Θαν. Θεοχαρόπουλος:Όχι στον εθνικολαϊκισμό και στους παληκαρισμούς, αυτά να τα κάνετε εκεί που περνάνε

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Δημοσιευμένο: 2017-03-02

Πρωτολογία

Κύριε Υπουργέ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα μας, όπου η κυβέρνησή σας ακολουθεί μία πολιτική περικοπών στους πάντες, περικοπή κοινωνικών δαπανών, προχωράτε σε μέτρα, ως κυβέρνηση, που πλήττουν νοικοκυριά και επαγγελματίες. Σε αυτό το περιβάλλον, πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα και όχι από εσάς, την πρόθεσή σας για προμήθεια νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Όπως διαβάζω σε δημοσίευμα στις 8 Φεβρουαρίου, «ο Πάνος Καμμένος έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για εκσυγχρονισμό των F-16 και αγορά ενός σμήνους αεροσκαφών τύπου F-35», και βεβαίως όλα αυτά χωρίς να έχει γίνει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί, ενώ συζητούμε προγράμματα 20.000 ευρώ, για προγράμματα εδώ που φτάνουν τα 3 δις δεν έγινε καμία συζήτηση.

Διαβάζουμε ότι έχει ήδη γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35. Το κόστος δε έκαστου κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ. Ταυτοχρόνως το κόστος του προγράμματος για την αναβάθμιση των F-16 υπολογίζεται μεταξύ 1,7 και 2 δις ευρώ. Και να πω για τα F-35 γιατί θα αγοράσει η Τουρκία, η αντιμετώπιση των F-35 της Τουρκίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν γίνεται εύκολα από τα F-35, ακόμα και αν αυτά αγοραστούν. Δεν μπαίνω σε τεχνικές λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή και σε αυτή τη συζήτηση, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει τεχνικά και στην επιτροπή.

Είναι ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, της οποίας είμαι μέλος και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν έχει συγκληθεί, δεν έχει ενημερωθεί για αυτό το θέμα, ούτε έχει γίνει στο πλαίσιό της κάποια σχετική συζήτηση πριν αποστείλετε οποιοδήποτε αίτημα. Οι εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας δεν ενδείκνυνται για πολιτικά και κομματικά παιχνίδια. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο εκσυγχρονισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί εθνικό ζήτημα. Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα εσωτερικό της κυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό βέβαια, εμείς επιμένουμε ότι η όποια επιλογή για την ενεργοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να εντάσσεται σ’ έναν γενικότερο και σαφή σχεδιασμό με απόλυτη διαφάνεια. Απαιτείται εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών χωρίς υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων δυνάμεων και του προσωπικού.

Με βάση όλα τα παραπάνω, σας ρωτώ σε ποιο γενικότερο σχέδιο εντάσσεται η πρόθεσή σας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, εάν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια αυτών των νέων κοστοβόρων εξοπλισμών, με ποιο σκεπτικό και από ποιον αποφασίσθηκε να αποσταλεί αίτημα χωρίς να γίνει σχετική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αν έχει προβλεφθεί ο τρόπος αποπληρωμής των σχετικών πιστώσεων.

Κλείνοντας, ένα ακόμη ερώτημα σε σχέση με το αν έχετε εξασφαλίσει, διεκδικήσει ή προβλέψει την βιομηχανική συμμετοχή από τους υποψήφιους προμηθευτές και την απευθείας συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στο πνεύμα της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, την οποία πρόσφατα συζητήσαμε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ, πραγματικά μένω έκπληκτος, σας έκανα συγκεκριμένα ερωτήματα, δεν απαντήσατε σχεδόν σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έκανα και ξεκινήσετε μία ιστορική διαδρομή.

Πρώτα να σας πω ότι στα Ίμια τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης και μακάρι να είχαμε και τώρα μία τέτοια λογική σοβαρότητας και υπευθυνότητας στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, την οποία δεν την έχετε και φαίνεται από το πώς αντιδράσατε στην προκλητικότητα των Τούρκων. Αντιδράσετε και ρίξατε λάδι στη φωτιά.

Δεύτερο, μου αναφέρετε στην ομιλία σας για αίτημα εδώ και οκτώ ετών για την αναβάθμιση των F-16. Πρώτα από όλα δεν σας είπα γιατί υπάρχει αναβάθμιση των F-16, σας είπα γιατί δεν έχει συζητηθεί και αν χρειάζεται μία επικαιροποίηση, για τα 2 δις τώρα, να δούμε τι γίνεται μέσα σε αυτή τη στιγμή της κρίσης. Δεν απαντήσετε σε αυτό, είπατε ότι είναι αίτημα 8 ετών και βέβαια το ξέρετε ότι είναι αίτημα 8 ετών, υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ ήσασταν πριν 8 χρόνια, το 2007-2009. Παρουσιάζεστε ως νέο; Δεκαοχτώ χρόνια βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007-2009 ήσασταν, που εκτόξευσε τα χρέη της χώρας, εκτόξευσε τα ελλείμματα και έφερε την κρίση και τα μνημόνια στη χώρα. Υπουργός αυτής της κυβέρνησης ήσασταν κ. Καμμένε, μην το ξεχνάτε, εμείς δεν το ξεχνάμε, δεν έχουμε κοντή μνήμη.

Μην ανησυχείτε δε για την ενότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Είμαστε η μοναδική κοινοβουλευτική δύναμη η οποία αυξάνεται και στην κοινωνία και στη Βουλή. Οι σκιές που αφήνετε, και βεβαίως όταν αναφέρθηκε στην κ. Γεννηματά θα έπρεπε να ξέρετε πρώτος ότι η κ. Γεννηματά όταν άσκησε αυτό το ρόλο της, τον άσκησε με απόλυτη διαφάνεια. Συνεπώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία αναφορά σε τέτοια ζητήματα.

Αντί να αντιμετωπίζετε, λοιπόν, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της χώρας με λεπτούς χειρισμούς, το μόνο που συνεχίζετε να κάνετε είναι να δημιουργείτε εντυπώσεις εις βάρος του δημόσιου και εθνικού συμφέροντος μόνο υπέρ του στενού κομματικού σας κοινού.

Έχετε ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για τα εξοπλιστικά κονδύλια; Πώς θα τα διαχειριστείτε και πως θα τα κατανείμετε στη συντήρηση ή στην αναβάθμιση ή αν χρειάζεται προμήθεια κάπου, πως όλα αυτά; Υπάρχει ένα σχέδιο; το έχουμε δει; Στην επιτροπή πριν στείλετε το αίτημα για δισεκατομμύρια ευρώ ή για την αναβάθμιση ή για την προμήθεια, δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα θέματα αυτά;

Για να αντιμετωπιστεί πράγματι η όποια ενδεχόμενη απειλή, δεν είναι λύση μόνο οι προμήθειες νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για την ισχυρή αποτροπή της πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και εκτίμηση των εξελίξεων, αναπροσαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων, συνδυασμός τεχνολογικών λύσεων και συντονισμένη διπλωματική δράση.

Το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα εμείς, υπάρχει και έντονη ανησυχία γιατί μετά το πραξικόπημα η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Για αυτό χρειάζεται εγρήγορση αλλά και ψυχραιμία υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.

Να μη γινόμαστε θεατές ενός επικίνδυνου παιχνιδιού έντασης στο Αιγαίο.

Και είστε και εσείς απρόβλεπτος παράγοντας. Θα σας το πούμε ξεκάθαρα λοιπόν οι εν θερμώ αντιδράσεις και οι δηλώσεις σας αντί να βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων δημιουργούν μεγαλύτερη όξυνση. Δεν είστε μόνο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είστε Υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σοβαρευτείτε.

Δεν θα σας αφήσουμε να βάλετε μία ολόκληρη χώρα σε κίνδυνο. Τα εθνικά θέματα θέλουν ψυχραιμία. Για να είμαι βεβαία ειλικρινής οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο εσάς αφορούν τον κ. Τσίπρα ο οποίος επέλεξε και τον κ. Βαρουφάκη την πρώτη περίοδο στη θέση του Υπουργού Οικονομικών και εσάς στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Βεβαίως, με αυτή την έννοια υπάρχουν συλλογικές ευθύνες, όπως μας θύμισε και ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος τις προηγούμενες ημέρες.

Εδώ όμως είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος, στα δρώμενα της κυβέρνησης. Δεν θα έρχεστε ως τιμητής. Θα απαντάτε. Είστε υπουργός δύο χρόνια στην κυβέρνηση. Και αυτό που θα πρέπει να πράττετε από τη θέση που καθόσαστε τώρα είναι να απαντάτε στα ερωτήματα που σας θέτουμε.

Όχι στον εθνικολαϊκισμό, όχι σε παλικαρισμούς τέτοιου είδους, τουλάχιστον όχι σε εμάς, όχι στην παράταξή μας. Αυτά δεν περνάνε σε εμάς, να τα κάνετε εκεί που περνάνε.

Και τέλος, εμείς έχουμε αποδείξει την εθνική μας στάση, το πώς θέλουμε την εθνική συνεννόηση ιδίως στα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και στα θέματα της εθνικής άμυνας, το έχουμε αποδείξει και στην επιτροπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων. Παρακαλώ για μία εθνική στάση σε αυτά τα ζητήματα. Όχι για μία στάση που βλάπτει το εθνικό συμφέρον.

Δεν θα εμπλακεί η χώρα στα δικά σας προβλήματα της κυβέρνησής σας, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εδώ χρειάζεται υπευθυνότητα.

Θέματα επικαιρότητας: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ειδήσεις

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

Έφη Αχτσιόγλου

«Χρέος μας να δώσουμε ξανά ελπίδα στην κοινωνία, να νικήσουμε τον Μητσοτάκη»

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-09-02

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Μουσταφά Μουσταφά

Η προεκλογική φασαρία μάς έκανε να περπατάμε σκυφτοί στους δρόμους

Μουσταφά Μουσταφά, 2023-08-13

Κώστας Ζαχαριάδης

«Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα»

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-08-12

Έφη Αχτσιόγλου

Για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο

Έφη Αχτσιόγλου, 2023-07-15

Μαρία Ρεπούση

Φεμινισμοί σε εξέλιξη / Το προσωπικό είναι πολιτικό

Μαρία Ρεπούση, 2023-07-09

Γιάννης Δραγασάκης

Να σχεδιάσουμε ένα νέο άλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Γιάννης Δραγασάκης, 2023-07-09

Αλέξης Τσίπρας

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Ζάππειο Μέγαρο

Αλέξης Τσίπρας, 2023-06-29

Διονύσης Τεμπονέρας

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Διονύσης Τεμπονέρας, 2023-06-11

×