Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Κανένας αναπαλαιωμένος διπολισμός και καρικατούρα δικομματισμού δεν είναι η λύση σήμερα.

Χαιρετισμός στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιευμένο: 2016-10-13

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθώ στην έναρξη των εργασιών του 2ου Συνεδρίου σας. Ο χαιρετισμός μου θα είναι ειλικρινής και συντροφικός. Όπως γνωρίζετε εξάλλου τα περισσότερα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν μαζί σας, κοινές ιστορικές αναφορές και διαδρομές.

Στρατηγικός ιδρυτικός στόχος για εμάς, την ΔΗΜΑΡ, είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Για εμάς σοσιαλισμός και δημοκρατία αποτελούν πεδία αλληλένδετα. Αυτό σημαίνει αδιάκοπο αγώνα για βαθιές διαθρωτικές αλλαγές, με σκοπό τον μετασχηματισμό του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Βασική πολιτική κατεύθυνση σήμερα πρέπει να είναι ο αναπτυξιακός εκσυγχρονισμός της κοινωνίας και η διεύρυνση της δημοκρατίας.

Στην ΔΗΜΑΡ, σταθερά, επιδιώκουμε να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων για την πραγμάτωση της σύγκλισης ευρύτατων προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμείς στην ΔΗΜΑΡ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη εργαζόμαστε και σήμερα συστηματικά για την ανάδειξη αυτής της προοπτικής μακριά από κάθε λαϊκισμό, αριστερό και δεξιό, που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί την χώρα.

Η ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού και η συμπόρευση προοδευτικών, αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων γίνεται όμως μόνο στη βάση συλλογικών διαδικασιών και αποφάσεων και όχι με την λογική των ατομικών προσχωρήσεων. Το ίδιο εξάλλου ορθώς θεωρούσε παλαιότερα και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, ότι με τις ατομικές προσχωρήσεις στο κυρίαρχο τότε ΠΑΣΟΚ δεν επηρεάζονται αποφασιστικά οι πολιτικές και δεν οικοδομούνται στέρεες συμμαχίες. Εμείς σταθερά θεωρούμε ότι πρέπει αυτές οι διαδικασίες να γίνονται με συλλογικούς όρους στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας. Αλλιώς το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την κοινωνία.

Η ανανεωτική αριστερά υπερασπίσθηκε διαχρονικά και με κόστος τον πολιτικό πλουραλισμό, απορρίπτοντας τα διπολικά και δικομματικά διλήμματα. Βαθιά πεποίθησή μου είναι ότι οι πάγιες αυτές θέσεις της αριστεράς δεν πρέπει να απεμπολούνται για οποιοδήποτε πρόσκαιρο συμφέρον. Κανένας αναπαλαιωμένος διπολισμός και καμία καρικατούρα δικομματισμού δεν είναι η λύση σήμερα.

Η οποιαδήποτε όμως στόχευση για συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων δεν συμβαδίζει με τις επιλεκτικές συνεργασίες με την εθνικολαϊκιστική δεξιά που καταψηφίζει το σύμφωνο συμβίωσης, τάσσεται απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, και η οποία όπως απέδειξε και στην διαμάχη με το μάθημα των θρησκευτικών, αντιλαμβάνεται την χώρα ως ένα θεοκρατικό καθεστώς.

Προφανώς βέβαια διέξοδος στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει η χώρα δεν είναι η συντηρητική παλινόρθωση που η πολιτική της ΝΔ θα επιφέρει. Η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη. Εθνική επιταγή για την χώρα είναι η εθνική συνεννόηση και όχι ένας νέος γύρος ψευδαισθήσεων.

Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Σας μίλησα πριν για τον στρατηγικό στόχο της ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Πρωταρχικός στόχος όμως όλων των κομμάτων στις σημερινές συνθήκες πρέπει να είναι το πώς θα σωθεί η χώρα. Τα προβλήματα είναι πλέον τόσο μεγάλα που δεν μπορούν να επιλυθούν από κανέναν μόνο του και από οριακές πλειοψηφίες. Πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης είναι οι διαρθρωτικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Να υπάρξει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και βιώσιμη ανάπτυξη για την εκκίνηση της οικονομίας και της επενδυτικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταστεί βιώσιμο. Η δική μας θέση είναι σταθερή σε όλη την περίοδο της κρίσης με ρεαλιστικές επιδιώξεις και χωρίς αυταπάτες.

Κυρίαρχη θέση σε ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να έχει η χάραξη πολιτικών που θα καταλήγουν στη μείωση των ανισοτήτων, θα εκφράζουν την κοινωνική συνοχή και όχι την σύγκρουση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Χρειάζεται η μετάβαση σε ένα κράτος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών βάζοντας ένα οριστικό τέλος στον κρατισμό και στις επιδοματικές πολιτικές αναπαραγωγής της φτώχειας.

Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η μείωση της ανεργίας. Διαφορετικά κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Και βέβαια δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για προοδευτικές αλλαγές, αν δεν ενσωματωθεί η διαγενεακή διάσταση σε όλες τις δημόσιες πολιτικές, ώστε να αρθεί η μετακύλιση των βαρών στη νέα γενιά.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζονται έργα και όχι λόγια. Με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μία παιδεία σύγχρονη με εξωστρέφεια, με την αξιοκρατία και το κράτος δικαίου στο επίκεντρο.

Εμείς δεν ασκούμε στείρα, αλλά προγραμματική αντιπολίτευση. Το έχουμε αποδείξει. Πήραμε ξεκάθαρη θέση για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την οποία και ψηφίσαμε. Πάγια θέση μας είναι η δίκαιη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και η επανατοποθέτηση των σχέσεων εκκλησίας και κράτους με τον αναγκαίο διαχωρισμό τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών που πρέπει να σταματήσει να είναι ομολογιακού χαρακτήρα. Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, όπως και στο θέμα των ταυτοτήτων, πρέπει να είναι ανοικτές και για τον διαχωρισμό κράτους–εκκλησίας. Οποιαδήποτε κυβερνητική υπαναχώρηση σε αυτό το θέμα είναι λάθος.

Είναι φανερό ότι εμείς είμαστε υπέρ κάθε προοδευτικής αριστερής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε πολιτική που δημιουργεί, αναπαράγει και διευρύνει παθογένειες και δεν δίνει λύσεις στα σημερινά προβλήματα της χώρας.

Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το Συνέδριό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.

Θέματα επικαιρότητας: Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ 2016

Ειδήσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

×