Επικεντρωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς.

ΑΠΟΦΑΣΗ της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της ΔΗΜΑΡ

Δημοσιευμένο: 2017-01-28

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ
Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ΚΕ της ΔΗΜΑΡ
Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ

Χαρακτηρίσαμε από την πρώτη στιγμή την εκλογή Τραμπ ως ένα σοκ για όλους όσοι παλεύουμε για τις βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις.

Φαίνεται πλέον ότι δεν επρόκειτο μόνο για μία προεκλογική ρητορεία καθώς ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ στην ορκωμοσία του έπλεξε το εγκώμιο του εθνικισμού και του αμερικάνικου απομονωτισμού. Οι πρώτες του δε αποφάσεις κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς κανέναν σεβασμό στο περιβάλλον, στα δικαιώματα κ.ά.

Μια μέρα μετά την ορκωμοσία, αναθαρρημένοι οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς συναντήθηκαν για να βρουν τρόπους να συσσωρεύσουν τα νέφη της μισαλλοδοξίας, του φυλετικού μίσους και του εθνικισμού στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως οι κοινωνίες πρέπει να είναι σε εγρήγορση με στόχο την προάσπιση των ελευθεριών, των δημοκρατικών κεκτημένων.

Η αλλαγή πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, την μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό που απειλεί να ανατρέψει παραδοσιακές ισορροπίες. Να σταματήσουν οι πολιτικές δυνάμεις να είναι αποκομμένες από τις κοινωνίες και τα προβλήματα τους για να μην υπάρξουν και άλλα φαινόμενα Τραμπ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο της τελευταίας δεκαετίας. Για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση έφθασε στο σημείο να κατατεθούν εδαφικοί χάρτες.

Απαιτείται μία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για μια ενιαία Κύπρο με μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα και δημιουργούνται συνθήκες de facto διχοτόμησης.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση επίτευξης ενός συμβιβασμού που θα μπορέσει να γίνει αποδεκτός από τον Κυπριακό λαό.

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η χώρα μας δεν πρέπει να πάει πιο πίσω σε σχέση με ότι συμφωνήσει η Κύπρος, πρέπει σταθερά να μείνει στην θέση «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει» συμβάλλοντας με εποικοδομητικές προτάσεις προς τη Λευκωσία και όχι με θέσεις που δυσκολεύουν τη συνεννόηση και τη συνεργασία των δυο πλευρών.

Ταυτόχρονα επισημάναμε ότι δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει διαχρονικά στάση που δεν βοηθάει στην επίλυση και ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος παράγοντας.

Όμως μόλις πριν δύο ημέρες ο κ. Τσίπρας έσπευσε, καλύπτοντας και τον Υπουργό Εξωτερικών του, να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση». Άλλο ένα κρίσιμο θέμα που αντί να αναζητά διεξόδους για λύση, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και σε αυτό το θέμα.

Η εθνική συνεννόηση στο Κυπριακό έχει έννοια για εμάς μόνο όταν στοχεύει στην αναζήτηση εξεύρεσης δίκαιης λύσης, όχι αν πρόκειται για εθνική συνεννόηση σε μία κατεύθυνση παράτασης του αδιέξοδου, σε αυτό δεν συναινούμε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο καθώς συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο, το βιοτικό επίπεδο υποχωρεί συνεχώς και η κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια και την απόγνωση. Η ελληνική οικονομία χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ανελέητη φοροεπιδρομή πλήττει τους πάντες και βαλτώνει την επιχειρηματικότητα.

Στην διαπραγμάτευση βρισκόμαστε για άλλη μία φορά στο ίδιο έργο θεατές. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει εγκαίρως, δεν υπήρξε αποτελεσματική διαπραγμάτευση και επιτείνεται η αβεβαιότητα με επώδυνες συνέπειες στην πραγματική οικονομία.

Η αξιολόγηση δεν κλείνει εγκαίρως γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεν έχει καταλάβει ότι όσο πιο πίσω πάει την διαπραγμάτευση, τόσο σε χειρότερη διαπραγματευτική θέση είναι η χώρα μας και τελικά στο τέλος αναγκάζεται να δεχθεί τα πάντα. Οι αυταπάτες και η αναποτελεσματικότητα έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία.

Από την μία πλευρά υπάρχει μία αναποτελεσματική ελληνική κυβέρνηση που δεν προχωρά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κανέναν τομέα πολιτικής και από την άλλη υπάρχουν ορισμένοι εταίροι με εμμονές, όπως τις απαιτήσεις στα εργασιακά για ομαδικές απολύσεις και τις θέσεις για προληπτική νομοθέτηση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε δύο χρόνια στην διακυβέρνηση του τόπου και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό σε όλα τα επίπεδα. Είναι αναποτελεσματική και αδυνατεί να χαράξει πολιτικές διεξόδου από την κρίση. Δεν μπορεί να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά, να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη «όλα σε όλους». Όμως ακόμη και τώρα που έχουν περάσει 2 χρόνια διακυβέρνησης, ακόμη και τώρα σε κάθε ευκαιρία επικαλούνται την «ενοχή των άλλων». Δυστυχώς όμως διαψεύδονται καθημερινά από τα ίδια τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Σε καμία από τις παρεμβάσεις τους δεν υπάρχει στάλα αυτοκριτικής. Αποδεικνύουν ότι δεν έχουν κατανοήσει πως η χώρα δεν θα βγει από την κρίση με παλαιοκομματικές μεθόδους αλλά μόνο με αλήθειες, αποτελεσματική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για αυτό η κυβέρνηση, μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της συντηρεί και ανατροφοδοτεί μια στείρα πόλωση με διχαστικό αντίκτυπο. Ανοίγει αχρείαστα μέτωπα. Διολισθαίνει σε καθεστωτικές πρακτικές και λογικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ούτε ως δημιουργική αντιπολίτευση στο παρελθόν αλλά και ούτε ως αποτελεσματική κυβέρνηση σήμερα. Και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση στηρίχθηκε στον λαϊκισμό, τα ψέματα και τις αυταπάτες.

Στις πολιτικές του κυριαρχούν πλέον τα χαρακτηριστικά του εθνικολαϊσμού, της αναξιοκρατίας, των πελατειακών σχέσεων, της έλλειψης δημοκρατικής κουλτούρας.

ΝΔ

Από την άλλη η ΝΔ παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη χωρίς καμία ανανέωση ιδεών πολιτικών πρακτικών και προσώπων που δεν μπορεί με την πολιτική της να προσφέρει τις μεταρρυθμιστικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση.

Η αλλαγή ηγεσίας της δεν συνιστά επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημό της.

Ακόμη και σήμερα αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για τις καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν στα μνημόνια την περίοδο 2004-2009.

Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης διακηρύσσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό τους δεν έχει καταθέσει.

Ζητά κάθε μέρα εκλογές αντί να αντιπολιτεύεται. Δεν καταθέτει προτάσεις παρά μόνο ασκεί μία στείρα αντιπολίτευση. Ακολουθεί την πεπατημένη του αντιπολιτευτικού λαϊκισμού, όπως παλαιότερα ο Σαμαράς με τα Ζάππεια και ο Τσίπρας με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ενώ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για μονομερείς ενέργειες, τώρα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα προχωρήσει ακόμη και σε μονομερείς ενέργειες.

ΔΗΜΑΡ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Στις συνθήκες αυτές της τεχνητής πόλωσης απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και σχέδιο για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Για αυτό στοχεύουμε σε έναν ισχυρό φορέα της κεντροαριστεράς χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας και να επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας.

Εξάλλου από το 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ είχαμε αποφασίσει ότι «οι συνεργασίες μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας» και ότι «η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα είναι ανοικτή για συνεννοήσεις με αυτές τις δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-ΠΟΤΑΜΙ) στο βαθμό που αντικείμενο του διαλόγου θα είναι η προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Ακριβώς αυτό υλοποιούμε με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ καθώς όπως τονίζαμε στην Προγραμματική Συμφωνία γίνεται όλο και πιο αναγκαία η συμπαράταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.

Η πρόσφατη συμμετοχή και του ΚΙΔΗΣΟ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία όπως και των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών είναι μία θετική εξέλιξη όπως είναι και κάθε άλλου κόμματος και κίνησης που βρίσκεται στον προοδευτικό χώρο. Τα υφιστάμενα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διευρύνονται πλέον και με μέλη από το ΚΙΔΗΣΟ.

Επισημαίνεται ότι ένα από τα 11 σημεία στην Προγραμματική Συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2015 ήταν ότι στόχος μας είναι η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος. Συμφωνήσαμε επίσης ότι η Συμπαράταξη δεν είναι ένας απλός εκλογικός συνασπισμός ως σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας. Για αυτό και όλο αυτό το διάστημα έχουμε προχωρήσει σε διάφορες διαδικασίες ώσμωσης όπως Προγραμματική Συνδιάσκεψη, Κοινές Επιτροπές κ.ά.

Εξάλλου όπως αποφασίσαμε στην Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ τον προηγούμενο Μάρτιο το εγχείρημα αυτό στηρίζεται στα υφιστάμενα σχήματα, επιδιώκοντας όμως ξεκάθαρα την μετεξέλιξη και την υπέρβαση μέσα από ένα συνέδριο με στόχο την ισχυρή κεντροαριστερά.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με φυγή προς τα εμπρός, χωρίς τις ταλαντεύσεις που προέρχονται από την κυριαρχία μίας νοοτροπίας δικαίωσης και αυτοεπιβεβαίωσης με όρους παρελθόντος. Για μία επανεκκίνηση που προϋποθέτει μια μετεξέλιξη σε μια προοπτική ενός ενιαίου πολιτικού υποκειμένου.

Για αυτό δεν μας αφορούν οποιεσδήποτε διαδικασίες αναπαλαίωσης. Δεν αφορούν την κοινωνία και την κεντροαριστερά σήμερα, δεν αποτελούν λύση για το παρόν και το μέλλον του χώρου.

Χρειάζεται ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων προσώπων.

Εμείς, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αποφασίσαμε στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη μας ότι είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης.

Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς περιχαρακώσεις και φοβίες.

Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Με βάση προγραμματικές θέσεις και μία μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.

Είναι παθογένεια να υπάρχει οποιοσδήποτε φόβος στις συλλογικές διαδικασίες.

Για αυτό μένουμε σταθεροί στην ανάγκη πραγματοποίησης Συνεδρίου την Άνοιξη. Ταυτόχρονα αποφασίσαμε στην πρόσφατη Συνδιάσκεψή μας ότι είμαστε υπέρ της εκλογής επικεφαλής από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις και εκκλήσεις που έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Δεν πρέπει να επανέλθουν στο προσκήνιο εσωκομματικές διαμάχες από το παρελθόν. Αν καταλήξουμε στο εγχείρημα να συζητούμε διαφορές από το παρελθόν, τότε θα έχει υπονομευθεί το εγχείρημα συγκρότησης του προοδευτικού πόλου.

Συνεχίζει επομένως σήμερα να είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει αποφασιστικότητα για να υπάρξει ένας μαζικός και ισχυρός προοδευτικός φορέας.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δώσουμε μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ζωτικό χώρο ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης, εκπροσώπησης σε όλους όσους πιστεύουν στην ανασύνθεση, την ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Η δική μας πρόταση είναι σταθερή για έναν σύγχρονο ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς.

Όποιος φορέας ή κίνηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου πρέπει να συμβάλλει σε αυτό το εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου είναι απαραίτητη για να υπάρξει αξιόπιστη ισχυρή εναλλακτική προοδευτική λύση για τον τόπο.

Σήμερα απαιτείται ενότητα του ευρύτερου χώρου στο πλαίσιο της κατεύθυνσης ενοποίησης όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας σε προοδευτική κατεύθυνση μακριά από αντιπαλότητες του παρελθόντος που δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε κίνηση που συμβάλλει στην ενοποίηση όλου του χώρου είναι θετική. Αντίθετα κάθε κίνηση που συμβάλλει στον κατακερματισμό του χώρου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα.

Η δική μας πρόσκληση είναι ξεκάθαρη: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλα τα κόμματα, οι κινήσεις και τα πολιτικά στελέχη του ευρύτερου χώρου της της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ. Κανείς δεν περισσεύει.

Η δική μας πρόσκληση είναι να πάμε σε ευρύτερες διαδικασίες που θα ανασυγκροτήσουν τον χώρο. Ο κατακερματισμός δεν μας εκφράζει και πολιτικά και ιδεολογικά.

Η πρόσκληση για μία ισχυρή κεντροαριστερά δεν μπορεί να μην είναι ανοιχτή σε όλα τα στελέχη που βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Εξάλλου υπάρχει πολιτική συμφωνία με όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τα στελέχη του χώρου από τον περασμένο Ιούλιο με το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Συμφωνήθηκε επίσης από όλους ότι εφόσον προχωρήσουμε σε εκλογή επικεφαλής αυτό θα γίνει από την βάση με ανοιχτές δημοκρατικές διαφανείς διαδικασίες. Αν θα προϋπάρξει η εκλογή ηγεσίας ή το Συνέδριο είναι κάτι που σε τελική ανάλυση εξαρτάται από το ποιοι και πόσοι θα συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μη συμμετοχή στις ανοιχτές διαδικασίες που θα δρομολογηθούν.

Μένουμε σταθεροί στην ανάγκη ενός Συνεδρίου την Άνοιξη. Με πρόταγμα την προγραμματική ατζέντα αλλά και με συγκρότηση οργάνων με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις, με αντιπροσωπευτικότητα και αναλογική εκπροσώπηση για να υπάρχουν κίνητρα συμμετοχής και νέων δυνάμεων και όχι αποκλεισμοί.

Στην ΔΗΜΑΡ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε επικεντρωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς.

Για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο προγραμματίζονται εξορμήσεις-περιοδείες στελεχών του κόμματος με στόχο την ενημέρωση των τοπικών στελεχών και μελών για τον προγραμματισμό της οργανωτικής συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την ανάλυση του πολιτικού σχεδιασμού και των πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν και την ενδυνάμωση των οργανώσεών μας. Στο διάστημα αυτό προγραμματίζονται και περιοδείες του Προέδρου του κόμματος και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στοχεύουμε στην ενοποίηση, ανασύνθεση και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου για την δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.

Τώρα είναι η ώρα των πράξεων χωρίς ατέρμονες διαβουλεύσεις που έχουν κουράσει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς.

Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου μας, τις Κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, είναι ανοιχτή. Να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές μας, να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην νέα πορεία. Και να διαμορφώσουμε μαζί, τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς τις διαδικασίες που θα δρομολογηθούν με στόχο να σηματοδοτηθεί η δημιουργία ενός ισχυρού φορέα της κεντροαριστεράς.

Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης οφείλει να συμβάλλει σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, που υπερβαίνει στερεότυπα του παρελθόντος, σε ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Για αυτό ξεκινήσαμε, αυτός είναι ο στόχος μας και όχι οποιαδήποτε επιστροφή στο χθες η οποία δεν μας αφορά και στην οποία δεν θα συμμετέχουμε.

Κεντρικός πολιτικός στόχος και επιδίωξη είναι να δοθεί μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, ζωτικός χώρος ισότιμης συμμετοχής, έκφρασης και εκπροσώπησης στα συλλογικά όργανα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε κάθε κίνηση, σε όποια συλλογική έκφραση, σε όλους όσους πιστεύουν στην ανασύνθεση, ενότητα και μετεξέλιξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και εμπνέονται από την προοπτική να είναι αυτός ο χώρος ένα αυτόνομο, μαζικό κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα.

Το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συντονίζει την όλη προσπάθεια. Έχει αποφασιστικό ρόλο στην διεύρυνση του εγχειρήματος.

Σήμερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύεται τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή. Οι πολίτες απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ψάχνουν μία εναλλακτική προοδευτική λύση μακριά από αυταπάτες και λαϊκισμούς. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε τόσο την ενότητα όσο και την ανανέωση που αποτελούν τις προϋποθέσεις επιτυχίας του εγχειρήματός μας. Και κυρίως να παρουσιάσουμε μία ξεκάθαρη προγραμματική πρόταση υπέρβασης της κρίσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΑΡ

Ειδήσεις/ Γεγονότα

×