Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα από έναν απλό μηχανισμό διάσωσης

Sigmar Gabriel, Handelsblatt, Δημοσιευμένο: 2010-12-21

«Από τη μεγάλη ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής μας ειρήνης και ευημερίας παρέμεινε τελικά το άθροισμα των εθνικών μας εγωισμών. Επειδή σχεδόν κανένας από την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν θέλει πλέον μια Ευρώπη που θα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των εθνικών εγωισμών, η Ευρώπη παραμένει χωρίς ηγεσία.» Αναζητώντας στόχους που, έστω και μακροπρόθεσμα, θα «δώσουν πάλι νόημα στην Ευρώπη», το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα λύνει με ένα είδος διαφοροποιημένης ομοβροντίας (ταυτόχρονα αλλά όχι ταυτόσημα) τη μακρά και επώδυνη σιωπή του από την έναρξη της κρίσης. Την ίδια ημέρα (14 Δεκεμβρίου) δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Handelsblatt σχετικό άρθρο του προέδρου του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα οι Στάινμαϊερ και Στάινμπρουκ, στελέχη του SPD που υπηρέτησαν ως υπουργοί εξωτερικών και οικονομικών αντίστοιχα, δημοσίευσαν κοινό άρθρο στους Financial Times με δυναμικές προτάσεις για έξοδο από την κρίση (βλέπε και σχετικά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, όπου και δημοσιεύτηκαν τα κύρια σημεία του άρθρου τoυς).

Μετάφραση, επιμέλεια: Ελένη Χριστίδου, Μαρία Τοπάλη

Η Καγκελάριος Angela Merkel έχει μονάχα ένα σύνθημα για την Ευρώπη: συγκράτηση. Αυτό, υποτίθεται, θυμίζει τον Ludwig Erhard. Ωστόσο, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα ήταν καλύτερα να προσανατολιστούμε προς τον Karl Schiller και το "μαγικό του τετράγωνο": σταθερότητα των τιμών σε συνδυασμό με οικονομική ανάπτυξη, υψηλά επίπεδα απασχόλησης και ισοσκελισμένο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου. Σήμερα είναι σαφές ότι για να ξεπεραστεί η κρίση του ευρώ πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα από τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών.

Έχοντας ως δεδομένα την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία βλέπουμε ότι αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές και δημοσιονομικές δυσχέρειες εκείνες ακριβώς οι χώρες που για χρόνια διατηρούσαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα χρέους από τη Γερμανία. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει για την Ισπανία. Το χαμηλό δημόσιο χρέος δεν αποτελεί ασφαλή δείκτη για την ποιότητα μιας οικονομίας.

Το πραγματικό πρόβλημα του ευρώ είναι η έλλειψη μιας αποτελεσματικής, κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτό το κενό οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι πολιτικοί δεν το θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα εγγενή αδυναμία του ευρώ, αλλά, αντίθετα, κορυφαία προϋπόθεση για μια "ανταγωνιστική ένωση" στην Ευρώπη. Πίστευαν ότι θα συμβάλλει στη μείωση των φόρων και στη συγκράτηση των μισθών και των κοινωνικών εισφορών. Ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι συνθήκες θα οδηγούσαν στην από κοινού ανάπτυξη της ευρωζώνης και σε μεγαλύτερη ευημερία για όλους, παρέμενε πάντα το μεγάλο μυστικό των ’πολιτικών θεολόγων’.

Στο σκληρό ανταγωνισμό εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης ο καθένας προστάτευσε τα εθνικά του πλεονεκτήματα: οι Βρετανοί το χρηματιστήριό τους, οι Γάλλοι ευρύτερους τομείς της οικονομίας τους και η Γερμανία το εμπορικό της πλεόνασμα. Από τη μεγάλη ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής μας ειρήνης και ευημερίας παρέμεινε τελικά το άθροισμα των εθνικών μας εγωισμών. Επειδή σχεδόν κανένας από την πολιτική ηγεσία της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν θέλει πλέον μια Ευρώπη που θα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των εθνικών εγωισμών, η Ευρώπη παραμένει χωρίς ηγεσία. Η αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αγνόηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ελάχιστα πειστική επιλογή προσώπων για τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς από τις εθνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν πιστά αυτή τη λογική. Εκείνες οι χώρες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες λόγω των υποανάπτυκτων οικονομικών τους δομών δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τον ανταγωνισμό, εξαγόρασαν την ευημερία που είχαν υποσχεθεί στους πολίτες τους, γυναίκες και άνδρες, με δάνεια.

Ωστόσο, αυτή η φάση τέλειωσε. Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μια σαφή εικόνα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Γνωρίζουν ότι οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αποκλίσεις, όταν επιμένουν, αποδυναμώνουν το κοινό νόμισμα. Και για τον λόγο αυτό οι επενδυτές αξιολογούν το ευρώ ως αναξιόπιστο. Όταν, επιπλέον, το ισχυρότερο κράτος-μέλος, η Γερμανία, παραμένει διστακτικό και αναποφάσιστο, όταν η Καγκελάριος δεν επιδιώκει να ενισχύσει τον Ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο αλλά να τιμωρήσει τους επενδυτές, τότε η επιτάχυνση της νομισματικής κρίσης είναι μονόδρομος. Η Angela Merkel δεν είναι επιζήμια μόνο για την ευρωζώνη, αλλά και για τη Γερμανία.

Τα εθνικά κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να δεσμευτούν σε κοινούς στόχους: τη σταδιακή σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου με όσο το δυνατό υψηλότερη απασχόληση, σταθερή οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα τιμών, ισοσκελισμένο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Μόνο έτσι έχει νόημα ένα κοινό νόμισμα. Ένα μεγάλο μέρος από τα παραπάνω δεν θα συμβεί παρά μόνο σε δεκαετίες. Αλλά αυτοί οι στόχοι θα δώσουν πάλι νόημα στην Ευρώπη.

Αν έχουμε εμείς εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, τότε θα έχουν και οι επενδυτές. Και φυσικά, τα ευρωομόλογα θα αποτελούσαν σαφή απόδειξη της εμπιστοσύνης μας. Όχι για το σύνολο των χρεών, αλλά τουλάχιστον για εκείνα που βρίσκονται στο πλαίσιο των κριτηρίων σταθερότητας.

Κάθε καγκελάριος έχει να εκπληρώσει μια ιστορική αποστολή, η οποία εκτείνεται πέρα από τη συγκεκριμένη εποχή, προσωπικότητα ή πολιτική. Για τον Adenauer ήταν η σύνδεση με τη Δύση, για τον Willy Brandt και τον Helmut Schmidt η επαναπροσέγγιση με την Ανατολή (Ostpolitik) και η πολιτική της ύφεσης, για τον Helmut Kohl ήταν η γερμανική ενότητα και για τον Gerhard Schröder η ανάληψη της ευθύνης για μια γερμανική εξωτερική πολιτική και το ξεκάθαρο «όχι» στις στρατιωτικές περιπέτειες του Ιράκ. Κοινή συνισταμένη για όλους υπήρξε η Ευρώπη. Η Angela Merkel φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζει την ιστορική της αποστολή να δώσει μια νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή ιδέα. Ή μήπως φοβάται τόσο πολύ το ίδιο της το κόμμα και τα ταμπλόιντ; Μπορεί ο φόβος της να είναι δικαιολογημένος, αλλά αν η ίδια έχει συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στο μέλλον της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, και της Γερμανίας δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει.

O Sigmar Gabriel, είναι προέδρος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Το άρθρο αυτό, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Handelsblatt και αναδημοσιεύτηκε στο newsletter του κόμματος με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2010 (από όπου και η μετάφραση: www.spd.de/)

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν και τώρα

Κώστας Καλλίτσης, 2019-04-27

Το 2016 είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Θόδωρος Τσίκας

Προχωρά η ευρωπαϊκή Άμυνα, αν και με μικρά βήματα

Θόδωρος Τσίκας, 2024-03-22

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι καλές εποχές πέρασαν. Η περίοδος...

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους

Η ΑΠΟΨΗ ΕΦΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 2023-06-15

Στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου η αφρικανική...

Η συμφωνία για το μεταναστευτικό στην ΕΕ κι ένα ακόμη ναυάγιο

Λευτέρης Παπαγιαννάκης, 2023-06-15

Είναι η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Σύμφωνο...

Κώστας Καλλίτσης

Η αφύπνιση της Κομισιόν

Κώστας Καλλίτσης, 2023-05-27

Να που άρχισε να βρίσκει τη φωνή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!...

×
×