Να μπούν κεντρικά πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Συνέντευξη στην Χρ. Κοραή, Real News, Δημοσιευμένο: 2012-08-12

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Δημήτρης Χατζησωκράτης

-Πως πηγαίνουν οι ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις για τα μέτρα των 11,5 δις κ. Χατζησωκράτη;

Τα μέτρα των 11,5 δις ευρώ, αποτελούν πρωταρχική μνημονιακή υποχρέωση, την οποία ως ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσαμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να υπάρξει η από εκεί και πέρα δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές μας με άξονες τη διετή επιμήκυνση αλλά και την ισχύ και για τη χώρα μας της μη συμπερίληψης στο χρέος των ποσών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και άλλες υποχρεώσεις του Μνημονίου, που έχουν συμφωνηθεί στην Προγραμματική Συμφωνία των τριών κομμάτων να αλλάξουν.

Πρόκειται για περικοπές δαπανών. Γι αυτές, αναμφισβήτητα, πολιτικοί με διαφορετικές ιδεολογικές, και πολιτικές αφετηρίες έχουν διαφορετική αίσθηση για το δίκαιο, το εφικτό, το ποιες κοινωνικές κατηγορίες και στρώματα μπορούν να τις αντέξουν…

Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ, πέραν των συγκεκριμένων προτάσεων που έχουμε καταθέσει και καταθέτουμε, θεωρούμε, ως εκ των ων ουκ άνευ, την ταυτόχρονη κατάθεση από την κυβέρνηση βασικών μέτρων για την αύξηση των εσόδων, μέσα από την πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Άμεσα. Χωρίς να αναμένουμε τον συνολικό νόμο για το φορολογικό!

Το πραγματικό πρόβλημα εδώ είναι ότι τα στελέχη της τρόικας και προϊστάμενοί τους επιμένουν ότι οι δαπάνες του δημοσίου είναι το υποχρεωτικό –και ψηφισμένο- βήμα. Από εκεί και πέρα, ό,τι επιτευχθεί στον τομέα των εσόδων το θεωρούν ευπρόσδεκτο, κατάκτηση για την ελληνική οικονομία, που θα μειώσει ουσιαστικά το πρωτογενές έλλειμμα, αλλά μη εξασφαλισμένο αντίμετρο.

-Mε τον υπουργό Οικονομικών τον κ. Στουρνάρα μιλάτε καθημερινά στο τηλέφωνο;

H επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών καθώς και με τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς είναι σταθερή και συνεχής όλες αυτές τις δύσκολες μέρες προκειμένου να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των βαρών.

Ως ΔΗΜΑΡ έχουμε επιλέξει τη συστηματική επαφή, προσερχόμενοι με απολύτως συγκεκριμένες προτάσεις και αντιπροτάσεις, με κοστολόγησή τους.

Εδώ οφείλω να σημειώσω ότι λείπουν οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και η εμπλοκή του σε όλη αυτή την επίπονη διαδικασία, που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητική, λόγω της κυβερνητικής του εμπειρίας.

-Ποιες είναι οι «κόκκινες» γραμμές της ΔΗΜ.ΑΡ;

Επειδή, οργιάζουν τα σενάρια και η μετρολογία, θεωρώ υποχρέωσή μας πλέον να αναδείξουμε βασικά σημεία τα οποία επιμένουμε ότι δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Εξηγούμαι: η αύξηση από τα 65 στα 67 του ορίου συνταξιοδότησης, οι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ, η μείωση του ΕΚΑΣ, οι μειώσεις στις συντάξεις από 1400 ευρώ και κάτω, η μείωση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση ειδικής παροχής μητρότητας, η αύξηση κατά 20% των εισιτηρίων στους συγκοινωνιακούς φορείς. Και βεβαίως η καταφυγή με οποιονδήποτε τρόπο στην εφεδρεία, που εντελώς ξαφνικά, προέκυψε τη βδομάδα αυτή.

-Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βάλετε νερό στο κρασί σας για κάποια από τα παραπάνω μέτρα, ακόμη και αν θα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η τρόικα να κάνει αρνητική έκθεση και να μη δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 32,5 δις του Αυγούστου;

Μα ήδη σας είπα ότι μιλάμε για περικοπές που θίγουν και το ... «λίπος» του δημοσίου αλλά και κοινωνικές κατηγορίες. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να εξευρεθούν τα 11, 5 δις ευρώ. Όταν λέμε, κυρίως, για τα παραπάνω ΣΤΟΠ(!) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές! Εμείς έχουμε προτείνει.

-Πότε θα καταλήξετε στα μέτρα;

Αυτός και αν είναι καυτός Αύγουστος! Στα τέλη του. Την τελική απόφαση θα την πάρουν οι τρεις αρχηγοί. Ο … Άρειος πάγος, όπως λέμε.

-Φοβάστε διαρροές στην Κ.Ο της ΔΗΜ.ΑΡ στην ψήφιση των μέτρων;

Όχι.

-Απειλείται η κοινωνική συνοχή; Μπορεί να υπάρξει έκρηξη;

Έχουμε αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης! Όπως πιστεύω ότι την ίδια αίσθηση έχει ή μπορεί να αποκτήσει και η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών με μια ειλικρινή ενημέρωση και κυρίως με την πειστικότητα για το δίκαιο του επιμερισμού των βαρών.

-Ο Φώτης Κουβέλης στηρίζει; Συναποφασίζεις Συγκυβερνά; Πως αντιλαμβάνεται τον ρόλο του;

Στηρίζει χωρίς δεύτερες σκέψεις. Διεκδικεί τη συναπόφαση στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Και κρατά για τον εαυτό του και για το κόμμα την με φειδώ κριτική του για επιλογές που δεν τον βρίσκουν σύμφωνο, αλλά που, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι αυτές που θα καθορίσουν και τη συνολική του στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Είναι σταθερός και σαφής ο εγγυητικός του ρόλος.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω, ότι η επιλογή, που συλλογικά κάναμε, για τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά όχι και για τη συμμετοχή μας με κεντρικά πολιτικά στελέχη, καταλήγει ώστε οι κύριες ευθύνες να μην αναλαμβάνονται σε ένα λειτουργούν και αποφασιστικό υπουργικό συμβούλιο, αλλά αποκλειστικά πλέον στον …Άρειο Πάγο των τριών αρχηγών. Αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερο το ρόλο του προέδρου. Υποστηρίζω ότι η απόφασή μας αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί.

-Στις πρώτες 10 αποκρατικοποιήσεις που συζητήθηκαν στην σύσκεψη των αρχηγών την Δευτέρα φαίνεται ότι τα βρήκαν τα τρία κόμματα. Τα αγκάθια όμως έπονται: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ; Εκεί ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές την ΔΗΜ.ΑΡ;

Υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ανασυγκρότησης του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για την ταχεία αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, με την εκμετάλλευση της επιφάνειας και την εκχώρηση επικαρπίας. Για την προώθηση από το ΤΑΙΠΕΔ των αποκρατικοποιήσεων που είχαν κατ΄ αρχήν δρομολογηθεί. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διαφάνεια και αξιολόγηση του τιμήματος αλλά και των πραγματικών επιπτώσεων στην οικονομία των διαφορετικών προτάσεων που θα προκύψουν.

Για τα αγκάθια όπως αναφέρετε, οφείλω να παραπέμψω στην Προγραμματική Συμφωνία, όπου αναφέρεται η διαπιστωμένη ανάγκη για: «Συνολική στρατηγική για την Ενέργεια και τη διαχείριση Υδάτινων πόρων (ρυθμιστικό πλαίσιο, ρυθμιστικές αρχές και μακροχρόνιος προγραμματισμός)». Αυτό σημαίνει ότι εδώ πέρα από τις όποιες αναφορές στις εν λόγω εταιρείες δεν έχει υπάρξει ακόμη συλλογικό σχέδιο. Μένουν πολλά ακόμη προς διευκρίνιση. Γι αυτό και ως ΔΗΜΑΡ επιμέναμε- και συνεχίζουμε- ότι η πρόωρη ανάδειξη των ζητημάτων αυτών, με τις ακόμη ανεπεξέργαστες στρατηγικές, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα προσφέρει η διακήρυξη για την ενασχόληση με αυτά.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την «τριανδρία της δραχμής» ότι οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία...

Οφείλω να σημειώσω ότι τόσο η φαντασία όσο και το …θράσος και η αμετροέπεια δεν περισσεύουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ! Το «εύρημα»: Τριανδρία της δραχμής από τον χώρο, όπου τα μισά στελέχη του φλερτάρουν ανοιχτά και προπαγανδίζουν την ιδέα αυτή, όπου η επίσημη γραμμή των μονομερών ενεργειών, κατευθείαν θα οδηγούσε στον εξαναγκασμό για επιστροφή σε δικό μας νόμισμα, μόνο γέλωτα θα προκαλούσε, αν δεν ήταν τόσο δραματική η κατάσταση.

-Το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή παραμένει ανοιχτό πάντως;

Ήδη, από τις 25 Ιουνίου σε βραδινή εκπομπή της ΕΡΤ είχα υπογραμμίσει ότι «αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει τότε θα πάμε στη δραχμή». Τότε σχολιάστηκε έντονα, ως μια προσπάθεια εκφοβισμού. Σήμερα νομίζω, μετά και τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, ότι η άποψη αυτή, περίπου, αποτελεί κοινό τόπο.

-Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ασκεί τα καθήκοντα του όπως το περιμένατε;

Έχει αναλάβει ένα εξαιρετικά δύσκολο ρόλο σε μια πρωτοφανή μεταπολεμική συγκυρία στη χώρα μας. Οφείλω να σημειώσω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει να ηγείται μιας κυβέρνησης που στηρίζει και η ΔΗΜΑΡ, με σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Θα τον ήθελα πιο αποφασιστικό στο να εμφυσήσει και στους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ το πνεύμα και την αναγκαιότητα προσήλωσής τους στην Προγραμματική Συμφωνία.

-Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εξ αντικειμένου ο ηγέτης που αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη μετεκλογική κατάσταση. Ηγείται ενός κόμματος που έχει «πληρώσει» με μείωση τριάντα ποσοστιαίων μονάδων τις πολιτικές επιλογές του τα δυόμιση τελευταία χρόνια.

Για τη σημερινή συγκυρία, θα ήθελα αυτόν και το κόμμα του πιο παρεμβατικούς και μη αρκούμενους στη διαπίστωση ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» αλλά και στην απόφαση για «διαφύλαξη της στρατηγικής προοπτικής της κυβέρνησης». Απλώς γιατί η διαφύλαξη αυτή εξαρτάται, εν πολλοίς, και από το επιτυχές «πέρασμα» από τα συγκεκριμένα μέτρα των 11,5 δις. Η συμβολή του εδώ είναι αναγκαία.

-Θα αντέξει η κυβέρνηση συνεργασίας; Ποιο είναι το κρίσιμο κρας τεστ; Ίσως η ψήφιση των μέτρων τον Σεπτέμβριο;

Εργαζόμαστε για να αντέξει. Γνωρίζουμε πως ο ελληνικός λαός θα μας χρεώσει αλλά και θα μας πιστώσει αναλόγως. Καμιά πολιτική δύναμη δεν θα επιθυμούσε να έχει ως πρώτη κρίση του οποιουδήποτε έργου της την περικοπή δαπανών. Αυτό όμως είναι και το υποχρεωτικό στοίχημα για μας. Το αναδεχθήκαμε … «από το χρέος κινούντες».

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Bαθμός υλοποίησης της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ της προηγούμενης τρικομματικής κυβέρνησης στον Αγροτικό Τομέα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2013-09-26

Είναι απαραίτητο να γίνει μία αναφορά στα σημεία προγραμματικής...

Περισσότερα
Κώστας Σπυρόπουλος

Λύση από τον πρόεδρο

Κώστας Σπυρόπουλος, 2013-08-06

Ας αρχίσουμε από τα πρόσφατα λάθη ως προς την επιλογή να...

Περισσότερα
Αντώνης Μανιτάκης

Το έργο των Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αντώνης Μανιτάκης, 2013-07-27

•Η αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων, ένα τεράστιο...

Περισσότερα

Tο μοιραίο λάθος της ανανεωτικής αριστεράς

Νίκος Γρατσίας, 2013-07-23

Πέρυσι τέτοια εποχή (αμέσως μετά τη δημιουργία της τριμελούς...

Περισσότερα
Γιώργος Ιωαννίδης

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους

Γιώργος Ιωαννίδης, 2013-07-17

Ξεκινάω από μια εκτίμηση και τρεις διαπιστώσεις. Η εκτίμηση...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Προς υπεράσπιση Μανιτάκη

Γιώργος Σιακαντάρης, 2013-07-02

Ο κύριος Μανιτάκης, προτού αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής...

Περισσότερα
Θωμάς Ψύρρας

Γιατί η ΔΗΜΑΡ “έφυγε” από την τρικομματική

Θωμάς Ψύρρας, 2013-07-01

Τις τελευταίες μέρες η ΔΗΜΑΡ δέχεται μιαν επικοινωνιακή...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Όσο λιγότεροι, τόσο καθαρότεροι

Κώστας Κάρης, 2013-06-30

Είναι λογικό και πολιτικά συμφέρον για μια κυβέρνηση να...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Σόσιαλ μίντια και φενάκες εν αφθονία

Παντελής Μπουκάλας, 2024-02-20

Από τον πλατωνικό «Φαίδρο» διδαχτήκαμε να είμαστε επιφυλακτικοί...

Παύλος Τσίμας

Καίγοντας εμπιστοσύνη

Παύλος Τσίμας, 2024-03-02

Την πρώτη φορά που μια δημοσκόπηση έθεσε το ερώτημα «πόση...

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Δημοκρατική αφύπνιση

Λάμπρος Αθανάσιος Τσουκνίδας, 2024-02-11

Να που φτάσαμε να πρέπει να (ξανα)μάθουμε να κουβεντιάζουμε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

×
×