Η βιασύνη και τα ρίσκα του νέου φορέα

Γιώργος Θεοτοκάς, Δημοσιευμένο: 2014-02-04

theotokas giorgos 1

Μετά την «κεντροαριστερά» μας προέκυψε η «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» με την πρόσφατη εξαγγελία ότι θα κατέλθει στις ευρωεκλογές. Εδώ όμως είναι και τα δύσκολα για τη νέα πολιτική κίνηση-συνασπισμό-κόμμα ή ό,που καταλήξει αυτή τέλος πάντων.

Η «Δημοκρατική Αριστερά» αποφάσισε στο πρόσφατο συνέδριο την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι κάτι που ασφαλώς δεν αλλάζει, όποια και αν είναι η σχέση της στη συνέχεια με την κίνηση που ξεκίνησε με τη διακήρυξη των 58. Ο νέος φορέας συνεπώς, με την καθοδό του στις ευρωεκλογές, θα κληθεί να διαβεί τον Ρουβίκωνα, καλούμενος να αποφασίσει αν θα συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ ή όχι.

Η νέα πολιτική πρωτοβουλία ξεκίνησε και πορεύεται μέχρι τώρα, κατά πολλούς, σε σύμπλευση ή συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και πάντως όχι σε αντιπαράθεση με αυτό. Αλλωστε, η διακήρυξή της ήταν η συμπόρευση όλων των κομμάτων της αποκαλούμενης κεντροαριστεράς. Δεν είναι υπερβολή όμως να πούμε ότι η συμμετοχή της στις ευρωεκλογές με οποιοδήποτε τρόπο αποφασισθεί, εμπεριέχει το ρίσκο είτε του εγκλωβισμού της στο ΠΑΣΟΚ και της απορρόφησής της από αυτό είτε του αυτοεγκλωβισμού της τις από τις εξελίξεις.

Αν εν τέλει συμπράξει εκλογικά με το ΠΑΣΟΚ, που είναι και το πιθανότερο, είτε με τη μορφή συνασπισμού είτε μετασχηματιζόμενο το ΠΑΣΟΚ σε νέο κόμμα, προκειμένου να διασφαλισθεί η εκλογή ευρωβουλευτών, τότε θα έχει πια απορροφηθεί από αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε νέο κόμμα, θα έχει μετεξελιχθεί και η ίδια το λιγότερο σε κάτι λιγότερο φιλόδοξο από αυτό που ήταν ο ιδρυτικός σκοπός της, η ενοποίηση δηλαδή όλων των κομμάτων και φορέων της λεγόμενης κεντροαριστεράς και θα επιβεβαιώσει σε πολύ σύντομο χρόνο όσους πίστευαν εξαρχής ότι η πρωτοβουλία που ξεκίνησαν οι 58 δεν ήταν παρά ένας εύσχημος τρόπος για τη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ.

Αν προχωρήσει στην όχι πιθανή και πιο ρηξικέλευθη επιλογή να κατέλθει αυτόνομη στις ευρωεκλογές, είναι προφανές ότι θα αποτελέσει απειλή για την εκλογική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ και η αντιπαράθεση, θα ήταν ζήτημα πολιτικής αυτοσυντήρησης και για τους δύο, με δεδομενο ότι απευθύνονται στο ίδιο πολιτικό ακροατήριο. Με το καλό σενάριο της εισόδου στην ευρωβουλή και για τους δύο, ο δρόμος για μελλοντική συνεργασία θα παρέμενε ανοικτός. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ εισέλθει στην ευρωβουλή και η νέα κίνηση αποτύχει, η κατάληξη του εγχειρήματος θα αποβεί θνησιγενής, όπως είχε χαρακτηρισθεί εξαρχής από πολλούς.

Αντίστροφα, αν υποτεθεί ότι η νέα κίνηση εισέρχεται στην ευρωβουλή και το ΠΑΣΟΚ δεν το επιτύχει (πράγμα απίθανο), θα έχει καταγραφεί μεν μια θεαματική παρουσία για αυτήν, θα έχει καταφέρει όμως να διαλύσει τη βασική συνιστώσα της αποκαλούμενης κεντροαριστεράς, την οποία είχε ως στόχο να συνενώσει.

Πιθανότατα βέβαια, με την τελευταία παραπάνω εξέλιξη, η απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τον νέο φορέα θα επιτευχθεί, αλλά με τον πλέον οδυνηρό τρόπο. Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω και αν υποθέσουμε ότι ο νέος πολιτικός φορέας δεν απέβλεπε και δεν αποβλέπει μόνο στην εκλογική διάσωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά διεκδικεί αυτόνομο και διακριτό ρόλο, ίσως η πλέον εύλογη πολιτική στρατηγική γι’αυτόν θα ήταν η μη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές και η αναμονή μετά από αυτές, των εξελίξεων, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, που από πολλούς προοιωνίζονται δραματικές.

Με οποιαδήποτε δεδομένα τότε, συμπεριλαμβανομένων και των κρίσιμων αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών για τη ΔΗΜΑΡ και με γνώμονα το μείζον διακύβευμα των εθνικών εκλογών, η νέα κίνηση θα αποφάσιζε τη μελλοντική της πορεία, με πιο ξεκαθαρισμένο το τοπίο στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, χωρίς να αναλάβει τα ρίσκα που τώρα καλείται να αναλάβει.

Υπάρχει βέβαια και στην παραπάνω επιλογή ο αστάθμητος παράγοντας που την καθιστά και αυτή αμφιλεγόμενη: το (όχι πιθανό) ενδεχόμενο προκήρυξης ταυτόχρονα ή και ενωρίτερα, εθνικών εκλογών. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, το νέο εγχείρημα θα έχει ανοικτό πεδίο για τη συμμετοχή του στην αναδιάταξη της λεγόμενης κεντροαριστεράς που σίγουρα θα προκύψει από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θεωρητικά βέβαια, με δεδομένη την μη επίτευξη του βασικού στόχου της νέας κίνησης για τη συνένωση όλων των κομμάτων και φορέων της λεγόμενης κεντροαριστεράς, υφίσταται και μία τρίτη επιλογή για αυτήν: ο απεγκλωβισμός της από το ΠΑΣΟΚ και η συμμετοχή της στον υπό σύσταση τρίτο πόλο της ΔΗΜΑΡ, αυτό όμως, δεν φαίνεται καθόλου πιθανό, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα.

Στο σύντομο χρόνο των δύο μηνών παρουσίας του νέου φορέα στα πολιτικά πράγματα, έχει καταγραφεί μέχρι τώρα ένα εγγενές μειονέκτημα για αυτόν, που φαίνεται να επηρεάζει τις αποφάσεις και τη στρατηγική του: η μη ουσιαστική αυτονόμησή του από το ΠΑΣΟΚ και η αίσθηση που έχει μεταδώσει εξαρχής ότι ενεργεί με βάση τις εκλογικές ανάγκες και προτεραιότητές του. Η παρουσία εξάλλου όλης της ηγεσίας του κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης, ενίσχυσε αυτή την εντύπωση και περιόρισε τη δυναμική και την εμβέλεια της νέας πολιτικής κίνησης. Τις όποιες εντυπώσεις ωστόσο θα τις επιβεβαιώσει ή θα τις διαψεύσει, πολύ σύντομα η ίδια η πραγματικότητα.

Αυτή όμως είναι υπό εξέλιξη και υπό διαμόρφωση, με την βασική συμμετοχή και πρωτοβουλία του νέου φορέα. Στο χέρι του είναι λοιπόν να καθορίσει και τα δεδομένα και την κατάληξη των πραγμάτων.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.Α.Σ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία μου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησής...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Για ποιο πολιτικό παράδειγμα;

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2026-07-09

Η υπόθεση με την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα γεγονός...

Περισσότερα
Αντώνης Λιάκος

Τί θα περίμενα από την επιστροφή του Τσίπρα;

Αντώνης Λιάκος, 2026-05-24

Η συζήτηση γύρω από το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζεται...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Σπάμε τις 50 αποχρώσεις της αποϊδεολογικοποίησης

Γιώργος Σιακαντάρης, 2026-05-17

Πριν από λίγες εβδομάδες αναρτήθηκε στον χώρο του Εθνικού...

Περισσότερα
Σωτήρης Βαλντέν

Αρχηγισμός στην αριστερά, Τσίπρας και Καρτερός

Σωτήρης Βαλντέν, 2026-02-23

Εδώ και λίγο καιρό ο Θανάσης Καρτερός (ΘΚ), με καθημερινά...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευελπιστώ ο Αλέξης να παίξει ένα κεντρικό ρόλο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-01-31

...Eπειδή κοινός στόχος μας είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού...

Περισσότερα
Γεράσιμος Μοσχονάς

Από τα ”εάν” στην πολιτική επιτάχυναση

Γεράσιμος Μοσχονάς, 2026-01-07

Στο διεθνές πεδίο, το 2025 ήταν χρονιά αναταραχής και αστάθειας....

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ενιαίος λόγος, όχι συνεχείς παραφωνίες και ομαδοποιήσεις

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2025-05-17

Η«Ομάδα Αλήθειας» και η Νέα Δημοκρατία, η κομματική λειτουργία...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Υποστήριξα σταθερά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να συμπορευθεί πολιτικά με την ΕΛ.Α.Σ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2026-07-18

-Η Ομιλία μου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ , -Η ΔΗΛΩΣΗ παραίτησής...

Κωστής Κορνέτης

Οι «δεύτερες ζωές» της Μεταπολίτευσης

Κωστής Κορνέτης, 2026-07-26

Γιατί κάποιες ιστορικές στιγμές αρνούνται να περάσουν...

Ζωρζέτα Λάλη

Με τα χέρια δεμένα

Ζωρζέτα Λάλη, 2026-07-22

H ΕΛ.Α.Σ. θα διαπραγματευόταν για να εξασφαλίσει τα κονδύλια...

Γιάννης Δρόσος

Καθαρές κουβέντες

Γιάννης Δρόσος, 2026-07-22

H πρόσφατη αναμόχλευση του θέματος των καταστημάτων που...

Χρήστος Μαχαίρας

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα κόμμα πέφτει, πέφτει…

Χρήστος Μαχαίρας, 2026-07-21

Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κομμάτων...

«Με ευτυχία, χαρά και ειρήνη». Αμήν

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-21

Αλίμονο. Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει,...

Το αγγλικό πείραμα

Παύλος Τσίμας, 2026-07-20

Τον Νοέμβριο του 1999, το Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας είχε φιλοξενήσει...

Η Βίβλος και η Υδρόγειος Μπάλα

Παντελής Μπουκάλας, 2026-07-19

Οι πιστοί της Στρογγυλής Θεάς είναι το ίδιο φανατικοί με...

Θόδωρος Τσίκας

Η ώρα του πολιτικού ρεαλισμού στο Κυπριακό

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-15

Η νέα προσπάθεια στο Κυπριακό από την προσωπική απεσταλμένη...

Η Τουρκία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Παύλος Τσίμας, 2026-07-11

Η σκηνοθεσία ήταν, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή. Ξεκίνησε...

Δεν υπάρχει εναλλακτική

Γιώργος Καπόπουλος, 2026-07-10

Εάν οι ΗΠΑ μπορούσαν, θα είχαν ανατρέψει το ισλαμικό καθεστώς...

Θόδωρος Τσίκας

Οι συσχετισμοί μεταβάλλονται

Θόδωρος Τσίκας, 2026-07-09

Η σημαντικότερη εξέλιξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην...

×
×