Δημιουργία ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ εδώ και τώρα.

Δήλωση μελών της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δημοσιευμένο: 2016-12-20

Με αφορμή την θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ζήτημα διάθεσης του πλεονάσματος ως εφάπαξ επίδομα ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Ελλάδα κυρίως στο οικονομικό πεδίο αλλά και σε σειρά άλλων εξίσου σημαντικών τομέων ( εθνικά θέματα- εξωτερική πολιτική, μεταναστευτικό – προσφυγικό) εκτιμούμε πως η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έτσι όπως αυτή εκφράζεται επισήμως δεν είναι η κατάλληλη.

Η κατάρρευση της κοινωνικής επιρροής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, αποτυπώνει ανάγλυφα την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Η χώρα φαίνεται να εισέρχεται ξανά σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας και αστάθειας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς δυσμενέστερούς συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Σοσιαλδημοκρατική πολιτική κάνεις όταν έχεις θέσεις που τις στηρίζεις ανεξαρτήτως λαϊκιστικού κλίματος. Όταν η πολιτική σου έχει στόχο να υποβοηθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όταν ιεραρχείς τα γεγονότα με βάση τα δεδομένα και προβαίνεις σε στοχευμένες κινήσεις. Και όχι όταν έρχεσαι σε αντίθεση με την προγραμματική σου θέση που υποστηρίζει ότι είσαι κατά «των επιδοματικοκρατικών πολιτικών». Ούτε όταν, αντί του σοσιαλδημοκρατικού αναπροσανατολισμού των δαπανών από τα επιδόματα στη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών, πολιτική που ωφελεί πολύ περισσότερο τα κατώτερα στρώματα από ότι ένα εφάπαξ επίδομα, στέργεις σε πολιτικές εξαπάτησης των πολιτών.

Η διαφαινόμενη ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας και μια πιθανή αυτοδύναμη μελλοντικά κυβέρνησή της δεν αποτελεί λύση για τη χώρα καθώς το κόμμα αυτό δεν έχει απολογηθεί για τις ευθύνες του που οδήγησαν στη χρεοκοπία, δεν έχει προχωρήσει σε αυτοκριτική για τη δημιουργία και ενίσχυση του αντιμνημονίου και τέλος δεν μπορεί και δεν θέλει να υλοποιήσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, αποτελεί χρέος των κομμάτων και κινήσεων που συναπαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να διατυπώσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης μία σαφή και ξεκάθαρη εναλλακτική πρόταση που θα βασίζεται :

1. Στις αρχές, στις αξίες και στις καλύτερες παραδόσεις του ευρύτερου χώρου.

2. Στα νέα απολύτως μετρήσιμα δεδομένα και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.

3. Στην εκτίμησή μας για τις πολιτικές εξελίξεις και το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας.

Εφόσον η παρούσα κυβέρνηση αποτιμάται ως μια βλαπτική για τον τόπο και την κοινωνία κυβέρνηση που μάλιστα πρέπει να φύγει για να υπάρξουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις ανάταξης και σταθερότητας οφείλουμε να επανεξετάσουμε συλλογικά τη στάση μας.

– Η διατυπωμένη θέση μας για αλλαγή συσχετισμών εντός του παρόντος κοινοβουλίου καθίσταται ανεπαρκής και άτοπη. Η σύνθεση του κοινοβουλίου αποτυπώνει τους συσχετισμούς του 2015 και δεν επιτρέπει διαφορετικές κυβερνητικές λύσεις. Αλλαγή συσχετισμών προκύπτει ΜΟΝΟ μετά από εθνικές εκλογές και ήττα των κυβερνητικών κομμάτων.

– Η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία και πρέπει να προκύψει στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων των ελληνικών φίλο-ευρωπαϊκών κομμάτων και συνεργασίας με τους εταίρους μας.

– Ο πολιτικός μας λόγος και η προγραμματική μας πρόταση οφείλει να λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα ερευνών και αναλύσεων και να απομακρυνθεί από παλαιοκομματικές έξεις του πρόσφατου παρελθόντος που στάθηκαν διαχρονικά εμπόδιο στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας ( πελατειασμός, αποσπασματική επιδοματική πολιτική, πρωτείο κομματικού εκλογικού οφέλους, θεσμοποιημένη διαγενεακή ανισότητα, κρατισμός και αντιμεταρρυθμισμός).

Για να υπηρετηθούν αυτοί οι στόχοι οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις κοινές αποφάσεις των κομμάτων και χώρων που συναπαρτίζουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφορικά με τη δημιουργία ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ εδώ και τώρα.

Ένας νέος κομματικός φορέας βασισμένος στα μέλη του, με δικαιώματα και υποχρεώσεις, με δημοκρατικές διαδικασίες και όργανα, θα έχει εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα συνάρθρωσης πολιτικών απόψεων και προτάσεων με στόχο τη διαμόρφωση μίας προωθητικής για τον τόπο πρότασης.

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης του ευρύτερου πολιτικού μας χώρου πρέπει να προχωρήσει και να δημιουργήσει δυναμική ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών. Η οργανωτική και πολιτική μας υστέρηση μπορεί και πρέπει να ξεπεραστεί.

____________________

Αναστασίου Φωτεινή

Βακαλόπουλος Μπάμπης

Γιάνναρος Γιώργος

Γκαρμπούνης Χρήστος

Καλπάκης Στέργιος

Μαλέλης Σταμάτης

Οικονομίδης Ρωμανός

Παγκάλου Έφη

Παπαϊωάννου Αντώνης

Παπουτσής Αλέξανδρος

Σιακαντάρης Γιώργος

Τζιας Παύλος

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ειδήσεις/ Δηλώσεις

Αλέξης Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη

2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Αγώνας για να μην προκύψει μια ανεξέλεγκτη ΝΔ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-23

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ευθύνη

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-05-17

Σωκράτης Φάμελλος

Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, 2022-10-16

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ορκίσθηκε Υπουργός Τουρισμού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

2019-05-04

Επιστολή – πρόταση 10 σημείων της Προοδευτικής Συμμαχίας

Επιστολή – πρόταση 10 σημείων της Προοδευτικής Συμμαχίας

2019-04-30

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Διάλογο με θέσεις και προτάσεις και όχι με ευκαιριακές συμπράξεις

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2019-02-28

Δημήτρης Χατζησωκράτης

ΘΕΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΡΓΗΣΕ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2019-01-29

Φώφη Γεννηματά: διαμόρφωση  μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 4 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Φώφη Γεννηματά: διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 4 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

2018-04-22

Κώστας Σημίτης:Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει λύση -Βάση η ενδιάμεση συμφωνία του 1995

Κώστας Σημίτης:Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει λύση -Βάση η ενδιάμεση συμφωνία του 1995

2018-01-30

Θαν. Θεοχαρόπουλος: Η σύνθετη ονομασία για χρήση έναντι όλων αποτελεί θέση αρχής και δεν εξαρτάται από τη στάση κανενός

2017-12-27

Θαν. Θεοχαρόπουλος: δεν θα εμπλακώ στη διαδικασία υποψηφιοτήτων για την εκλογή επικεφαλής.

Θαν. Θεοχαρόπουλος: δεν θα εμπλακώ στη διαδικασία υποψηφιοτήτων για την εκλογή επικεφαλής.

2017-09-05

×