Στόχος μας ένας νέος σοσιαλιστικός πόλος στον πολιτικό στίβο

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Βαγγ. Παπαδημητρίου, Κόσμος του Επενδυτή, Δημοσιευμένο: 2011-09-10

KOUV

Πολλοί εκτιμούν πως μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων με την τρόικα και σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις, κυοφορούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Συμφωνείτε;

-Πολλά θα εξαρτηθούν από την εκταμίευση ή μη της έκτης δόσης του δανείου που αναμένει η χώρα και από τη συνολικότερη εξέλιξη των αποφάσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών του Ιουλίου. Η εξυπηρέτηση του χρέους καθίσταται αδύνατη και είναι αναγκαίο να υπάρξει διακρατικός ευρωπαϊκός διακανονισμός του χρέους. Τα αλλεπάλληλα μέτρα, η αναποτελεσματικότητά τους και η συμπίεση από αυτά της κοινωνίας, δημιουργούν ασφυξία στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Με αυτό το δεδομένο οι πρόωρες εκλογές εκτιμώ ότι μπορεί να προκύψουν ως αναγκαστικό γεγονός.

Όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι περιφερειακές φωνές εντός της ευρωζώνης, για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Εκτιμάτε πως υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;(δεχόμαστε και γερμανική επίθεση)

-Παρά την ύπαρξη αυτών των φωνών, η απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ θα σημάνει τη δημιουργία τεραστίων προβλημάτων στην ευρωζώνη, ευρύτερου πολιτικού χαρακτήρα, που συνδέονται με την ίδια τη λειτουργία και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που σταθμίζει αποφασιστικά τη στάση των μελών της Ε.Ε. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη δεν είναι νομικά δυνατή. Η Ελλάδα ανήκει στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, εκεί πρέπει να παραμείνει, και να διεκδικεί με όρους πολιτικούς την ευρωπαϊκή στήριξη. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερά τοποθετημένη υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο από το ευρώ, είτε προέρχεται από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από ορισμένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στην Ελλάδα, ισοδυναμεί με καταστροφή. Η αλλαγή πολιτικής, η στήριξη του ευρώ και η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελούν βασικούς όρους για το μέλλον της χώρας.

Πολλοί φοβούνται μια νέα αναζωπύρωση εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ποια είναι η εκτίμηση σας και πόσο κατά τη γνώμη σας θα επηρεάσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

-Είναι πιθανή η αναζωπύρωση των εντάσεων. Η αμφισβήτηση από την Τουρκία τους διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, την καθιστά παράγοντα αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ε.Ε., αλλά και ο ΟΗΕ πρέπει να εντείνουν αποφασιστικά τις πιέσεις τους στην Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, η οποία είναι και αντίθετη προς τη διεθνή νομιμότητα. Η κυβέρνηση οφείλει με σταθερότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να αναδείξει το όλο ζήτημα στην Ε.Ε. Τυχόν κλιμάκωση της έντασης, αναμφισβήτητα θα επηρεάσει την πολιτική στο εσωτερικό της χώρας και θα καθιστά αναγκαία την αντιμετώπισή της με όρους εθνικής σύμπνοιας και στρατηγικής.

Θέλετε εκλογές κ. Κουβέλη;

-Εκείνο που προέχει είναι η αλλαγή του περιεχομένου της ασκούμενης πολιτικής, η οποία σήμερα καταγράφεται αδιέξοδη. Πρόωρες εκλογές είναι ενδεχόμενο να προκύψουν ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται, με δεδομένα τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σε πλήρη ετοιμότητα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Η προοπτική μη αυτοδυναμίας, θα προκαλέσει νέα πολιτικά αδιέξοδα; Το φοβάστε;

-Οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται έως εξαφανίζεται και μεγάλα στρώματα πιέζονται προς τα κάτω. Περίπου το ένα τρίτο της κοινωνίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία καλπάζει. Αυτοί, οι ανακαθορισμένοι κοινωνικοί συσχετισμοί θα αναζητήσουν την έκφρασή τους και στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και θα ανακαθορίσουν τους συσχετισμούς της. Το στοιχείο αυτό εκτιμώ ότι δεν θα δώσει αυτοδυναμία. Αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη αδιέξοδο της πολιτικής.

Ο ΣΥΝ προτείνει «συνασπισμό εξουσίας της αριστεράς». Θα δεχθείτε να συνεργαστείτε, έστω και προεκλογικά;

-Η απλουστευτική αντιμνημονιακή στάση δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε «συνασπισμό εξουσίας της αριστεράς», με δεδομένες τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις για το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης. Υποστηρίζω τη συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Η ανασύνθεση και η ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου είναι αναγκαία. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση άλλων δυνάμεων της αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις διαμορφώνουν την ανάγκη ανασυγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου. Η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνεται στους πολίτες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, στους πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλεί σε συστράτευση για μια σοσιαλιστική δημοκρατική αριστερά, φορέα πολιτικής συσπείρωσης έξω από το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, τις πολιτικές του μνημονίου και τη ρητορική μιας αριστεράς που με ταχύτητα επιστρέφει στο παρελθόν. Εργαζόμαστε αποφασιστικά για αυτό το πολιτικό σχέδιο, στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος, κοινής δράσης στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και προώθησης ενός νέου ριζοσπαστικού μεταρρυθμισμού για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Για τη μετακίνηση της πολιτικής από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση.

Λέγεται πως αναμένεται η ανακοίνωση της συνεργασίας με το Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά. Αληθεύει;

-Η Δημοκρατική Αριστερά, χωρίς προκαταλήψεις, αποκλεισμούς και μονομέρειες, θέλει να έχει σχέσεις διαλόγου και πολιτικής επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις που διεκδικούν την ανασύνθεση και τη συγκρότηση ενός ευρύτερου δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, έξω από το φθαρμένο πολιτικό σύστημα, που αποσυντίθεται απαξιωμένο και λοιδορούμενο.

Η ΔΗΜΑΡ, το τελευταίο στοίχημα της ανανεωτικής αριστεράς;…

-Η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν μια επιβεβλημένη επιλογή για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Αποτελεί ταυτόχρονα προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής αριστεράς. Ο πυρήνας των ανανεωτικής ιδεών για δημοκρατικό σοσιαλισμό, αριστερό ευρωπαϊσμό, μεταρρυθμιστική στρατηγική και οικολογική εγρήγορση ήταν και παραμένουν στοιχεία του πυρήνα της πολιτικής μας. Ο χώρος της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς ήταν και πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο υπεύθυνης στάσης, επίκαιρου λόγου, προγραμματικών θέσεων για την προοδευτική εξέλιξη της χώρας.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Καφές ή τσάι (και συμπάθεια)

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, 2021-12-18

Σε μια από τις κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, η αεροσυνοδός...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Μια εβδομάδα μετά, 99 ημέρες πριν

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-03-01

Μια εβδομάδα μετά το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και ενενήντα...

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Περί εσωστρέφειας και εξωστρέφειας

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2024-03-02

Kρίνοντας από όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν από την εμφάνιση...

Παύλος Τσίμας

Καίγοντας εμπιστοσύνη

Παύλος Τσίμας, 2024-03-02

Την πρώτη φορά που μια δημοσκόπηση έθεσε το ερώτημα «πόση...

Αλ. Τσίπρας: Θυμωμένος; Απογοητευμένος; Ανακουφισμένος;

Τάσος Παππάς, 2024-03-02

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για ιστορικές φράσεις που περιλαμβάνουν...

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

×
×