Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Τώρα είναι η ώρα για την διαμόρφωση ενός «New Deal» μεταξύ των γενεών

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ PES ΚΑΙ ΤΩΝ PES ACTIVISTS: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δημοσιευμένο: 2016-10-08

Τo σύνθημα «Πάθος για Αλλαγή» δεν συμπυκνώνει απλά την αγωνία του χώρου μας και την ουσία της προσπάθειάς μας. Δίνει τη λύση για να υπερβεί η χώρα μας την κρίση που συνεχώς βαθαίνει.

Διότι η λύση βρίσκεται ακριβώς στην αλλαγή. Στην αλλαγή της πορείας της χώρας μας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού, που πρέπει να επιχειρηθούν με πάθος.

Κι αποκτά, πράγματι, συμβολική σημασία το γεγονός ότι η Συνδιάσκεψη αυτή γίνεται στην Θεσσαλονίκη. Σε μια πόλη, σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών, που απέδειξε ότι είναι ανοιχτή στην αλλαγή.

pes-1

Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για προοδευτικές αλλαγές, αν δεν ενσωματωθεί η διαγενεακή διάσταση σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, ώστε να αρθεί η μετακύλιση των βαρών στη νέα γενιά. Μια γενιά που πληρώνει ακριβά τις κοντόφθαλμες πολιτικές και που στην πραγματικότητα θα κουβαλήσει στην πλάτη της το βαρύ φορτίο της ανοικοδόμησης της χώρας. Είναι λοιπόν χρέος μας, όχι μόνο ηθικό αλλά πρωτίστως πολιτικό, να προτάξουμε την διαγενεακή ατζέντα.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι ικανή για τις πραγματικές εκείνες αλλαγές που θα δώσουν στους νέους μια πειστική απάντηση στο «γιατί να μείνουν στην Ελλάδα και να χτίσουν το μέλλον τους εδώ». Διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει, σχεδόν καθημερινά, ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Και προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της φυγής μυαλών, της απώλειας ανθρώπινου κεφαλαίου, οι οποίες έχουν αρχίσει να διακρίνονται και θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι είναι λοιπόν αυτό που θα δώσει ξανά ελπίδα στους νέους που έφυγαν για το εξωτερικό για ένα μέλλον με ποιότητα και για δουλειές με αξιοπρέπεια; Τι είναι αυτό που θα τους κάνει να ονειρευτούνε ξανά το μέλλον τους στην χώρα μας; Όταν η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική κατοχύρωση ενός κράτους δικαίου και αξιοκρατίας. Όταν δεν έχει διαμορφώσει ένα οργανωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Όταν η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, σαν το οξύ αυτό πρόβλημα να βαίνει προς επίλυση.

Η Ευρώπη βάλλεται από τη νεανική ανεργία, πολύ δε περισσότερο η Ελλάδα που κατέχει και την θλιβερή πρωτιά. Ένας στους δύο νέους δεν μπορεί να εργαστεί. Απουσιάζουν κίνητρα για την επιχειρηματικότητα. Ακόμη κι αυτά που ψηφίζονται προς όφελος των νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών ξεψηφίζονται λίγους μόνο μήνες μετά. Δεν υπάρχει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Η φορολόγηση είναι εξοντωτική και το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα μετατοπίζει τα προβλήματα στις επόμενες γενεές. Η παιδεία ισοπεδώνεται. Η αξιοκρατία αναζητείται. Και ο λαϊκισμός φέρνει την χώρα δεκαετίες πίσω.

Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε σε μια σύγχρονη κεντροαριστερά. Που πρέπει να έχει όχι μόνο σύγχρονες θέσεις για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και θέσεις που θα μειώνουν τις ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες. Γι’ αυτήν παλεύουμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Γιατί η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό εκπρόσωπο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό με σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Η κοινωνία χρειάζεται ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό φορέα που θα δίνει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα. Για αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με φυγή προς τα εμπρός, χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την κυριαρχία μίας νοοτροπίας δικαίωσης και αυτοεπιβεβαίωσης με όρους παρελθόντος. Με στόχο να εκφράσουμε και τις νεότερες γενιές που αναζητούν σύγχρονες πολιτικές εκφράσεις.

Οφείλουμε να εκπροσωπήσουμε την προοδευτική προοπτική.

pes-2

Προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμη ανάπτυξη για να υπάρξει εκκίνηση της οικονομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας. Να διαχειριστούμε το δημόσιο χρέος, το οποίο αποτελεί εμπόδιο μεταξύ της κυρίαρχης και της νεότερης γενιάς. Είναι αναγκαία η αναδιάρθρωσή του για να καταστεί εξυπηρετήσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις για διαγραφή και κούρεμα του χρέους και κατέληξε σε μία απόφαση που πηγαίνει πίσω το θέμα ακόμη και από την απόφαση του Eurogroup του 2012 για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Οι αυταπάτες δυστυχώς έχουν συνέπειες για την χώρα.

Προτεραιότητά μας ωστόσο πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας. Διαφορετικά κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Οι άνθρωποι που έμειναν στο περιθώριο πρέπει σύντομα να επανέλθουν στο χώρο της εργασίας, αλλιώς δεν θα παραμείνουν μόνο στο κοινωνικό περιθώριο αλλά και στο πολιτικό, εύκολα θύματα ακραίων λαϊκίστικών λύσεων. Εμείς έχουμε προτείνει και την ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση σε θέματα ανάπτυξης προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όμως το κυριότερο είναι να υπάρξει ένας αποτελεσματικός ιδιωτικός τομέας που θα δημιουργεί σύγχρονες θέσεις εργασίας με πλαίσιο κανόνων από το κράτος και όχι σφιχταγκαλισμό του κράτους. Επιτέλους επιδιώκουμε να γίνει η χώρα μας μία κανονική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα εφαρμοσθούν προοδευτικές πολιτικές.

Διότι μόνο μέσω της μείωσης της ανεργίας θα λυθεί και το ασφαλιστικό, το οποίο έμεινε δέσμιο των παθογενειών του παρελθόντος, οι οποίες σήμερα αναπαράγονται. Η τρύπα του ασφαλιστικού συνεχώς μεγαλώνει λόγω της αναποτελεσματικότητας της σημερινής κυβέρνησης. Το ασφαλιστικό αφορά τη θεμελιώδη, για μια κοινωνία, σχέση μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την κρίση του ασφαλιστικού με αρνητισμό και υπεκφυγή. Αν κάνει κάτι τέτοιο, αυτός είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος για να διαλυθεί η αλληλεγγύη των γενεών, που επικαλείται αυτός ο χώρος ως συστατική του αρχή.

Πρότασή μας είναι η δίκαιη προοδευτική φορολόγηση με κλίμακες και όχι η επίπεδη φορολόγηση που είναι μία θέση νεοφιλελεύθερη. Επιτέλους πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο με τις προοδευτικές πολιτικές στο επίκεντρο.

Θα πρέπει να μεταβούμε σε ένα κράτος παροχής υπηρεσιών και να βάλουμε τέλος στον κρατισμό και το επιδοματικό κράτος.

Εμείς επιδιώκουμε ένα κράτος με αρμονική τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι την σύγκρουσή τους, όπως από διαφορετική σκοπιά επιδιώκουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για εμάς οι προοδευτικές πολιτικές περιλαμβάνουν πολιτικές στήριξης για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με αξιοκρατία. Ενδιαφερόμαστε κάθε άνθρωπος να καταλαμβάνει θέσεις που ανταποκρίνονται στις ικανότητες και τις ανάγκες του, χωρίς όμως να ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως ταλέντου και γνώσεων πρέπει να έχει μια θέση.

Η ανάπτυξη χρειάζεται εμπιστοσύνη. Αλλά γι’ αυτό δεν αρκεί μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών, χρειάζεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μια κοινωνία αισθάνεται ασφαλής και έτοιμη για δημιουργικότητα μόνο όταν υπάρχει κλίμα κοινωνικής και ατομικής ασφάλειας, κοινωνικής ηρεμίας και ισορροπίας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε κοινωνίες με μεγάλες ανισότητες. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και μόνιμη ανάπτυξη σε άνισες κοινωνίες. Εμπιστοσύνη υπάρχει στις κοινωνίες που υπάρχουν πολιτικές άρσης των ανισοτήτων.

Οι θέσεις της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας μπορούν να ακουμπήσουν τις ανάγκες της νέας γενιάς και να ανταποκριθούν στην πρόκληση της διαγενεακής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Απαιτείται ωστόσο και ανανέωση. Νέοι άνθρωποι χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Γιατί ο κ. Τσίπρας έχει αγκυλώσεις και ιδεολογικές εμμονές που έρχονται από το παρελθόν. Είμαι μόλις 4 χρόνια νεότερος του κ. Τσίπρα αλλά αισθάνομαι ότι εκφράζουμε μία εντελώς άλλη εποχή. Επιδιώκω την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μία παιδεία σύγχρονη με εξωστρέφεια, δεν με εκφράζει μία εθνοκεντρική αντίληψη της μιζέριας και της ήσσονος προσπάθειας, στόχος μου είναι οι ίσες ευκαιρίες σε μία λογική που δεν αρνείται αλλά επιδιώκει την αριστεία, που δεν θέλει τον εξισωτισμό προς τα κάτω. Με ποιοτικές υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής και όχι μία επιδοματική πολιτική κρατισμού και αναπαραγωγής της φτώχειας. Επιτέλους μας αξίζει μία καλύτερη Ελλάδα, δεν πρέπει να αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να κάψει τόσο την αριστερά όσο και την νέα γενιά. Γιατί στην χώρα μας με την οικογενειοκρατία και την αναξιοκρατία η νέα γενιά δεν έχει ίσες ευκαιρίες και επιδίωξη μας πρέπει να είναι να το ανατρέψουμε αυτό και όχι να το αναπαράγουμε.

Οι νέοι και οι νέες της χώρας πρέπει να συμβάλουμε δυναμικά, με τη συμμετοχή στην συνδιαμόρφωση της πορείας της χώρας. Είναι αυτοί που η Ελλάδα, είτε θα τους εμπιστευθεί τώρα, είτε θα τους οδηγήσει στην απόλυτη απόγνωση.

Δεν είναι λίγες φορές που ασκείται κριτική σε όλους εκείνους τους νέους και τις νέες της Ελλάδας που είτε αποστασιοποιούνται, αδιαφορώντας και απέχοντας από τα κοινά, είτε πολιτικοποιούνται βίαια, υιοθετώντας ορισμένες φορές λόγο ακραίο. Παραγνωρίζοντας ότι η στάση τους απέναντι στην κοινωνία καθορίζεται από την ίδια την κοινωνία. Πώς λοιπόν μπορεί να εξασφαλιστεί η ενεργοποίησή τους και η συμμετοχή τους στα κοινά όταν δεν αντιμετωπίζονται τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ενισχύουν την αβεβαιότητά τους για το μέλλον;

Οι νέοι κουράστηκαν από τις θεωρητικολογίες, τις αδιέξοδες πολιτικές και τον λαϊκισμό. Δεν αναζητούν κάποιον που θα τους δείξει το δρόμο εκείνον απ’ όπου η ελπίδα έρχεται. Αλλά ούτε και κάποιον που θα τους παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για να τους πείσει ότι κατανοεί τα προβλήματά τους και να μιλήσει ΓΙΑ αυτούς. Αναζητούν κάποιον που θα μιλήσει ΜΕ αυτούς. Αναζητούν κάτι που θα τους εμπνεύσει, θα τους κινητοποιήσει να γίνουν συμμέτοχοι στην επίλυση των σύνθετων προβλημάτων της χώρας.

Δική μας ευθύνη είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών. Να βάλουμε τη νέα γενιά μπροστά στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις

Τώρα είναι η ώρα για την διαμόρφωση ενός «New Deal» μεταξύ των γενεών. Αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες για την κοινωνία, την οικονομία και την χώρα.

Η Συνδιάσκεψη αυτή μπορεί και θα αποτελέσει μία νέα αρχή για την σοσιαλδημοκρατία και τη νέα γενιά!

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ειδήσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

×