Oι αγανακτισμένοι, το πολιτικό σύστημα και η αριστερά

Μάρκος Βλάχος, Δημοσιευμένο: 2011-06-06

Πλήθη συμπολιτών μας κατακλύζουν καθημερινά τις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της χώρας. Τι συμβαίνει;

Οι πολιτικοί αναλυτές εντοπίζουν την αιτία των κινητοποιήσεων στο μνημόνιο και τις επιπτώσεις του. Είναι όμως αλήθεια;

Στο Σύνταγμα αυτές τις ημέρες κατεβαίνουν εργαζόμενοι και άνεργοι, φοιτητές και καθηγητές, ελεύθεροι επαγγελματίες και δημόσιοι υπάλληλοι, πολύτεκνοι και άτομα με ειδικές δεξιότητες, ένστολοι και συνταξιούχοι.

Τι ενώνει τον εργαζόμενο που βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται, τον άνεργο που αδυνατεί να βρει μία θέση εργασίας, τον φοιτητή που παλεύει να αποκτήσει μία γνώση χωρίς προοπτική, τον καθηγητή που δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την εργασία του, τον επιτηδευματία που βλέπει τον κύκλο εργασιών του να συρρικνώνεται καθημερινά, τον δημόσιο υπάλληλο που βλέπει για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες παροχών, τη μείωση του μισθού του και την απειλή της απόλυσης όπως στον ιδιωτικό τομέα, τον πολύτεκνο που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απώλειας των επιδομάτων του και τα άτομα με ειδικές δεξιότητες που βλέπουν καθημερινά τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Σε πρώτη ανάγνωση η απάντηση είναι απλή: επλήγη η ατομική ευημερία και ευτυχία που για δεκαετίες συνδέθηκε με την κατοχή διαρκών και καταναλωτικών αγαθών και αυτό οδηγεί τον Έλληνα πολίτη στην καταδίκη της υπάρχουσας οικονομικής πολιτικής.

Όσοι όμως κατέβουν μια βόλτα στο σύνταγμα και ακούσουν τα συνθήματα θα διαπιστώσουν ότι αυτά στρέφονται κύρια ενάντια στο πολιτικό σύστημα.

Γιατί λοιπόν κατηγορείται συνολικά το πολιτικό σύστημα;

Η ιστορική αναδρομή δείχνει στον αντικειμενικό παρατηρητή ότι από την μεταπολίτευση και μετά στήθηκε, ερήμην αλλά και με τη συνενοχή των πολιτών, ένα πολιτικό σύστημα βασισμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά, στην ιδιοποίηση δημόσιου πλούτου, στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων πόρων και της ∆ηµόσιας διοίκησης. Η αιτία της δημιουργίας αυτού του συστήματος εντοπίζεται στη απουσία ουσιαστικού ελέγχου βασισμένου σε κριτήρια και αρχές της συλλογικότητας. Η αυταπάτη της αντιπροσώπευσης, έλεγε ο Ρουσσώ, μπορεί να οδηγήσει τη Δημοκρατία σε ιδιότυπες μορφές απολυταρχισμού. Έτσι είδαμε, στη χώρα μας, τη συσσώρευση πλούτου στις οικογένειες των πολιτικών, τη επιβίωση των καρτέλ, την μονοκρατορία των εργολάβων ιδιοκτητών μέσων μαζικής επικοινωνίας και το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η υπερχρέωση του Ελληνικού κράτους.

Δίκαια λοιπόν οι ‘’Αγανακτισμένοι Έλληνες’’ στρέφονται ενάντια στο πολιτικό σύστημα.

Είναι όμως πράγματι αγανακτισμένοι; Η αγανάκτηση είναι ένα συναίσθημα που φέρνει οργή. Οργή όμως δεν είδαμε. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και τάξης μαζεύονται ειρηνικά στις πλατείες και επιτίθενται λεκτικά στους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος σαν να πρόκειται για μία κραυγή απόγνωσης. Οι πολίτες του συντάγματος και των άλλων πλατειών της χώρας μοιάζουν περισσότερο με απογοητευμένους που αναζητούν κοινό όραμα και πολιτική διέξοδο παρά με οργισμένους που επιθυμούν την ανατροπή του συστήματος.

Ποιος όμως θα δώσει διέξοδο στη λαική απαίτηση για κατάθεση λύσης;

Η κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την κατάσταση με καθαρά οικονομίστικα κριτήρια και ξεχνά ότι η πολιτική λογική και η οικονομία πορεύονται χέρι - χέρι όπως θα έλεγε και ο Μ. Παπαγιαννάκης.

Η αντιπολίτευση με το Ζάπππειο 2 που διαχωρίζεται από την πρώτη στο αριθμητικό κλάσμα της ορολογίας των επιχειρήσεων.

Ή η αριστερά η οποία χρόνια τώρα έχει περιχαρακωθεί σε ένα στείρο καταγγελτικό ρόλο καταδικάζοντας το ντόπιο κεφάλαιο αλλά ξεχνώντας να κοινοποιήσει στους πολίτες τον υπερδανεισμό, καταγγέλλοντας τα μικρά ποσοστά αύξησης των μισθών αλλά ξεχνώντας να καταδικάσει τις προσλήψεις στο δημόσιο, ζητώντας το αφορολόγητο αλλά ξεχνώντας να καταγγέλλει τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων, καταγγέλλοντας τη διαφθορά αλλά ξεχνώντας να καταστήσει οφθαλμοφανή τη βλάβη για τους πολίτες ή να δώσει ονόματα των διαβρωμένων υπηρεσιών όπως αυτών της υγείας, της πολεοδομίας, της εφορίας, των λιμανιών, κ.λ.π. κολακεύοντας τους συνδικαλιστές της.

Οι υπάρχουσες πολιτικές δομές και λογικές μάλλον αδυνατούν να προτείνουν μία ορθολογιστική λύση δέσμιες του εκλογικού πελατολογίου τους. Για αυτό και οι πολίτες εμφανίζονται αρνητική σε κάθε πολιτικό σχηματισμό. Γνωρίζουν ότι αυτό που θα ακούσουν δεν είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανάλυσης της πραγματικότητας αλλά κύημα ιδεοληπτικών προσεγγίσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Για αυτό το λόγο η αριστερά πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα του ορθολογισμού και να μορφώσει μία εφικτή πολιτική και οικονομική λύση στο πρόβλημα.

Ας μιλήσουμε χωρίς φόβους για την ανάγκη:

της δραστικής περιστολής του δημόσιου τομέα

της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης με την κατάρτιση πλεονασματικών (πρωτογενώς) προϋπολογισμών

την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας

τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα

την κωδικοποίηση της νομοθεσίας

την αναμόρφωση του νομικού πλαισίου επενδύσεων στη χώρα

Οι πολίτες είναι έτοιμοι να ακούσουν τη λύση εμείς είμαστε έτοιμοι να την εκφέρουμε;

ΒΛΑΧΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

Θέματα επικαιρότητας: "Αγανακτισμένοι"

Νότης Ανανιάδης

Πήγα στην παρέλαση!

Νότης Ανανιάδης, 2012-03-26

Οι παλιότεροι φίλοι μου γνωρίζουν ότι ούτε με τις παρελάσεις...

Περισσότερα
Βασίλης Τραϊφόρος

Ιουλιανός ο παραβάτης

Βασίλης Τραϊφόρος, 2012-03-26

Το τοπίο είναι αποκαρδιωτικό. Κλούβες, αστυνομία, άνδρες...

Περισσότερα

Λιντσάρισμα

Νίκος Σπιτσέρης, 2012-03-07

Το ζήτημα δεν είναι αν κανείς έχει λόγους να υποστηρίζει...

Περισσότερα
Αντώνης Μιχαλάκης

Μια εκρηκτική καταδίκη

Αντώνης Μιχαλάκης, 2011-11-01

Η 28η Οκτωβρίου 2011 θα μείνει στην ιστορική μνήμη για δύο...

Περισσότερα
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος

Ελλάς Ελλήνων αγανακτισμένων

Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, 2011-11-01

Όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου, το να παρακολουθώ τον...

Περισσότερα
Νότης Ανανιάδης

Για τις παρελάσεις, με ψυχραιμία…

Νότης Ανανιάδης, 2011-10-31

Για να το πω κομψά, σκοτίστηκα για τις παρελάσεις. Έχω ξαναγράψει...

Περισσότερα
Νίκος Μπίστης

Χρήσιμοι ηλίθιοι

Νίκος Μπίστης, 2011-10-29

Θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι δεν χρησιμοποιώ βαριές...

Περισσότερα
Θέμης Δημητρακόπουλος

Παρελάσεις κοινωνικής οργής και καταρρέοντες συμβολισμοί...

Θέμης Δημητρακόπουλος, 2011-10-29

Και μια Αριστερή-Πατριωτική πρόταση για την καθιέρωση του...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Το νέο δόγμα

Παύλος Τσίμας, 2025-12-08

Ξημερώματα Παρασκευής, αγουροξυπνημένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί...

Γιώργος Χουλιαράκης

Η πολιτική οικονομία των αφηγήσεων

Γιώργος Χουλιαράκης, 2025-12-07

Στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια...

Κώστας Καλλίτσης

Αν δεν υπάρχει έγνοια…

Κώστας Καλλίτσης, 2025-12-07

Μέχρι χτες ήταν αόρατοι. Έγιναν ορατοί μόνο αφότου ανέβηκαν...

Ο ακροδεξιός λαϊκισμός επιτίθεται

Τάσος Παππάς, 2025-12-01

Οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία δηλώνουν ότι δεν έχουν...

Από την Εξεταστική στο Υπουργικό;

Νίκη Λυμπεράκη, 2025-11-30

Φαίνεται πως δεν ήταν μόνο η Εξεταστική για τα Τέμπη «γουρλίδικη»,...

Το ξεκαθάρισμα Τσίπρα και τι (δεν) ήθελαν οι άλλοι…

Γιώργος Καρελιάς, 2025-11-25

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει με το παρελθόν: το δικό...

Η «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα και η ευκαιρία να μιλήσουμε για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από σχηματοποιήσεις και μυθολογίες

Παναγιώτης Σωτήρης, 2025-11-24

Ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει στην «Ιθάκη» τη δική του αποτίμηση...

Ο πρωθυπουργός σταθμάρχης;

Παύλος Τσίμας, 2025-11-22

Σας συμβαίνει να φτάνετε στην δουλειά και να νιώθετε σαν...

Σωτήρης Βαλντέν

Περί δύο μέτρων και δύο σταθμών

Σωτήρης Βαλντέν, 2025-11-09

Ο καθηγητής και πάλαι ποτέ σύντροφός μου στην Αριστερά...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΗΤΑΝ ΒΡΟΝΤΩΔΗΣ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2025-10-25

Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί στην πράξη! Δεν θα είναι άλλωστε...

Κώστας Καλλίτσης

Ο πυρήνας της αστάθειας

Κώστας Καλλίτσης, 2025-10-12

Πολλοί εκτός των συνόρων παράγοντες των αγορών βλέπουν...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

Κερδισμένοι και χαμένοι

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2025-10-10

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα μετά τη συμφωνία πάνω...

×
×