Για ένα νέο ξεκίνημα

Νίκος Σκιαδάς, Δημοσιευμένο: 2013-07-12

Η απόφαση της ΔΗΜ.ΑΡ. να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν και ορθή και αναγκαία μετά το, κατά πραξικοπηματικό τρόπο, κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα μας βρήκε αφορμή από μια υπόθεση που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης έστω κατά παράνομο και αντιδεοντολογικό τρόπο, επειδή έχει δήθεν ευαισθησία στην προστασία προνομιούχων ομάδων που ζουν σε βάρος του υπόλοιπου Λαού. Η αποχώρηση από την κυβέρνηση ήταν αναγκαία γιατί η δική μας ιδεολογία είναι με συνέπεια αφενός δημοκρατική, δηλαδή υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική νομιμότητα και αφετέρου μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική διότι πορευόμαστε με τις αρχές της ανανεωτικής Αριστεράς. Εδώ και 50 χρόνια πιστεύουμε ότι η βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων και οι κοινωνικές αλλαγές μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με σεβασμό στη Δημοκρατία, μέσα από πραγματική μεταρρύθμιση και ορθολογική οργάνωση του κράτους.

Διαπιστώσαμε λοιπόν μέσα στον ένα χρόνο συγκυβέρνησης με το «αμαρτωλό» κατεστημένο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι η ορθολογική οργάνωση του Κράτους και ο εκσυγχρονισμός σε θέματα αρχών και θεσμών δεν προχωρούσε γιατί τα διαπλεκόμενα και κατεστημένα συμφέροντα των πελατειακών σχέσεων μέσα σε εκείνη την κυβέρνηση ήταν ισχυρότερα από την βούληση για να προχωρήσουν οι εκσυγχρονιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να μην προχωράνε οι αλλαγές που, και χωρίς την πίεση του μνημονίου, έχει ανάγκη η χώρα, αλλά απλώς να γίνονται σπασμωδικές ενέργειες οι οποίες, σερβιριζόμενες με μπόλικο λαϊκισμό, να βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις», όπως γινόταν και στο παρελθόν. Άλλωστε, οι ενέργειες της κυβέρνησης πρώτα με την ΕΡΤ και τώρα με τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και τη Δημοτική Αστυνομία επιβεβαιώνουν την πολιτική μας αυτή εκτίμηση.

Η Κυβέρνηση λειτουργούσε με τη λογική του πελατειακού κράτους –οι αθρόοι διορισμοί ημετέρων σε θέσεις ευθύνης και Διοικητικά Συμβούλια και η πυρετώδης δραστηριότητα των πολιτικών γραφείων των βουλευτών και υπουργών της Ν.Δ. στο να «εξυπηρετούν» αιτήματα ψηφοφόρων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές- την ίδια στιγμή που η δημόσια διοίκηση όχι μόνο δεν αναδιοργανώνεται αλλά, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, της ανασφάλειας των υπαλλήλων και της έλλειψης εκσυγχρονιστικών πρωτοβουλιών, βρίσκεται υπό διάλυση.

Σήμερα μάλιστα, μετά την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση καθημερινές είναι οι βολές κατά του τέως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κου Αντ Μανιτάκη. Θέλουν να μας χρεώσουν δηλαδή την δική τους ανικανότητα αλλά και έλλειψη διάθεσης για την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Όπως λεέι δηλαδή και η λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι».

Πρέπει κατά συνέπεια η θέση μας για το μέχρι χθες αλλά και για το αύριο να γίνει ξεκάθαρη. Γι’αυτό θα πρέπει:

1ον Καταρχήν να τεκμηριώσουμε με στοιχεία ότι η αποχώρησή μας από την Κυβέρνηση έγινε γιατί δεν προχωρούσε το Μεταρρυθμιστικό και Εκσυγχρονιστικό Πρόγραμμα με προοδευτικό πρόσημο που χρειάζεται ο τόπος και το οποίο αποτελεί τη βασική και αναγκαία συνθήκη για την αυτοδύναμη ανάπτυξη προς όφελος του εργαζόμενου λαού.

2ον Στη συνέχεια να επιμείνουμε και να κάνουμε καθαρή τη θέση μας ότι και εκτός κυβέρνησης θα εμμένουμε στο εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σαν Δημοκρατική και Ανανεωτική Αριστερά πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα μας ασχέτως μνημονίων.

Φυσικά δεν θα παύσουμε να να τονίζουμε ότι πέρα από την ανεπάρκεια και την παλαιοκομματική νοοτροπία των νυν κυβερνώντων, τροχοπέδη για την ανάπτυξη φιλολαϊκών και προοδευτικών πολιτικών αποτελεί η πολιτική της λιτότητας που απορρέει από την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου και της Ε.Κ.Τ. που γεννούν ύφεση και ανεργία. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να παραβλέπουμε αυτή την πραγματικότητα.

Προβάλλοντας και αναδεικνύοντας αυτά τα ζητήματα θα μπορούμε πλέον να αναπτύσσουμε τις δικές μας θέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θέσεις οι οποίες όσον αφορά το επίπεδο της ασκούμενης πολιτικής θα διευκολύνουν την ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός δυναμικού Αριστερού και Σοσιαλιστικού πόλου με πυρήνα τη Δημοκρατική Αριστερά και άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, μακρυά από το πελατειακό και καθεστωτικό κατεστημένο του παρελθόντος.

Θέσεις που επίσης στο επίπεδο της Οικονομίας θα έχουν να κάνουν με το στόχο της ανάγκης καθημερινής παρουσίας και σύνδεσής μας με τις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας, προκειμένου να αντιπαλέψουμε μαζί τους τις επιπτώσεις από την ύφεση και την ανεργία. Η επιχειρηματολογία μας σε αυτή την προσπάθεια θα στηρίζεται στην πάλη σε δύο άξονες:

Α) Στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας με σεβασμό στη Δημοκρατική και Συνταγματική νομιμότητα.

Β) Στην ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας που στηρίζεται στο συντηρητικό και ελεγχόμενο από τις τράπεζες κυρίαρχο σήμερα πολιτικοοικονομικό σύστημα της Ε.Ε.

Νίκος Σκιαδάς, Μέλος ΔΗΜ.ΑΡ.Αιτ/νίας, Αγροτικό γραφείο

Θέματα επικαιρότητας: Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Άρθρα

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΙΩΝΤΑΙ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-25

Γκώσατε; Κουράγιο!

Τάσος Παππάς, 2023-11-27

Κώστας Καλλίτσης

Φθηνή, φθηνότερη εργασία

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-26

Η Κύπρος στο τέλος των ψευδαισθήσεων

Κυριάκος Πιερίδης, 2023-11-25

Καθίστε αναπαυτικά στις θέσεις σας, το έργο αρχίζει

Τάσος Παππάς, 2023-11-25

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Αντισημιτισμός και αντισιωνισμός

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-11-25

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Λύση είναι η συσπείρωση και όχι η συρρίκνωση

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-24

Αναζητώντας την επόμενη μέρα

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-22

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ενότητα και ανασυγκρότηση

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, 2023-11-22

Στη μαύρη τρύπα της Γάζας

Παντελής Μπουκάλας, 2023-11-21

Κώστας Καλλίτσης

Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν περπατάει…

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-19

Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

×