευθύνσεις της περιφερειακής συγκρότησης, της αποκέντρωσης και των κοινωνικών χαρακτηριστικών της αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν δυνάμεις που καλούν σε συσπειρώσεις εναντίον του Μνημόνιου. Η θέση μας για το Μνημόνιο είναι ξεκάθαρη:δεν το θέλουμε, το αποκρούσαμε, αλλά η απόκρουσή του προϋποθέτει εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από τις ασφυκτικές του ρυθμίσεις και όχι αφορισμούς, διότι οι αφορισμοί έχει αποδειχτεί ότι δεν αρκούν να μετατοπίσουν τα πράγματα προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση και να οδηγήσουν σε απαλλαγή από τις ρυθμίσεις του Μνημονίου. Δεν υποτιμούμε καθόλου τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, για αυτό και αναδεικνύουμε τα αυτοδιοικητικά χαρακτηστικά των εκλογών, όμως είναι επίσης αναμφισβητητο ότι σε καθεστώς οικονομικής κρίσης με την παρουσία του ΔΝΤ και με δεδομένα τα δυσβάσταχτα βάρη οι πολίτες θα συνυπολογίσουν και το γεγονός αυτό. Δεν συμφωνούμε με συσπειρώσεις και μάλιστα ετερόκλητες από πολιτικής απόψεως που γίνονται στο όνομα της αντίθεσης στο Μνημόνιο.

Για τις υποψηφιότητες Καμίνη και Μπουτάρη:

Πήραμε την πρωτοβουλία δτο δήμο της Αθήνας, προτείνοντας την υπερκομματική υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη. Για μια τέτοια υποψηφιότητα, που δεν προσδιορίζεται μόνο από τα υπερκομματικά χαρακτηριστικά της, αλλά και από την παρουσία της μέσα στην κοινωνία, είναι δυνατόν να ανοίξει νέες αντιλήψεις και δρόμους αναφορικά με την αντιμετώπιση της Τ.Α και ειδικότερα να καταδείξει ότι δεν μπορεί να χειραγωγείται και να κηδεμονεύεται από τα κόμματα και την εκτελεστική εξουσία. Αυτή η υποψηφιότητα κέρδισε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι νικηφόρο για να αλλάξει το αυτοδιοικητικό τοπίο της Αθήνας.

Με την ίδια αντίληψη κινηθήκαμε για το δήμο της Θεσσαλονίκης με την πρόταση που καταθέσαμε εδώ και καιρό με την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη προκειμένου να αλλάξει το γκρίζο αυτοδιοικητικό τοπίο της Θεσσαλονίκης.

Για την Περιφέρεια Αττικής:

Μετά και τη ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προτείνουμε προς την Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος την υποψηφιότητα του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού για την Περιφέρεια Αττικής.

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Θανάσης Αθανασίου

Εμμονές από το παρελθόν...

Θανάσης Αθανασίου, 2011-06-30

Την ώρα που ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία...

Περισσότερα

Σκέψεις μέσα στα ερείπια

Τάκης Θεοδωρόπουλος, 2011-06-28

Πώς είναι δυνατόν μια ομάδα ανθρώπων να εισβάλλει με την...

Περισσότερα

Τέλος το έλλειμμα σε μια νύχτα...

Γιώργος Προκοπάκης, 2011-06-27

Με αγωνία παρακολουθήσαμε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Απαντήσεις και όχι προφητείες

Κώστας Κάρης, 2011-06-26

Σε τελική ευθεία η ψήφιση της νέας συμφωνίας με την Ευρωπαική...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Στις Βρυξέλλες ψάχνουν όρους για το νέο δάνειο, στην Αθήνα πλήρης αβεβαιότητα

Ελίζα Παπαδάκη, 2011-06-26

Όπως ακριβώς αναμενόταν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν...

Περισσότερα

Σε απόγνωση το σύστημα εξουσίας

Τάσος Παππάς, 2011-06-26

Από ορισμένα σήματα που εκπέμπει το σύστημα εξουσίας καταλαβαίνεις...

Περισσότερα
Πόπη Διαμαντάκου

Μήπως να κάνουµε και κάνα τάµα;

Πόπη Διαμαντάκου, 2011-06-23

Να προσευχηθούµε γιατην ελληνική οικονοµία προτείνουν...

Περισσότερα

Ένα βήμα μπρος δυο βήματα πίσω

Ευθύμης Δημόπουλος, 2011-06-23

Πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση...

Περισσότερα

Ειδήσεις/ Γεγονότα

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ

2023-02-01

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ -Ο εφιάλτης τελειώνει,...

Η χειραφέτηση της Πίσω Αυλής

2022-06-08

Η Σύνοδος Κορυφής Αμερικανικών Κρατών ήδη στην διάρκεια...

ΝΕΑ ΑΡΧΗ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

2022-05-03

-Η εκλογή Προέδρου και ΚΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ από τη βάση...

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκό ομόλογο από 9 χώρες

Επίσημο αίτημα για ευρωπαϊκό ομόλογο από 9 χώρες

2020-03-25

Εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ...

ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

2018-12-10

Τη δίκη της Χρυσής Αυγής παρακολούθησε σήμερα αντιπροσωπεία...

Στις 19 Ιουνίου η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου :Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;

Στις 19 Ιουνίου η μεγάλη εκδήλωση του Πολιτικού Εργαστηρίου :Μετά τα μνημόνια. Χωρίς αλεξίπτωτο;

2018-06-08

Επίκαιρη εκδήλωση διοργανώνει στις 19 Ιουνίου (ημέρα Τρίτη...

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: H σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή (ΚΠΕ)

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: H σύνθεση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή (ΚΠΕ)

2018-04-03

Σύμφωνα με την απόφαση του 1ου Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος...

Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

Γρηγόρης Γιάνναρος. Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΕΑ

2017-10-18

Είναι πολλές φορές που η αξία της ανανεωτικής Αριστεράς...

Γιώργος Γιάνναρος: Μη με συγκρίνετε με τον πατέρα μου

Γιώργος Γιάνναρος: Μη με συγκρίνετε με τον πατέρα μου

2017-10-17

...Θα κλείσω με μία προσωπική παράκληση: να μη με συγκρίνετε...

Δεν είμαστε οι αποκλειστικοί Μακεδόνες

Νικολά Ντιμιτρόφ, 2017-09-20

Συνέντευξη στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε...

TO ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

TO ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2017-07-25

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26/07/17 στις 14:00...

Θαν. Θεοχαρόπουλος:αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στους εργαζομένους, ενάντια στο "κλείσιμο" του ΔΟΛ

2017-02-08

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με τους...

×
×