ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ 03/01/15

Η Παρέμβαση του Δημήτρη Χατζησωκράτη

Δημοσιευμένο: 2015-01-03

Το Διαρκές ΣΥΝΕΔΡΙΟ μας έρχεται, 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές, να αποφασίσει για την εκλογική μας κάθοδο και τις αναγκαίες συμμαχίες.

Τέσσερεις ημέρες μετά την κατάληξη σε φιάσκο της πολυθρύλητης εκλογικής συμπαράταξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην παρέμβασή μου θα ήθελα να επικεντρώσω την προσοχή σε επτά σημεία:

1. Στην απολύτως κρίσιμη και οριακή για την ύπαρξη του κόμματός μας φάση, δεν θα ήθελα να αναλωθούμε, ή εν πάση περιπτώσει να αναλωθώ, στον καταμερισμό των ευθυνών για το πώς φθάσαμε εδώ.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την όλη εξέλιξη. Κυρίως γιατί τους δύο τελευταίους μήνες ολόκληρο το κόμμα βομβαρδιζόμενο από τους τίτλους των παντός είδους ΜΜΕ, που είτε μόνα τους είτε με αφορμή τις καθημερινές, σχεδόν, δηλώσεις εκείνων των βουλευτών του κόμματος που επιθυμούσαν την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, έμενε με δεμένα χέρια, με περιορισμένο έως εκμηδενισμένο λόγο, αναμένοντας την κατάληξη της συμφωνίας για την εκλογική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, ταυτοχρόνως, πολλά μέλη μας, απογοητευμένα μας έστρεφαν την πλάτη.

Φυσικά τη δυνατότητα αυτών των βουλευτών να προπαγανδίζουν την άποψή τους είμαι ο τελευταίος που θα την αμφισβητήσει. Τα αποτελέσματα κρίνω. Και τους και τις κατακρίνω.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στην περιρέουσα ατμόσφαιρα, που μέρα με τη μέρα γίνονταν αποπνικτική, δημιουργώντας τις φρούδες ελπίδες ότι είναι προ των πυλών ή και έτοιμη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι σε αυτές καθεαυτές στις τυπικές συναντήσεις των αντιπροσωπειών μας, που στο πλαίσιο των συναντήσεων για τον Διάλογο για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου συναντώνταν με τους ομολόγους τους του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ ακριβώς καταλογίζω ευθύνες επί της ουσίας στην Προεδρία του κόμματος.

Επιμένω, όμως, ότι αυτά πρέπει και θα τα δούμε μετά την εκλογική μάχη.

2. Επειδή έχουν γραφεί, έχουν ακουστεί και σήμερα θα παρουσιαστούν από του βήματος αυτού προτάσεις για την ΑΠΟΧΗ της ΔΗΜΑΡ από τις εκλογές, ή τη μη συμμετοχή του κόμματος στην εκλογική μάχη με ψηφοδέλτιο, ή και ακραία, χωρίς την κάθοδό μας, τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω μιας εξ αρχής να υπογραμμίσω ότι θα πρέπει να απορρίψουμε με απόλυτο τρόπο μια τέτοια προοπτική. Ακόμη και αν έρχεται ως απόρροια της αδυναμίας σε κάποιον ή κάποιους νομούς, με βάση τα σημερινά ή τα χθεσινά δεδομένα, να καταρτίσουμε ψηφοδέλτια.

Τα κόμματα δεν είναι αγροί να … αγραναπαύονται. Πολιτικό Κόμμα που δεν συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές παύει στην ουσία να υφίσταται. Ή τουλάχιστον έτσι αντιμετωπίζεται από εχθρούς αλλά και φίλους. Αν αμέσως μετά επιχειρηθεί η επαναλειτουργία του, αυτό θα γίνει με αναφορές σε άλλες πραγματικότητες και με άλλους όρους.

Και αν τα προηγούμενα, που σας είπα, αφορούν γενικά στη λειτουργία των κομμάτων η τρέχουσα συγκυρία, οι γενικότερες εξελίξεις, προεκλογικές αλλά κυρίως μετεκλογικές στο ευρύτερο χώρο της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας, αλλά και οι άκρως ενδιαφέρουσες εξελίξεις και η κρίσιμη πορεία για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας απαιτούν την παρουσία και την καταγραφή του κόμματός μας και το παρόν του. Το αναγκαίο, το υποχρεωτικό διαβατήριο για τη συμμετοχή του είναι η των ων ουκ άνευ κάθοδος στις εκλογές, με όλα τα ρίσκα. Και με την πιθανότητα να μην ξεπεράσει το κατώφλι του 3%. Γιατί η πιθανότητα μιας ακραία αρνητικής καταγραφής δεν θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να προκύψει. Για ένα κόμμα που οι μισές πιθανότητες ήταν να κατέλθει στις εκλογές και οι μισές όχι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ήταν λογικό να είναι απογοητευτικά.

Να είστε βέβαιοι ότι γρήγορα θα αρχίσει και η αναστροφή, μετά από τις αποφάσεις του Διαρκούς Συνεδρίου για την εκλογική μας κάθοδο.

3. Τούτων όλων δοθέντων, προτείνω σε κάθε περίπτωση η απόφασή μας να είναι ξεκάθαρη: Κατερχόμαστε στις εκλογές. Με αξιοπρέπεια και σεβόμενοι την ιστορική μας διαδρομή και δράση!

Στη συγκυρία μάλιστα αυτή μας δίνεται και η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε και ένα βήμα στο δρόμο της ιδρυτικής κατεύθυνσης του κόμματός μας για τη συνάντηση της Αριστεράς με την Οικολογία. Όχι στο επίπεδο των ιδεών και των θέσεων αλλά στην πράξη. Με τους ανθρώπους, τα μέλη και στελέχη σχημάτων του οικολογικού χώρου, που στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών της χώρας μας είναι αυτοί και αυτές που εκφράζουν το οικολογικό κίνημα στον ελληνικό χώρο και βρίσκονται σε σχέση και με το κίνημα των ευρωπαίων πρασίνων. Επιπλέον, γνωρίζοντας τα προβλήματα σε πολλές νομαρχιακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα, που είναι βέβαιο ότι από το βήμα αυτό θα σας παρουσιαστούν, προβλήματα που αφορούν και σε υποκειμενικές και αντικειμενικές αδυναμίες συγκρότησης ψηφοδελτίων, προτείνω:

Να αποφασίσουμε την εκλογική κάθοδο του κόμματός μας με τους Οικολόγους. Συγκεκριμένα πρώτα και κύρια με το κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ –Αλληλεγγύη και να επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε και την συμπόρευση και κοινή κάθοδο και με το κόμμα ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, δηλαδή, αν δεν ευοδωθεί η συνεργασία, σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κατεβαίνει με τους εκλογικούς της συνδυασμούς στις προσεχείς εκλογές.

4. Η πρόταση αυτή έχει διαφορετικό κέντρο βάρους από την πρόταση που πριν από λίγο εισηγήθηκε ο Πρόεδρος.

Στη δική μου πρόταση το βάρος δίνεται στην απόφαση για εκλογική συνεργασία με τους πράσινους και άρα έχουμε εκ των προτέρων αποδεχθεί τα προαπαιτούμενα που θέτουν προσαρμοσμένα φυσικά με τα δικά μας προαπαιτούμενα. Στην πρόταση του Προέδρου το βάρος δίνεται στην αυτόνομη κάθοδο και αν μας προκύψει και η συνεργασία …έχει καλώς. Εδώ θα σχετικοποιούνται και τα προαπαιτούμενα των εν δυνάμει συμμάχων. Ενδεχομένως μάλιστα και να μη γίνουν αποδεκτά!

5. Με βάση και τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη προτείνω:

Α) Ο τίτλος του Συνδυασμού να είναι: ΔΗΜΑΡ- Πράσινοι Αλληλεγγύη.

Προσέξτε: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζει συνεργασία με την κίνηση Ευρώπη- Οικολογία. Τίτλος συνδυασμού ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίσει συνεργασία με κάποιους οικολόγους. Τίτλος ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα απεικονίσουμε την ισοτιμία στη συνεργασία μας και στον τίτλο!

Β) Επικεφαλής του Συνδυασμού, αυτοί που θα καταθέσουν τον τίτλο στον Άρειο Πάγο να είναι ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή ο Πρόεδρός της και ο επικεφαλής ή εκπρόσωπος των πρασίνων.

Γ) Όλα τα στελέχη των κομμάτων δίνουν τη μάχη του σταυρού. Αυτό ισχύει και για τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που σε κάθε περίπτωση κατέρχεται στην εκλογική του περιφέρεια.

Δ) Ο /η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συνδυασμού θα καθοριστεί μετά την εκλογή της σε συνεργασία με τις ηγεσίες των κομμάτων και την εκλεγείσα ΚΟ.

Στη συνεργασία μας με τους Οικολόγους επιδιώκουμε και την συνεργασία, όπως είπαμε και με τους Οικολόγους –Πράσινους. Δεν αποκλείουμε κανένα. Λειτουργούμε με βάση τη γνωστή πρακτική: Ο αποκλείων αποκλείεται. Αν ήθελε ευοδωθεί η συνεργασία και με τους δυο οικολογικούς χώρους, τότε από τα πράγματα οφείλουμε σε ότι αφορά τον τίτλο να διερευνήσουμε ένα γενικότερο του τύπου: ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ –ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ή Ευρωπαίοι- Οικολόγοι –Αριστεροί(με αρκτικόλεξο ΕΥΡ.ΟΙΚ.Α.) και δε παρένθεση από κάτω τα συμπράττοντα κόμματα. Όλα τα υπόλοιπα ισχύουν για τους τρεις ότι και για τους δύο.

6. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει ενδέχεται να υπάρξουν φωνές, καθ΄όλα βεβαίως θεμιτές, που θα υπερακοντίζουν σε κομματικό πατριωτισμό. Φωνές που δεν θα αποδέχονται μια έκφραση συλλογικότερης ηγεσίας, όπου θα εκφράζεται το συμμαχικό ψηφοδέλτιο στο όνομα της αποτροπής της …μείωσης του κύρους του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Έτσι θα καταλήγουν προτείνοντας ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟ. Μόνοι μας, δηλαδή, προκειμένου να μη δεχθούμε τις προτάσεις για συλλογικότερη διεύθυνση του εκλογικού αγώνα, που σημειωτέον θα είναι και ιδιαιτέρως περιορισμένος!

Θα ήθελα εδώ να υπογραμμίσω ότι αν περάσει μια τέτοια αντίληψη, κατεύθυνση και απόφαση από το Διαρκές Συνέδριο αυτό ενδέχεται στην πράξη να σημαίνει ότι ενώ θα αποφασίσουμε ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟ, θα κινδυνεύουμε να καταλήξουμε στη ΜΗ ΚΑΘΟΔΟ. Γιατί απλούστατα δεν θα μπορούμε να κλείσουμε μόνοι μας ψηφοδέλτια!

Στην Κρήτη, για να αναφέρω ως παράδειγμα τον χώρο που έχω και την κομματική σύνδεση και ευθύνη από την ΕΕ, χωρίς τους Οικολόγους δεν κλείνουμε ψηφοδέλτια σε δύο από τους τέσσερεις νομούς!

7. Σε κάθε περίπτωση, πέρα και ασχέτως με το τι συνέβη με το ναυάγιο της προεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική γραμμή και στρατηγική κατεύθυνση του 3ου Συνεδρίου, που συνοψίζεται στη διεκδίκηση μίας νέας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, παραμένει σε πλήρη ισχύ. Θα είμαστε αταλάντευτοι εντός του ρεύματος της πολιτικής αλλαγής.

Θέματα επικαιρότητας: Εκλογές 2015

Νίκος Δελφάκης

Για την νέα Κυβέρνηση

Νίκος Δελφάκης, 2015-01-27

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, ωστόσο...

Περισσότερα
Σάκης Παπαθανασίου

Η αλλαγή είναι ιστορική! Πώς θα έχει μακρόπνοη προοπτική;

Σάκης Παπαθανασίου, 2015-01-27

Οι στιγμές είναι ιστορικές. Πρώτη φορά η Ριζοσπαστική Αριστερά...

Περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

2015-01-26

Οι χθεσινές εκλογές έδωσαν σαφές μήνυμα προοδευτικής στροφής.Η...

Περισσότερα
Μενέλαος Παπαγεωργίου

Για την υπεράσπιση της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Μενέλαος Παπαγεωργίου, 2015-01-24

Αύριο Κυριακή θα κριθούν ζητήματα σχεδόν υπαρξιακά.Το μέλλον...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Δεν υποκύψαμε στις μεταγραφές και στις λευκές επιταγές

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2015-01-24

Η ΔΗΜΑΡ από το καλοκαίρι απηύθυνε μια συνολική πρόταση...

Περισσότερα
«Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά»: Η προγραμματική διακήρυξη

«Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά»: Η προγραμματική διακήρυξη

2015-01-24

-Εναλλακτική πολιτική λύση, που να προσφέρει ελπίδα και...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2015-01-23

Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, το σύνολο των δημοσκοπήσεων...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Ακροδεξιός «Φιλελευθερισμός»

Γιώργος Σιακαντάρης, 2015-01-23

Παρακολουθώντας την επίθεση που γίνεται κατά των εμφυλιοπολεμικών...

Περισσότερα

Ειδήσεις

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, 2024-02-04

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια...

Κώστας Ζαχαριάδης

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών

Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, 2024-01-08

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

1. Μετά και την δραματική συνεδρίαση της ΚΕ και τις αποχωρήσεις...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

 Κύριε Χατζησωκράτη, υπήρξατε μέλος της Γραμματείας της...

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

2023-10-26

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς θεωρούμε την εργασία...

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Μια Κρήτη αλλιώς, της αειφορίας, της γνώσης και της ευημερίας,...

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους....

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Κάθε πότε (θα) έχουμε πλημμύρες σαν κι αυτές που βιώνει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν...

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

…Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρισκόμαστε δίπλα στον...

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας γνωρίζουν...

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Τι είναι εκείνο που βάρυνε στην απόφασή σας να αποδεχτείτε...

×
×