Η κρίση γεννά ευκαιρίες…

Η αρχή πρέπει να γίνει με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.

Αντώνης Παρασύρης, Πατρίς, Κρήτη, Δημοσιευμένο: 2012-01-11

parasyris

Όταν ένα νέο έτος ξεκινά την διαδρομή του μέσα στο χρόνο, γεννά προσδοκίες και όνειρα στην σκέψη των ανθρώπων. Δυναμώνει την ψυχή και τη θέληση τους για ένα νέο ξεκίνημα, για έναν ακόμα αγώνα, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Το ξεκίνημα του 2012 μας βρίσκει μέσα σε ένα αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον, οι αρνητικές σκέψεις είναι περισσότερες από τις θετικές. Όνειρα λιγοστά… με αστερίσκους και υποσημειώσεις. Αλήθεια, μπορείς να ελπίζεις όταν αντικρίζεις την κατάντια του πολιτικού συστήματος αυτής της χώρας; Η διαφθορά και η σήψη δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Τα κόμματα που διαχειρίστηκαν την εξουσία, είναι αυτά που έθρεψαν ένα σύστημα, το οποίο καταρρέει και που δυστυχώς, φαίνεται να συμπαρασύρει και την χώρα μαζί του. Ποτέ άλλοτε η χώρα, σε συνθήκες ειρήνης, δεν βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση: καταχρεωμένη με μισό βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση, με ανύπαρκτο παραγωγικό ιστό, διεφθαρμένο «κρατικό» μηχανισμό, με μια κοινωνία κατακερματισμένη και αλληλοσπαραζόμενη. Το κατόρθωμα μέγα !!!

Ο απόλυτος «θρίαμβος» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δρώντας είτε «αυτοδύναμα» είτε από κοινού και με συνεταίρο…το ΛΑΟΣ καταλήγουν σταθερά στα ίδια καταστροφικά αποτέλεσμα. Συγκροτήσαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, για να σώσουν την χώρα από την απόλυτη καταστροφή - καταστροφή θα είναι η έξοδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη - και συνεχίζουν να βάζουν πάνω από όλα το κομματικός όφελος, δημιουργούν προσκόμματα για να την διαλύσουν.

Είναι δυνατόν αυτοί που δημιούργησαν αυτό το διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο κράτος, να συγκρουστούν μαζί του; Είναι οι εκπρόσωποι τους και οι μηχανισμοί τους τόσο βαθιά μέσα σ` αυτήν την συνδιαλλαγή, αντλούν την δύναμη τους από αυτήν, που τους καθιστά ανικάνους να αντιδράσουν.

Δεν μπορούν να τα «βάλουν» :

• με τους πλούσιους χορηγούς και πατρόνες τους, οι οποίοι κέρδιζαν χάρη της διαπλοκής εις βάρος της παραγωγής και της οικονομικής ανάπτυξης,

• με τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν με δημόσιο χρήμα υπό ιδιωτική διαχείριση,

• με την κυρίαρχη αστική τάξη – οι λιγοστές εξαιρέσεις, επιβεβαιώνουν τον κανόνα - που δρα ως ομάδα «αριστοκρατών» - ποτέ δεν υπήρξε ιθύνουσα και δεν νοιάστηκε για την χώρα- η οποία ιδιοποιούνταν δημόσιες επιχειρήσεις, λυμαινόταν τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις και «φυγάδευε» στο εξωτερικό τα χρήματα της,

• με προνομιούχες ομάδες (εργαζόμενων) που με τις κομματικές – μπλε, πράσινες, κόκκινες- συνδικαλιστικές τους ηγεσίες λαφυραγώγησαν εις βάρος του κοινού συμφέροντος ,

• με όλους όσους φοροδιαφεύγουν, εισφοροδιαφεύγουν, καταπατούν δημόσιο χώρο και νόμους.

Όλοι αυτοί είναι οι ψηφοφόροι- πελάτες, που καλά κρατούν στο χέρι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, ένα πολιτικό σύστημα που τους έθρεψε με τις σάρκες της χώρας μας για ένα και μοναδικό λόγο… την ύπαρξη και την αυτοσυντήρησή του. Τρομάζει η διάρρηξη του πελατειακού συστήματος, τρομάζει τους γεννήτορες του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί θα είναι η αρχή του τέλους τους, τρομάζει το ακροδεξιό και ξενοφοβικό ΛΑΟΣ, τρομάζει τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς γιατί θα τους ξεβολέψει από ιδεοληψίες και ασφαλή καταφύγια εύκολης ρητορείας.

Η ανανεωτική αριστερά με κύριο εκφραστή της την Δημοκρατική Αριστερά διεκδικούσε και διεκδικεί την διακυβέρνηση αυτής της χώρας με βασικές της αρχές τον Δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον Αριστερό Ευρωπαϊσμό, την Μεταρρυθμιστική στρατηγική και τον Οικολογικό πολιτισμό. Το όραμα μας δεν μας αποκόπτει από το σήμερα. Σήμερα διεκδικούμε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα σπάσουν αποστήματα και θα δώσουν την δυνατότητα ύπαρξης αυτής της χώρας.

Η αρχή πρέπει να γίνει με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και έπονται οι υπόλοιπες. Η χώρα άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν τα πρώτα και μεγάλα ρήγματα απεγκλωβισμού των κρατικών λειτουργών από το κομματικό – πελατειακό κράτος και θα δώσουν την δυνατότητα στις δικαστικές αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη (με ποινές όπως τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων) σε όσους έχουν υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις με τις οποίες έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον.

Καταθέτω προτάσεις για:

• Άμεση κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Με την αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, των συγγενικών τους προσώπων, των υπαλλήλων τους, καθώς και των υπαλλήλων της Βουλής, με έμφαση στο «πόθεν».

• Αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι οργανισμών του δημοσίου, μέλη επιτροπών ανάθεσης δημόσιων έργων και δημόσιων προμηθειών καθώς και των συζύγων και των συγγενών τους Α’ βαθμού από το 1981 μέχρι σήμερα.

• Άρση της παραγραφής για όλα τα σκάνδαλα που έχουν εξεταστεί από το 1981 μέχρι και σήμερα, καθώς η εκδίκαση τους να γίνεται από δικαστήρια και όχι από εξεταστικές επιτροπές βουλευτών.

• Ψήφιση ειδικού νόμου που θα καθιστά την απιστία σε βάρος του Δημοσίου και τη φοροκλοπή διαρκή εγκλήματα χωρίς παραγραφή και θα θεσπίζει την αυτόματη άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου όλων όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα ή συμμετείχαν στην ανάθεση έργων ή προμηθειών.

Η οικονομική κρίση έχει απογυμνώσει την επίπλαστη ανάπτυξη και την έχει φέρει στην πραγματική της διάσταση. Το 2012 ας γίνει για μας το έτος της ευκαιρίας και όχι το έτος καταστροφής, οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τις δυνάμεις της καταστροφής και της συντήρησης. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν δύναμη και να πιστέψουν ότι και στην Ελλάδα μπορούν πολλά να αλλάξουν. Η χώρα επιτέλους ας αποκτήσει κράτος!

Η Δημοκρατική αριστερά καλεί όλες τις προοδευτικές φωνές να αντιδράσουν. Καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες να μην σιωπούν και να ανέχονται άλλο, καλεί όλους τους Έλληνες να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό αυτής της χώρας. Ανανέωση στις ιδέες, στα πρόσωπα και τις πολιτικές.

* Ο Αντώνης Παρασύρης είναι μέλος της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς

Θέματα επικαιρότητας: Οικονομική κρίση

Φίλιππος Σαχινίδης

Προοδευτικές προτάσεις για την οικονομία σε συνθήκες permcrisis

Φίλιππος Σαχινίδης, 2022-11-21

H λέξη της χρονιάς για το 2022 σύμφωνα με το λεξικό Collins είναι...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική θα φέρει λουκέτα και ανεργία

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2021-02-02

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα παγκοσμίως...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Τι μαθαίνουμε από την τριπλή κρίση;

Γιάννης Βούλγαρης, 2020-09-12

Λίγες ήταν ευτυχώς οι φορές που η μεταπολιτευτική Ελλάδα...

Περισσότερα

Εικόνα δύσβατης πορείας

Αντώνης Παπαγιαννίδης, 2020-06-25

Είναι αλήθεια πως στην Ελληνική πραγματικότητα συχνά υπάρχει...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Από τη χαμένη 10ετία, μην πάμε στη χαμένη γενιά

Κώστας Καλλίτσης, 2020-05-10

Η καταιγίδα έχει όνομα, λέγεται ανεργία. Και θα είναι σφοδρή....

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Πλοήγηση μέσω κρίσεων

Αντώνης Λιάκος, 2020-05-03

Η τωρινή κρίση της πανδημίας, και η οικονομική που σέρνει...

Περισσότερα

Μειώστε τους φόρους στους μισθωτούς

Αντώνης Καρακούσης, 2019-10-20

Η μακρόχρονη κρίση και το πλήθος των μέτρων, μνημονιακών...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Τα πρωτογενή πλεονάσματα πριν και τώρα

Κώστας Καλλίτσης, 2019-04-27

Το 2016 είχαμε δεσμευτεί να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×