Ομόνοια - Αμάρυνθος: βιντεοσκοπήσεις

Διονύσης Γουσέτης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-06-30

Τα πολλαπλά βίντεο που μας πετροβολούν με τις αστυνομικές κτηνωδίες μου δημιουργού αποτροπιασμό. Μου δημιουργούν και μελαγχολία για την προπέτεια με την οποία αντιμετωπίζαμε -εμείς οι άσπιλοι- τους Αμερικάνους βασανιστές του Αμπού Γκράημπ. Δε μου δημιουργούν όμως καμία έκπληξη. Δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό.

Έληξαν οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ(Σάββατο 30/06/07)

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ καταψήφισε την εισήγηση

Δημοσιευμένο: 2007-06-30

Με την κατά πλειοψηφία υπερψήφιση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας έληξαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ καταψήφισε την εισήγηση.

Βασικά σημεία διαφοράς με την εισήγηση αναδείχθηκαν τα εξής:

1. Το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης. Είχε διαπιστωθεί από καιρό (μετά το Διαρκές Συνέδριο) ότι το κείμενο διαρκώς… μετεξελίσσονταν και η τελική του μορφή πόρρω απέχει από την αρχική. Οι αλλαγές γίνονταν συνεχώς προκειμένου να ενσωματώνονται παρατηρήσεις των συμμάχων. Χωρίς ουδεμία πρόνοια για τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του 40% του ΣΥΝ, που δεν ανήκει στην πλειοψηφία.

2. Η αποτυχία της εκλογικής συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους. Η παρατιθέμενη από την πλειοψηφία δικαιολόγηση της αποτυχίας ότι «δεν υπήρξε συμφωνία σε πολιτικό και εκλογικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του δικομματισμού και των εφαρμοζόμενων από τις δυνάμεις του πολιτικών» απέχει από την πραγματικότητα. Δεν υπήρξε πολιτική βούληση για μια εκλογική συμπόρευση δύο διακριτών πολιτικών ρευμάτων με ευρωπαϊκή αναφορά.

3. Η αντιμετώπιση του ΚΚΕ. Η εξαντλούμενη αποκλειστικά στη γραμμή « Επιμονή στο ενωτικό κάλεσμα» πλειοψηφική αντίληψη δεν επιτρέπει την ολόπλευρη, ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση. Με το ΚΚΕ δεν μας χωρίζει μόνο το ζήτημα «ενότητα της αριστεράς» αλλά οι πολιτικές του θέσεις για τα οικονομικά -κοινωνικά θέματα, η συνολική του αντίληψη για ττο ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο, η υπόθεση Ευρώπη, κεντρικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής , τα ζητήματα ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ίδιο το όραμα για το σοσιαλισμό.

4. Η στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη προοπτική της νέας μινι-συνθήκης. Παρά τη θετική ανακοίνωση του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΝ οι εφεξής αναφορές και κριτικές αποτιμήσεις απέχουν πολύ από μια ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης των νέων ζητημάτων και προκλήσεων. Λείπει και η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας όπου ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στην Ελλάδα αλλά και με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρώπη θα προτείνει συγκεκριμένα: Τι είδους Ευρωπαϊκή Συνθήκη εμείς ως αριστερά προωθούμε και θέλουμε. Το αδελφό Κόμμα «Η Αριστερά» στη Γερμανία έχει ήδη προτείνει ένα επαρκές, καταρχήν σχέδιο. Παρά τη συνεχή μας πρόταση για αντίστοιχη πρωτοβουλία η σιωπή επικρατεί.

5. Η Αξιοποίηση όλων των στελεχών , των τμημάτων και των επιτροπών του κόμματος. Έλλειψη κάθε μέτρου, οργανωτικού και πολιτικού ώστε η στόχευση αυτή να προωθείται στην πράξη. Τα στελέχη που ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα - η συντριπτική πλειοψηφία των κεντρικών στελεχών -αποκλείονται από εκδηλώσεις και οργανωμένη ανάληψη πρωτοβουλιών μεγάλης μερίδας οργανώσεων του κόμματος.

Δ.Χ.

Η δεύτερη ευκαιρία του ’τρίτου δρόμου’

Άντονι Γκίντενς, The Independent, ppol.gr, Δημοσιευμένο: 2007-06-29

Οι μακρόσυρτοι αποχαιρετισμοί επιτέλους τελείωσαν: η Βρετανία έχει ένα νέο πρωθυπουργό.

Ο Τόνι Μπλερ (Tony Blair) έφυγε. Θα εξαφανιστεί μαζί του και η ιδιαίτερη πολιτική του φιλοσοφία, ο «τρίτος δρόμος»;

Η ώρα του πολιτικού κόστους για την οικολογική καταστροφή

Νίκος Χρυσόγελος, Δημοσιευμένο: 2007-06-29

Το 2002 η Ευρώπη έζησε πλημμύρες με εκατοντάδες θύματα και ζημιές που ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2003, 25.000-35.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη εξαιτίας του καύσωνα. Η υπερδύναμη χτυπήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα που άφησε πίσω του 1.800 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η «πρωτιά» της Κίνας, η ανυπέρβλητη μετριοπάθεια των ΗΠΑ και η σπατάλη της Αφρικής.

Στάθης Λουκάς, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-06-27

Σχετικά με το σχόλιο στην τελευταία σελίδα της «Αυγής» 20-06:

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η διαδικασία αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών αποτελεί μια ηλιοτροπική ένδειξη για το αν υπάρχει ή όχι η δυνατότητα για μια διαφορετική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης.

Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Η Συνθήκη Μεταρρύθμισης των 27

Ελίζα Παπαδάκη, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-06-27

Η συμφωνία για μια «Συνθήκη Μεταρρύθμισης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της, σηματοδοτεί με τον τίτλο της την εγκατάλειψη της φιλοδοξίας ενός Συντάγματος για την Ευρώπη. Κατά μία άποψη συνεχίζει την παράδοση, αν όχι του μισού αιώνα από την έναρξη του ευρωπαϊκού σχεδίου, πάντως των τελευταίων 15 ετών μετά το Μάαστριχτ:

Η γερμανική αριστερά απεχθάνεται τα κενά.

Γεράσιμος Γεωργάτος, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-06-26

Η "Αριστερά" αντιλαμβάνεται εαυτήν ως συνεχιστή της παράδοσης του Βίλι Μπράντ. Το τόνισε ο Λόταρ Μπίσκι στην ομιλία του το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος "Η Αριστερά" (Die Linke), στο Βερολίνο, που προέκυψε από το ανατολικογερμανικό PDS και τη δυτικογερμανική WASG και το οποίο καταγράφει ήδη μια ιδιαίτερα υψηλή δυναμική στις δημοσκοπήσεις.

Αριστερά: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία;

Ευτύχης Μπιτσάκης, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-06-26

Για όσους και όσες εκπλαγούν για την δημοσίευση στην παρούσα ιστοσελίδα του άρθρου του Ευτ. Μπιτσάκη σπεύδουμε να επισημάνουμε ότι το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου άρθρου δεν βρίσκεται στο κείμενο αυτό καθαυτό- τέτοια υπάρχουν εκατοντάδες σε υπεραριστερά έντυπα- αλλά στο γεγονός ότι με Δελτίο Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ(!) ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έσπευσε να δηλώσει την απόλυτη συμφωνία του.

Στο κείμενο απλώς υπογραμμίζουμε με bold σημεία που πραγματικά μας δημιουργούν μεγάλα πολιτικά ερωτηματικά για... την ταύτηση απόψεων.

Μήπως θα έπρεπε να γίνεται πιό προσεκτική ανάγνωση πριν από την δημόσια  έκφραση απόλυτης συμφωνίας;

Δ.Χ.

Σε αναζήτηση ευρωπαϊκής συνείδησης

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2007-06-25

Ουφ, πάει κι αυτό, ευτυχώς επήλθε συμβιβασμός, ένας συμβιβασμός είναι πάντα καλό πράγμα, το είπε η Μέρκελ, το είπε κι ο Καραμανλής, το ναυάγιο ακούγεται άσχημα, δεν είναι εύκολο να χαμογελάσεις όταν έρχεσαι από ναυάγιο, το επόμενο ραντεβού θα είναι η Διακυβερνητική, αλλά θα είναι καλοκαίρι, ποιος ασχολείται με την Ευρώπη ντάλα καλοκαίρι;

«Εθνοκάθαρση» στο Δήμο Αθηναίων

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ

Ο ιός, Κυρ. Ελευθεροτυπία, Δημοσιευμένο: 2007-06-24

Σαν μπάζα αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων τις οικογένειες των Ρομά του Βοτανικού. Για να τους διώξουν από το χώρο όπου θα χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, οι υπηρεσίες του Δήμου και οι ενδιαφερόμενοι «επενδυτές» χρησιμοποιούν κάθε μέσο.

Μερικές σκέψεις για την μειονοτική εκπαίδευση

Σταμάτης Σακελλίων, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-06-24

Πριν από 10 χρόνια στην Θράκη άρχιζε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελληνομάθειας Μουσουλμανοπαίδων. Ένα πρόγραμμα που πρόσφερε πολλά στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας. Ένα πρόγραμμα όμως, που δεν έγινε αποδεκτό, στην αρχή του κυρίως, από φορείς της πλειονότητας αλλά και ενίους της μειονότητας.

Μειώνονται οι μισθοί στην Ευρώπη

Ελίζα Παπαδάκη, Αυγή της Κυριακής, Δημοσιευμένο: 2007-06-24

Την επιδείνωση της θέσης των μισθωτών στις ανεπτυγμένες οικονομίες βεβαιώνει νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την απασχόληση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη. Όπως διαπιστώνεται εκεί, στις περισσότερες χώρες μέλη η συμμετοχή των μισθών στο εθνικό εισόδημα πέφτει. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι "η παγκοσμιοποίηση οφελεί εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά στη διαδικασία αυτή".
Σύνολο αποτελεσμάτων αναζήτησης: 69

Απόψεις

Θάνος Πλεύρης: Ξουτ

Μιχάλης Τσιντσίνης, Η Καθημερινή, 2025-07-23

...Οι βάρκες από το Τομπρούκ δεν άρχισαν να παίρνουν ρότα προς την Κρήτη επειδή η Ελλάδα είχε χαλαρή μεταναστευτική πολιτική. Η ίδια κυβέρνηση με την ίδια πολιτική ήταν στα πράγματα και πέρυσι και πρόπερσι το καλοκαίρι. Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η Αθήνα πρέπει να επιστρατεύσει και κάτι περισσότερο από τα υπουργικά «ξουτ».

Μια ενδεκάδα «προσωπικά στοιχήματα»

Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, 2025-07-22

Μετά τον ιερομόναχο Διονύσιο τον εκ Φουρνά, αγιογράφο και συγγραφέα της «Ερμηνείας της ζωγραφικής τέχνης», με την οποία κωδικοποίησε τη βυζαντινή εικονογραφία, ο Κυριάκος ο εν Φουρνά. Στο ιστορικό χωριό της Ευρυτανίας βρισκόταν στις 16 Ιουλίου ο πρωθυπουργός, όταν ανακοίνωσε ένα επιπλέον «στοίχημά του»: «Είναι προσωπικό μου στοίχημα να μην καταλήξουν σε τσέπες επιτηδείων τα χρήματα που προορίζονταν για τους νέους αγρότες». Λαμπρά; Μάλλον όχι.

Οι προτάσεις των άλλων

Πάσχος Μανδραβέλης, Η Καθημερινή, 2025-07-19

Το αποστομωτικό επικοινωνιακό τέχνασμα κάθε κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση είναι αυτό που κάποτε αποκαλέσαμε «η άδικη “προτασιολογογία”» (9.3.2025), η αντίκρουση δηλαδή των αντιρρήσεων στα κυβερνητικά μέτρα με το «κι εσύ τι προτείνεις;». Αυτό μεταφράζεται από τους αφιονισμένους του εκάστοτε κυβερνητικού στρατοπέδου με ένα άλλο σόφισμα: «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση δεν προτείνει καμιά λύση, βρε αδελφέ…».

Ποταμοί αίματος και συσσίτια

Παύλος Τσίμας, Τα Νέα, 2025-07-12

«Καθώς σκέφτομαι το μέλλον, με κυριεύει ένα κακό προαίσθημα. Βλέπω ποτάμια να αφρίζουν από το αίμα». Η φράση είναι ιστορική. Εκφωνήθηκε το 1968, στην Αγγλία. Κι είναι ο πρόγονος όλων όσων ακούμε σήμερα για την «απειλή κατά της ζωής του έθνους», οποιουδήποτε έθνους, που αντιπροσωπεύει η μετανάστευση. Ώστε να δικαιολογεί έως και την αναστολή της εφαρμογής της σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ποιά εκεχειρία και για πόσο στη Μέση Ανατολή;

Λουκάς Τσούκαλης, KReport, 2025-06-25

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως με την απόφασή του να κλιμακώσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ξεκινώντας μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Ιράν. Στόχος του ομολογημένος να βάλει τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας που θεωρεί ως υπαρξιακό κίνδυνο για το Ισραήλ. Ανομολόγητος στόχος, που προκύπτει όμως σαφώς από τις ενέργειές του κ. Νετανιάχου, είναι η κυριαρχία του Ισραήλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Με την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίζουν να το στηρίζουν. Με άλλα λόγια, κάτι σαν περιφερειακή κυριαρχία με πληρεξούσιο από την παγκόσμια υπερδύναμη.

Το χαμένο στοίχημα της γεωργίας

Μάνος Ματσαγγάνης, Η Καθημερινή της Κυριακής, 2025-06-08

Είναι τόσο εξόφθαλμα και τόσο εξοργιστικά όσα έχουν έρθει τον τελευταίο καιρό στην επιφάνεια με το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων των αγροτών, που κανονικά το θέμα θα έπρεπε να είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των συντακτών του αστυνομικού δελτίου. Οι Κρητικοί αγρότες (ή «αγρότες»), που δηλώνουν ως βοσκοτόπια σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα, ακόμη και στη Μακεδονία ή στη Θράκη, και επιδοτούνται πλουσιοπάροχα για αυτό, με χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, είναι η βιτρίνα της χειρότερης Ελλάδας – το ίδιο φυσικά και οι συνάδελφοί τους από τις άλλες περιφέρειες.

Η “έσχατη προδοσία” έλειπε από την χορηγία της αντιπολίτευσης προς τον Μητσοτάκη

Γιάννης Τριάντης, news247.gr, 2025-06-07

...Τι εισπράττει η κοινωνία όταν ακούει ότι εγκαλείται κάποιος για «εσχάτη προδοσία»; Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον πρωθυπουργό της χώρας. Μοιραία οι συνειρμοί παραπέμπουν ιστορικά π.χ. στην καταδίκη των Έξι για την Μικρασιατική Καταστροφή, και για τους νεότερους, που απλώς «κάτι έχουν ακούσει», σε υπέρτατο έγκλημα εναντίον της χώρας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της.

Τα Τέμπη επιστρέφουν

Αγγελική Σπανού, dnews.gr, 2025-06-05

Με τέσσερις προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής, δύο από τις οποίες ζητούν την παραπομπή (και) του Πρωθυπουργού για κακουργήματα, η σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών πέφτει ξανά πάνω από το κοινοβούλιο - πιο βαριά από όσο περίμενε η κυβέρνηση.

Η πρωτοβουλία της Μαρίας Καρυστιανού να κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών αλλάζει την ατμόσφαιρα στη δημόσια σφαίρα και πυροδοτεί, ενδεχομένως, πολιτικές διεργασίες.

Ο πελαργός, η αλεπού και το Ταμείο Ανάκαμψης

Αλέκος Κρητικός, KReport, 2025-06-04

...Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, σήμερα αναμένουμε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία θα επιβεβαιώνεται ότι το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο δεν επιτρέπει καμία παράταση στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν αποτελεί αυτό κεραυνό εν αιθρία. Ήταν ήδη σαφές ότι παράταση της ζωής του Ταμείου Ανάκαμψης απαιτεί τροποποίηση – με ομοφωνία – του σχετικού κανονισμού της ΕΕ.

Κυβερνητικό μπασκετικό αλαλούμ

Γιάννης Μεϊμάρογλου, Μεταρρύθμιση, 2025-06-04

...Όσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια σε μια κατάσταση που προσβάλλει τον ελληνικό αθλητισμό και τον διασύρει διεθνώς, το αλαλούμ θα συνεχιστεί εντός και εκτός των γηπέδων. Για ποια νομιμότητα θα μπορούν να μιλάνε στο μέλλον ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη από τη στιγμή που ανέχθηκαν την ατιμωτική - και ατιμώρητη - προσβολή της στοιχειώδους νομιμότητας στο κατ’ ευφημισμό «Στάδιο Ειρήνης και φιλίας»;

Οι επτά μύθοι για το μεταναστευτικό

Πίκια Γαλάτη, KReport, 2025-05-30

Έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες: Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχει μετανάστες, με συνέπεια οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας να ξεπερνούν τις 200.000. Ο μεταναστευτικός πληθυσμός στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Για παράδειγμα, η πιο καλά ενσωματωμένη ομάδα στην ελληνική κοινωνία, αυτή των Αλβανών μεταναστών, μειώθηκαν από 700.000 σε 350.000 και οι μετανάστες από τις Φιλιππίνες μειώθηκαν από 40.000 σε 15.000.

Εχει ο καιρός γυρίσματα;

Τάσος Παππάς, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 2025-05-26

Αλλάζουν οι καιροί; Αλλάζουν. Αυτό που χθες αποδοκίμαζες, συκοφαντούσες και πολεμούσες με πάθος, αύριο για διάφορους λόγους, είτε γιατί ανατράπηκαν οι συσχετισμοί και σε υποχρεώνουν να προσαρμοστείς, είτε γιατί τα συμφέροντά σου σε οδηγούν σε μεταβολή θέσης, το στηρίζεις, το καθαγιάζεις και το υπηρετείς με το ίδιο πάθος που το πολεμούσες στην προηγούμενη φάση.

×
×