Αναγκαίος ο μετασχηματισμός του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία.Επιζήμιες οι άγονες αντιπαραθέσεις.

H ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΕ ΕΙΚΟΝΟΔΙΑΣΚΕΨΗ

Δημοσιευμένο: 2020-05-17

170520DHMAR

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην χώρα

Η πανδημία του Covid19 άλλαξε ριζικά την κατάσταση παγκοσμίως, στην Ευρώπη και στην χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα πια δεν είναι ίδιο όπως πριν. Για αυτό απαιτείται άμεσα αναθεώρηση των πολιτικών από κράτη, Ε.Ε., κυβερνήσεις, κόμματα.

Η πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς από την χώρα μας λόγω της σχετικά γρήγορης λήψης περιοριστικών μέτρων, της υπεύθυνης στάσης της αντιπολίτευσης που προέτρεψε στην έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων και κυρίως της υπεύθυνης στάσης των πολιτών.

Η κυβέρνηση ωστόσο, δέσμια των ιδεολογικών της κατευθύνσεων, έριξε όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη των πολιτών και δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στόχο τη θωράκισή του σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας. Άλλωστε, η ΝΔ προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά είχε σχέδιο υποβάθμισης του ΕΣΥ και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, σχέδιο που ευτυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Αυτή η κρίση ανάδειξε ότι οι θέσεις της Αριστεράς για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πιο επίκαιρες από ποτέ απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λογική της ΝΔ.

Ο κίνδυνος εκ νέου έξαρσης του ιού δεν έχει εκλείψει. Για αυτό απαιτείται η μέγιστη υπευθυνότητα και εγρήγορση από όλους, όχι μόνο ατομική, όπως ζητάει η κυβέρνηση, αλλά και από το κράτος, τους Δήμους, τους θεσμικούς φορείς κ.ά.

Σήμερα, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας βρίσκει την ελληνική κοινωνία σε εντελώς νέα φάση. Έχοντας μόλις βγει από τα μνημόνια και από μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, έχει επανεισέλθει σε νέα οικονομική κρίση. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη περισσότερο δύσκολη την από εδώ και στο εξής διαχείριση της.

Η έλλειψη ισχυρής παραγωγικής βάσης και το σοβαρό πλήγμα που αναμένεται να δεχθεί φέτος ο τουρισμός καθιστούν την Ελλάδα ως την πιο ευάλωτη οικονομία της Ε.Ε. Χιλιάδες εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι μπροστά στο φάσμα της φτωχοποίησης.

Και μέσα σε όλα αυτά δυστυχώς η Ε.Ε. παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων. Συνεχείς κωλυσιεργίες και αδράνειες στη λήψη γενναίων μέτρων. Πρέπει να υιοθετηθούν εδώ και τώρα άμεσα μέτρα, όπως η έκδοση του ευρωομόλογου και αμοιβαιοποίηση του χρέους, η δραστική ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και η σημαντική αύξηση των ιδίων πόρων, γιατί αλλιώς οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες, η άνοδος των εθνικολαϊκιστικών, αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και η κρίση συνοχής της Ε.Ε. θα εξελίσσεται ραγδαία.

Η Ε.Ε. πρέπει να προικοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης τουλάχιστον με 2 τρις ευρώ και με δαπάνες που να ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ύφεσης, στις ανάγκες των χωρών και κλάδων που επλήγησαν περισσότερο και με πρόβλεψη για το Νότο, όχι νέου δανεισμού αλλά γενναίας άμεσης βοήθειας. Η χώρα μας, μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε., όφειλαν και οφείλουν να μην κάνουν πίσω και να πιέσουν με κάθε τρόπο και μέσο που διαθέτουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και μακριά από κάθε αντιευρωπαϊσμό από όπου και αν προέρχεται.

Παρά τη διεθνή κι ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, καθώς επί δύο μήνες αρνήθηκε να στηρίξει με εμπροσθοβαρή μέτρα την οικονομία, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, αλλά και οι περισσότεροι φορείς των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας.

Κρίνοντας από την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας, φαίνεται ότι ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση κάνει σαν να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας που θα πλήξει την ελληνική οικονομία. Ένα μέγεθος βέβαια που δεν είναι δεδομένο αλλά εξαρτάται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Και με τις σημερινές ασκούμενες πολιτικές της κυβέρνησης υπάρχει κίνδυνος ισχυρής ύφεσης που θα υπερβαίνει το διψήφιο ποσοστό και ανεργίας που μπορεί να επανέλθει στα χειρότερα επίπεδα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση έπραξε και πράττει ελάχιστα για την προστασία των εργαζομένων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Αντιθέτως, έδειξε να αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Το φιάσκο με την τηλεκατάρτιση των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Επιπλέον και η προ­ε­τοι­μα­σία που εμφανίζει η χώρα μας για τη νέα ευ­ρω­παϊ­κή στρατηγι­κή, ώστε να μπο­ρέ­σει να αξιο­ποι­ή­σει τις δυ­να­τό­τη­τες του διαμορφούμενου Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν αποφασισθεί γεννά ιδιαίτερες ανησυχίες. Ο κίνδυνος να χά­σου­με την ευ­και­ρία διο­χέ­τευ­σης στην οι­κο­νο­μία πό­ρων, που δικαιούμαστε και που θα συμβάλουν στην βελτίωση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, της απασχό­λη­σης και της ανά­πτυ­ξη είναι υπαρκτός.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, με αφορμή τον κωρονοϊό, υπάρχει κι ένα σοβαρό έλλειμμα στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, τόσο με την υποβάθμιση της λειτουργίας της Βουλής όσο και με την πρωτοφανή έλλειψη πολυφωνίας στα περισσότερα ΜΜΕ. Η κρίση της πανδημίας τείνει να εξελιχθεί σε κρίση δημοκρατίας στο βωμό της εξυπηρέτησης των πολιτικών σκοπιμοτήτων του κ. Μητσοτάκη.

Και μέσα σε όλα αυτά και ενώ ακόμη θρηνούμε καθημερινά ανθρώπινες απώλειες από τον κορωνοϊό, η ΝΔ με τα φιλοκυβερνητικά της μέσα διακινεί σενάριο για πρόωρες εκλογές. Φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την καιροσκοπική κίνηση, προκειμένου να αποκομίσει όπως νομίζει πολιτικά οφέλη από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, προτού αυτά εξανεμιστούν από τη ζοφερή κατάσταση που αναμένεται στην οικονομία λόγω και των επιλογών της κυβέρνησης του. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο, τον ελληνικό λαό που θα τον κρίνει και για τον καιροσκοπισμό του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επό­με­νες εκλο­γές, όπο­τε κι αν γί­νουν, θα γί­νουν με απλή ανα­λο­γι­κή και μπορούν να δώ­σουν τη δυ­να­τό­τη­τα να προ­κύ­ψει μια κυ­βέρ­νη­ση συ­νερ­γα­σί­ας των προ­ο­δευ­τι­κών δυ­νά­με­ων του τό­που. Αυτό οφείλουμε να προωθήσουμε σταθερά το επόμενο διάστημα ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για μια νέα προοδευτική, πο­λι­τι­κή και κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία και σε αυτό το ζήτημα οφείλει να πάρει καθαρή θέση και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία άσκησε και οφείλει να συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνη, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση. Μία πολιτική βασισμένη στις αρχές της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας σε κρίσιμα θέματα κοινωνικής πολιτικής όπως το κράτος πρόνοιας.

Φαινόμενα ακραίας ρητορικής, που παρουσιάζεται ως δήθεν αντισυστημική, αποπροσανατολίζουν τη δημόσια συζήτηση και εν τέλει οχυρώνουν την πλειοψηφία των πολιτών πίσω από κατεστημένες συντηρητικές θέσεις επιτυγχάνοντας εξ αντικειμένου το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν.

Για να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την κοινωνική πλειοψηφία οφείλει να συνεχίζει να προωθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Με μέτρα στήριξης των ανέργων, προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς κι ένα σύγχρονο κράτος παροχής κοινωνικών υπηρεσιών με προτεραιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία.

Το βράδυ των εθνικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το 31,53% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν εντολή μετασχηματισμού σε ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Το εγχείρημα όμως της Προοδευτικής Συμμαχίας φαίνεται ότι έμεινε πίσω, εν μέρει ίσως δικαιολογημένα λόγω της πρωτοφανούς κρίσης, εν μέρει όμως και αδικαιολόγητα λόγω πολιτικών και οργανωτικών επιλογών.

Για να δοθεί νέα ώθηση στο εγχείρημα, ανάγκη την οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει, οφείλουμε να εμπνεύσουμε πολιτικά τους προοδευτικούς πολίτες και να απαντήσουμε στα νέα πολιτικά επίδικα. Με τρόπο όμως που θα εκφράζει την πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών της χώρας και όχι ένα μέρος μόνο του κομματικού μας ακροατηρίου. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Η ΝΔ δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο και βέβαια δεν είναι δεδομένο ότι όσοι θα δυσαρεστούνται από τη ΝΔ θα έρχονται αυτομάτως στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, ρεαλιστική και ταυτόχρονα οραματική. Μόνο έτσι θα πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες σε ποσοστά ευρύτερα και του 32% ότι έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Αλλιώς ο κίνδυνος συρρίκνωσης των ποσοστών θα είναι υπαρκτός με αρνητικές συνέπειες για την ίδια την κοινωνία.

Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πορεία προς ένα Συνέδριο που θα διεξαγόταν αυτές τις μέρες με στόχο το μετασχηματισμό σε ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Το γεγονός ότι οι κομματικές διαδικασίες καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο από αυτό τον στόχο. Αντιθέτως, σε συνθήκες κρίσης και με σοβαρή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, η ανάγκη για έναν ποιοτικό μετασχηματισμό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με στόχο την μέγιστη δυνατή συστράτευση και συμμετοχή όλων των προοδευτικών πολιτών για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ.

Σε μια τέτοια πολιτική διαδικασία είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Ο γόνιμος διάλογος με επιχειρήματα είναι η πεμπτουσία της εσωκομματικής δημοκρατίας. Δεν μας αφορούν, όμως, όπως δεν αφορούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, οι μάχες χαρακωμάτων, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο. Λέμε Ναι στο γόνιμο διάλογο – Όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις που ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια και προβάλουν στην κοινωνία μια απαράδεκτη εικόνα διχασμού, ιδιαίτερα επιζήμια για το κοινό μας εγχείρημα.

Σε αυτή τη βάση η ΔΗΜΑΡ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις δυνάμεις που αποτελούν το σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας πορευόμαστε με στόχο τη συσπεί­ρω­ση ευ­ρύ­τε­ρων κοι­νω­νι­κών και πο­λι­τι­κών προ­ο­δευ­τι­κών δυ­νά­με­ων σ’ ένα ανοιχτό κόμμα που θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Και θα παραμείνουμε αταλάντευτοι σε αυτή την προσπάθεια για έναν ισχυρό πλουραλιστικό φορέα της Αριστεράς που θα δώσει προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.”

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΑΡ

Αναγκαίος ο μετασχηματισμός του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία.Επιζήμιες οι άγονες αντιπαραθέσεις.

Αναγκαίος ο μετασχηματισμός του Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία.Επιζήμιες οι άγονες αντιπαραθέσεις.

2020-05-17

...Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η Ν.Δ. εφαρμόζει ακροδεξιά πολιτική Βορίδη

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-12-24

...Η πολιτική απεχθάνεται τα κενά, όπως και η φύση. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ...

Περισσότερα
Στέργιος Καλπάκης

Πρακτικές μαφίας

Στέργιος Καλπάκης, 2019-09-18

Ο πόλεμος που διεξάγεται δεν αφορά τη ΔΗΜΑΡ ή οποιοδήποτε...

Περισσότερα
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου

Ποιος είσαι εσύ που μου κουνάς το δάκτυλο; !

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 2019-05-05

...Ποιος μετακινήθηκε και συναντήθηκαν οι δύο χώροι (ΣΥΡΙΖΑ...

Περισσότερα
Παναγιώτης Χατζηγεωργίου

ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ;

Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, 2019-03-05

... Γι αυτό φίλοι και ως χθες σύντροφοι το Κίνημα Αλλαγής...

Περισσότερα
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

2018-10-14

....Για να συμβάλλουμε αποφασιστικά σε όλα αυτά χρειαζόμαστε...

Περισσότερα
ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

2018-10-13

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ η εισήγηση...

Περισσότερα
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡ – ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡ – ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

2017-03-20

Συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Νίκος Μπίστης

Γιά ένα νέο Μέτωπο Λογικής στην εεξωτερική πολιτική

Νίκος Μπίστης, 2024-12-02

Πριν μια βδομάδα η Εποχή είχε φιλοξενήσει άρθρο μου για...

Σωτήρης Βαλντέν

Όχι στο ”πατριωτικό Μέτωπο”

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-12-01

Κάθε μέρα που περνά, τα «ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές...

Δημήτρης Λιάκος

Σκέψεις, με αφορμή το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ

Δημήτρης Λιάκος, 2024-12-01

Η έκδοση των απομνημονευμάτων της Άνγκ. Μέρκελ και οι αναφορές...

Στέργιος Καλπάκης

Αφετηρία μιας νέας εποχής ανάκαμψης

Στέργιος Καλπάκης, 2024-11-26

Μετά από όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε απαιτούνται...

Χρήστος Ροζάκης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των ελληνοτουρκικών

Χρήστος Ροζάκης, 2024-11-23

Οι ομάδες του «πατριωτικού μετώπου» έχουν οργιάσει με μια...

Αντώνης Λιάκος

Μπορεί να επιβιώσει η Αριστερά;

Αντώνης Λιάκος, 2024-11-24

Δεδομένων του κατακερματισμού, της απώλειας επιρροής και...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Συνέδριο καμπής…

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2024-11-07

Αύριο το απόγευμα ξεκινάει τις εργασίες του το Έκτακτο...

Σωτήρης Βαλντέν

Ελληνοτουρκικά: ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και η αντιπολίτευση

Σωτήρης Βαλντέν, 2024-10-29

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση και διάλογο...

Μαριλένα Κοππά

Κάποιες σκέψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μαριλένα Κοππά, 2024-10-26

Χρειάζεται αποφασιστικότητα, σχεδιασμός και εξαιρετικά...

Δειλά βήματα στο Κυπριακό

Κυριάκος Πιερίδης, 2024-10-20

Η «διευρυμένη συνάντηση» που προανήγγειλε ο Γκουτέρες...

Τα μίλια και η θάλασσα

Παύλος Τσίμας, 2024-10-19

Συμπληρώνονται, αυτές τις ημέρες, 51 χρόνια από τότε που...

Θόδωρος Τσίκας

Ελλάδ, Ισραήλ και κρίση στη Μέση Ανατολή

Θόδωρος Τσίκας, 2024-10-12

Στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται μεταξύ δύο...

×
×