Tο μοιραίο λάθος της ανανεωτικής αριστεράς

Νίκος Γρατσίας, Δημοσιευμένο: 2013-07-23

Πέρυσι τέτοια εποχή (αμέσως μετά τη δημιουργία της τριμελούς Κυβέρνησης) έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «Τα κρίσιμα λάθη της ανανεωτικής αριστεράς» και ως τελευταίο λάθος έγραψα τον φοβικό τρόπο με τον οποίο συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση (κατά παραχώρηση δέχτηκε ο Πρόεδρος να παραμείνουν στην Κυβέρνηση ο Μανιτάκης και ο Ρουπακιώτης ενώ η εισήγησή του ήταν να υποστηρίξουμε την Κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχουμε σε αυτήν). Ίσως αυτή η άποψη του Προέδρου (ότι σύρθηκε κατά κάποιο τρόπο στη συμμετοχή) τον συνόδευσε όλο το χρόνο της συμμετοχής του και ήταν από τους παράγοντες αποχώρησής του.

Και ναι μεν δέχομαι όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε κατά τη Συνεδρίαση της Κ.Π.Ε. του κόμματος το Σάββατο 9/7 αλλά διαφωνώ ριζικά στο δια ταύτα. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο Σαμαράς φερόταν πολύ περισσότερο ως πρωθυπουργός της Ν.Δ. και πολύ λιγότερο ως πρωθυπουργός τρικομματικής Κυβέρνησης με κορυφαίες και πρόσφατες εκδηλώσεις το αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διάλυση της ΕΡΤ. Όμως κατά την τελική σύσκεψη των 3 αρχηγών, είναι σίγουρο πως η σωστή στάση των 2 άλλων (Κουβέλη, Βενιζέλου) θα ήταν ένας αποδεκτός συμβιβασμός για την ΕΡΤ (περίπου σύμφωνος με την απόφαση του ΣΤΕ) και να χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα της ΕΡΤ για να δηλωθεί στον πρωθυπουργό πως είναι η τελευταία φορά που συμβιβάζονται στην αυθαίρετη πράξη του και στο εξής απαιτούν την πραγματική λειτουργία της Κυβέρνησης ως τρικομματικής. Δηλαδή ότι δεν πρόκειται να δεχτούν στο μέλλον ούτε μια απόφαση ούτε ένα νομοσχέδιο αν πρώτα δεν έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί και από τα τρία μέλη της Κυβέρνησης, δηλαδή απλά να απαιτήσουν τη δημοκρατική λειτουργία της Κυβέρνησης. Αντί να γίνει όμως αυτό ο Κουβέλης επέμενε μέχρι το τέλος στην αρχική του άποψή του (άμεση λειτουργία της ΕΡΤ όπως ήταν πριν και μελέτη της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία) και αφού δεν έγινε δεκτή σηκώθηκε και έφυγε, ενώ ο πονηρός Βενιζέλος που είχε συμφωνήσει με τον Κουβέλη ότι θα τηρήσουν κοινή στάση, παρέμεινε και συμφώνησε σε όλα με το Σαμαρά και προχωρήσανε στη δημιουργία της νέας Κυβέρνησης που θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές του 2016.

Αποτελέσματα : Η ΔΗΜΑΡ έμεινε στην Κυβέρνηση τον πρώτο χρόνο που όλοι ξέραμε πως θα είναι ο πιο δύσκολος χρόνος αφού η Κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη από το μνημόνιο να πάρει δύσκολες αποφάσεις που θα χειροτέρευαν τη θέση της πλειοψηφίας των Ελλήνων (αύξηση της ανεργίας, αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας), μόλις άρχισε να φαίνεται ένα φως στο βάθος του τούνελ (πιθανότητα πρωτογενούς πλεονάσματος το 4ο τρίμηνο του 2013, θετικό ισοζύγιο πληρωμών, σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης, κλπ) και ενώ όλοι οι σοβαροί εγχώριοι και ξένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2016 η Ελλάδα δεν θα έχει σχέση με την Ελλάδα του 2012 και επομένως τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα την τετραετία αυτή θα είχαν μαζί τους την άνετη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Πιστεύω δε πως τη μεγαλύτερη επιτυχία θα είχε η ΔΗΜΑΡ γιατί αναγνωριζόταν από όλους ότι αποτελούσε το κλειδί για τη δημιουργία της Κυβέρνησης και τον πιο θετικό παράγοντα της. Αντί να γίνει αυτό η αποχώρησή της από την Κυβέρνηση θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και εκτιμώ ως βέβαιο πως στις εκλογές του 2016 η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσουν αθροιστικά το 60% και θα κυβερνήσουν και την επόμενη τετραετία ενώ τα κόμματα που ποντάρουν στην πτώχευση της χώρας (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) θα πάθουν καθίζηση. Φοβάμαι όμως ότι ανάλογη καθίζηση κινδυνεύει να πάθει και η ΔΗΜΑΡ και για να μη γίνει αυτό πρέπει να σταματήσουν οι δικαιολογημένες γκρίνιες και να δουλέψουν όλες οι οργανώσεις και όλοι οι οπαδοί της ΔΗΜΑΡ με στόχο να ξαναφέρουν το κόμμα στις αρχικές τους θέσεις και να δώσουν τη μάχη των εκλογών ως μάχη ζωής και θανάτου. Μόνο αν γίνουν αυτά μπορεί να σωθεί η Ανανεωτική Αριστερά αλλιώς θα σβηστεί από τον πολιτικό χάρτη με άγνωστο πότε πάλι κάποιοι τολμηροί ιδεολόγοι θα τολμήσουν να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια μέσα στις δύσκολες συνθήκες του δικομματισμού που θα επανέλθει θριαμβευτής και θα κυβερνήσει για πολλά χρόνια τη χώρα μας.

Και θα τελειώσω με ένα θέμα που φαίνεται διαδικαστικό αλλά είναι βαθύτατα δημοκρατικό. Ο Πρόεδρος πριν από την κρίσιμη συνάντηση, συγκάλεσε σύσκεψη με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής μαζί με τους βουλευτές του κόμματος από τους οποίους πήρε την έγκριση της απόφασής του με ποσοστό 80%.

Και ερωτώ : Γιατί ο Φώτης δεν ζήτησε στη σύσκεψη της Τετάρτης να γίνει η επόμενη σύσκεψη το Σάββατο ώστε να συγκαλέσει το μόνο αρμόδιο όργανο να πάρει μια τέτοια απόφαση, δηλαδή την Κ.Π.Ε. του κόμματος ; Ως γνωστό η Κ.Π.Ε. είχε πάρει την απόφαση της συμμετοχής στην Κυβέρνηση και μόνο εκείνη μπορούσε να πάρει την απόφαση για την αποχώρηση από αυτήν. Η απάντηση είναι βέβαια ότι ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Κ.Π.Ε. να συμφωνήσει στην αποχώρηση από την Κυβέρνηση και δεν έχει σημασία ότι στην επόμενη συνεδρίασή της την ενέκρινε με ποσοστό 70%. Άλλο η απόφαση για να γίνει ή να μη γίνει κάτι και άλλο η απόφαση έγκρισης ή μη αυτού που ήδη έγινε.

Νίκος Γρατσίας

Μέλος Κ.Π.Ε. ΔΗΜΑΡ

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Bαθμός υλοποίησης της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ της προηγούμενης τρικομματικής κυβέρνησης στον Αγροτικό Τομέα

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2013-09-26

Είναι απαραίτητο να γίνει μία αναφορά στα σημεία προγραμματικής...

Περισσότερα
Κώστας Σπυρόπουλος

Λύση από τον πρόεδρο

Κώστας Σπυρόπουλος, 2013-08-06

Ας αρχίσουμε από τα πρόσφατα λάθη ως προς την επιλογή να...

Περισσότερα
Αντώνης Μανιτάκης

Το έργο των Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αντώνης Μανιτάκης, 2013-07-27

•Η αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων, ένα τεράστιο...

Περισσότερα

Tο μοιραίο λάθος της ανανεωτικής αριστεράς

Νίκος Γρατσίας, 2013-07-23

Πέρυσι τέτοια εποχή (αμέσως μετά τη δημιουργία της τριμελούς...

Περισσότερα
Γιώργος Ιωαννίδης

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους

Γιώργος Ιωαννίδης, 2013-07-17

Ξεκινάω από μια εκτίμηση και τρεις διαπιστώσεις. Η εκτίμηση...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Προς υπεράσπιση Μανιτάκη

Γιώργος Σιακαντάρης, 2013-07-02

Ο κύριος Μανιτάκης, προτού αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής...

Περισσότερα
Θωμάς Ψύρρας

Γιατί η ΔΗΜΑΡ “έφυγε” από την τρικομματική

Θωμάς Ψύρρας, 2013-07-01

Τις τελευταίες μέρες η ΔΗΜΑΡ δέχεται μιαν επικοινωνιακή...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Όσο λιγότεροι, τόσο καθαρότεροι

Κώστας Κάρης, 2013-06-30

Είναι λογικό και πολιτικά συμφέρον για μια κυβέρνηση να...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Γιατί υποχώρησε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα;

Παύλος Ελευθεριάδης, 2024-02-17

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Στροφή σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό μοντέλο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2024-02-15

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές και το 41%, που το θεώρησε...

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Εξωτερική πολιτική σε έναν απρόβλεπτο κόσμο

Λουκάς Τσούκαλης, 2024-02-10

Το παγκόσμιο οικοδόμημα στην εποχή της αμερικανικής παντοδυναμίας...

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

120 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-02-09

Όλες οι δημοσκοπήσεις στο τέλος Ιανουαρίου καταγράφουν...

Τα τουρνικέ στο μουσείο της Μεταπολίτευσης

Αλέξης Παπαχελάς, 2024-02-04

Πριν από αρκετό καιρό, στην προηγούμενη θητεία του, ο πρωθυπουργός...

Αλήθειες και μύθοι για το πακέτο Μπλίνκεν

Βασίλης Νέδος, 2024-02-04

Δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί παρά λίγες ημέρες από τη στιγμή...

Συνταγή της καταστροφής

Σταύρος Αραχωβίτης, 2024-02-04

Αυτές τις μέρες οι αγρότες βρίσκονται σε ένα πρωτόγνωρο...

Δημήτρης Σεβαστάκης

Πόροι και συνοδοιπόροι

Δημήτρης Σεβαστάκης, 2024-02-04

Το Συνέδριο περισσότερο θα πρέπει να αποκαταστήσει τη διαρρηγμένη...

Ευρωεκλογές: Η αξιολόγηση των ευρωβουλευτών και η «ψήφος διαμαρτυρίας»

Αντώνης Παπακώστας, 2024-02-04

Τον Ιούνιο, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν...

Κώστας Καλλίτσης

Οι αόρατοι

Κώστας Καλλίτσης, 2024-02-04

Το δίδυμο της αποτυχίας: Μια προβληματική πολιτική συνδυασμένη...

×
×