Το ευρωπαϊκό µας παζλ

Δεν γλιτώσαµε τον κίνδυνο, αλλά ακόµα παλεύεται

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2010-12-22

Πώς πρέπει να αξιολογήσουµε τα αποτελέσµατα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 16-17 Δεκεµβρίου; Ως πλήρη επικράτηση της γερµανικής άποψης – αρνητική για τα συµφέροντα των ασθενέστερων ειδικά, για την ευρωπαϊκήενότητα και προοπτική γενικότερα – όπως έγραψαν διάφοροι σχολιαστές εδώ, αλλά και ο γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times» Βόλφγκανγκ Μίνχαου; Εκφράστηκαν και άλλες γνώµες.

Η θεωρούµενη πιο έγκυρη ως προς τα οικονοµικά πολιτική εφηµερίδα στη χώρα της κ. Μέρκελ, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επισήµαινε για παράδειγµα ότι το ζήτηµα που κεντρικά ενδιέφερε την καγκελάριο, η συµµετοχή πιστωτών του ιδιωτικού τοµέα στον προς σύσταση µόνιµο Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας (ο οποίος, όπως αποφασίστηκε, τον Ιούνιο του 2013 θα υποκαταστήσει τον προσωρινό µηχανισµό που µέχρι στιγµής δανείζει εµάς και την Ιρλανδία)

θα εξετάζεται «κατά περίπτωση». Αυτό το «κατά περίπτωση» η εφηµερίδα το ερµήνευε ως πιθανότητα οι «πιστωτές του ιδιωτικού τοµέα» να µην εµπλακούν ποτέ στη διάσωση υπερχρεωµένων χωρών. Δύσκολα θα µπορούσε άρα η Μέρκελ να το πουλήσει ως επιτυχία, συνεπέραινε.

Η αποδυνάµωση του όρου για τους ιδιώτες είναι σηµαντική για εµάς. Κανείς δεν περιµένει να έχουµε ξεµπερδέψει το 2013 οπότε λήγει η τριετής συµφωνία µας µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, µπορώντας να ανταποκριθούµε σε όλες µας τις υποχρεώσεις. Θα χρειαστεί να επιµηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, οπότε θα υπαχθούµε και στον µόνιµο Μηχανισµό. Αν είχε επικρατήσει η γερµανική άποψη, µέρος του βάρους να το επωµίζονται οπωσδήποτε οι ιδιώτες δανειστές, θα µειωνόταν το συνολικό ποσό του χρέους µας και θα έχαναν οι ξένες τράπεζες ένα ποσοστό της αξίας των οµολόγων του ελληνικού κράτους που κρατούν –π.χ., ένα µέρος από τα 65 δισ. ευρώ που κρατούν οι γερµανικές τράπεζες. Αυτό το «ηθικό» επιχείρηµα της κ. Μέρκελ υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους χωρών που αναγκάζονται να καταφύγουν στον Μηχανισµό βρήκε απήχηση. Γιατί να επιβαρύνονται αποκλειστικά οι φορολογούµενοι, ενώ τράπεζες που κέρδιζαν δανείζοντας µένουν αλώβητες; Τη ζηµία θα την άντεχαν.

Μόνο που, µαζί µε τις ξένες, µια αναδιάρθρωση του χρέους θα έπληττε πολύ περισσότερο τις εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικούς φορείς, αποταµιευτές που έχουν επενδύσει σε οµόλογα.Προτού ακόµα συµβεί, ο φόβος µιας τέτοιας εξέλιξης θα ωθούσε σε φυγή κεφαλαίων, έχοντας µαταιώσει κάθε ελπίδα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές. Ποιος σε ξαναδανείζει όταν περιµένει να του φας µέρος από όσα του χρωστάς; Θα κατέρρεε η οικονοµία µε βαρύτερες συνέπειες για τους πιο ευάλωτους, θα απειλούνταν ο κοινωνικός ιστός και η δηµοκρατία, εξηγούσε πρόσφατα ξανά ο Λορέντσο Μπίνι Σµάγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αντικρούοντας τους προπαγανδιστές της χρεοκοπίας που βγαίνουν κάθεµέρα στα διεθνήµέσα.

Προχθές από τη γερµανική εφηµερίδα«Die Welt», ένας κύριος Μπόζοµουερθ, στέλεχος του επενδυτικού οίκουPimco, υποδείκνυε επιπλέον Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία να φύγουµε από το ευρώ. Χαρακτηρίζοντας άλλη µία φορά «εξωφρενική» την υπόθεση αποχώρησης χώρας µέλους από την ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν κλείνει τη συζήτηση.

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις δεν έχουµε γλιτώσει τον κίνδυνο, αλλάπαλεύεται ακόµα: από τις προσπάθειεςµέσα στη χώρα µας, από εξελίξεις στην Ευρώπη που θα ενδυνάµωναν την αλληλεγγύη _ εκδοχή όχι και τόσο απίθανη. Διότι δεναπειλούµαστε πια µόνον εµείς. Σοβαρά συζητείται η περίπτωση της Ισπανίας, όπου το επιτόκιο ανεβαίνει ανησυχητικά,µεθαύριο το Βέλγιο, η Ιταλία, ποιος ξέρει; Πολύ καλύτερα θα ήταν, αναµφίβολα, αν το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο προχωρούσε ήδητην έκδοσηευρωοµολόγων συνενώνοντας µέρος των εθνικών χρεών, αναύξανε τους πόρους του Ταµείου ΧρηµατοοικονοµικήςΣταθερότητας, αν το εξουσιοδοτούσε νααγοράζει κρατικάοµόλογα. Θα τερµάτιζε τη σπέκουλαγια επερχόµενες χρεοκοπίες, θα µείωνε το κόστος δανεισµού τωνασθενέστερων, βοηθώντας στην ανάκαµψήτους. Οι προτάσεις υπήρχαν στο τραπέζι, αλλά δεν τιςπροώθησε. Κατατέθηκε και µια εξοργιστική πρωτοβουλία Βρετανίας, Γερµανίας, Γαλλίας, να παγώσει ο κοινοτικός προϋπολογισµός στα τωρινά επίπεδα έως το 2020. Την Ευρωπαϊκή Ενωση που συναποτελούµε, όµως, διέπουν αντιτιθέµενα συµφέροντα, διαφορετικές αντιλήψεις, καχυποψίες, προκαταλήψεις, που υπό συνθήκες κρίσηςκαι ανεργίαςµπορεί να οξύνονται. Στην πολιτική σύνθεση και αλληλοκατανόηση µείναµε πίσω.

Ας µην υποτιµάµε βήµατα που γίνονται. Το Μάιο έµοιαζε αδιανόητη η αποδοχή του Μηχανισµού,καθώς σήµαινε να εγκαταλειφθεί η καταστατική αρχή στην οποία είχε επιµείνει η Γερµανίαγια τη νοµισµατική ένωση, η απαγόρευσηδιάσωσης µιας χώρας µέλους από άλλες, υπογράµµιζε το ίδιο άρθροτης «FrankfurterAllgemeine Zeitung». Πέρασε σχεδόν αθόρυβα. Τελικά θα υιοθετηθούν καιτα ευρωοµόλογα, εκτιµούν οι αισιόδοξοι. Στο µεταξύ όµως οι καθυστερήσεις κοστίζουν ακριβά, τρέφουν κινδύνους διάλυσης.

Θέματα επικαιρότητας: Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Θανάσης Αθανασίου

Εμμονές από το παρελθόν...

Θανάσης Αθανασίου, 2011-06-30

Την ώρα που ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία...

Περισσότερα

Σκέψεις μέσα στα ερείπια

Τάκης Θεοδωρόπουλος, 2011-06-28

Πώς είναι δυνατόν μια ομάδα ανθρώπων να εισβάλλει με την...

Περισσότερα

Τέλος το έλλειμμα σε μια νύχτα...

Γιώργος Προκοπάκης, 2011-06-27

Με αγωνία παρακολουθήσαμε τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Απαντήσεις και όχι προφητείες

Κώστας Κάρης, 2011-06-26

Σε τελική ευθεία η ψήφιση της νέας συμφωνίας με την Ευρωπαική...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Στις Βρυξέλλες ψάχνουν όρους για το νέο δάνειο, στην Αθήνα πλήρης αβεβαιότητα

Ελίζα Παπαδάκη, 2011-06-26

Όπως ακριβώς αναμενόταν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν...

Περισσότερα

Σε απόγνωση το σύστημα εξουσίας

Τάσος Παππάς, 2011-06-26

Από ορισμένα σήματα που εκπέμπει το σύστημα εξουσίας καταλαβαίνεις...

Περισσότερα
Πόπη Διαμαντάκου

Μήπως να κάνουµε και κάνα τάµα;

Πόπη Διαμαντάκου, 2011-06-23

Να προσευχηθούµε γιατην ελληνική οικονοµία προτείνουν...

Περισσότερα

Ένα βήμα μπρος δυο βήματα πίσω

Ευθύμης Δημόπουλος, 2011-06-23

Πρόσφατα η ΔΗΜΑΡ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση...

Περισσότερα

Άρθρα/ Οικονομία-Εργασία

Κώστας Καλλίτσης

Επιπτώσεις: Από μηδαμινές έως πρόωρες εκλογές

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-15

Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει ο πόλεμος στα καθ’ ημάς;...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πόλεμος και η ελληνική οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-08

Τι μπορεί να σημάνει ο πόλεμος για την ελληνική οικονομία;...

Κώστας Καλλίτσης

Δολάριο ή ευρώ;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-03-01

Την εβδομάδα που φεύγει, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα...

Κώστας Καλλίτσης

Κάν’ το όπως η Σιγκαπούρη

Κώστας Καλλίτσης, 2026-02-22

Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της καθ’ ημάς θρυλούμενης...

Κώστας Καλλίτσης

Αντισυστημισμός

Κώστας Καλλίτσης, 2026-02-08

Το ένα αφήγημα λέει ότι μπορεί να μην είναι ιδανική η κατάσταση...

Κώστας Καλλίτσης

Η σιωπή είναι χρυσός;

Κώστας Καλλίτσης, 2026-02-01

Ηταν σημαντική η παρέμβαση του Γιάννη Ρέτσου, την περασμένη...

Τυμβωρύχοι

Παύλος Τσίμας, 2026-01-31

Πόσοι είναι οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα;...

Κώστας Καλλίτσης

Η απάθεια των αγορών

Κώστας Καλλίτσης, 2026-01-25

Πριν από δύο εβδομάδες, η Bank of America έκανε την πρώτη φετινή...

Η ξεχασμένη αποεπένδυση

Νίκος Φιλιππίδης, 2026-01-07

Μετά τα χρόνια της χρεοκοπίας η χώρα ανέπτυξε μια ιδιότυπη...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο σημαντικές εξελίξεις το 2026

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-28

Μία παράμετρος που θα βαρύνει στις οικονομικές εξελίξεις...

Μάνος Ματσαγγάνης

Μετά το Ταμείο Ανάπτυξης, τι;

Μάνος Ματσαγγάνης, 2025-12-21

Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού...

«Εγκλημα» στο πιάτο: Αργοπεθαίνει η αγρο-παραγωγή, ζητείται νέο μοντέλο

Ζώης Τσώλης, 2025-12-11

Αναζητώντας τις ρίζες του κακού που οδηγούν – απ΄ όσα βλέπουμε...

×
×