Η Δημοκρατική Αριστερά με καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Η Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής

Δημοσιευμένο: 2015-10-10

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η Κ.Ε. ενέκρινε κατά πλειοψηφία (ποσοστό 73%) την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος.

Η εισήγηση του Προέδρου Θανάση Θεοχαρόπουλου

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η χώρα μας παραμένει σε κατάσταση κρίσης. Δεν έχει φανεί η διέξοδος από μια πορεία που υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και απειλεί την ίδια την επιβίωση ενός ευρέως φάσματος κοινωνικών στρωμάτων. Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Υπάρχει ανάγκη ριζικής αλλαγής πολιτικής με παρέμβαση σε όλα τα αίτια που έφεραν τη χώρα στη σημερινή της θέση και παραμένουν ακόμη και σήμερα ανέγγιχτα.

Η σημερινή συγκυρία είναι καθοριστική για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, η διάλυση του παραγωγικού ιστού και η εκτόξευση της ανεργίας απαιτούν υπευθυνότητα. Ωστόσο η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Διότι ούτε κατά την επτάμηνη διακυβέρνησή της αντιμετώπισε κάποιο από τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας, αλλά ούτε και στις νέες προγραμματικές της δηλώσεις αποτυπώθηκε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για την χώρα, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας για να υπερβεί η χώρα την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Και όταν λέω ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν εννοώ να έρθει η κυβέρνηση και τα κόμματα και να υποβάλλουν στους επιχειρηματίες επενδυτικά σχέδια. Αυτό είναι δουλειά των ίδιων των επενδυτών. Δουλειά της κυβέρνησης και των κομμάτων είναι να δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε και επενδύσεις να γίνονται αλλά και αυτό να μη οδηγεί σε συνθήκες απαξίωσης των συνθηκών εργασίας. Η κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει υγιείς επενδυτικές συνθήκες, εδώ μάλιστα χρειάζεται σχέδιο και βεβαίως να φορολογεί δίκαια και προοδευτικά, να ελέγχει, να μη δημιουργούνται συνθήκες μιας εξαθλιωμένης κοινωνίας. Κυρίως όμως η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο για καλύτερα σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια διοίκηση, συγκοινωνίες, εργασιακές σχέσεις. Να ο μείζον πολιτικός σχεδιασμός. Αυτό λείπει από την κυβέρνηση. Το κλειδί για μία προοδευτική πολιτική βρίσκεται στην ανάδειξη της μεγάλης σημασίας που έχει η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Και να το υπενθυμίσουμε: Ο χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετράει από τον Ιανουάριο. Το κοντέρ δεν μηδενίστηκε. Πριν από είκοσι μέρες το 35% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, κάθε μέρα ηχεί το ίδιο ερώτημα και γίνεται όλο και πιο επίμονο. Ρωτάει ο πολίτης. Θα κυβερνηθεί η χώρα με σταθερότητα όραμα και σχέδιο για έξοδο από την κρίση ή θα συγκρουσθεί η κυβέρνηση με το φάντασμα της διαχείρισης της καθημερινότητας; Την απάντηση την δίνει ο προϋπολογισμός, που έρχεται. Και είναι αρνητική, είναι απολύτως αρνητική. Ο προϋπολογισμός, κάθε προϋπολογισμός, αφορά μια πολιτική που κρίνει τις πραγματικές διαθέσεις μιας κυβέρνησης. Αν θα γίνουν τομές, μεταρρυθμίσεις, ποια είναι η διαχειριστική της ικανότητα, ποιες οι προοπτικές για το μέλλον. Συμπυκνώνει την κοινωνική και οικονομική της πολιτική. Φαίνεται καθαρά ποιους πλήττει, ποιους ευνοεί, για ποιους πραγματικά νοιάζεται μια κυβέρνηση. Φαίνεται πραγματικά αν θα βρει δουλειά ο άνεργος, αν θα αυξηθεί το εισόδημα του εργαζόμενου. Αν θα υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις, αν θα πάμε μπροστά ή θα μείνουμε πίσω ως κοινωνία. Ποιο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προωθούμε για το μέλλον της χώρας. Μειώνεται η ανεργία; Αυξάνονται τα εισοδήματα; Δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές για τη χώρα;

Δυστυχώς το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού διαψεύδει κατηγορηματικά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δίνει αρνητική απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα. Προβλέπει μείωση εξαγωγών. Προβλέπει αύξηση του χρέους στο 192,4% του ΑΕΠ. Προβλέπει έμμεσους φόρους 24,8 δις και άμεσους φόρους 19,9 δις ευρώ. Καθιστά ανέφικτη την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση της ανεργίας, καθώς αναμένεται ύφεση 2,3% για το 2015 και 1,3% για το 2016, προβλέπεται να περιοριστεί η απασχόληση κατά 1,6% φέτος και 1% το 2016 και η ανεργία να αυξηθεί στο 25,4% το 2015 και στο 25,8% το 2016.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, αναφέρθηκε στην συμφωνία, η οποία όμως ήταν προϊόν αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα έφθασε σε μία κατάσταση με κλειστές τράπεζες και capital controls, σε μία σύνοδο που θα αποφάσιζε την παραμονή στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. λόγω της πολιτικής και διαπραγματευτικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ιδεολογικών εμμονών των εταίρων. Και εμείς υπεύθυνα είπαμε ότι από την καταστροφική επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη είναι προτιμότερη η κακή επιλογή μίας επώδυνης συμφωνίας την οποία η κυβέρνηση μόνη της διαπραγματεύθηκε, υπέγραψε και έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και τώρα προχωράει σε μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα. Και φαντάζει πιθανό να μας ζητήσει και πάλι βοήθεια σε λίγους μήνες λόγω των νέων αδιέξοδων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εμείς δεν παίζουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συγκρότησης μίας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας και προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς για την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει τα οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα που προέρχονται από την αδυναμία και σήμερα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει τα μέτρα υπερφορολόγησης των αγροτών που είναι πέρα και από ότι ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και αλλοιώνουν τον κοινοτικό ανταγωνισμό και είναι εκτός του κοινοτικού κεκτημένου. Θα καταψηφίσουμε αν έρθει το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ένα μέτρο που ανακοινώθηκε ότι απλώς πάγωσε μέχρι τον προϋπολογισμό χωρίς να ανακοινωθεί καμία ρύθμιση για την αντικατάσταση του. Δεν θα επιτρέψουμε τις ομαδικές απολύσεις που θα είναι η ταφόπλακα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Οφείλουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή των παθογενειών που υπήρξαν και υπάρχουν στην χώρα. Να συμβάλλουμε στο τέλος του συστήματος των πελατειακών σχέσεων. Να μπει ένα τέλος στις συντηρητικές πολιτικές και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Να πούμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος.

Είχαμε παλαιότερα το τεχνητό κλίμα ευφορίας, το success story της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, έχουμε τώρα το νέο success story του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί ξανά ένα οικονομικό μοντέλο που είναι ανίκανο να παράγει εισοδήματα και θέσεις απασχόλησης. Δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας και καταπολέμησης της ανεργίας. Αναπαράγονται τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζονται οι ιδεοληπτικές εμμονές και αυταπάτες.

Από την άλλη η ΝΔ προχωρεί σε μία στείρα αντιπολιτευτική πρακτική, αδυνατώντας να διαδραματίσει ακόμη και τον ρόλο που της αναλογεί στο δημοκρατικό σύστημα, τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δίνει αόριστες υποσχέσεις, ακριβώς όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και αδυνατεί να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις στην άμεση ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι ξεχάσαμε τα Ζάππεια; Η καταστροφική πενταετία 2004-2009 της ΝΔ έφερε την κρίση και τα μνημόνια στην χώρα, ας μην το ξεχνάνε. Αν από την αρχή υπήρχε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και εθνική στρατηγική η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Και για αυτό έχουν ευθύνη και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δημοκρατική Αριστερά συμβάλλει στην συγκρότηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού προοδευτικού πόλου στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές και στους αδιέξοδους λαϊκισμούς στρέφοντας τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση ανακουφίζοντας τους πολίτες. Η Δημοκρατική Αριστερά θα παρουσιάζει προτάσεις και θα αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Θα συμβάλει αποφασιστικά, βάσει των ιδρυτικών της αρχών και των ανανεωτικών της ιδεών, στην προώθηση μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής. Οι προτάσεις της θα είναι συγκεκριμένες και ο λόγος της αιχμηρός. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία της παρουσίας της με τις ιδέες που επαγγέλλεται. Θα διακρίνεται για την ενότητα των λόγων και των έργων της.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τις επόμενες ημέρες θα ξεδιπλωθούν όλες οι ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν έντονο το στοιχείο της υπερφορολόγησης μια ένδειξη χαρακτηριστική της κυβερνητικής αδυναμίας να περικόψει και να εξορθολογήσει δαπάνες. Επιλέχθηκε δηλαδή η εύκολη λύση των περικοπών και μειώσεων, σε πολλές περιπτώσεις οριζόντιων. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών. Ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει να γίνει άμεσα με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει επίσης μια προσπάθεια αλλαγής του ασφαλιστικού. Προκειμένου να αποφευχθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, η βίαιη φτωχοποίηση των ανθρώπων της εργασίας και των συνταξιούχων, πρέπει να αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, με στόχο να προστατευθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και να μην μετατραπεί η σύνταξη όσων μόχθησαν για δεκαετίες ολόκληρες και πλήρωσαν εισφορές σε ένα ελάχιστο επίδομα επιβίωσης.

Επίσης, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί η απουσία ενός οργανωμένου και συνεκτικού προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας. Και ιδιαιτέρως, της ανεργίας των νέων. Η δική μου γενιά, η νέα γενιά, πλήττεται από την κρίση, φεύγει στο εξωτερικό. Και η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση. Η διατήρηση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας σε επίπεδα ανεκτά και αποδεκτά περνά μόνο μέσα από την εργασία, από τη συμμετοχή των νέων στην παραγωγική διαδικασία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι, δεύτερες πλέον, προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού δεν αντιστοιχούνταν, όπως αναμέναμε, με τη βούληση του εκλογικού σώματος που εδώ και τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις τα τρία τελευταία χρόνια, απορρίπτει τις αυτοδυναμίες. Προεκλογικά λέγαμε ότι η λύση είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι οι αυτοδυναμίες. Η αυτοδυναμία ήταν άλλη μία αυταπάτη που διαψεύστηκε στην κάλπη. Αυτοδύναμη κυβέρνηση τελευταία φορά είχε η χώρα το 2009. Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι αναγκαία για την αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος και οφείλει να γίνει άμεσα. Το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική είναι πλέον απαίτηση της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και είναι πραγματικά κρίμα που μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλέστηκε ως «πρώτη φορά αριστερά» δεν τολμά να προτείνει ξεκάθαρα την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του Bonus των 50 εδρών! Καλέσαμε τον Πρωθυπουργό στην Βουλή να δεσμευθεί. Δεν το έπραξε. Αρκέστηκε σε μία γενικόλογη αναφορά. Του ζητήθηκε να την διορθώσει. Δεν το έπραξε. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διαπράττουν ένα σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα. Αν δεν αποτελεί προτεραιότητά η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η νέα κυβέρνηση θα είναι και ιστορικά υπόλογη. Για εμάς, η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι αναγκαία συνθήκη για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Αλλά δείτε και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δυνατόν εννιά μήνες τώρα μια κυβέρνηση με κύριο κορμό κόμμα της αριστεράς να μην έχει σχέδιο; Αντί αυτού τι είδαμε; Κανένα σχέδιο, ιδεοληψίες και αυταπάτες. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών είναι χαρακτηριστικές αυτών των αντιλήψεων. Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δεν είναι μόνο ζήτημα διεκδίκησης χρημάτων, χρειάζεται ο αρμόδιος υπουργός να έχει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος. Πρέπει να μιλήσει με όλα τα κόμματα και τους φορείς και να αξιοποιήσει κάθε πρόταση. Πρόκειται για διαχείριση κρίσης και η προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτούς τους εννιά μήνες αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματική. Τις προηγούμενες ημέρες έγκαιρα επισκεφθήκαμε ως αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ για το φλέγον ζήτημα και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και την πλατεία Βικτωρίας, όπου οι πρόσφυγες γίνονται για δεύτερη φορά θύματα των δουλεμπόρων. Δυστυχώς η χώρα έμεινε πολύ πίσω στο ζήτημα αυτό και τώρα φοβάμαι πως ανοίγει και η πληγή της πολιτικής εκμετάλλευσης από το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Για αυτούς τους λόγους έπρεπε και πρέπει να υπάρχει εθνικό σχέδιο και κινητοποίηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Αυτή η χώρα και αυτός ο λαός υποφέρει από προγράμματα που μετακυλύουν το βάρος της προσαρμογής σ’ εκείνους που δεν έχουν ισχυρά πολιτικά και συνδικαλιστικά ερείσματα για να τους υπερασπιστούν. Συντηρητική είναι η δογματική λιτότητα, όχι όμως και ο σεβασμός των δημοσιονομικών ισορροπιών. Συντηρητική είναι η αποδιάρθρωση του κράτους πρόνοιας όχι όμως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Συντηρητικό είναι να φορτώνεις τα βάρη σε ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες και είναι εξίσου συντηρητικό κάποιες κοινωνικές ομάδες να φορολογούνται με διαφορετικούς συντελεστές για το ίδιο ατομικό εισόδημα. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις αλλά δεν είναι να προτάσσεις τον κρατισμό, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα συντεχνιακά αιτήματα και κυρίως να αντιμετωπίζεις τους πολίτες ως πελάτες. Τελικά και ο συντηρητισμός και ο λαϊκισμός καλλιέργησαν και καλλιεργούν αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές. Στην κρίση μια απάντηση υπάρχει, η προώθηση μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση βάσει των ιδρυτικών της αρχών και των ανανεωτικών της ιδεών.

Στην προσπάθεια της υλοποίησης των γενικόλογων στόχων του, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, την κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη. Τοποθετεί άραγε στις προοδευτικές αυτές δυνάμεις το συγκυβερνήτη του, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων; Συγκυβερνά με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς και ζητά κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το παράδειγμα του από την Ευρώπη; Διότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. έχουν αντίθετη γνώμη. Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα. Η χώρα χρειάζεται άμεσα μία προοδευτική πολιτική που αφενός θα την κρατάει στο ευρώ και αφετέρου μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η οποία είναι και το μόνο ουσιαστικό ισοδύναμο, θα αναδιανέμει με δίκαιο τρόπο τον παραγόμενο και όχι τον «δανειζόμενο» πλούτο. Η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται μια κυβέρνηση σε προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς αυτή που συγκροτήθηκε με τους ΑΝΕΛ δεν είναι. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Η πρώτη ημέρα κιόλας της κυβέρνησης δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση υφυπουργού ήταν μια ξεκάθαρη προσβολή προς την κοινωνία. Η αποπομπή του ήταν επιβεβλημένη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που προέρχεται από την συγκεκριμένη συνεργασία. Χθες μάλιστα Πάνος και Δημήτρης Καμμένος ήταν στην συντροφιά του πρωθυπουργού στην άσκηση Παρμενίων σαν να μη συνέβη τίποτε. Φαίνεται πως ο εθνικολαϊκισμός του κυβερνητικού εταίρου οδηγεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε μια πορεία που απέχει αρκετά από τις αρχές της Αριστεράς. Πόσο μάλλον από τις υποσχέσεις για κατάργηση φιεστών με μιλιταριστικό περιεχόμενο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Δημοκρατική Αριστερά, υλοποιώντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου της και βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές, προχώρησε –έχοντας την πολιτική και οργανωτική της αυτονομία- στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είναι αφετηρία για την διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Στις εκλογές οι πολίτες την επιβράβευσαν.

Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ανασύνταξης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ειδικότερα, η ΔΗΜΑΡ έχοντας ήδη θέσει ως αρχικό και στρατηγικό στόχο της την «ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού», αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης του χώρου, που έχει σταθερό μέτωπο απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στον λαϊκισμό.

Η Δημοκρατική Αριστερά προσέρχεται στις διαδικασίες από θέση αυτονομίας και με το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω τι είχαμε πει για το ζήτημα αυτό στις θέσεις του 1ου Συνεδρίου μας τον Απρίλιο του 2011: «αυτή η ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο πρέπει να περιλαμβάνει δυνάμεις της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, παραμένοντας ανοικτή σε κάθε προοδευτικό πολίτη με θέσεις συμβατές με το σχέδιο αυτό, υπερβαίνοντας το κυρίαρχο πολιτικό στερεότυπο. Η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί για την ανάδειξη αυτής της προοπτικής». Οι θέσεις αυτές σήμερα υλοποιούνται.

Εκεί που κάποιοι είχαν ξεγράψει την Δημοκρατική Αριστερά από τον πολιτικό χάρτη, εκεί που κάποιοι πρότειναν ως πολιτική λύση για το κόμμα να μην κατέβει στις εκλογές, να χάσει την αυτονομία του και να ζητήσει την υπερψήφιση ενός τρίτου κόμματος, εκεί ακριβώς με την Δημοκρατική Συμπαράταξη υπενθυμίσαμε σε πολλούς πως όχι μόνο υπάρχουμε, πως όχι απλά είμαστε ζωντανοί, αλλά και πως σκοπεύουμε για πολύ ακόμη «να ταλαιπωρούμε» το ασθενές και παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, να το βομβαρδίζουμε με τις προτάσεις, τις ιδέες και τις αξίες της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Προτάσεις, ιδέες και αξίες πολύτιμες για την ανανέωση του πολιτικού λόγου, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένα νέο εγχείρημα. Πρόκειται για την συμπαράταξη κομμάτων που δεν προέρχονται από την ίδια μήτρα, δεν είχαν την ίδια ιστορική διαδρομή. Στοχεύουν όμως στην προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Βασικά συστατικά στοιχεία της συμμαχίας αυτής είναι πρώτον η παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεύτερον η δέσμευση σε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα. Διότι η χώρα χρειάζεται την προώθηση ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική με όρους δημοκρατίας και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα από δημοκρατικές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπάρχουν δυσκολίες; Ναι υπάρχουν. Υπάρχουν περιχαρακώσεις; Ναι υπάρχουν. Έχουν υπάρξει παραλείψεις; Ναι έχουν υπάρξει. Όμως η προσπάθεια ώστε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελέσει ένα νέο προοδευτικό πόλο είναι η “μεγάλη εικόνα”. Η επιδίωξη για την ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Έχει ανηφόρες, στροφές και εμπόδια. Αφορά όμως τον στόχο για τη δημιουργία ενός μαζικού προοδευτικού ρεύματος της κεντροαριστεράς στη χώρα. Στην όποια κριτική γίνεται προς το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οφείλουμε να κάνουμε μια απαραίτητη διάκριση. Η κριτική που αφορά την δυσλειτουργία, τα κενά, τις αδυναμίες, τις περιπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις που την απαρτίζουν, είναι καλοδεχούμενη. Εδώ, στην Κεντρική Επιτροπή, με άνεση σήμερα μπορούμε να τα συζητήσουμε. Να γίνουν κριτικές επισημάνσεις. Να διορθώσουμε λάθη. Να διατυπωθούν εναλλακτικές ιδέες. Ευχαρίστως. Η κριτική όμως που αμφισβητεί την ύπαρξη της συμπαράταξης, που αρνείται την αξία και τον ρόλο της και μάλιστα χωρίς “δια ταύτα” δεν αποτελεί χρήσιμη γνώμη. Δεν βοηθάει…

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μπροστά της ένα μεγάλο καθήκον. Να πετύχει ένα ακόμη πιο μεγάλο και βαθύ άνοιγμα προς εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που βλέπει με θετικό μάτι τη συνεργασία των προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Σ’ αυτό θα συντείνει η ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στο εξής του αυτόνομου και κεντρικού ρόλου της ΔΗΜΑΡ στη συνεργασία που ξεκίνησε. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε με αυτές τις εκλογές. Με τη συμμετοχή και τη συστράτευση όλων, απαιτείται να δουλέψουμε για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και για την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός των ενεργειών μας. Χρειάζεται μια τομή στη συνέχεια της κομματικής δράσης. Πρέπει να υπάρξει εξωστρεφής δράση και στροφή προς την κοινωνία. Για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες πρέπει να αναβαθμίσουμε τις διαδικασίες παραγωγής πολιτικής.

Ειδικότερα, η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να προχωρήσει στην ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις από συσκέψεις μελών και στη δημιουργία οργανωτικού γραφείου. Να διοργανώσει δράσεις και ημερίδες για σημαντικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να είναι συνεχής η προσπάθεια για τη διεύρυνσή της με δυνάμεις από τον προοδευτικό χώρο, της κεντροαριστεράς και της οικολογίας, με αυτοτέλεια πάντα των κομμάτων και των κινήσεων. Σκοπός είναι να ακολουθήσει μια σειρά διαδικασιών, με την ανάδειξη Κεντρικής Συντονιστικής Γραμματείας με αναλογική συμμετοχή κομμάτων και κινήσεων, καθώς και περιφερειακά όργανα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η ΔΗΜΑΡ πρεσβεύει την ανανέωση, το ανανεωτικό πνεύμα στην πολιτική. Για αυτό τον λόγο στόχος μας είναι η εκφώνηση ενός πολιτικού λόγου που θα απευθύνεται σε μαζικότερα ακροατήρια και σε νεότερες γενιές και ηλικίες. Η ανασύνταξη του κόμματος απαιτεί την λήψη αποφάσεων στα όργανα για όλα τα κρίσιμα θέματα χωρίς αμφισημίες και με αποφασιστικότητα. Καταγράφεται η ανάγκη να κινηθούμε με περισσότερη ταχύτητα και ανοικτό ενωτικό πνεύμα για τη συγκρότηση συμμαχιών και τη διαμόρφωση μιας ισχυρής πρότασης στα κοινωνικά πεδία που θα αποδίδει έργο για τους πολίτες. Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας.

Από εδώ και στο εξής χρειάζεται με ταχύτατο ρυθμό και με συγκροτημένο τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε στις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις» στον τρόπο σκέψης, λειτουργίας και δράσης του κόμματος. Να σεβόμαστε τη συλλογικότητα. Να διακρινόμαστε για την ενότητα λόγων και έργων. Η παρέμβασή μας να χαρακτηρίζεται από τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, στο σύνολο των ζητημάτων της κυβερνητικής πολιτικής.

Η Δημοκρατική Αριστερά χρειάζεται υπερβάσεις:

Ενιαία έκφραση που δεν θα καταπιέζει τις διαφοροποιήσεις όμως θα αποτρέπει την εικόνα διάλυσης και συνεχών διαφωνιών. Ναι στην πολυφωνία και στη δυνατότητα διαφοροποίησης, όχι στη απαξίωση της συλλογικής ενιαίας έκφρασης.

Τόλμη στο λόγο και τις προτάσεις πολιτικής. Μόνο αν τολμήσουμε να διατυπώσουμε απόψεις που ενέχουν ενδεχομένως πολιτικό κόστος, μόνο αν καταφέρουμε να ξαναβρεθούμε με τους πολίτες που περιμένουν από εμάς τολμηρές τοποθετήσεις μπορούμε να ελπίζουμε.

Ανανέωση και στα πρόσωπα και στις πολιτικές. Νέα πρόσωπά, νέες πολιτικές, νέες προσεγγίσεις απαλλαγμένες από ιδεοληψίες και κατάλοιπα των περασμένων δεκαετιών.

Ανοιχτοί σε συμμαχίες και συνεργασίες. Η Δημοκρατική Αριστερά ήταν και παραμένει κόμμα των συνεργασιών και των ευρύτερων συναινέσεων. Περισσότερη προσπάθεια και εγρήγορση, ευρύτητα πνεύματος και συνεχής και επίμονη συνεργατική διάθεση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι πολιτικές εξελίξεις και τα πολιτικά δρώμενα της χώρας δείχνουν ότι ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σημαντικός στις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας. Σας καλώ λοιπόν να κάνουμε το τολμηρό βήμα προς τα μπροστά με βάση τις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το βήμα προς μία προοδευτική πολιτική και όχι προς την συντήρηση κατεστημένων δομών. Για να γίνει όμως το βήμα αυτό προς τις νέες πολιτικές χρειάζεται να τις στηρίξουμε όλοι ενεργά. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα το πράξουμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Δημοκρατική Αριστερά, δύναμη ευθύνης και αλλαγής, είναι παρούσα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Έχει να προσφέρει και θα προσφέρει.

Σας ευχαριστώ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της ΔΗΜΑΡ 10/10/15

Η Δημοκρατική Αριστερά υπάρχει και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Όπως λέγαμε στην προηγούμενη Κ.Ε. η Δημοκρατική Αριστερά βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές και στις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου αποφάσισε την δημιουργία συμπαράταξης που θα είναι αφετηρία για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Έχουμε την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία καθώς και τα αντίστοιχα οικονομικά και οργανωτικά μέσα, για τη συνέχιση της λειτουργίας του κόμματος.

Προεκλογικά λέγαμε ότι η λύση είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι οι αυτοδυναμίες. Επιβεβαιωθήκαμε. Η αυτοδυναμία ήταν άλλη μία αυταπάτη που διαψεύστηκε στην κάλπη. Αυτοδύναμη κυβέρνηση τελευταία φορά είχε η χώρα το 2009, από τότε 4 πλέον φορές σε βουλευτικές εκλογές δεν υπήρξε αυτοδυναμία. Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών είναι αναγκαία για την αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος και οφείλει να γίνει άμεσα.

Η μεγάλη αποχή συνιστά εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Η αποχή έφθασε το 43,43% ενώ την προηγούμενη φορά ήταν 36,38%.

Το φαινόμενο της Χ.Α. είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η Χ.Α. παρουσιάζει σταθερότητα στα ποσοστά της. Πήρε 379.581 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,99%.

Το Κ.Κ.Ε. διατήρησε τα ίδια ποσοστά. Δεν συμπιέστηκε τελικά από την ΛΑΕ.

Το κόμμα της ΛΑΕ ηττήθηκε. Δεν μπήκε στην Βουλή. Έλαβε ποσοστό 2,86%. Η θέση για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη δεν είχε απήχηση.

Το Ποτάμι παρουσίασε σημαντική μείωση ποσοστών παρά το γεγονός ότι είναι νέο κόμμα και είχε πάρει 6,05% τον Ιανουάριο του 2015. Μετά από 7 μήνες έχασε το 1/3 των δυνάμεων του και έλαβε 4,09%. Αυτό συνέβη χωρίς να κυβερνά και να έχει φθορά, αλλά ενώ ήταν στην αντιπολίτευση. Συμπιέστηκε τόσο από την ΝΔ όσο και από την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έχασε ψηφοφόρους φιλελεύθερους και δεξιούς προς την ΝΔ καθώς δεν ήθελαν να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε ψηφοφόρους κεντροαριστερούς προς εμάς και έχασε και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. H έλλειψη σαφούς ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης οδήγησε σε αυτή την συμπίεση. Δεν έπεισε για το νέο. Δεν είχε επαφή με την κοινωνία και αυτό ήταν πιο έντονο στην περιφέρεια που τα ποσοστά του ήταν χαμηλότερα. Ένα μέρος του Ποταμιού μπορεί να συνδράμει από εδώ και στο εξής στην ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου.

Οι ΑΝΕΛ μπήκαν στην Βουλή με μείωση τόσο των ψήφων όσο και του ποσοστού τους. Έλαβαν 3,69% με 200 χιλιάδες περίπου ψήφους χάνοντας 93 χιλιάδες ψήφους.

Η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη μπήκε στην Βουλή με 186.457 ψήφους και ποσοστό 3,43%. Δεδομένου ότι από τα λοιπά κόμματα όλα κινήθηκαν κάτω από 1%, διαφαίνεται ότι εδώ συναθροίζονται ψήφοι που τις προηγούμενες φορές κατευθύνονταν σε τέτοια κόμματα (Γκλέτσος κ.ά.)

Τα εκτός Βουλής κόμματος πήραν 6,41% και αν εξαιρέσουμε την ΛΑΕ πήραν μόλις 3,55%, όταν την προηγούμενη φορά έλαβαν 8,62%.

Η νέα Βουλή είναι πλέον οκτακομματική. Αν εξαιρέσουμε την Χ.Α., το στοιχείο αυτό είναι θετικό καθώς υπάρχει πλουραλισμός.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρή. Διατήρησε περίπου τα ποσοστά με μία πολύ μικρή μείωση παρά την διάσπαση του. Έλαβε 35,45% από 36,34% και έβγαλε 145 βουλευτές από 149 την προηγούμενη φορά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τον ψήφισαν 320.000 λιγότεροι ψηφοφόροι (από 2.245.978 σε 1.925.904 ψηφοφόροι), καθώς λόγω της αποχής διατήρησε τα ποσοστά του. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση αυτοδυναμία δεν υπήρξε. Η επικράτηση του οφείλεται κυρίως στον Τσίπρα. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η αντίθεση Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο υποχώρησε στην αντίθεση Νέο-Παλιό.

Η στρατηγική της ΝΔ ηττήθηκε. Πρέπει από εδώ και στο εξής να αποφασίσει η ΝΔ εάν θα κινηθεί στον χώρο της κεντροδεξιάς ή της σκληρής δεξιάς. Έχασε 192 χιλιάδες περίπου ψηφοφόρους αλλά διατήρησε το ίδιο ποσοστό λόγω της αύξησης της αποχής.

Η χώρα χρειαζόταν μια κυβέρνηση σε προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς αυτή που συγκροτήθηκε με τους ΑΝΕΛ δεν είναι. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Η πρώτη ημέρα κιόλας της κυβέρνησης δικαίωσε τις ανησυχίες μας. H τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση υφυπουργού της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μια προσβολή προς την κοινωνία. Η αποπομπή του ήταν επιβεβλημένη αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που προέρχεται από την συγκεκριμένη συνεργασία.

Η προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ΑΝΕΛ, οι κοινοί πανηγυρισμοί συνιστούν σοβαρό στοιχείο που απο-ιδεολογικοποιούν την πολιτική. Οι ΑΝΕΛ είναι ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα. Οι πολίτες έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στους κυβερνητικούς συμμάχους, αλλά και την ευθύνη για να εφαρμόσουν το 3ο Μνημόνιο το οποίο άλλωστε αυτοί υπέγραψαν. Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν διαθέτει μεταρρυθμιστική πνοή, εξυπηρετεί ισορροπίες και παρουσίασε ήδη μεγάλα προβλήματα. Το επόμενο διάστημα θα δοκιμασθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Εμείς τασσόμαστε σταθερά υπέρ των συνεργασιών με συγκεκριμένη προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Θέλαμε και έπρεπε να δημιουργηθεί άμεσα μία τέτοια κυβέρνηση προς αυτήν κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας όμως σε ελάχιστες ώρες συγκρότησε ουσιαστικά μία αναπαλαιωμένη κυβέρνηση με συγκυβερνήτη και πάλι τους ΑΝΕΛ. Οι συνεργασίες όμως για να είναι στέρεες απαιτούν προγραμματική συμφωνία, χρονοδιάγραμμα τήρησης της, έλεγχο εφαρμογής και επικαιροποίησή της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Με βάση τα δεδομένα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ασκούμε εποικοδομητική και προγραμματική αντιπολίτευση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και κινήσεις πολιτών έλαβε την 4η θέση στις εκλογές και είναι η 3η δημοκρατική δύναμη. Το εκλογικό αποτέλεσμα κρίνεται θετικό καθώς είναι πάρα πολύ κοντά στον μέγιστο στόχο που θέσαμε για 3η θέση. Λάβαμε 341.390 ψήφους που αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,28%.

Πήγαμε καλύτερα στην περιφέρεια πάρα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η Χίος με 13,12%, η Λακωνία με 12,41%, η Ηλεία με 10,71%. Αντίθετα στις Α, Β Αθηνών, Α, Β Θεσσαλονίκης και Α, Β Πειραιώς είχαμε ποσοστά από 4,02 έως 4,74%. Εκεί που οι δεσμοί με την τοπική κοινωνία είναι ισχυροί πήγαμε καλύτερα. Είναι αναγκαίο να αναφερθεί η χαμηλότερη καταγραφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα αστικά κέντρα όλης της επικράτειας και στις παραγωγικές ηλικίες. Ανησυχία δημιουργεί η απήχηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στους νέους. Η προγραμματική αντιπολίτευση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να στοχεύει να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση.

Στις εκλογές οι πολίτες μας επιβράβευσαν. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και προχωρήσαμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με στόχο έναν ισχυρό πόλο στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Κατατασσόμαστε στους νικητές των εκλογών σε όλες τις εκλογικές αναλύσεις.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο μοναδικός χώρος με ανοδική πορεία. Αυτό δείχνει τη δυναμική του εγχειρήματος και την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να ανασυγκροτηθεί ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Αποδείξαμε έμπρακτα ότι οι συνεργασίες είναι ο δρόμος για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας. Την μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα την συνεχίσουμε. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη γίνεται η αφετηρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού πόλου.

Στην προεκλογική εκστρατεία και στο μετεκλογικό σκηνικό είναι εμφανής η παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Είναι επίσης σημαντικό ότι διαθέτουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτή η μάχη δόθηκε με συγκεκριμένες δυνάμεις, αλλά με πολλή δουλειά και πίστη για το αποτέλεσμα. Οι αποχωρήσεις συντρόφων και ο παροπλισμός άλλων, δημιούργησαν προβλήματα. Με συγκεκριμένες δυνάμεις καταφέραμε να γίνουν όλα όσα απαιτούνταν στην προεκλογική περίοδο. Δουλέψαμε λίγοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά εντατικά και στις περισσότερες περιπτώσεις με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η κεντρική προεκλογική εκδήλωση στην πλατεία Κοτζιά, η εκδήλωση στην ΔΕΘ. Προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν όπως σε κάθε συνεργασία, όμως ο κεντρικός στόχος επιτεύχθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία μεταστροφή του λόγου του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες τρεις ημέρες της προεκλογικής περιόδου προς το εσωτερικό του κόμματός τους και όχι προς την συμπαράταξη, μία τακτική που δεν μας έβρισκε σύμφωνους, αλλά πρόκειται για διαφορετικές απόψεις στην τακτική και όχι στην στρατηγική.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη προσέτρεξαν και πολλοί πρώην σύντροφοί μας που μας είχαν εγκαταλείψει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ποιοτικά στοιχεία δείχνουν πως ακόμη περισσότεροι πρόκειται να στρατευθούν σ’ αυτό το εγχείρημα, αν αυτό σταθεροποιηθεί και αποκτήσει βαθύτερες ρίζες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μπροστά της ένα μεγάλο καθήκον. Να πετύχει ένα ακόμη πιο μεγάλο και βαθύ άνοιγμα προς εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που βλέπει με θετικό μάτι τη συνεργασία των αριστερών και των κεντροαριστερών δυνάμεων. Σ’ αυτό θα συντείνει η ακόμη πιο ισχυρή παρουσία στο εξής του αυτόνομου και κεντρικού ρόλου της ΔΗΜΑΡ στη συνεργασία που μόλις τώρα ξεκίνησε. Στην προεκλογική εκστρατεία ήταν εμφανής η παρουσία της ΔΗΜΑΡ. Παρά τις όποιες δικές μας και των εταίρων μας αδυναμίες το κόμμα μας καταγράφηκε ως ισχυρός αυτόνομος συνεργαζόμενος πόλος. Σήμερα η ΔΗΜΑΡ εκπροσωπείται στη Βουλή, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μπορεί να διατηρήσει τα γραφεία της, θα έχει ανθρώπους να τρέχουν τις εργασίες και κυρίως θα μπορεί να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις με διακριτό λόγο. Βεβαίως όλα αυτά δεν είναι κεκτημένα, στα οποία πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά αφετηρία για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πρότασης και την ανασυγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Θα πρέπει να εντείνουμε τη διπλή προσπάθεια μας, που ξεκίνησε με αυτές τις εκλογές. Αυτή η διπλή προσπάθεια συνίσταται από τη μια στην επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στο πολιτικό προσκήνιο και από την άλλη στη λειτουργία του κόμματός μας ως καταλύτη για την ανασύνθεση και αναγέννηση του ευρύτερου χώρου. Γιατί αυτό που πετύχαμε συνίσταται σε δυο πράγματα: Πρώτον όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά μπορούμε και να αναπτυχθούμε τώρα κινούμενοι από καλύτερες βάσεις και δεύτερον χωρίς εμάς δεν μπορούν να ανανεωθούν και να πείσουν για την αλλαγή τους οι εταίροι μας. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένο το εγχείρημά. Επιτυχημένο, αλλά όχι ολοκληρωμένο. Έχουν ακόμη πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση και σ’ αυτό χρειάζεται η συμμετοχή και η συστράτευση όλων. Προπάντων απαιτείται να δουλέψουμε για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Αριστεράς και για την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


Δημοκρατική Αριστερά

-Ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις από συσκέψεις μελών (πχ. την άλλη εβδομάδα Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Πειραιάς, Αττική).

-Ανάδειξη υπεύθυνων σε πυρήνες της ΔΗΜΑΡ σε όλη την Ελλάδα.

-Δημιουργία οργανωτικού γραφείου.

-Προοπτική για διοργάνωση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

-Συσκέψεις για συζήτηση των αποφάσεων Κ.Ε.

-Ημερίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς για ένα σημαντικό θέμα π.χ. παραγωγική ανασυγκρότηση

-Συζήτηση για συγκρότηση ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ για προγραμματικά και ιδεολογικά ζητήματα.

-Περιοδείες κλιμακίων της Κ.Ε. στην περιφέρεια

Δημοκρατική Συμπαράταξη

-Συνεχής προσπάθεια ώστε η δημόσια εμφάνιση της Συμπαράταξης στη Βουλή, στα ΜΜΕ, σε εκδηλώσεις να είναι σύμφωνη σε αυτό που αποτυπώθηκε στην προγραμματική συμφωνία και στο πρωτόκολλο συνεργασίας.

-Διεύρυνση με δυνάμεις από τον χώρο της κεντροαριστεράς και της οικολογίας.

-Μοντέλο συμμαχίας με αυτοτέλεια κομμάτων και κινήσεων.

-Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ένα σημαντικό θέμα π.χ. οικονομία

-Ανάδειξη Κεντρικής Συντονιστικής Γραμματείας με αναλογική συμμετοχή κομμάτων και κινήσεων, καθώς και Περιφερειακά Όργανα.

-Δημιουργία ενιαίου Γραφείου Τύπου.

 

Το κείμενο του"Δικτύου Ανανεωτικής αριστεράς" (14 ψήφοι στην ψηφοφορία)

 

Το παλαιό προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το «νέο»

Το παλαιό προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το «νέο» για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών κατέδειξαν ότι οι πολίτες και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να επανέλθει κάποιο από τα παλαιά κόμματα που κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν την χώρα και δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο με το παλαιό πολιτικό προσωπικό, αντέδρασαν ψηφίζοντας το «νέο».

Έχουν πια γνώση για τα χρόνια τεκταινόμενα του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Αρνούνται κατηγορηματικά την δραστηριοποίηση των φαύλων πολιτικών και της αδιέξοδης πολιτικής τους.

Αρνούνται να πιστέψουν θεωρίες περί ευημερίας και προσπαθούν, να επιβάλλουν διαφορετικούς όρους λειτουργίας στο πολιτικό σύστημα.

Τα υπολείμματα των διεφθαρμένων κομμάτων, όπως παλαιότερα έτσι και σήμερα, δεν έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ψελλίζουν ανούσιες προτάσεις ανακυκλώνοντας τις ίδιες πολιτικές που δημιούργησαν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Μοναδικός τους στόχος να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα και στη νομή της εξουσίας για ίδιον όφελος.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών νικητής των εκλογών είναι ο Α. Τσίπρας κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει απαξιωθεί πια σαν πολιτικό κόμμα από τις αλλεπάλληλες μεταλλάξεις που έχει υποστεί.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θυμίζουν το παλαιό που θεωρείται ταυτόσημο με τη διαφθορά και με τις πολιτικές που κατέστρεψαν την χώρα και τη κοινωνία.

Το Ποτάμι, ένα συντηρητικό κόμμα που δεν έχει λόγο ύπαρξης, υπέστη σε μικρό χρονικό διάστημα συντριβή.

Η Χρυσή Αυγή όσο συνεχίζεται η κρίση θα συντηρεί τα ποσοστά της.

Το ΚΚΕ κρατάει σταθερά τις δυνάμεις του μη παίζοντας κανένα ρόλο στα τεκταινόμενα της χώρας.

Η Δημοκρατική Αριστερά, που μας ενδιαφέρει και περισσότερο, μέσα από μια ακόμη ατυχή επιλογή, ταυτίζεται (για δεύτερη φορά) με ότι πιο διεφθαρμένο έχει απομείνει από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, μετατοπίζεται σε άλλο πολιτικό χώρο και σε άλλο κόμμα, δίνοντας φιλί ζωής (νεκροφιλίας) στο υπόλειμμα του ΠΑΣΟΚ, καταγραφόμενη οριστικά και αμετάκλητα σαν το μικρό ΠΑΣΟΚ PLUS.

Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα στελέχη που πήραν αυτή την ευθύνη, που διέσπασαν ότι είχε απομείνει από τη Δημοκρατική Αριστερά, λειτουργούν με νοοτροπίες και μεθόδους του παρελθόντος αλλά και του πάλε ποτέ «βαθέως ΠΑΣΟΚ», χωρίς διαδικασίες, χωρίς σεβασμό σε καταστατικές αρχές κι αποφάσεις συνεδρίων, δεν σταματάνε εδώ, συνεχίζουν και παρακάτω μεταφέροντας και συμμετέχοντας σε άλλο χώρο και στις λειτουργίες άλλου κόμματος.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία που συνυπογράψαμε σαν συν-ιδρυτικά μέλη αυτού του κόμματος.

Η Ελλάδα όμως οφείλει να γυρίσει σελίδα και να βρεθεί στην επόμενη ημέρα. Αυτήν που θα διαμορφώσουν οι κοινωνικές δυνάμεις εκφράζοντας τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας, πράγμα το οποίο δεν μπορούν και δεν θέλουν να κάνουν τα υπάρχοντα κόμματα.

Αυτή η αντίδραση εκφράστηκε με άμεσο τρόπο από τους μισούς Έλληνες που απείχαν, ψήφισαν λευκό ή άκυρο. Επίσης πρέπει να σκεφτούμε ότι 770.000 πολίτες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα επέλεξαν την αποχή, όπως επίσης και το νέο φαινόμενο «δεν με εκφράζει κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα».

Αυτός είναι ο μεγάλος αντίπαλος του συνόλου των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων αλλά και της κυβέρνησης.

Όσο τα παλαιά κόμματα μαζί με τους μηχανισμούς των ΜΜΕ και των οικονομικών ελίτ, εμποδίζουν την έκφραση αυτών των κοινωνικών δυνάμεων, η χώρα θα ταλαιπωρείται και θα καθυστερεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα.

Η κοινωνία προς το παρόν συνεχίζει, όπως τον Ιανουάριο, να επιλέγει τον αντίπαλο του παλαιού. Δυστυχώς, για τη χώρα και τη κοινωνία, το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του δεν εκσυγχρονίστηκε και ενώ η κοινωνία αναζητά λύσεις για τα προβλήματα της δεν φαίνεται να τις έχει ούτε η σημερινή κυβέρνηση που αυτό-προσδιορίζεται ως Αριστερή. Είναι φανερό μετά από 41 χρόνια μεταπολίτευσης, η Αριστερά στη χώρα μας δεν φρόντισε κι αυτή να εκσυγχρονιστεί.

Δεν ήταν έτοιμη να έχει ένα σχέδιο διεξόδου από την σημερινή κρίση.

Δεν αρκεί να αυτό-προσδιορίζεσαι ως Αριστερός και να μην έχεις την δυνατότητα, όταν σε καλεί η χώρα και η κοινωνία, να προτάξεις το δικό σου πολιτικό σχέδιο μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησαν τα δεξιά κόμματα στο σύνολο τους, αλλά και ο ίδιος ο εκσυγχρονισμός του καπιταλισμού με το χρηματιστηριακό κεφάλαιο και τις νέες αγορές.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ανανεωτική Αριστερά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να απευθυνθεί:

• στους πολίτες που αισθάνονται αριστεροί αλλά απογοητεύθηκαν από τη στροφή των κομμάτων της αριστεράς στον άκριτο κυβερνητισμό,

• στους ανέργους,

• στη μεσαία τάξη που υποφέρει από την οικονομική κρίση και

• στους ανθρώπους που υπερασπίζονται το περιβάλλον, ακολουθώντας ένα νέο αξιακό και παραγωγικό μοντέλο, μια διαφορετική στάση ζωής.

Αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις έχουν την ανάγκη να εκφραστούν για να αποτελέσουν τις νέες πολιτικές δυνάμεις με στόχο τον μετασχηματισμό της χώρας.

Πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει να αρχίσει ο διάλογος σε όλη τη χώρα για τη δημιουργία μίας κοινωνικής συμμαχίας που θα αναδείξει και θα ενώσει τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου με στόχο την αλλαγή και την ευημερία της χώρας.

Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από βαθιές πολιτικές τομές και οι πολίτες από ειλικρινή και έντιμο λόγο που θα προβάλει σχέδιο διεξόδου στα καθημερινά τους προβλήματα.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς:

• προσπαθεί να εισάγει τη λογική της ενεργής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και στην άσκηση πολιτικής

• στη λογική της ατομικότητας εισάγει την αλληλεγγύη και το συνεργατισμό,

• προσβλέπει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης οικονομίας που οδηγεί σε ανάπτυξη και μεγέθυνση της ευημερίας της κοινωνίας συνολικά αλλά και του καθενός ξεχωριστά, στο πλαίσιο σεβασμού του περιβάλλοντος, των περιορισμένων φυσικών πόρων, που λαμβάνει υπόψη το οικολογικό και κοινωνικό αποτύπωμα κάθε ενέργειας

Το ιστορικό ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς ήρθε στο τέλος του 20ου αιώνα ως η υπέρβαση των παλαιών πολιτικών σχεδίων των κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που δημιούργησαν προβλήματα και παραμόρφωσαν τις σοσιαλιστικές ιδέες για το μετασχηματισμό της κοινωνίας. Η υπέρβαση αυτή του παλαιού και αποτυχημένου ήταν απαραίτητος όρος για τον εκσυγχρονισμό της Αριστεράς.

Στη χώρα μας, παρόλο ότι υπήρχε η ανάγκη για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της Αριστεράς, επικράτησαν από τη μία πλευρά οι απόψεις του δογματικού ΚΚΕ και από την άλλη πλευρά ο λαϊκισμός και η εξαπάτηση από το ΠΑΣΟΚ (σοσιαλισμός τη Δευτέρα). Η Ανανεωτική Αριστερά εγκλωβίστηκε σε μια αντιπαράθεση για την κυριαρχία στο εσωτερικό της παλιάς αριστεράς και οι απόψεις της δεν υπηρετήθηκαν από το πολιτικό προσωπικό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν μέσα από ένα ιδιότυπο διαρκή ετεροπροσδιορισμό.

Στόχος της είναι ο Δημοκρατικός έλεγχος της παραγωγής, η διανομή του πλούτου, ο σεβασμός του πλανήτη και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αντιθέτως η σοσιαλδημοκρατία ως ρεύμα πολιτικών πρακτικών και ιδεών, σήμερα έχει ταυτιστεί απολύτως με τον οικονομικό φιλελευθερισμό και γι αυτό έχει εγκαταλειφθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες, που αναζητούν το Κράτος της Κοινωνίας και όχι το αποτυχημένο «Κράτος Πρόνοιας» που ευαγγελιζόταν επί δεκαετίες.

Οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ για συνέχιση της σύμπραξης με αυτούς τους φορείς, είναι ενδεικτικές της προσπάθειας ενσωμάτωσης του κόμματος-κατ’ αρχήν-στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο γνωρίζει καλά αυτές τις πρακτικές.

Οι ευθύνες ομάδας στελεχών, είναι σημαντικές και οδηγούν στην διακοπή της συμβολής της Ανανεωτικής Αριστεράς και των ιδεών της στην κοινωνία.

Η Ανανεωτική Αριστερά ήρθε για να υπερβεί τα παλιά σχέδια της Σοσιαλδημοκρατίας (και όχι μόνο) και ως εκ τούτου είναι ασύμβατη η συνύπαρξη σε κοινό φορέα, πολύ περισσότερο όταν εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας είναι το ΠΑΣΟΚ, που απεχθάνεται η Ελληνική κοινωνία.

Η Ανανεωτική Αριστερά έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, διότι έχει πυξίδα την Κοινωνία και το συμφέρον των πολιτών και αδιαφορεί για την πολιτική διαιώνιση των κομματικών στελεχών. Σε αυτή την κατεύθυνση κατατέθηκαν τόσο στο τελευταίο συνέδριο όσο και στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή τα κείμενα για την ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς, θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο από τον τοξικό χώρο της δεξιάς και του φιλελευθερισμού και θα ανασυγκροτηθεί, παρά τις προσπάθειές τους.

“Γιατί η Ανανεωτική Αριστερά προέρχεται από μακριά και βλέπει μπροστά”

Θέματα επικαιρότητας: Μετεκλογικά, 2015

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Υπέρβαση της κρίσης με σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-10-14

Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Υπάρχει ανάγκη...

Περισσότερα

Λούφα και παραλλαγή

Στέφανος Τζανάκης, 2015-10-10

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση: ξεκίνησαν...

Περισσότερα

Η Δημοκρατική Αριστερά με καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

2015-10-10

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής...

Περισσότερα

Μετεκλογικό τοπίο και ψευδαισθήσεις

Μιχάλης Κυριακίδης, 2015-10-01

Στο κύριο άρθρο της Κυριακάτικης Αυγής με τίτλο «Η αρπαγή...

Περισσότερα
Δημήτρης Οικονομίδης

Ένα βήμα μπροστά ή δύο πίσω;

Δημήτρης Οικονομίδης, 2015-09-30

Αν παρακολουθήσουμε την οικονομία της χώρας μεταπολιτευτικά,...

Περισσότερα
Γιώργος Χ. Σωτηρέλης

Το «αντικαθεστωτικό» μήνυμα των εκλογών και η στρατηγική των προοδευτικών κομμάτων»

Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, 2015-09-29

Για να αποτιμήσει κανείς νηφάλια και σε βάθος το αποτέλεσμα...

Περισσότερα

Τα όρια μιας εκλογικής νίκης

Νικόλας Σεβαστάκης, 2015-09-27

H έκκληση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο...

Περισσότερα
Γιώργος Σιακαντάρης

Νικητής χωρίς ιδεολογία

Γιώργος Σιακαντάρης, 2015-09-27

Ο κ. Τσίπρας πουλώντας το πρόσωπό του αντί της ιδεολογίας...

Περισσότερα

Ειδήσεις

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, 2024-02-04

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια...

Κώστας Ζαχαριάδης

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών

Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, 2024-01-08

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

1. Μετά και την δραματική συνεδρίαση της ΚΕ και τις αποχωρήσεις...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

 Κύριε Χατζησωκράτη, υπήρξατε μέλος της Γραμματείας της...

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

2023-10-26

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς θεωρούμε την εργασία...

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Μια Κρήτη αλλιώς, της αειφορίας, της γνώσης και της ευημερίας,...

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους....

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Κάθε πότε (θα) έχουμε πλημμύρες σαν κι αυτές που βιώνει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν...

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

…Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρισκόμαστε δίπλα στον...

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας γνωρίζουν...

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Τι είναι εκείνο που βάρυνε στην απόφασή σας να αποδεχτείτε...

×
×