Πολλή συζήτηση για λίγα λεφτά....

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2005-12-18

Μια συμφωνία που χαιρετίστηκε από όλους, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα – η παράταση δηλαδή της κρίσης και ο κίνδυνος να ανασταλούν πολυετή προγράμματα – ήταν αυτή που γεννήθηκε, με ωδίνες και αντιπαραθέσεις, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα χαράματα του Σαββάτου. Το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε, στην πραγματικότητα, δεν βρίσκεται μακράν της αρχικής πρότασης – προστέθηκαν απλώς ορισμένα μικροποσά, τα οποία καταμερίστηκαν με ένα δικαιότερο τρόπο. Το βασικότερο ίσως μήνυμα της συνόδου Κορυφής ήταν ότι υποχώρησε η βρετανική προεδρία και δέχθηκε μια σοβαρή μείωση της "βρετανικής επιστροφής" (των χρημάτων δηλαδή που μέσω της κοινοτικής ανακύκλωσης επέστρεφαν στα βρετανικά ταμεία), πως έγινε δεκτό να υπάρξει το 2008-2009 μια έκθεση της Επιτροπής αναθεώρησης του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. (της ΚΑΠ περιλαμβανομένης) "ώστε να ληφθεί υπόψιν στη χάραξη του επόμενου δημοσιονομικού πακέτου" και ότι τελικά επετεύχθη ένας συμβιβασμός που αφήνει όλους σχετικά ικανοποιημένους.

Της Χριστίνας ΠΟΥΛΙΔΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα κατά τους υπολογισμούς λαμβάνει περί τα 20,1 δισ. ευρω για την επόμενη επταετία, ενώ διευκολύνεται (με την παράταση κατά ένα χρόνο) στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και χάνει περί τα 300 εκ. ευρω για την ανάπτυξη της υπαίθρου – που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα συμπληρωθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Τα επίμαχα θέματα που κράτησαν ανοιχτές τις διαπραγματεύσεις ως τα χαράματα του Σαββάτου είχαν να κάνουν με: 1) το συνολικό ποσό των δημοσιονομικών προοπτικών (από 849 δισ. ευρω που πρότεινε την Τετάρτη η βρετανική προεδρία στα 862 δισ. ευρώ που πρότεινε η Γερμανία και η Γαλλία, δηλαδή από το 1,03% στο 1,04% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ), 2) το ποσό μείωσης της "βρετανικής επιστροφής" (από 8 εκ. ευρώ που πρότειναν να αποδώσουν στα κοινοτικά ταμεία οι Βρετανοί και που αυξήθηκαν κατά 2,5 εκ. ευρώ, στην πρόβλεψη κατάργησης της "βρετανικής επιστροφής" που πρότειναν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι), αλλά και την τροποποίηση του μηχανισμού υπολογισμού της "βρετανικής επιστροφής" (έτσι ώστε τα κονδύλια που εισπράττουν οι Βρετανοί να μην μειωθούν μόνον από τη συμμετοχή τους στο κόστος της διεύρυνσης αλλά και από τη σταδιακή μείωση της ΚΑΠ στον κοινοτικό προϋπολογισμό) και 3) την πρόταση της βρετανικής προεδρίας να δεσμευθεί η Ε.Ε. ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει μιαν έκθεση αναθεώρησης του συνόλου των δημοσιονομικών (των αγροτικών δαπανών περιλαμβανομένων) το 2008, μολονότι η ΚΑΠ έχει "κλειδωθεί" ώς το 2013.

Εντυπωσιακή αλλαγή συσχετισμών

Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε τούτη τη σύνοδο Κορυφής άλλαξαν οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της Ε.Ε., καθώς οι αρχικές προτάσεις της βρετανικής προεδρίας έσπασαν τους δεσμούς φιλίας που είχε οικοδομήσει η Βρετανία με τα δέκα νέα μέλη από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ. Στην αναδιάταξη εμφιλοχώρησε η Γαλλία, η οποία υπήρξε ο συνήγορος των δικαίων των νέων μελών, ώς τη στιγμή που η Βρετανία με μια νέα στροφή έθεσε τους δέκα νέους εταίρους ενώπιον του διλήμματος: θέλετε πραγματικά και περιορισμένα λεφτά τώρα, ή θεωρητικά λεφτά –ενδεχομένως περισσότερα– μεθαύριο;

Με τη μεθόδευση αυτή η Βρετανία κατάφερε να διασπάσει το μέτωπο των χωρών του Βίσεγκραντ - καθώς η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ουγγαρία προσεταιρίστηκαν την προεδρία, ενώ η Πολωνία "έπεσε στην αγκαλιά της Γαλλίας" (όπως είπε χαρακτηριστικά Πολωνός κυβερνητικός παράγοντας εκφράζοντας τη δυσφορία του από τη βρετανική στάση). Ταυτόχρονα, στη σύνοδο κορυφής αναβίωσε ο γαλλο-γερμανικός άξονας υπό τη νέα μορφή – του "τριγώνου της Βαϊμάρης", καθώς στη συμμαχία προσχώρησε και η Πολωνία αποκαθιστώντας επισήμως τις σχέσεις της με τη Γερμανία που είχαν διαρραγεί μετά από τη συμφωνία Βερολίνου - Μόσχας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου. Στη σύνοδο κορυφής επίσης, η Γαλλία έπαιξε σε πολλαπλά ταμπλώ, καθώς σε κατ’ ιδίαν συνεννόηση με την ισπανική κυβέρνηση, δήλωσε πως οι δύο κυβερνήσεις θα εκφραστούν από κοινού – είτε εγκρίνοντας, είτε απορρίπτοντας τη συμφωνία. Στη σύνοδο Κορυφής τέλος, ανέδειξε διακριτικά την παρουσία της η νέα Γερμανίδα καγκελάριος \Άγγελα Μέρκελ\. Κατά τις σχετικές πληροφορίες, στη "βεντέτα" \Μπλερ-Σιράκ\ η Γερμανίδα ηγέτης διαδραμάτισε έναν "διαμεσολαβητικό" ρόλο, εκπονώντας μια πρόταση που κέρδισε την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου και η οποία υπεβλήθη πριν ακόμη παρουσιαστεί η τελική πρόταση της βρετανικής προεδρίας. Με την κίνησή της αυτή η κ. Μέρκελ προκατέλαβε την προεδρία, η οποία στην πρότασή της ενσωμάτωσε αρκετά στοιχεία του γερμανικού σχεδίου διασώζοντας το πρωταρχικό για τα εθνικά της συμφέροντα σημείο – αυτό που σχετιζόταν με τη "βρετανική επιστροφή". Κατά τις πληροφορίες εξάλλου, "ενεργό ρόλο" διαδραμάτισε και ο ηγέτης του Λουξεμβούργου, ο οποίος παρενέβη προς τους Πολωνούς και τους Ούγγρους για να τους πείσει περί της σκοπιμότητας της συμφωνίας.

Δώστε κάτι - Χριστούγεννα έρχονται

Με τη σύνοδο κορυφής, η βρετανική κυβέρνηση διέσωσε το κύρος της προεδρίας της, που είχε παρέλθει άπρακτη. Αναμφίβολα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξέτισε τη θητεία της προεδρίας του έχοντας επαυξήσει τα κέρδη γοήτρου, αλλά πάντως (και παρά την πίεση των εταίρων) μείωσε τις ζημιές. Αναμφίβολα επίσης, η Γαλλία βελτίωσε σημαντικά την ευρωπαϊκή επιρροή της επουλώνοντας τις πληγές στις σχέσεις της με τη "νέα Ευρώπη" και ανοικοδομώντας τις συμμαχίες της με τη Γερμανία και την Ισπανία. Αναμφίβολα τέλος, σε τούτη τη σύνοδο κορυφής, ο \Σίλβιο Μπερλουσκόνι\ έκανε φινάλε – η μοναδική κουβέντα του που κρίθηκε αξιομνημόνευτη από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ήταν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο των ηγετών, όπου αναχωρώντας είπε στους ομολόγους του: "η συνταγή επιτυχίας περνά μέσα από την αύξηση των εισροών του καθενός μας κατά 1%. Δώστε κάτι, Χριστούγεννα έρχονται!" είπε και αναχώρησε αφήνοντας τους συναδέλφους του με το φλιτζάνι του καφέ στο χέρι...

Άρθρα/ Ευρωπαϊκή Ένωση

Κώστας Καλλίτσης

Από τον Λέττα στον Ντράγκι

Κώστας Καλλίτσης, 2024-09-15

Στην Ευρώπη το είχαμε όλοι, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη,...

Θόδωρος Τσίκας

Τί σημαίνει η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία

Θόδωρος Τσίκας, 2024-09-08

Η Θουριγγία και η Σαξονία, στις οποίες έγιναν εκλογές, είναι...

Μέρες του 36, μέρες του 2024

Παύλος Τσίμας, 2024-06-22

...Στο μεταξύ, ως προς την δική μας περί κεντροαριστεράς...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Θόδωρος Τσίκας

Προχωρά η ευρωπαϊκή Άμυνα, αν και με μικρά βήματα

Θόδωρος Τσίκας, 2024-03-22

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: οι καλές εποχές πέρασαν. Η περίοδος...

Θα αυτοτραυματιστεί η Ευρώπη;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-03

«Ευρώπη θα γίνουμε»! Στα ελληνικά ακούγεται θετικό, κάτι...

Π.Κ. Ιωακειμίδης

9+1 Ερωτήσεις - απαντήσεις για το Βέτο στην Ευρώπη

Π.Κ. Ιωακειμίδης, 2023-12-23

Είναι το πολιτικά πιο ευαίσθητο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Το μπούνκερ είναι αδιαπέραστο

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-11-18

Μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης,...

Κώστας Καλλίτσης

Το διπλό χάσμα της Ευρώπης

Κώστας Καλλίτσης, 2023-11-12

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση φλερτάρει με την ύφεση, δεν ήταν άγνωστο....

Σωτήρης Βαλντέν

Η νέα διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης

Σωτήρης Βαλντέν, 2023-09-07

Όταν πέρσι τον Ιούνιο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωεκλογές του 2024

Μανώλης Σπινθουράκης, 2023-06-28

Οπως πολύ σωστά είπε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο...

Λόγια, λόγια, λόγια. Παχιά

Τάσος Παππάς, 2023-06-21

Στα ψιλά πέρασε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε...

×
×