Θα κάνω ό,τι μπορώ να υπάρξει κυβέρνηση

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στην Παναγιώτα Μπίτσικα, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2012-05-27

1. Χαρακτηρίζετε τη ΝΔ νεοφιλελεύθερη Δεξιά “που κακοποιεί τον ευρωπαϊσμό” και τον ΣΥΡΙΖΑ“λαϊκίστικη και ανεύθυνη αριστερά”. Γιατί να θεωρήσει κάποιος ότι η ΔΗΜΑΡ του 6,11% μπορεί να λειτουργήσει ως τρίτος πόλος , όπως την προβάλλετε, για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού ή της κεντροαριστεράς ;

Στη συγκρότηση του χώρου της δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής και σοσιαλιστικής αριστεράς δεν μπορούν να ηγηθούν φθαρμένα σχήματα με καταδικασμένα προγράμματα και αφερέγγυα πρόσωπα. Ζητούμε την ανάδειξη της ΔΗΜΑΡ σε Τρίτο Πόλο ώστε η Αριστερά της Ευθύνης να γίνει κυβερνώσα Αριστερά, μακριά από το λαϊκισμό. Ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν την Εντολή για να εγγυηθούμε την ενότητα και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου.

2. Μιλάτε για την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση με προοδευτική κατεύθυνση. Ποιες συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις χαρακτηρίζετε προοδευτικές;

Μη μου ζητάτε να δεχτώ ότι «προοδευτικός» είναι όποιος απλώς το δηλώνει, ούτε να διανείμω συγχωροχάρτια η πιστοποιητικά προοδευτικότητας. Δε με ενδιαφέρει η ετικέτα, αλλά το περιεχόμενο. Προτείνουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, για να σωθεί η κοινωνία μέσα στο ευρώ, για να απαγκιστρωθεί η χώρα από τις ρυθμίσεις και τα μέτρα του μνημονίου, από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης και να κινηθεί προς την πρόοδο με δουλειές, με ανάπτυξη, με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, με άμεσες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Για ένα πράγμα να είστε βέβαιοι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση και να μη μείνει η Ελλάδα ακυβέρνητη.

3.Τι σημαίνει σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και σε ποιον χρονικό ορίζοντα;

Σε άμεση προτεραιότητα θα διαπραγματευτούμε για την επιμήκυνση, μέχρι το 2018, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθειά ανάσα. Θα προτάξουμε την κατάργηση της νομοθεσίας για την μείωση των κατώτατων μισθών που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω. Θα προτάξουμε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας. Θα προτάξουμε την ύπαρξη και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, στηριγμένου στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνεργασία με χρήματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρξουν και θέσεις εργασίας. Επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε τα ομόλογα του δικού μας χρέους με ευρωομόλογα, τώρα που η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη.

4. Σας κατηγορούν ότι υιοθετείτε επιχειρήματα των μνημονιακών δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θέτετε το δίλημμα «σταδιακή απαγκίστρωση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ευρώ ή καταγγελία μονομερής και δραχμή».

Για πολλά μας κατηγόρησαν και τώρα έρχονται στα λόγια μας. Σας περιέγραψα τη δική μας πρόταση και το χρονοδιάγραμμα. Αν δεν ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο και διαλέξουμε την ρητορεία της καταγγελίας τότε ούτε εταιρική συνδρομή θα υπάρχει, ούτε ΕΣΠΑ, ούτε Ευρωομόλογα. Τι θα υπάρχει ; Αυτό που δεν τολμούν ούτε να εκστομίσουν: Ο εφιάλτης της δραχμής, του ιλιγγιώδους πληθωρισμού και της εξαθλίωσης.

5. Παραμονή στο ευρώ με κάθε θυσία; Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει κοινωνική εξαθλίωση;

Το ευρώ δεν είναι ποινή. Είναι όπλο, ιδιαίτερα στα χέρια των φτωχών. Για την κοινωνική κρίση δεν φταίει το Ευρώ, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν τον τόπο στον υπερδανεισμό, στη σπατάλη του ρουσφετιού και του πελατειακού κράτους. Στην τυφλή επιβολή του μνημονίου.

6. Σας ενόχλησε όταν, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, ο κ. Αλ. Τσίπρας επέσεισε τον κίνδυνο ότι οι μνημονιακές δυνάμεις επιζητούν έναν “Καρατζαφέρη της Αριστεράς”;

Όχι, γιατί εγώ ξέρω καλύτερα από τον κ. Τσίπρα και τον εαυτό μου και το κόμμα μου. Γνωρίζετε ότι απεχθάνομαι τους χαρακτηρισμούς και τα σλόγκαν. Με ενδιαφέρει η ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο κ Τσίπρας επισείοντας το φόβητρο του «αριστερού Καρατζαφέρη» στην πραγματικότητα αρνήθηκε να παίξει το δικό του ρόλο, και να αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή που του δόθηκε.

7. Αν στις επόμενες εκλογές είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ , η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να μετάσχει σε μια κυβέρνηση μαζί του ή να δώσει τη στήριξή της;

Το κάναμε και όταν ήρθε δεύτερο κόμμα, αλλά εκείνος προτίμησε την «ασφάλεια» της αντιπολίτευσης. Θέλω να πιστεύω ότι δε διεκδικεί να είναι εκείνος ο δρομέας που ήθελε να βγει πρώτος, αλλά στην απονομή προτίμησε το αργυρό μετάλλιο. Αν συμφωνούμε προγραμματικά, ναι, υπάρχει έδαφος συνεννόησης. Αν θέλουν μονομερείς καταγγελίες και δημοψηφίσματα, όχι.

8. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχατε δεσμευθεί ότι δεν θα μετέχετε σε συγκυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι λέτε και ξαναλέτε πως η χώρα δεν πρέπει να πάει για τρίτη φορά σε εκλογές, ποια θα είναι η στάση σας αν βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ και χρειασθεί να μπείτε στο δίλημμα να στηρίξετε μια τέτοια κυβέρνηση;

Δείξτε μου ένα κόμμα που λέει σήμερα ότι θέλει τρίτες κάλπες. Αυτό που πράξαμε στις διερευνητικές εντολές όταν ήταν πρώτο κόμμα η ΝΔ απαντά στο ερώτημά σας. Τότε πήραμε από τα χέρια ενός αμήχανου ΠΑΣΟΚ την εντολή και καταθέσαμε τη δικιά μας πρόταση ξεπερνώντας το ποσοστό, που μας έδωσε ο λαός. Τώρα διεκδικούμε η ΔΗΜ.ΑΡ. να πάρει την Εντολή ώστε να αντιστρέψουμε τα διλήμματα και να επιβληθεί η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού: Η Ελλάδα να μη μείνει ακυβέρνητη.

9. Αναφέρεσθε συνεχώς στο σχηματισμό κυβέρνησης στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με φερέγγυα πρόσωπα. Περιλαμβάνετε στα φερέγγυα πρόσωπα και πολιτικούς που πέρασαν από κυβερνητικές θέσεις;

Σίγουρα δεν είναι φερέγγυα πρόσωπα όσοι προσυπέγραψαν την καταδίκη της Ελλάδας στην κοινωνική κρίση που ζούμε. 10.Γιατί κρατάτε χαμηλούς τόνους στην κριτική σας προς το ΠΑΣΟΚ; Πρώτη φορά ακούω τέτοιου είδους αιτίαση. Εμείς κατηγορούμε τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησε τη χώρα –και προφανώς και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ-στην πολιτική ομηρία από το μνημόνιο και το νεοφιλελευθερισμό και την κοινωνία στο αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, σκληρό είναι το πολιτικό μας μέτωπο απέναντι στη «δεξιά πολυκατοικία».

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές 2012

Χρήστος Μαχαίρας

Πέτα τον παππού από το τρένο (του ΣΥΡΙΖΑ)

Χρήστος Μαχαίρας, 2012-06-16

Η Αριστερά από την οποία κατάγεται το μεγαλύτερο μέρος...

Περισσότερα
Γιάννης Μεϊμάρογλου

I have a dream...

Γιάννης Μεϊμάρογλου, 2012-06-16

Ονειρεύτηκα ότι είχαν γίνει, λέει, οι εκλογές και ότι βλέπαμε,...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Αυλαία και πάμε…

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2012-06-16

Η αυλαία των δεύτερων (και αχρείαστων) εκλογών πέφτει, αφήνοντας...

Περισσότερα
Γρηγόρης Ψαριανός

Εύχομαι καλή... αυτοδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ

Γρηγόρης Ψαριανός, 2012-06-15

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί αυτοδυναμία. Του εύχομαι καλή επιτυχία»,...

Περισσότερα
Οδυσσέας Βουδούρης

Η τρίτη εντολή

Οδυσσέας Βουδούρης, 2012-06-15

Με αγωνία όλη η Ελλάδα περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών....

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Προγραμματικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2012-06-15

-Συνέντευξη στο in.gr,Δεν μπλοφάρουμε στις «κόκκινες γραμμές»...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Τρίτη Εντολή στην Αριστερά της ευθύνης

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2012-06-15

...Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπλοφάρει όταν...

Περισσότερα
Γιώργος Παπασίμος

Ψήφος ευθύνης, ελπίδας και προοπτικής.

Γιώργος Παπασίμος, 2012-06-14

Υπάρχουν φάσεις στην ιστορία των λαών όπου ο χρόνος συμπιέζεται...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

×
×