Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Θα καταψηφίσουμε όλα τα οριζόντια μέτρα που σωρεύουν νέα βάρη στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Δημοσιευμένο: 2015-10-15

Πριν λίγους μήνες, εκτιμώντας την κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρισκόταν η χώρα λόγω της πολιτικής και διαπραγματευτικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των ιδεολογικών εμμονών των εταίρων (με κλειστές τράπεζες, capital controls και με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης), δεν μείναμε στα εύκολα. Στηρίχθηκε, γιατί αυτό επέβαλε η ευθύνη και το συμφέρον της χώρας, η επιλογή μίας επώδυνης συμφωνίας και όχι η καταστροφική επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη. Μία συμφωνία την οποία η κυβέρνηση σας μόνη της διαπραγματεύθηκε αναποτελεσματικά, υπέγραψε και έφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση, όμως, συνεχίζει μία πολιτική που θα οδηγήσει και πάλι στα ίδια αδιέξοδα, σε μια νέα υφεσιακή παγίδα. Καταθέσατε πολυνομοσχέδιο με δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις. Το νομοσχέδιο μαρτυρά την απουσία κυβερνητικού πολιτικού σχεδιασμού. Φαίνεται ότι δεν έχετε αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μία προοδευτική πολιτική. Μια πολιτική που αφενός θα την κρατάει στο ευρώ και αφετέρου μέσω ενός νέου εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, που είναι και το μόνο ουσιαστικό ισοδύναμο, θα αναδιανέμει με δίκαιο τρόπο τον παραγόμενο και όχι τον «δανειζόμενο» πλούτο. Η κυβερνητική πολιτική ωστόσο δεν έχει τα προοδευτικά και μεταρρυθμιστικά εκείνα χαρακτηριστικά, που είναι αναγκαία για την υπέρβαση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φορολογικό. Η χώρα έχει ανάγκη μία συνολική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο ένα φορολογικό σύστημα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο. Καμία αλλαγή ή ένδειξη αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση, το αντίθετο μάλιστα.

Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας, επιλέγετε την εύκολη λύση των οριζόντιων περικοπών και μειώσεων. Θεσπίζετε οριζόντια μέτρα και καταργείτε ακόμη και αναγκαίες ρυθμίσεις που εσείς νομοθετήσατε λίγους μήνες πριν. Τα ίδια φορολογικά ασφαλιστικά ισοζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών.

Στις ισοπεδωτικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, προστίθενται και τα μέτρα υπερφορολόγησης που οδηγούν στην βίαιη φτωχοποίηση των ανθρώπων της εργασίας και των συνταξιούχων. Οι νέες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι άδικες και μαρτυρούν -πέρα από τον όποιο δημοσιονομικό στόχο- μια τιμωρητική διάθεση προς τους αδύναμους.

Επιδιώκετε την είσπραξη ΕΝΦΙΑ σε ποσά ακόμη και κάτω των 5 ευρώ. Μετρήσατε τη γραφειοκρατία που δημιουργείτε; Μετρήσατε αν σας κοστίζει περισσότερο από 2 ευρώ το να λάβετε ΕΝΦΙΑ της τάξης των 2 ευρώ;

Οι διαθέσεις σας όμως αποδεικνύονται και από το άρθρο 13. Η διάταξη αυτή καταστρέφει οριστικά τα ανταποδοτικά οικονομικά των Δήμων της χώρας με αυτονόητες συνέπειες. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε μάλιστα τις προθέσεις σας καθώς σε πολλές από τις συμβάσεις ήδη υπάρχει αναφορά πληρωμής των τελών. Επιχειρήσατε και επιχειρείτε να το ανατρέψετε μέσω του νομοσχεδίου; Ποιους θέλετε να ευνοήσετε κύριοι της κυβέρνησης; Είστε με την κοινωνία που δοκιμάζεται ή όχι;

Το άρθρο 10 δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά όσον αφορά στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης και στον Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου. Η υπαγωγή λογαριασμών των φορέων του δημοσίου (συμπεριλαμβάνονται Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) στο Υπουργείο Οικονομικών, πέρα από το συγκεντρωτικό χαρακτήρα του μέτρου, έρχεται σε αντίθεση με άλλη διάταξη περί αυξημένης υπευθυνότητας των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Το κυριότερο όμως είναι ότι παγιώνεται με τη ρύθμιση αυτή το ‘έκτακτο’ μέτρο, πριν κάποιους μήνες, όταν δηλαδή η κυβέρνηση πήρε όλα τα διαθέσιμα των ταμείων και άλλων φορέων.

Το Νομοσχέδιο, που συζητούμε σήμερα, πλήττει ανεπανόρθωτα, για άλλη μια φορά, μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Περίτρανη απόδειξη αποτελεί το άρθρο 21 που καταργεί πλήθος αναγκαίων και ευνοϊκών διατάξεων. Αναφέρω μόνο κάποιες από αυτές: Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, στερείται η χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 260 ευρώ, σε χιλιάδες ανασφάλιστους υπερήλικες Έλληνες και ομογενείς. Δηλαδή, περίπου 10.000 αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί για να τεθούν σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα θεωρούνται μη εφαρμοστέες, αφήνοντας εκτεθειμένους και οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αφαιρείται το δικαίωμα νέων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ να επιλέξουν υπαγωγή σε έως τρεις χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι τις 31/12/2016. Η διάταξη αυτή ήταν εξαιρετικά σημαντική και είχε αξιοποιηθεί κυρίως από μηχανικούς και δικηγόρους, οι οποίοι ήθελαν με τον τρόπο αυτό να περιορίσουν τη λειτουργική τους δαπάνη, ενώ τώρα θα υποχρεωθούν να υπαχθούν σε υψηλότερη κατηγορία και θα επιβαρυνθούν με δυσανάλογα ασφαλιστικά βάρη. Η προωθούμενη ρύθμιση αποτελεί τη χαριστική βολή κυρίως για τους νέους και οδηγεί πολλούς από αυτούς σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εσόδων του.

Καταργείται επίσης η αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους, αλλά και η δυνατότητα των ελεύθερων επαγγελματιών να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

Από την παύση της χορήγησης επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος, και από όλα τα παραπάνω θα επέλθει ο εξορθολογισμός των δαπανών των κράτους;

Επιτρέψτε μου, να σταθώ και στο άρθρο 5, το οποίο ανατρέπει ένα από τα ελάχιστα κοινωνικά μέτρα που έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, της οποίας προβλέπεται η απώλεια σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής τρεχουσών οφειλών (εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης για την τακτοποίησή τους), τη στιγμή που το σχετικό περιθώριο που συμφώνησαν όσοι μπήκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις ήταν 3 μήνες καθυστέρησης (90 μέρες). Το χειρότερο όμως είναι ότι δίνετε στον Έφορο την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει αν θα μειωθούν ή όχι οι δόσεις, χωρίς να καθορίζετε αντικειμενικά κριτήρια. Ποια συμφωνία και ποιο μνημόνιο καθορίζει μία τέτοια υποκειμενική διαδικασία; Αναπαράγετε τα λάθη του παρελθόντος και δεν σας ενδιαφέρει να υπάρξει ένα κράτος δικαίου. Η κρίση όμως δεν θα ξεπεραστεί με αυτό τον τρόπο.

Αναφέρεστε πολύ συχνά στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στην προώθηση δίκαιων διατάξεων. Πώς ακριβώς διασφαλίζεται αυτό από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου; Από διατάξεις, σαν κι αυτές του άρθρου 18, που βάζουν στο στόχαστρο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στερώντας από πολύτεκνους, άνεργους και ΑμεΑ, να μετακινούνται με μειωμένο κόμιστρο ή δωρεάν, αν τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταβάλουν το αντίτιμο ή τη διαφορά από την πίστωση προς τον ΟΑΣΑ;

Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα υπερφορολόγησης και αλλαγές στο ασφαλιστικό που πλήττουν για άλλη μία φορά τα ίδια φορολογικά και ασφαλιστικά υποζύγια μισθωτούς και συνταξιούχους. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει για άλλη μία φορά οριζόντια μέτρα. Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά με τα προτεινόμενα μέτρα οδηγεί σε βάθυνση της κρίσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, και θα καταψηφίσει όλα εκείνα τα οριζόντια μέτρα που σωρεύουν νέα βάρη στα πλέον αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση αλλά εποικοδομητική και υπεύθυνη, σύμφωνη με τις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις. Για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις και θα υπερψηφίσουμε στην ψηφοφορία επί των άρθρων εκείνα τα άρθρα που θεωρούμε πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι τροποποιήσεις των διατάξεων του κώδικα φορολογικής διαδικασίας, η τροποποίηση των διατάξεων για την αγορά φυσικού αερίου, η διευθέτηση των ζητημάτων των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Θέματα επικαιρότητας: Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Νίκος Μπίστης

Υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Νίκος Μπίστης, 2018-03-26

Έρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης...

Περισσότερα
Νίκος Τσούκαλης

Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για δομικές αλλαγές

Νίκος Τσούκαλης, 2018-03-02

Ο ανασχηματισμός φέρει την σφραγίδα του απρόοπτου και του...

Περισσότερα
Γιάννης Παπαθεοδώρου

Κυνηγοί κεφαλών

Γιάννης Παπαθεοδώρου, 2018-02-26

«Εμείς είμαστε από άλλο υλικό, δεν τρομάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σκιών για τους πολιτικούς αντιπάλους

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2018-02-18

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έκδηλος: η δημιουργία σκιών,...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Καθυστερήσεις και άγνοια κινδύνου

Κώστας Καλλίτσης, 2018-02-17

Οι αυταπάτες είναι κακός σύμβουλος. Και η κυβέρνηση φέρεται...

Περισσότερα
Κώστας Καλλίτσης

Κυβέρνηση με διχασμένη προσωπικότητα

Κώστας Καλλίτσης, 2017-10-01

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κέντρα τεχνολογίας, επαινεί...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Άλλαξαν όλα σε λίγες μέρες

Γιάννης Βούλγαρης, 2017-05-27

Μέσα σε μια εβδομάδα η ελληνική πολιτική κατάσταση άλλαξε...

Περισσότερα

Την πάτησε...

Νίκος Φιλιππίδης, 2017-05-24

«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα...

Περισσότερα

Ειδήσεις

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, 2024-02-04

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια...

Κώστας Ζαχαριάδης

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών

Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, 2024-01-08

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

1. Μετά και την δραματική συνεδρίαση της ΚΕ και τις αποχωρήσεις...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

 Κύριε Χατζησωκράτη, υπήρξατε μέλος της Γραμματείας της...

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

2023-10-26

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς θεωρούμε την εργασία...

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Μια Κρήτη αλλιώς, της αειφορίας, της γνώσης και της ευημερίας,...

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους....

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Κάθε πότε (θα) έχουμε πλημμύρες σαν κι αυτές που βιώνει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν...

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

…Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρισκόμαστε δίπλα στον...

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας γνωρίζουν...

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Τι είναι εκείνο που βάρυνε στην απόφασή σας να αποδεχτείτε...

×
×