Βγαίνοντας από το λαβύρινθο της Μέσης Ανατολής

Joschka Fischer, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2010-12-31

Δύο χρόνια πέρασαν από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Ομπάμα προσπάθησε από την πρώτη μέρα να βρει μια λύση στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Δύο χρόνια μετα, οι καλές προθέσεις είναι άραγε το καλύτερο που έχει να μας δώσει η νέα πολιτική του Ομπάμα, αφού τίποτα σημαντικό δεν έχε προκύψει από αυτήν; Οι καλές προθέσεις έχουν μικρή σημασία στη ζωή – και πολύ λιγότερη στην πολιτική. Αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα.

Από την αρχη, ο Ομπάμα θέλησε να ακολουθήσει μια δραστήρια πολιτική στο Μεσανατολικό. Ισως το μεγαλύτερο λάθος του ήταν η μεγάλη σημασία που έδωσε στο σταμάτημα των νέων οικισμών. Τυχόν πάγωμα της ανέγερσης νέων οικισμών θα οδηγούσε όμως σε άμεση κατάρρευση την κυβέρνηση συνασπισμού του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Επρεπε να γίνει κατανοητό ότι ο Νετανιάχου δεν θα παρέτεινε αυτό το πάγωμα.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει η αμερικανική κυβέρνηση να απευθύνει τόσο στον Νετανιάχου όσο και στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς είναι κατά πόσον έχουν τη διάθεση – εδώ και τώρα – να διαπραγματευτούν ειλικρινά για το τελικό καθεστώς. Εάν συμβεί αυτό, θα επιλυθεί το δίλημμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της ασφάλειας του Ισραήλ και της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η λύση θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη: να γίνει σήμερα μια συνολική συμφωνία για το τελικό καθεστώς που θα λαμβάνει υπ΄ όψιν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης. Να εφαρμοστεί η συμφωνία με βάση προκαθορισμένα βήματα για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ελέγχεται η διαδικασία με ένα μηχανισμό που θα βασίζεται στην παρουσία ενός τρίτου μέρους (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ).

Αυτό θα έδινε στους Παλαιστίνιους μια εγγύηση για τα σύνορα του κράτους τους, την πρωτεύουσά τους και για το προκαθορισμένο σημείο όπου θα τελειώνει η ισραηλινή κατοχή. Με διεθνή βοήθεια, θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το χρόνο για να δημιουργήσουν κρατικούς θεσμούς, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης και να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της Δυτικής Οχθης και της Γάζας. Σε αυτή τη νέα και σταθερή βάση, ίσως βρουν μια λύση για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες και προωθήσουν το αίτημα της συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς.

Ετσι το Ισραήλ θα λάβει εγγυήσεις ότι θα είναι ασφαλές και ότι η αποχώρησή του από τα παλαιστινιακά εδάφη θα γίνει σταδιακά, σε διάστημα αρκετών χρόνων, υπό την επίβλεψη στο έδαφος ενός τρίτου μέρους. Η χώρα θα αποκτήσει τότε σαφή και διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και θα μπορέσει να τερματίσει οριστικά τη διένεξή της με τους άραβες γείτονές της.

Ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δείχνει σήμερα να μην έχει μέλλον, μια νέα προσπάθεια που θα εστιάζει στα ουσιαστικά σημεία, και όχι στα ασήμαντα, χρειάζεται τη στήριξή μας. Διαφορετικά θα χαθεί η δυνατότητα για μία λύση που θα περιλαμβάνει δύο κράτη και θα συνεχιστεί επ΄ άπειρον αυτή η τρομακτική και επικίνδυνη σύγκρουση.

Θέματα επικαιρότητας: Μέση Ανατολή

Η χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή

Ελένη Τσερεζόλε, 2011-01-09

Ο αριθμός των χριστιανών που ζουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής...

Περισσότερα

Βγαίνοντας από το λαβύρινθο της Μέσης Ανατολής

Joschka Fischer, 2010-12-31

Δύο χρόνια πέρασαν από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην...

Περισσότερα

Η Μέση Ανατολή μετά την ομιλία Ομπάμα

Γιόσκα Φίσερ, 2009-06-27

Oι μεγάλες ομιλίες συχνά υποτιμώνται ως «λόγια του αέρα»....

Περισσότερα

Η νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στο Ιράν

Γιώργος Καπόπουλος, 2009-01-12

Νέα προσέγγιση με σεβασμό για τον λαό αλλά και με προσδοκίες...

Περισσότερα

Είναι η ώρα να αρχίσει η αποχώρηση των στρατευμάτων μας από το Ιράκ

Barack Obama, 2008-07-16

Η έκκληση του πρωθυπουργού Νουρί Καμάλ Αλ Μαλίκι (Nuri Kamal...

Περισσότερα

Προσέγγιση Ισραήλ και Συρίας

Σωτήρης Λεβέντης, 2008-06-29

Μετά από 60 χρόνια πολέμου, είναι πιθανόν το Ισραήλ και η...

Περισσότερα

Δεν μάθαμε τίποτα;

Άμος Οζ, 2006-12-19

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, έχει επανειλημμένως...

Περισσότερα

Το αλυσιδωτό χάος στη Μέση Ανατολή

Joschka Fischer, 2006-12-01

Η πολιτική κατάσταση και η ασφάλεια στην τεράστια περιοχή...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η αριστερή μελαγχολία

Κώστας Δουζίνας, 2026-06-10

Ακούγοντας ομιλίες του ΚΚΕ νοσταλγώ τις παλιές βεβαιότητες...

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας

Ο Τραμπ πατά Ευρώπη

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Όλοι παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό τις σκηνές βίας της...

Δύσκολος μονόδρομος

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-06-15

Tο Πακιστάν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία συνέβαλαν...

Γιώργος Σταθάκης

Γιατί δεν υπήρξε ποτέ Plan B για «έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ». Ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Σταθάκης, 2026-06-15

Ένα κεντρικό αφήγημα των ημερών θέλει την Ελλάδα να πλησίασε...

Κώστας Τσουπαρόπουλος

Δέκα αόρατες επιβαρύνσεις μετακυλίει το κράτος στους πολίτες

Κώστας Τσουπαρόπουλος, 2026-06-13

Δύο από μία δεκάδα «αόρατων» επιβαρύνσεων που επιβάλλει...

Ο πραγματικός κίνδυνος

Παύλος Τσίμας, 2026-06-13

Αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στον Περσικό Κόλπο...

Δημήτρης Μπίρμπας

Η Αυτοδιοίκηση, ο κώδικας και η συνταγματική αναθεώρηση

Δημήτρης Μπίρμπας, 2026-06-11

Διατηρώντας τις μνημονιακές περικοπές στην Αυτοδιοίκηση...

Ξενοφών Κοντιάδης

Μείζονα παρέμβαση Κοντιάδη μέσω Dnews: Το ρίσκο της ακυβερνησίας και ο εκλογικός νόμος

Ξενοφών Κοντιάδης, 2026-06-08

Nα επιτραπεί η λήψη του μπόνους εδρών από τον πρώτο σε δύναμη...

Δημοκρατική αναδιανομή των κερδών από τα δεδομένα μας

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2026-06-07

Πριν από καμιά εικοσαετία σε ταινίες κινουμένων σχεδίων...

Βλασφημία

Μιχάλης Μητσός, 2026-06-02

Κάπου μας μπέρδεψε ο δήμαρχος – και περιλαμβάνω αυτούς...

Θόδωρος Τσίκας

Τα διλήμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Θόδωρος Τσίκας, 2026-05-28

Η πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ με Ιράν δεν αποτελεί απλώς...

Χρήστος Μαχαίρας

Κόμματα και κάλπες: Πόσο κοντά είμαστε στο… 2012

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-05-28

Αν πάρει κανείς στα σοβαρά όσα ψιθυρίζουν σε off the record συζητήσεις...

×
×