Μπαράκ Ομπάμα: Ο πιο ευρωπαίος αμερικανός πρόεδρος

Σωτήρης Ντάλης, Το Βήμα της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2017-01-22

Οταν ο Σαίξπηρ στον Ιούλιο Καίσαρα τόνιζε πόσο μεταβάλλεται το σκηνικό του κόσμου μέσα στον χρόνο, ασφαλώς δεν αναφερόταν στην εξέλιξη των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς πολιτικής, αλλά σε κάτι πολύ πλατύτερο. Σήμερα, αλλάζουν τόσο το σκηνικό όσο και ο θίασος, αλλά και το έργο που παίζεται. Μάλιστα, ο ρυθμός της αλλαγής επιταχύνεται και ίσως θα πρέπει να δούμε τη διεθνή σκηνή σαν κάτι ανάλογο με τη σκηνή του παλιού σαιξπηρικού θεάτρου, όπως μας προέτρεπε πολλές φορές με τα κείμενά του ένας κορυφαίος έλληνας πρέσβης, ο αείμνηστος Βύρων Θεοδωρόπουλος.

Τον Νοέμβριο του 2008, οι αμερικανοί πολίτες αποκήρυξαν με πανηγυρικό τρόπο την 8χρονη θητεία Μπους και μαζί τον συντηρητισμό και απομονωτισμό που τη συνόδευαν, γιατί ήθελαν μια νέα αρχή που θα σηματοδοτούσε την αλλαγή στη χώρα τους και την ελπίδα για ένα διαφορετικό μέλλον.

Πολύ σπάνια έχει καταφέρει ένας άνθρωπος, στον βαθμό που το έκανε ο Ομπάμα, να συγκεντρώσει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου και να δώσει στους πολίτες ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η επιτυχία του έγινε συνώνυμο της αξιοπρέπειας και της ελπίδας. Με κορυφαίες παρεμβάσεις του, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του εξηγούσε πως αυτοί που οδηγούν σήμερα τον κόσμο πρέπει να το κάνουν στη βάση αξιών που μοιράζεται η πλειονότητα των λαών του πλανήτη. Η απονομή του Βραβείου Νομπέλ στον Ομπάμα θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως επιδοκιμασία στη ρητορική του.

Και στις δύο θητείες του, σε κάθε ευκαιρία τόνιζε την ανάγκη για μια ενωμένη Ευρώπη. Τον Απρίλιο του 2016, στο Αννόβερο, είχε πει πως «ίσως θα πρέπει να έχετε κάποιον που δεν είναι Ευρωπαίος να σας υπενθυμίσει τι έχετε επιτύχει ως ενωμένη Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια από τις σπουδαιότερες πολιτικές και οικονομικές επιτυχίες της σύγχρονης εποχής».

Για τον Μπαράκ Ομπάμα η ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της αναταραχής στη Μέση Ανατολή αλλά και της προσφυγικής κρίσης. Για τον διάδοχό του, η ΕΕ είναι ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα. Την ίδια άποψη έχει και ο Πούτιν.

Οι εκκλήσεις του Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους να συμβάλουν περισσότερο στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή ασφάλεια, συνδέονται με την άποψη της Διοίκησης Ομπάμα πως η ασφάλεια και η ευημερία της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Για τον Ομπάμα μια ισχυρή και ενιαία Ευρώπη είναι απαραίτητη για τον κόσμο επειδή συμβάλλει στη διεθνή τάξη.

Ας αποχαιρετήσουμε τον πιο ευρωπαίο αμερικανό πρόεδρο.

Θέματα επικαιρότητας: Αμερική

Άρθρα/ Πολιτική

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Θεόφιλος Ξανθόπουλος, 2023-09-21

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ανανέωση με πολιτικά χαρακτηριστικά

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-09-01

Ο Επιθεωρητής

Παύλος Τσίμας, 2023-09-23

Επιστρέφει η Τουρκία του Ερντογάν στη Δύση;

Γιώργος Καπόπουλος, 2023-09-06

Με φόντο την ολόμαυρη Θράκη

Παντελής Μπουκάλας, 2023-09-05

ΣΥΡΙΖΑ: η δύσκολη επόμενη μέρα

Τάσος Παππάς, 2023-09-04

Ακόμη μία πληγή

Πάσχος Μανδραβέλης, 2023-09-02

Γιάννης Βούλγαρης

Νέες γέφυρες πάνω από παλαιά τείχη;

Γιάννης Βούλγαρης, 2023-09-02

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2023-09-02

Πολιτικοί του Ιnstagram

Αλέξης Παπαχελάς, 2023-08-30

Γιώργος Σταθάκης

Η μάχη της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικής Πανεπιστημιακής «παιδείας»

Γιώργος Σταθάκης, 2023-08-28

«Μην ξεχνάτε, στις εκλογές πήραμε 40 και κάτι τοις εκατό»

Τάσος Παππάς, 2023-08-27

×