Τάσος Δαρσινός: Να συνδιαμορφώσουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις για ένα ανοιχτό μαζικό και Δημοκρατικό Συνέδριο

Η Παρέμβασή του μέλους της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ στη συγκέντρωση "Ώρα αποφάσεων" στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιευμένο: 2017-01-15

Η χώρα κινείται χωρίς σχέδιο. Η Ελληνική κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια, το άγχος και την απόγνωση. Το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων υποχωρεί συνεχώς. Η Ελληνική Οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ανελέητη φοροεπιδρομή πλήττει τους πάντες και βαλτώνει την επιχειρηματικότητα. Έξι χρόνια θυσιών δεν έχουν αποτέλεσμα. Η χώρα σέρνεται.

Γι αυτό η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο που τρώει τα σωθικά της κοινωνίας.

Αδυνατίζει έτσι τα λαϊκά αντισώματα για το ξεπέρασμα της κρίσης και καθηλώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Ανοίγει αχρείαστα μέτωπα. Διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και λογικές, σε αντιπερισπασμούς που κάνουν ζημιά στη χώρα. Μ’ αυτή την Κυβέρνηση και αυτή την πορεία δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δε μπόρεσε να λειτουργήσει ούτε ως δημιουργική αντιπολίτευση στο παρελθόν αλλά και ούτε ως αποτελεσματική κυβέρνηση σήμερα. Και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση υπήρξε καταστροφική δύναμη γιατί στηρίχθηκε στον πρωτόγονο λαϊκισμό, τα ψέματα και τις αυταπάτες.

• ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

• Η τοποθέτησή μας απέναντι στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι απόλυτα σαφής.

• Είναι μια Κυβέρνηση αδύναμη να διαπραγματευθεί, να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, να οδηγήσει στην Ανάπτυξη.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.

• Πρόκειται για ένα πολιτικό χώρο με κυρίαρχα τα χαρακτηριστικά του εθνολαϊκισμού και με έντονες τάσεις καθεστωτισμού.

• Εκμεταλλεύθηκε με λαϊκισμό την κρίση, εξαπάτησε τους πολίτες και τώρα καταρρέει υφιστάμενος τις συνέπειες των επιλογών του.

Εμείς δεν έχουμε όμως αυταπάτες. Δεν αντέχει η χώρα άλλο γύρο ψευδαισθήσεων. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημο της. Η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί με την πολιτική που ευαγγελίζεται να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η σημερινή Ελλάδα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση.

• Η ΝΔ

• Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009. Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πολιτικές που οδήγησαν στα Μνημόνια.

• Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές του κρατισμού και των πελατειακών σχέσεων.

• Αρνείται επίσης να αναλάβει τις ευθύνες της για την αλόγιστη και εθνικά επιζήμια στάση της, όταν σήκωνε και τις δικές της δήθεν αντιμνημονιακές σημαίες στις πλατείες και στα Ζάππεια.

• Ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό τους δεν έχει καταθέσει.

• Η ΝΔ είναι κόμμα της συντήρησης, δεν αποτελεί προνομιακό συνομιλητή μας.

• ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο υφεσιακές δυνάμεις κάθε φορά που κυβερνούν παράγουν χρέη.

Εθνική ανάγκη κεντροαριστερά.

Σε αυτές τις συνθήκες χρέος μας η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Η δημιουργία ενός αυτόνομου, ενιαίου και ισχυρού φορέα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Με την εξέλιξή σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα διαμορφώσει μια αναπτυξιακή συμμαχία, μια νέα σχέση κράτους κοινωνίας αγοράς και θα επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας.

• Η ισχυρή αυτόνομη κεντροαριστερά, χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, είναι αυτή που οφείλει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας και να επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας.

• Η κοινωνία χρειάζεται ένα σύγχρονο φορέα που θα δίνει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα. Χρειάζεται μια αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική λύση. Πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με φυγή προς τα εμπρός, χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την κυριαρχία μίας νοοτροπίας δικαίωσης και αυτοεπιβεβαίωσης με όρους παρελθόντος. Για να υπάρξει ένα αφήγημα ειδικά για τις νεότερες γενιές που αναζητούν σύγχρονες πολιτικές εκφράσεις.

• Η δυναμική του εγχειρήματος και κυρίως η δρομολόγηση των παραπάνω πρέπει να οδηγήσει εντός του 2017 σε ένα Συνέδριό .Η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει το Συνέδριο αυτό να γίνει την άνοιξη του 2017.

• Το εγχείρημα αυτό στηρίζεται στα υφιστάμενα σχήματα, επιδιώκοντας όμως ξεκάθαρα την μετεξέλιξη και την υπέρβασή τους μέσα από ένα ενωτικό συνέδριο με στόχο την ισχυρή κεντροαριστερά. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει ισχυρή η προοδευτική παράταξη και θα πετύχουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

• Επιτέλους πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Χρειάζεται λογική, υπευθυνότητα, προοδευτική προοπτική. Και αυτό μπορεί να γίνει με ανοιχτό διάλογο, με νέο προοδευτικό σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της. Με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, καθαρές κοινωνικές αναφορές, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα.

• Εμείς στοχεύουμε στη διεύρυνση του πολιτικού και κοινωνικού χώρου της Κεντροαριστεράς, ώστε να καταστεί ο ισχυρός προοδευτικός φορέας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην χώρα.

• Με μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας – αγοράς, δημιουργική, διάφανη, που στηρίζεται στην προσπάθεια, με τομές, με αποδεκτές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΟ για το μέλλον.

• Μια σχέση όπου το «Κράτος» θα επιτελεί τον στρατηγικό του ρόλο για την Ανάπτυξη, θα είναι φιλικό στον πολίτη και στις επενδύσεις, αλλά και θα ελέγχει την εφαρμογή των νόμων, θα ρυθμίζει με ανεξάρτητες αρχές την λειτουργία των αγορών, θα μεριμνά για τα έσοδα, θα εγγυάται με συγκεκριμένες πολιτικές την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

• Όπου ο Ιδιωτικός Τομέας θα επιχειρεί ελεύθερα και δημιουργικά σε ένα σταθερό περιβάλλον, με σχέσεις εμπιστοσύνης με την Εκτελεστική Εξουσία, αλλά με αποδοχή των κανόνων και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους.

• Και να τα ξεκαθαρίσουμε απόλυτα.

• Χωρίς τις κρατικοδίαιτες λογικές

• Χωρίς λογικές ασυδοσίας εις βάρος της κοινωνίας.

• Όπου η Κοινωνία θα ενημερώνεται, θα ελέγχει, θα συμμετέχει και θα στηρίζει όλη την προσπάθεια.

• ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΔΙΠΟΛΟ – ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

• Στόχος μας είναι να υπάρξει ο ισχυρός ενιαίος Σοσιαλδημοκρατικός φορέας.

• Με καταλυτικό ρόλο για τις πολιτικές εξελίξεις. Ως το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού. Με εκλογική δύναμη που θα ανοίγει τον δρόμο γι’ αυτή την προοπτική.

• Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε κόμμα «μπαλαντέρ», δεν στοχεύουμε σε ένα συμπληρωματικό ρόλο σε οιαδήποτε κατεύθυνση.

• Το νέο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που επιχειρείται να στηθεί, να επιβληθεί εκ των άνω στην πολιτική ζωή, εμείς πρέπει να το ανατρέψουμε. Γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα.

• Με την ισχυροποίηση μέσα στην κοινωνία, με στόχο την ενιαία πολιτική έκφραση όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, με τον νέο σύγχρονο προοδευτικό πολιτικό μας λόγο, συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις.

• Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι ο διακριτός ρόλος, η δική μας πολιτική «ταυτότητα», ο αυτόνομος λόγος μας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών.

• Στην ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε επικεντρωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς. Απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και ανανέωση στα πρόσωπα ,στις ιδέες και στις πολιτικές πρακτικές. Στοχεύουμε στην ενοποίηση, ανασύνθεση και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου για την δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια. Τώρα είναι "η ώρα των πράξεων» χωρίς ατέρμονες διαβουλεύσεις που έχουν κουράσει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Εμείς στη ΔΗΜΑΡ και στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ αυτό προωθούμε.

• Στόχος ο ενιαίος ισχυρός πολιτικός φορέα της Κεντροαριστεράς που αποτελεί σταθερή επιλογή μας.

• Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου μας, τις Κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, είναι ανοιχτή.

• Να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας, να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην νέα πορεία μας προς την Ελληνική Κοινωνία.

• Και να διαμορφώσουμε μαζί τους όρους, τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς ένα ανοιχτό μαζικό και Δημοκρατικό Συνέδριο (εντός του 2017) (σταθερά διατυπωμένη η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για ένα τέτοιο Συνέδριο την άνοιξη του 2017 και μετά εκλογή ηγεσίας από την βάση) που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ειδήσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

×